Πώς να αποκτήσετε καταπληκτική αναζήτηση για το WordPress Blog σας

Το WordPress Version 3.5 μόλις κυκλοφόρησε και φέρνει μαζί του όμορφες νέες δυνατότητες χειρισμού πολυμέσων και ένα ολοκαίνουργιο προεπιλεγμένο θέμα (μεταξύ άλλων βελτιώσεων). Όσον αφορά εμένα, είναι ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.


Ωστόσο, η κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης του WordPress μου θυμίζει πάντα τις αδυναμίες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Μην με παρεξηγείτε – Λατρεύω το WordPress και δεν θα ονειρευόμουν να χρησιμοποιήσω άλλο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, αλλά απέχει πολύ από το τέλειο.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχω με το WordPress είναι η λειτουργικότητα αναζήτησης τόσο στο front όσο και στο back end. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει το WordPress για πολύ καιρό θα μοιραστεί την απογοήτευσή μου με την αναποτελεσματικότητα του προεπιλεγμένου αλγορίθμου αναζήτησης.

Έχοντας αυτό υπόψη, σε αυτήν την ανάρτηση θέλω να σας παρουσιάσω αυτό που θεωρώ ως την καλύτερη λύση για τη δραματική βελτίωση της λειτουργικότητας αναζήτησης του WordPress.

Τι είναι τόσο κακό σχετικά με την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του WordPress?

Αλλά πριν φτάσω σε αυτό, ας ανακεφαλαιώσουμε πρώτα Γιατί Είμαι πολύ πρόθυμος να αποφύγω την προεπιλεγμένη αναζήτηση στο WordPress.

Όλα έχουν να κάνουν με τον αλγόριθμο αντιστοίχισης, ο οποίος επιλέγει τα αποτελέσματα αναφέροντας μια λέξη-κλειδί και τα παρουσιάζει με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ κακό κατ ‘αρχήν, αλλά όταν εφαρμόζεται πρακτικά, επιστρέφει αποτελέσματα αναζήτησης κακής ποιότητας.

Ας πούμε για παράδειγμα ότι είχατε γράψει μια ανάρτηση που κάλυπτε όλα όσα θα χρειαζόταν να γνωρίζει κάποιος για τα μπλε widget. Στη συνέχεια, συνδεθήκατε με αυτήν την ανάρτηση σε 5 πιο πρόσφατες αναρτήσεις που επικεντρώθηκαν σε widget διαφορετικών χρωμάτων. Εάν κάποιος έψαχνε για “μπλε widget” στο ιστολόγιό σας, αυτός ο απόλυτος μπλε πόρος widget θα ήταν η έκτη ανάρτηση που θα επιστραφεί, παρά το γεγονός ότι είναι μακράν το πιο σχετικό αποτέλεσμα.

Αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα κατά την αναζήτηση στο πίσω μέρος. Εάν δημοσιεύσετε πολλές αναρτήσεις στο ιστολόγιό σας και θέλετε να βρείτε μια ανάρτηση που δημοσιεύσατε πριν από λίγο καιρό, ενδέχεται να έχετε πρόβλημα να το εντοπίσετε λόγω του αλάνθαστου ταιριασμού αντιστοίχισης της μηχανής αναζήτησης WordPress. Ήταν πηγή ατελείωτης απογοήτευσης για μένα.

Ποια είναι η λύση?

Υπάρχουν μερικά πρόσθετα που δεν διστάζω να εγκαταστήσω σε νέα ιστολόγια και Relevanssi είναι ένα από αυτά. Αυτή η δωρεάν προσθήκη είναι μια ολοκληρωμένη λύση για βελτιωμένη συνάφεια αναζήτησης τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος του ιστολογίου WordPress.

Εδώ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Relevanssi πολύ καλύτερο από την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης WordPress:

 • Τα αποτελέσματα αναζήτησης ταξινομούνται με τη σειρά συνάφειας και όχι κατά ημερομηνία.
 • Ασαφής αντιστοίχιση: αντιστοιχίστε μερικές λέξεις, εάν οι πλήρεις λέξεις δεν ταιριάζουν.
 • Βρείτε έγγραφα που ταιριάζουν είτε με έναν μόνο όρο αναζήτησης (Ή ερώτημα) ή απαιτήστε την εμφάνιση όλων των λέξεων (ΚΑΙ ερώτημα).
 • Αναζήτηση φράσεων με εισαγωγικά, για παράδειγμα “φράση αναζήτησης”.
 • Δημιουργήστε προσαρμοσμένα αποσπάσματα που δείχνουν πού έγινε η επίσκεψη, με επισημασμένους τους όρους αναζήτησης.
 • Επισημάνετε τους όρους αναζήτησης στα έγγραφα όταν ο χρήστης κάνει κλικ στα αποτελέσματα αναζήτησης.
 • Αναζήτηση σχολίων, ετικετών, κατηγοριών και προσαρμοσμένων πεδίων.

Οι λεπτομέρειες δεν είναι πραγματικά ότι σημαντικό γιατί η απόδειξη είναι στην πουτίγκα. Εγκαταστήστε αυτήν την προσθήκη και αναζητήστε το ιστολόγιό σας και θα μπορείτε να δείτε τα θετικά αποτελέσματα για τον εαυτό σας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από το δικό μου blog. Έχω γράψει για το Twitter συγκεκριμένα σε μερικές περιπτώσεις, οπότε μια καλή μηχανή αναζήτησης θα πρέπει να επιστρέψει αυτές τις δημοσιεύσεις ως τα πιο σχετικά αποτελέσματα. Εδώ είναι το πρώτο αποτέλεσμα που επέστρεψε η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης WordPress:

Αναζήτηση WordPress

Πιθανώς η αναφορά εισοδήματος μου τον Νοέμβριο ανέφερε ότι το Twitter πέρασε, αλλά η δημοσίευση δεν επικεντρώθηκε καθόλου στο Twitter. Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα που επέστρεψε ο Relevanssi:

Αποτελέσματα αναζήτησης Relevanssi

Η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης WordPress δεν επέστρεψε στην πραγματικότητα όποιος από τις τέσσερις δημοσιεύσεις που έχω επισημάνει με το “Twitter” στην πρώτη σελίδα. Ο Relevanssi επέστρεψε και τις τέσσερις θέσεις στα έξι πρώτα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Σε περίπτωση που η εξαιρετικά ανώτερη μηχανή αναζήτησης δεν είναι αρκετή για εσάς, το Relevanssi έχει επιπλέον χαρακτηριστικά στο μανίκι του.

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε την ίδια τη λειτουργία αναζήτησης:

 • Προσαρμόστε τον αντίστοιχο αλγόριθμο (κατά τίτλους, ετικέτες και σχόλια)
 • Περιορίστε τις αναζητήσεις σε κατηγορίες και ετικέτες
 • Ευρετήριο προσαρμοσμένων τύπων δημοσιεύσεων και ταξινομιών
 • Ευρετήριο των περιεχομένων των σύντομων κωδικών
 • Προσθέστε το στυλ Google “Εννοούσατε;” προτάσεις

Επί πλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε το Relevanssi να καταγράφει ερωτήματα χρήστη, που σας επιτρέπει να εξετάσετε τι πραγματικά αναζητούν οι άνθρωποι στο ιστολόγιό σας. Το πλεονέκτημα αυτού πρέπει να είναι σαφές – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ερωτήματα αναζήτησης ως βάση για τη διαμόρφωση της στρατηγικής περιεχομένου σας (με την υπόθεση ότι οι άνθρωποι θέλουν αυτό που αναζητούν).

Ενώ το Relevanssi είναι εντελώς δωρεάν για χρήση, υπάρχει μια premium έκδοση διαθέσιμη με πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως:

 • Βελτιωμένη διόρθωση ορθογραφίας στο “Εννοούσατε;” προτάσεις
 • Υποστήριξη πολλαπλών ιστότοπων
 • Αναζήτηση και ευρετηρίαση προφίλ χρηστών
 • Εκχωρήστε επιπλέον βάρος σε νέες δημοσιεύσεις
 • Αφήστε το χρήστη να επιλέξει μεταξύ AND και OR αναζητήσεων, χρησιμοποιήστε το χειριστή + και – (AND και NOT)

Η premium έκδοση σίγουρα δεν είναι απαραίτητη – Χρησιμοποιώ τη δωρεάν έκδοση για πάνω από ένα χρόνο και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με την απόδοσή της.

Επιβραβεύστε τους επισκέπτες σας με καλύτερη αναζήτηση

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το Relevanssi στο ιστολόγιό σας WordPress τώρα. Ο χρόνος ρύθμισης είναι σχεδόν ανύπαρκτος και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό μόλις τεθεί σε λειτουργία. Εσείς μπορώ αφιερώστε χρόνο για να παίξετε τις ρυθμίσεις που σας αρέσουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο – λειτουργεί πολύ καλά από το κουτί.

Ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω, θεωρώ ότι το Relevanssi είναι το καλύτερο. Συμφωνείς? Θα ήθελα να διαβάσω τις σκέψεις σας στην ενότητα σχολίων!

Κατεβάστε το Relevanssi από το WordPress.org →

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me