Kako zagnati spletno trgovino

Kako zagnati spletno trgovinoŽelite ustanoviti spletno trgovino? Ali vsaj razmisli o možnosti? Na pravem ste mestu.


V tem priročniku po korakih vam pokažemo, kako zagnati spletno trgovino iz nič. Na koncu tega priročnika bi morali imeti popolnoma delujoče spletno mesto za e-trgovino z izdelki in nakupovalno košarico.

Zahvaljujoč sodobnim orodjem in rešitvam lahko vsakdo začne svojo operacijo e-trgovine, ne da bi poznal oblikovanje ali kodiranje.

1. Odločite se, kaj želite prodati ��

Prvi korak, ki ga je treba nujno narediti, je izberi svojo nišo. Kot je pogosto določeno, je niša poseben del širšega trga.

Žal mi je, če to zveni nekoliko preveč slovarsko. Razdelimo ga na enostavnejše izraze. Pri izbiri svoje niše se morate odločiti:

 • Kaj želite prodati?
 • Komu ga boste prodali?
 • Zakaj bi kupovali?

Ta tri vprašanja se lahko zdijo precej očitna, vendar dejansko še zdaleč niso.

Če določite svojo idealno bazo strank in ugotovite, zakaj bi jih kupili od vas, vam bo kasneje olajšalo delo. Glavna napaka, ki jo naredijo ljudje, gre preveč na široko v upanju, da večji kot je potencialni trg, večja je verjetnost, da bodo dosegli dobro prodajo. To ni pravilno.

Če je vaša ciljna baza strank preprosto “ljudje, ki dihajo”, boste morali svoj izdelek težko postaviti na trg, ga promovirati in razložiti, kaj je pri njem tako dragoceno.

Na splošno, osredotočenost na eno nišo je boljša od tega, da bi šli čez vse.

Najbolje je začeti na področju, za katerega že imate osebno zanimanje, strokovno znanje ali strast. Delo na terenu, o katerem ne veste nič, je težko.

Torej, začnite s svojimi interesi, krmarite od tam. Določite, kdo je vaša idealna stranka in kaj si želi, da kupujejo izdelke, ki jih želite ponuditi.

Dobro izhodišče je pogledati, kaj počne vaša konkurenca v niši. Oglejte si, kako pozicionirajo svoje izdelke, kdo so njihove stranke. Naučite se tega in gradite na izkušnjah drugih.

2. Izberite med Dropshipping in prodajo lastnih izdelkov ��

Začnimo od začetka z razlago dveh priljubljenih scenarijev e-trgovine:

Scenarij št.1 je tradicionalen način vodenja spletne trgovine. V tem modelu:

 • (1) izdelke dobite pri dobavitelju ali jih ustvarite sami → (2) te izdelke kupcem ponujate prek vaše spletne strani → (3) stranka kupi izdelek → (4) izdelek mu pošljete

Tukaj je model dropshippinga:

 • (1) začnete z uvrstitvijo izdelkov na svoje spletno mesto → (2) stranka kupi izdelek → (3) dobavitelj izdelek kupcu pošlje neposredno

Glavna prednost modela Dropshippinga je, da vam ni treba imeti nobenega inventarja. To pomeni, da pri izdelavi izdelkov ali shranjevanju izdelkov ni stroškov. Pravzaprav je vse, kar prodajate, čisti dobiček, saj morate dobavitelja plačati šele, ko prejmete naročilo od stranke.

V tradicionalnem modelu morate denar vnaprej plasirati, če želite pridobiti izdelke od dobavitelja ali jih ustvariti. To morate storiti, preden jih boste sploh lahko začeli prodajati.

Po drugi strani pa Dropshipping ne bo za vas, če bodo proizvodi, ki jih želite prodati, lastne proizvodnje ali jih je treba pred prodajo prilagoditi / prilagoditi..

Na splošno se lahko odločite za dropshipping – še posebej, če je to vaš prvi poskus zagon spletne trgovine. Dropshipping je odličen način za preizkušanje voda in preverjanje, ali so proizvodi, ki jih želite prodati, res nekaj, kar bodo kupci želeli kupiti. Nato se lahko pozneje razširite in začnete ponujati tudi svoje izdelke.

3. Izberite Točne izdelke za prodajo ��️

Ena od odličnih stvari pri Dropshippingu je, da je v skoraj vsaki niši na voljo veliko različnih izdelkov.

To je odlična novica za podjetja, ki se šele začnejo in ne želijo vlagati v razvoj lastnih izdelkov. Skupni koraki so:

 • Raziskujte svojo nišo. Preučite, kakšne izdelke prodajajo vaši konkurenti in katere so njihovi najbolj prodajani izdelki.
 • Pojdite na spletna mesta z vsebinami in poiščite, kakšne vrste izzivov, izdelkov ali stvari na splošno bere vaše ciljno občinstvo.
 • Pojdite na forume, povezane z nišo, in poglejte, o čem govorijo vaše stranke.
 • Iščite v Googlu s ključnimi besedami, ki so najbolj pomembne za vašo nišo.
 • Pojdite v Amazon in naredite podobne raziskave. Poglejte, kateri izdelki se dobro prodajajo.

Z vsemi temi raziskavami lahko zdaj odidete na nekatere priljubljene trge in začnete iskati določene izdelke, ki jih lahko prodajate.

Največji tovrstni trg je AliExpress. Po večini standardov je redna tržnica za e-trgovino, omogoča pa tudi vzpostavitev odnosov s trgovci in njihovo prodajo kot ponudnik drog. Pojdite tja in poiščite izdelke, ki so v skladu z raziskavami, ki ste jih opravili, in se vam zdijo tudi nekaj zanimivega, kar lahko vašemu kupcu privošči.

Aliexpress

Priporočamo, da začnete z 10-50 izdelki. Tako boste dobili več kot dovolj stvari, da bo vaša trgovina popolna in vas tudi ne bo preplavila s tem, kar se dogaja, ko vsakodnevno delate s trgovino..

Ko sestavljate seznam izdelkov, upoštevajte naslednje:

 • Prepričajte se, da je izdelek na voljo za pošiljanje na lokacijah, kjer je vaša ciljna publika. Prav tako so nižji stroški pošiljanja, tem bolje.
 • Preverite roke pošiljanja in se prepričajte, da ne presegajo tistega, kar bi se vam zdelo sprejemljivo (prepuščam se odločanju, kaj je sprejemljivo in kaj ne po vaši presoji).
 • Če je mogoče, se izogibajte izdelkom z blagovno znamko (nočete, da na primer prodajate superge Adidas).
 • Običajna praksa je, da prodajalne Dropshippinga svoje marže postavljajo na približno 50-odstotno znamko. Pomeni, da se pri iskanju izdelkov za prodajo osredotočite na tiste, ki so za polovico cenejši od tistega, za kar jih želite prodati.

Kot smo že omenili, je za začetek primeren seznam 10-50 izdelkov. Kasneje bomo ta seznam uporabili pri uvozu izdelkov v dejansko spletno trgovino.

4. Izmislite ime podjetja in registrirajte ime domene ��

Izbira imena za vašo trgovino je nedvomno najbolj zabaven del celotnega prizadevanja. Ljudje radi poimenujejo stvari. Predvsem podjetja.

Vendar pa. Ime, ki ga končate, ima lahko veliko pomena za vaš prihodnji uspeh in sposobnost učinkovitega trženja podjetja. Tukaj je nekaj, kar morate upoštevati, ko se lovite poslovnega imena podjetja:

Izberite ime, ki ga je enostavno izgovoriti

Predstavljajte si, da se z nekom pogovarjate po telefonu in morate navesti ime svoje trgovine. Ali morate to črkovati, da bo druga oseba razumela?

V tem primeru je ime preveč zapleteno. Pojdite na nekaj preprostega in enostavnega za izgovoriti na prvi poti.

Izberite ime, ki ga je enostavno zapomniti

To se nekoliko nanaša na prejšnjo točko. Poleg tega, da ga je enostavno izgovoriti, mora biti vaše ime tudi enostavno zapomniti.

To lahko dosežete na nekaj načinov. Rešitev s popolnoma izmišljeno besedo, kot je vaše ime, je ena rešitev (pomislite “Google”). Lahko pa sestavite dve besedi, ki imata resnični pomen, vendar ustvarite nekaj izvirnega, če ju postavite drug poleg drugega (pomislite na “Face-book”).

Izberite ime, ki bo tržno

Ime mora biti dovolj izvirno, da ga ljudje ne bodo zmotili pri nobenem drugem podobnem poslu.

Na primer, če želite svojo picerijo poimenovati “Pizza Den”, v mestu pa obstaja drugo podjetje, imenovano “Pizza Pan”, potem ni dobro ime.

Izberite kratko ime (ish)

Ne več kot kombinacija 2-3 besed.

Vsako dlje in težje si ga bo zapomniti in manj brandirati.

Ne uporabljajte posebnih znakov ali številk

Pozabite tudi na pike, podčrtaje, črtice itd.

Izberite ime, ki je na voljo kot .com domena

The .com je najbolj priljubljena in najpomembnejša razširitev imena domene. Če si ogledujete ime, ne iščite nečesa, česar nimate .com domena na voljo.

Lahko preverite, ali je vaše sanjsko ime domene na voljo na spletnem mestu, kot je Domain.com (vendar ga še ne kupujte).

domena

5. Sami zaženite spletno mesto spletne trgovine ��️

Končno je čas za izgradnjo dejanske spletne trgovine.

Tu je najboljši del: vse lahko naredite sami, strokovna pomoč ni potrebna in vam ni treba žrtvovati kakovosti končnega rezultata. Preberite: vaša spletna trgovina bo ravno tako funkcionalna in enako dobro videti, kot da bi jo izdelal strokovnjak.

1) Pojdite na Bluehost in se prijavite za spletno gostovanje

Bluehost je naš prvi spletni gostitelj. Obstajajo že več let in dokazano nudijo vrhunske storitve. Hkrati so več kot cenovno ugodne – vaš mesečni račun za gostovanje bo le 2,75 USD.

Za začetek obiščite Bluehost.com in kliknite glavni gumb:Zaženite spletno trgovino na Bluehostu

Izberite najcenejši načrt in kliknite na izberi: izberite načrt za zagon spletne trgovine

V naslednjem koraku vnesite ime domene, ki ga želite registrirati za svojo trgovino:

izberite domeno

Prvo leto boste to ime domene dobili brezplačno.

2) Namestite WordPress

WordPress je operacijski sistem za spletna mesta. Je odprtokoden, zmogljiv in enostaven za delo. Uporabili ga bomo kot temelj za vašo trgovino.

Če želite namestiti WordPress, se prijavite na uporabniško ploščo Bluehost, pojdite na Moja spletna mesta, in nato kliknite na Ustvari spletno mesto.

ustvarite spletno mesto in zaženite spletno trgovino

Bluehost bo zahteval nekaj osnovnih podrobnosti, na primer ime, ki ga želite nastaviti za svoje spletno mesto in oznako.

Nato na seznamu izberite ime svoje domene – Bluehost vas to prosi samo, da se prepričate, kateri naslov želite uporabiti na spletnem mestu.

dodelite domeno

Kliknite na Naslednji da ima nameščen WordPress.

Čez nekaj sekund se prikaže potrditveni zaslon in že se boste lahko prijavili v skrbniško ploščo WordPress.

3) Namestite WooCommerce

WooCommerce je vtičnik za WordPress, ki ga razširja s funkcijo eCommerce. To je ključni vtičnik, ki vam bo v bistvu omogočil zagon spletne trgovine. Prav tako je brezplačen in odprtokoden, podobno kot WordPress.

Če ga želite namestiti, se prijavite na skrbniško ploščo WordPress in pojdite na Vtičniki → Dodaj novo (s menija stranske vrstice).

V iskalno polje vnesite »WooCommerce« in namestite in aktivirajte vtičnik.

namestite WooCommerce

WooCommerce vas bo nato prevzel z roko skozi prvotno namestitev, ki je potrebna za začetek trgovine.

Nastavitev storitve WooCommerce

4) Dodajte svoje izdelke

Na tej stopnji je čas, da svoje prve izdelke dodate v katalog trgovine.

Če boste ponujali svoje izdelke, jih lahko dodate v Izdelki → Dodaj izdelek. Prikaže se naslednji zaslon: 

dodajte izdelek

Tu je prostora za ime vašega izdelka, opis in tudi vse druge podrobnosti, kot so cena in podatki o pošiljanju.

Če boste šli na ladjo, morate namestiti dodaten vtičnik, s katerim boste lahko uvažali izdelke od dobaviteljev. Ena boljših rešitev za nove trgovine je Dropship.me. Lahko ga začnete uporabljati brezplačno in se nato odločite za nadgradnjo na plačljiv načrt, če želite uvoziti več izdelkov.

dropship.me

Ko namestite Dropship.me, boste imeli dostop do več kot 50.000 izdelkov Dropshipping s trgov, kot je AliExpress.

5) Izberite temo

Zadnji korak je izbira teme (paket oblikovanja) za vašo spletno trgovino.

Odlična stvar pri WordPressu je, da je na spletu na tisoče tem.

Glede na to želimo izpostaviti tri teme, ki imajo posebne prednosti:

 • Trgovina. To je uradna tema za WooCommerce. Ima vse osnovne lastnosti in z njim je enostavno začeti. Dizajn je malce osnoven, a morda je to, kar želite.
 • Neve. Odlična tema, ki razdela škatlo in ima obliko, optimizirano za delo v trgovini e-trgovine.
 • Astra. Vsebinsko temo s švicarsko vojsko in nožem, ki je na voljo s tono začetnih mest in nastavitvami, v katere se lahko potopite. Če se želite pospraviti s stvarmi, uporabite to.

�� Če želite več nasvetov o namestitvi spletne trgovine z Bluehost in WooCommerce, imamo tu poglobljen vodič o tej temi.

6. Nastavite načine plačila ��

Zadnji kos sestavljanke, ko poskušate zagnati spletno trgovino, je sprejemanje plačil od kupcev.

WooCommerce vam privzeto omogoča sprejemanje plačil prek PayPal. Za plačilni sistem ni treba veliko storiti. Za to ste verjetno že poskrbeli med prvotno namestitvijo WooCommerce.

Paypal domača stran

Kljub temu lahko izberete drug plačilni sistem ali celo uporabite nekaj alternativnih sistemov hkrati. Eden od razlogov za to je lahko, da bodo nekatere vaše stranke raje določene načine plačila pred drugimi. Torej kolikor več jih boste integrirali v svojo trgovino, več prodaj boste imeli.

Dva najbolj priljubljena načina plačila za WooCommerce sta Stripe in Square. To so še posebej dobra izbira, če želite sprejeti kreditne kartice (kar zagotovo storite).

Tako Stripe kot Square sta brezplačna. Vendar pa, tako kot pri vsakem načinu plačila, tudi za vsako opravljeno transakcijo naložijo dodatne pristojbine (enako je s PayPalom), zato bodite pozorni na to.

Namestitev novega načina plačila v vaši trgovini e-trgovine je preprosta. Vsi ti plačilni sistemi so dobavljeni kot vtičniki WordPress, zato jih lahko namestite na enak način kot ste namestili WooCommerce.

Po tem ima vsak plačilni sistem svoj postopek nastavitve. Vendar večinoma vse, kar morate storiti, je, da se prijavite za račun in preverite svoje podatke.

7. Začnite tržiti svojo spletno trgovino ��

Obstaja veliko različnih stvari, da lahko razberete besedo o svoji trgovini, vendar se bomo tukaj osredotočili na samo štiri – štiri, ki bodo najverjetneje delovale v letu 2020 in se bodo nadaljevale.

Trgovanje z vplivi

Trgovanje z vplivi je relativno nov način za promocijo vaše trgovine. Večino dela na Instagramu.

Način delovanja je naslednji:

 1. Poiščite ljudi, priljubljene v svoji niši ali prepoznavne iz katerega koli razloga.
 2. Pojdite do njih in vprašajte, kakšne so njihove cene za promocijo izdelkov, kakršen je vaš. Bodite pozorni tudi na velikost njihovega spremljanja in povprašajte o številu angažmajev, ki jih prejmejo pod podobnimi objavami.
 3. Dogovorite se o dveh ali treh promocijskih objavah in jim pošljite svoje izdelke.

Plačani oglasi

Plačani oglasi v bistvu nikoli ne uspejo. Če obstaja trg za nekaj in ga ciljate z oglasi, boste dosegli nekaj prodaje.

Najbolj priljubljena platforma za oglaševanje vaših izdelkov je Google AdWords. Začeti je z njimi razmeroma enostavno, in Google ima svoje vodnike da vas popelje skozi začetne korake.

Trženje socialnih medijev

Medtem ko je Instagram zagotovo najbolj trendna mreža družbenih medijev danes, to še ne pomeni, da je edino mesto, kjer bi morali promovirati svojo trgovino.

Pravzaprav bi morali biti prisotni na vseh mestih, kjer se bodo vaše stranke verjetno družile. To v današnjem času pomeni večino priljubljenih omrežij družbenih medijev. Ali pa v najmanjši možni meri, najboljši, kot so Facebook, Twitter in po izbiri Pinterest (če ga uporabljajo vaše stranke).

Vaš pristop do vseh teh omrežij bo podoben, cilji in način oblikovanja sporočil pa bodo različni.

Prva stvar, ki jo morate storiti, je raziskati, kaj počne vaša konkurenca in kako se oglašujejo v svojih trgovinah. Upoštevajte njihove strategije in taktike ter si oglejte, kaj se lahko prilagodite svoji situaciji. Bodite pozorni predvsem na:

 • vrsto sporočil, ki jih objavijo
 • pogostost objavljanja
 • kako pogosto neposredno promovirajo svoje izdelke
 • kakšen je njihov splošni glas in kako se počutijo v njihovih sporočilih

Nato določite svoje cilje, kaj želite doseči s pomočjo družbenih medijev.

Najpogosteje bi morali ti cilji krepiti prepoznavnost blagovne znamke med kupci in le občasno promovirati vaše izdelke in poskušati ustvarjati neposredno prodajo. Če stvari preveč potisnete, boste ljudi hitro odtujili.

Naslednji korak je določitev koledarja publikacij in vnaprej priprava nekaterih objav v družbenih medijih. Nato lahko te objave objavite s pomočjo orodij, kot so Buffer.

Vsebinski marketing in SEO

Danes sta vsebinsko trženje in SEO najučinkovitejša načina za promocijo katerega koli spletnega mesta (vključno z e-trgovinami).

Ideja za vsebinski marketing je preprosta: ljudem dajete vpogled v teme, povezane z vašim podjetjem, in tako vzbujate zanimanje za to, kar imate za ponuditi.

Na primer, če vaša trgovina prodaja zimske nogavice, lahko ljudem ponudite nasvete o stvareh, na primer, kako izbrati smučarske nogavice. Ta nasvet lahko pošljete v obliki preproste objave na spletnem dnevniku. Ko ljudje berejo vašo vsebino, se vam predstavijo tudi trgovina in nogavice, ki jih imate v svojem katalogu.

Isti princip je mogoče prilagoditi vsakemu trgu ali niši. Ugotovite, kaj ljudje želijo vedeti, in nato ustvarite vsebino, ki jim te informacije posreduje.

Pri tem optimizirajte svojo vsebino, da bo bolj vidna prek Googla. Je poročali da je Google odgovoren za 94% celotnega organskega prometa na spletu.

�� Tu je več informacij o tem, kako s pomočjo SEO doseči več prometa v svoji spletni trgovini ali spletnem mestu.

Povzetek

Kot vidite, zagon spletne trgovine navsezadnje ni tako težavna naloga. Vse, kar morate hitro zagnati, je načrtovati korake in izkoristiti sodobna orodja, kot so WordPress in WooCommerce.

Samo za ponovni opis, tukaj so še naslednji koraki:

 1. Odločite se, kaj želite prodati
 2. Izbirate lahko med dropshippingom in prodajo lastnih izdelkov
 3. Izberite natančne izdelke za prodajo
 4. Omislite si ime podjetja in registrirajte ime domene
 5. Začnite spletno mesto spletne trgovine sami
 6. Nastavite načine plačila
 7. Začnite tržiti svojo spletno trgovino
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me