Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του WordPress Multisite – Πώς να εγκαταστήσετε το Multisite με το Local Xampp

WordPress Multisite: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και εγκατάσταση

Εάν διαχειρίζεστε πολλούς ιστότοπους WordPress, σίγουρα θα πρέπει να έχετε αισθανθεί την ανάγκη να μπορείτε να τα διαχειρίζεστε όλα από ένα μόνο ταμπλό. Το WordPress έχει μια λύση – μια εγκατάσταση πολλαπλών ιστότοπων. Αυτό σημαίνει ότι εγκαθιστάτε το WordPress μόνο μία φορά και δημιουργείτε και διαχειρίζεστε πολλούς μεμονωμένους ιστότοπους σε αυτήν την ενιαία εγκατάσταση του WordPress, όλοι από έναν μόνο Διαχειριστή. Δεν πρέπει να ψάχνετε περισσότερο από το WordPress.com για ένα παράδειγμα πολλών ιστότοπων.


Ο έλεγχος που ασκείται από τον διαχειριστή της τοποθεσίας πάνω σε μεμονωμένους ιστότοπους περικόπτεται και ο Διαχειριστής δικτύου ή ο Super Admin γίνεται πανίσχυρος, με υπερισχύουσες εξουσίες στους διαχειριστές των μεμονωμένων ιστότοπων. Δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση ή η αλλαγή προσθηκών και θεμάτων από τους διαχειριστές του ιστότοπου και μόνο το Super Admin μπορεί να το κάνει.

Πότε να μην χρησιμοποιείται ένα Multisite

Οι ιστότοποι σε έναν ιστότοπο πολλαπλών χώρων λειτουργούν ως ξεχωριστές μονάδες με πολλές αλληλεπικαλύψεις. Επομένως, αν το μόνο που θέλετε είναι μια συλλογή ιστότοπων που μοιράζονται δεδομένα και χρήστες, τότε το multisite δεν είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν η μόνη σας απαίτηση είναι οι ιστοσελίδες σας να φαίνονται διαφορετικές, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μια προσθήκη που εναλλάσσεται μεταξύ θεμάτων. Αν πρόκειται να έχετε μόνο διάφορα επίπεδα πρόσβασης για διαφορετικούς χρήστες, μπορείτε να περιορίσετε τις δυνατότητες, να συνδέσετε διευθύνσεις URL ή να αλλάξετε χρήστες και μενού απλά χρησιμοποιώντας πρόσθετα.

Θα πρέπει επίσης να παραλείψετε το multisite εάν οι διαχειριστές του ιστότοπου θέλουν να είναι σε θέση να προσθέσουν ελεύθερα θέματα και προσθήκες ή εάν δεν επιθυμούν να μοιραστούν χώρο διακομιστή ή βάση δεδομένων. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν θέλουν να πάνε με διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα Multisite

Ένα multisite είναι πιο συμφέρουσα για κάθε οργανισμό που έχει ιεραρχική εγκατάσταση, όπως η κυβέρνηση και τα διάφορα φτερά, τα πανεπιστήμια και τα τμήματα τους ή ένα δίκτυο ιστολογίων που σχετίζονται με κάποιο τρόπο. Τα Multisites είναι πιο κατάλληλα για ιστότοπους που λειτουργούν με υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας στον δικό τους χώρο λειτουργίας και μοιράζονται ορισμένους κοινούς πόρους.

Έτσι, το multisite είναι ένας μικτός σάκος, που έχει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, και η ανάγκη για ένα multisite πρέπει να εκτιμάται κατά περίπτωση.

Τα πλεονεκτήματα

 • Μπορείτε να διαχειριστείτε οποιονδήποτε αριθμό μεμονωμένων ιστότοπων από έναν πίνακα ελέγχου που μοιάζει με αυτόν.

1

 • Οι μεμονωμένοι διαχειριστές ιστότοπων έχουν την ελευθερία να διαχειρίζονται τους ιστότοπούς τους, υπό την επιφύλαξη περιορισμών.
 • Τα θέματα και τα πρόσθετα πρέπει να εγκατασταθούν μόνο μία φορά και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν σε ολόκληρο το δίκτυο. Ditto για ενημέρωση. Αυτό όχι μόνο μεταφράζεται σε καλύτερη διαχείριση, αλλά επίσης κάνει πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου του διακομιστή.
 • Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ιστολόγια στο δίκτυό σας και να τα διαχειριστούν. Εάν θέλετε να παραμείνει ιδιωτικό, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση στους χρήστες.
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε έσοδα από το δίκτυο προσφέροντας υπηρεσίες φιλοξενίας σε άλλους. Εάν βρίσκεστε σε κοινόχρηστη φιλοξενία, αυτό ίσως είναι λίγο δύσκολο. Αυτά τα ιστολόγια θα έχουν τους δικούς τους πίνακες στη βάση δεδομένων. Δεν έχουν τους δικούς τους καταλόγους στο διακομιστή σας, αλλά όταν πρόκειται για μεταφορτώσεις πολυμέσων στο δίκτυο, έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς καταλόγους. Δεδομένου ότι η δομή αρχείων διαχειρίζεται το WordPress, δεν χρειάζεται να ενοχλείτε με αυτό.

Τα μειονεκτήματα

 • Δεν θα λειτουργούν όλα τα πρόσθετα σε πολλούς ιστότοπους. Θα πρέπει να ελέγξετε εάν τα πρόσθετα είναι συμβατά με πολλές τοποθεσίες πριν τα εγκαταστήσετε.
 • Οι μεμονωμένοι ιστότοποι δεν μπορούν να προσθέσουν ή να διαγράψουν θέματα και προσθήκες. Εάν υπάρχουν στο δίκτυο, μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν.
 • Εάν ο ιστότοπος ή ο διακομιστής σας αντιμετωπίζει χρόνο διακοπής λειτουργίας, αυτό θα επηρεάσει όλους τους ιστότοπους του δικτύου.
 • Οποιαδήποτε αύξηση της κίνησης σε έναν ιστότοπο στο δίκτυο μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα όλων των άλλων ιστότοπων στο δίκτυο. Αυτό ίσως είναι λίγο πολύ για έναν αρχάριο να χειριστεί.
 • Δεν υποστηρίζουν όλα τα προγράμματα φιλοξενίας multisite. Οι ανάγκες φιλοξενίας θα αυξηθούν για ένα multisite. Εάν προγραμματίζετε σε μερικούς ιστότοπους που έχουν περισσότερο χαρακτήρα δοκιμαστικών ιστότοπων, η κοινή χρήση φιλοξενίας ενδέχεται να είναι αρκετή. Αλλά εάν θέλετε να προσθέσετε έναν τεράστιο αριθμό ιστότοπων, ειδικά ιστότοπων υψηλής κυκλοφορίας, θα διαπιστώσετε ότι πρέπει να αναβαθμίσετε τις ανάγκες φιλοξενίας σας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το WP Engine και το Flywheel – και τα δύο ξεκινούν από περίπου 30 $ το μήνα για υποστήριξη πολλαπλών ιστότοπων.

Το WordPress Multisite είναι μια απλή και ισχυρή δυνατότητα, αλλά πριν την εγκαταστήσετε, βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή λύση για εσάς. Ο διαχωρισμός ενός ιστότοπου από το multisite αργότερα ή η μετεγκατάσταση του multisite ίσως είναι πολύ περίπλοκο για να το χειριστείτε χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Εάν σκέφτεστε το multisite μόνο για την ευκολία διαχείρισης πολλαπλών ιστότοπων WordPress από μία οθόνη, ίσως θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες με έναν πάροχο υπηρεσιών όπως το ManageWP. Αυτή είναι μια υπηρεσία επί πληρωμή που προσφέρει άλλα οφέλη όπως ασφάλεια, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και κλωνοποίηση.

Εγκατάσταση Multisite

Πρέπει να είστε διαχειριστής και να έχετε πρόσβαση στο σύστημα αρχείων του διακομιστή σας για να μπορείτε να το κάνετε δημιουργήστε ένα multisite. Πρέπει να έχετε τα δικαιώματα να επεξεργαστείτε αρχεία και να δημιουργήσετε έναν κατάλογο. Υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι, παρόλο που δεν αισθάνεστε άνετα με τον κωδικό, θα δημιουργήσετε ένα multisite χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Ωστόσο, η γνώση των PHP, CSS, HTML και διαχείρισης διακομιστή θα είναι χρήσιμη εάν πρέπει να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Πριν ξεκινήσετε, αποφασίστε εάν θέλετε να προσθέσετε ιστότοπους ως δευτερεύοντες τομείς ή υποφακέλους. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αργότερα, οπότε κάντε την επιλογή σας προσεκτικά. Σε όρους URL, αυτό σημαίνει,

 • Εκχώρηση διαφορετικών υποτομέων για κάθε ιστότοπο: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Αντιστοίχιση διαφορετικών διαδρομών για κάθε ιστότοπο: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Μπορείτε επίσης να εκχωρήσετε τομείς όπως το multisite1.com, το multisite2.com, αλλά αυτό απαιτεί τη χρήση προσθηκών και ορισμένες τεχνικές γνώσεις.

Λοιπόν, πώς εγκαθιστάτε ένα multisite; Θα ακολουθήσω τα βήματα εδώ δείχνοντας την εγκατάσταση με ένα τοπικό XAMPP.

1. Ενεργοποίηση της λειτουργίας Multisite.

 • Το πρώτο βήμα στην εγκατάσταση ενός multisite είναι να εγκαταστήσετε το WordPress με τον κανονικό τρόπο. Βρείτε το αρχείο wp-config στο WordPress και ανοίξτε το.
 • Εντοπίστε τη φράση “/ * Αυτό είναι όλο, σταματήστε την επεξεργασία! Καλό blogging. * / “Κοντά στο τέλος του αρχείου. Ακριβώς πάνω από αυτήν τη φράση, προσθέστε το ακόλουθο μεμονωμένο κομμάτι κώδικα:
  καθορισμός ('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
 • Αποθηκεύστε το αρχείο και φορτώστε το ξανά στον διακομιστή.
 • Τώρα, θα βρείτε ένα νέο στοιχείο “Ρύθμιση δικτύου” που προστίθεται στην ενότητα Εργαλεία στον Πίνακα ελέγχου.

2. Δημιουργία υπο-τομέων και υποκαταλόγων.

 • Προχωρήστε σε Εργαλεία> Ρύθμιση δικτύου και επιλέξτε μεταξύ υποτομέων και υποκαταλόγων.
 • Εάν δημιουργείτε ένα δίκτυο που βασίζεται σε υποτομέα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν επιτρέπουν αυτήν τη δυνατότητα. Θα πρέπει να ρυθμίσουν DNS wild card για τον ιστότοπό σας. Οι υποκατάλογοι δεν χρειάζονται τέτοια δικαιώματα. Μόλις κάνετε την επιλογή σας, κάντε κλικ στην εγκατάσταση.

2

 • Καθώς χρησιμοποίησα έναν τοπικό διακομιστή που φιλοξενήθηκε για να εγκαταστήσω το WordPress, η επιλογή μου περιορίστηκε σε Υποκαταλόγους (για έναν φιλοξενούμενο διακομιστή, θα προσφερθεί επίσης η επιλογή Υπο-τομέα)
 • Εάν θέλετε να μετατρέψετε μια υπάρχουσα εγκατάσταση του WordPress σε πολλούς ιστότοπους, η επιλογή υποκαταλόγου δεν είναι ανοιχτή σε εσάς. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο μόνο με δευτερεύοντες τομείς.
 • Θα δημιουργηθούν μερικές γραμμές κώδικα για να εισαγάγετε στο αρχείο wp-config.php και στο αρχείο .htacess.

3

 • Εισαγάγετε τον κωδικό σύμφωνα με τις οδηγίες και αποθηκεύστε τα αρχεία και το WordPress Multisite θα εγκατασταθεί με επιτυχία. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον Πίνακα ελέγχου διαχειριστή δικτύου, θα πρέπει να συνδεθείτε ξανά.

3. Δημιουργία ή προσθήκη ιστότοπων

Όταν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, το WordPress Multisite σας μοιάζει με οποιονδήποτε κανονικό ιστότοπο. Για να το μετατρέψετε σε πραγματικά λειτουργικό multisite, θα πρέπει να δημιουργήσετε και να προσθέσετε νέους ιστότοπους. Δείτε πώς το κάνετε αυτό,
Στον Πίνακα ελέγχου δικτύου κάντε κλικ Οι ιστότοποί μου> Διαχειριστής δικτύου> Ιστότοποι> Προσθήκη νέου

4
Συμπληρώστε τις λεπτομέρειες όπως Διεύθυνση ιστότοπου, Τίτλος, email και κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη νέου.
Θα δημιουργηθεί ένας νέος ιστότοπος.
Μπορείτε να προσθέσετε όσους ιστότοπους θέλετε και να προβάλετε τη λίστα ιστότοπων κάνοντας κλικ στην επιλογή Όλες οι τοποθεσίες

5

4. Ενεργοποίηση θεμάτων

Μπορείτε να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε θέματα με πολλούς ιστότοπους με 2 τρόπους – να το εγκαταστήσετε στο Διαχειριστή δικτύου και να το ενεργοποιήσετε για ολόκληρο το δίκτυο ή να το εγκαταστήσετε στο Διαχειριστή δικτύου και να το ενεργοποιήσετε με επεξεργασία μέσα σε αυτόν τον ιστότοπο. Για να ενεργοποιήσετε το θέμα στην πρώτη μέθοδο, βρείτε Θέματα στον Πίνακα ελέγχου δικτύου και κάντε κλικ στο Προσθήκη Νέου. Μόλις εγκατασταθεί το θέμα, κάντε κλικ στο Network Enable. Τώρα το θέμα θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε ολόκληρο το δίκτυο.

Για να ενεργοποιήσετε θέματα με τη δεύτερη μέθοδο, στο Διαχειριστή δικτύου, κάντε κλικ πρώτα στους Ιστότοπους και στη συνέχεια στον ιστότοπο στον οποίο θέλετε να ενεργοποιήσετε το θέμα. Στη συνέχεια κάντε κλικ Επεξεργασία> Θέματα και βρείτε το θέμα που θέλετε να ενεργοποιήσετε. Κάντε κλικ στο Ενεργοποίηση κάτω από αυτό το θέμα. Τώρα, ανοίγοντας την καρτέλα Θέματα στον Διαχειριστή αυτού του ιστότοπου, θα δείτε το θέμα που έχετε προσθέσει. Στη συνέχεια, ο ιστότοπος μπορεί να επιλέξει να ενεργοποιήσει το θέμα.

5. Ενεργοποίηση προσθηκών

Ως τελικό βήμα, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε τις προσθήκες για το multisite. Για αυτό, κατεβάστε και εγκαταστήστε την προσθήκη όπως θα κάνατε με τον κανονικό τρόπο. Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε το plugin για ολόκληρο το multisite μετά από αυτό, κάντε κλικ στο Network Activate και το plugin θα ενεργοποιηθεί σε όλους τους ιστότοπους.

Εάν θέλετε η προσθήκη να είναι ενεργή μόνο σε έναν ιστότοπο, πραγματοποιήστε λήψη και εγκατάσταση της προσθήκης στον Διαχειριστή δικτύου. Στη συνέχεια, επισκεφθείτε τον ιστότοπο ως διαχειριστή του ιστότοπου και ενεργοποιήστε την προσθήκη στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Να συμπεράνω

Επομένως, αξιολογήστε τις ανάγκες σας και, εάν απαιτείται, μην διστάσετε να εγκαταστήσετε ένα multisite. Ενώ η εγκατάσταση του multisite είναι αρκετά εύκολη, υπάρχουν περιπλοκές στη διαχείριση. Επίσης, η μετεγκατάσταση ενός ιστότοπου ή ο διαχωρισμός ενός ιστότοπου από έναν ιστότοπο μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Ο κανόνας αντίχειρα εδώ είναι Προχωρήστε με προσοχή.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map