Τι είναι το RSS; Και πώς να το προσθέσετε στο WordPress

Τι είναι το RSS; Λοιπόν, το RSS σημαίνει “Really Simple Syndication”, αν και η προέλευσή του μπορεί να εντοπιστεί στο “Rich Site Summary”. Με απλά λόγια, το RSS είναι ένα μέσο κοινοποίησης του περιεχομένου ενός ιστότοπου με έναν πολύ αποτελεσματικό και οργανωμένο τρόπο. Κυκλοφόρησε το 1999, το RSS είχε τεράστιο αντίκτυπο στην εξέλιξη του Διαδικτύου – συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο καταναλώθηκε το περιεχόμενο. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονταν πλέον να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους ιστότοπους για να δουν τα τελευταία άρθρα.


Ειδησεογραφικοί ιστότοποι όπως το BBC και οι New York Times, προώθησαν σε μεγάλο βαθμό το εικονίδιο RSS στους ιστότοπούς τους. Θα μπορούσατε να εγγραφείτε σε ολόκληρη την NY Times ή μόνο στην ενότητα Οικονομικά – το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να εγγραφείτε σε μια συγκεκριμένη τροφοδοσία RSS. Αυτή ήταν η ομορφιά του RSS! Για να το θέσω αρκετά, το RSS ήταν και είναι, ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα του διανομή μαζικού περιεχομένου Για Εκδότες, και μαζική κατανάλωση περιεχομένου Για αναγνώστες (ή επισκέπτες).

Προνόμια του RSS: Παραγωγικότητα και αναγνωσιμότητα

podcasting

Το RSS ήταν κυριολεκτικά το ραβδί που οδήγησε στην ανάπτυξη blogging και podcasting. Θα μπορούσατε να εγγραφείτε στα αγαπημένα σας ιστολόγια και να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο διαβάζοντας απλώς το περιεχόμενο στη συσκευή ανάγνωσης RSS. Στην ουσία εσείς κάντε πολλά περισσότερα με δαπάνες λιγότερα και καταλήγετε να αποθηκεύσετε ένα παρτίδα χρονικός.

Ένα από τα πιο μη εκτιμώμενα (ή μάλλον ανυπόστατα) οφέλη από τη χρήση τροφοδοσιών RSS είναι ευανάγνωστο. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα συνήθειας. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σχεδόν όλα τα μυθιστορήματα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μέγεθος και πλάτος σελίδας, ευθυγράμμιση κειμένου, ύψος γραμμής, αριθμό λέξεων ανά γραμμή, τύπο γραμματοσειράς και μέγεθος; Έχει γίνει για να δημιουργηθεί μια βέλτιστη ευχαρίστηση ανάγνωσης – λιγότερο τέντωμα στα μάτια μας, σταθερή κίνηση των ματιών και βελτιωμένη ταχύτητα ανάγνωσης με την πάροδο του χρόνου.

Οι αναγνώστες RSS κάνουν το ίδιο. Μπορείτε να ορίσετε την προτιμώμενη γραμματοσειρά, το μέγεθος και το ύψος γραμμής. Όταν διαβάζετε διαφορετικό περιεχόμενο στην ίδια τυπογραφική διάταξη, η ταχύτητα ανάγνωσής σας βελτιώνεται. Κάθε ιστότοπος έχει τη δική του σχεδίαση, τυπογραφία και χρωματική παλέτα. Κάποιοι μπορεί να σας αρέσουν, ενώ κάποιοι μπορεί να σας αρέσουν απολύτως. Το RSS γεφυρώνει αυτό το κενό και σας δίνει μια ικανοποιητική εμπειρία ανάγνωσης.

Τροφοδοσίες RSS

εφημερίδα αναγνώστη rss

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον όρο «Εικονίδια RSS» – εκείνα τα πορτοκαλί κουτιά με το λευκό εικονίδιο διαθέσιμο στους περισσότερους ιστότοπους. Λοιπόν, αυτά τα εικονίδια συνδέονται με τη ροή RSS του ιστότοπού σας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παράδοση περιεχομένου στους επισκέπτες του ιστότοπού σας ή, σε άλλες περιπτώσεις, στους πελάτες σας. Μια τροφοδοσία RSS κωδικοποιείται μάλλον σημειωμένο σε XML (Επεκτάσιμη γλώσσα σήμανσης). Οι αναγνώστες RSS και τα προγράμματα περιήγησης ιστού που έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για την ανάλυση ροών RSS (για παράδειγμα, το Mozilla Firefox) μπορούν να διαβάσουν σωστά ή αναλύω πρόταση μια τροφοδοσία RSS. Άλλα προγράμματα περιήγησης όπως το Google Chrome που δεν διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη για ροές δεδομένων θα εμφανίζουν τα προεπιλεγμένα δεδομένα XML όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο τροφοδοσίας RSS.

Δημιουργία ροών RSS

Οι τροφοδοσίες RSS πρέπει να είναι χειροκίνητα δημιουργημένο όταν έχετε δημιουργήσει έναν ιστότοπο σε καθαρό HTML, δηλαδή όταν δεν χρησιμοποιείτε CMS. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε απασχολούν διαδικτυακές υπηρεσίες για να δημιουργήσετε τη ροή RSS για εσάς. Μόλις ρυθμίσετε τη γεννήτρια RSS, μόλις δημοσιεύσετε ένα άρθρο στον ιστότοπό σας, η ροή RSS θα περιλαμβάνει τη νέα αυτή ανάρτηση. Τα άτομα που έχουν εγγραφεί σε αυτήν τη ροή RSS μπορούν να κατεβάσουν τα άρθρα χρησιμοποιώντας ένα Αναγνώστης RSS. (Θα φτάσουμε σε αυτό λίγο). Ωστόσο, το WordPress είναι λίγο διαφορετικό.

WordPress και RSS

wordpress και rss

Το WordPress διαθέτει ενσωματωμένη υποστήριξη για RSS. Μόλις δημοσιεύσετε μια ανάρτηση, το WordPress θα την παραδώσει όλα τις τροφοδοσίες RSS. Όλα αυτά γίνονται εσωτερικώς και δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί για να το ολοκληρώσετε. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι χρησιμοποίησα τη λέξη όλα. Λοιπόν, εκεί βρίσκεται η ομορφιά του WordPress (μαζί με χίλια άλλα προνόμια).

Υπάρχει πρακτικά «n» αριθμός τροφοδοσιών RSS στον ιστότοπό σας WordPress. Ο αριθμός εξαρτάται από τον αριθμό του περιεχομένου που δημοσιεύεται – δηλαδή τον αριθμό των ετικετών, των συγγραφέων και των κατηγοριών. Το WordPress υποστηρίζει τέσσερις τύπους μορφών ροής RSS:

 1. RSS
 2. RSS 2.0
 3. Άτομο και
 4. RDF – Πλαίσιο περιγραφής πόρων

Οι τροφοδοσίες RSS είναι προσβάσιμες χρησιμοποιώντας την ακόλουθη δομή διευθύνσεων URL:

Προεπιλεγμένη δομή διευθύνσεων URLΌμορφη δομή μόνιμων συνδέσμων
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Συνιστάται ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσετε τη μορφή RSS 2.0, καθώς είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως υποστηριζόμενη μορφή. Θα πρέπει επίσης να προωθήσετε τους συνδέσμους ροής σας χρησιμοποιώντας την όμορφη δομή μόνιμων συνδέσμων, καθώς είναι εύκολο να διαβαστούν και να θυμηθούν. Για να μην αναφέρουμε, οι περισσότεροι ιστότοποι ακολουθούν την όμορφη δομή μόνιμων συνδέσμων.

Πολλαπλές τροφοδοσίες RSS στο WordPress

πολλαπλές τροφοδοσίες rss

Τώρα για το πιο ενδιαφέρον μέρος – ανάπτυξη πολλαπλών τροφοδοσιών RSS με το WordPress. Μέχρι τώρα, μιλάμε για το πώς το RSS μπορεί να διανείμει το περιεχόμενο ενός ιστότοπου. Το WordPress σας επιτρέπει να αναλύσετε τη συνδρομή RSS σε συγκεκριμένα επίπεδα. Αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες σας να εγγραφούν στο ακριβής περιεχόμενο που επιθυμούν.

Πώς λειτουργεί?

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια κατηγορία που ονομάζεται ‘Ψυχολογία’ και μια ετικέτα «Βεδική θεραπεία» στο ιστολόγιό σας. Ένας αναγνώστης που θέλει όλες τις δημοσιεύσεις που υποβάλλονται υπό ψυχολογία μπορεί απλά να προσθέσει http://www.example.com/category/phychology/feed στον αναγνώστη RSS τους. Στο μέλλον, δημοσιεύονται μόνο δημοσιεύσεις στο ψυχολογία κατηγορία θα διατίθεται σε αυτήν τη ροή. Ομοίως, μπορεί κανείς να προσθέσει http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed στον αναγνώστη RSS για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις με ετικέτα Vedic Therapy. Ακολουθεί μια ποικιλία από τις διάφορες διαθέσιμες ροές:

Τύπος συνδρομήςΑρκετά μόνιμος σύνδεσμος
Κατηγορίεςhttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Ετικέτεςhttp://www.example.com/tag/tagname/feed
Σχόλιαhttp://example.com/comments/feed/
Συντάκτηςhttp://example.com/author/authorname/feed/
Αναζήτησηhttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Προσαρμοσμένοι τύποι δημοσιεύσεωνhttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

Μπορείτε επίσης να ομαδοποιήσετε πολλές κατηγορίες, πολλές ετικέτες και έναν συνδυασμό και των δύο στις ροές σας. Υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός δυνατοτήτων ροών RSS. Εξαρτάται πραγματικά από τον τρόπο με τον οποίο ο αναγνώστης (δηλαδή εσείς και εγώ) το χρησιμοποιούμε (δείτε το επίσημη τεκμηρίωση του WordPress για να μάθετε περισσότερα).

ΣυνδυασμόςΑπλός (προεπιλογή) Μόνιμος σύνδεσμος
Πολλαπλές κατηγορίεςhttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Πολλαπλές ετικέτεςhttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

Μόλις ετοιμάσετε τις ροές σας, μπορείτε να εμφανίσετε τις δικές σας προσαρμοσμένες ροές (ή αυτές από άλλους ιστότοπους) χρησιμοποιώντας μια προσθήκη WordPress. Ο Τομ έγραψε ένα φοβερό άρθρο σχετικά με τη χρήση του WP RSS Aggregator WordPress plugin για την εισαγωγή, συγχώνευση και προβολή RSS feeds στον ιστότοπό σας (ένα εξαιρετικό εργαλείο αν κάνετε πολλούς επισκέπτες blogging σε άλλους ιστότοπους και θέλετε να συμπεριλάβετε μόνοι σας συνδέσμους σε αυτές τις αναρτήσεις. δικτυακός τόπος)

Αναγνώστες RSS

rss ανάγνωση φίλε

Ένας αναγνώστης RSS είναι ένα λογισμικό που σας βοηθά να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε πολλές ροές RSS. Οταν λέω διαχειρίζονται, Μιλώ αυστηρά για την άποψη του καταναλωτή. Για να ξεκινήσετε, μπορείτε να προσθέσετε τον αριθμό των ροών RSS «n» και να τις οργανώσετε σε φακέλους, ετικέτες και κατηγορίες. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διαφέρουν ανάλογα με τη συσκευή ανάγνωσης RSS που χρησιμοποιείται, αλλά τα γενικά χαρακτηριστικά είναι τα ίδια.

Οι αναγνώστες RSS μπορούν να είναι έτοιμοι για πολλαπλές πλατφόρμες και κινητές συσκευές. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες συσκευές ανάγνωσης για σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα – Windows, Mac, UNIX και τις πολλές γεύσεις του Linux. Με το κλείσιμο του Google Reader, είδαμε μια σταθερή αύξηση του αριθμού ανεξάρτητων αναγνωστών RSS. Τα πιο δημοφιλή σήμερα είναι όλα βασισμένα στον Ιστό και διαθέτουν εφαρμογές για όλα τα λειτουργικά συστήματα για κινητά – Windows, iOS και Android. Παραδείγματα περιλαμβάνουν Feedly, Bloglines, Feedzilla, NewsBlur και NetVibes.

Αποσύνδεση

η αλληλογραφία παραδόθηκε

Το RSS είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την παροχή φρέσκου περιεχομένου από την αυγή της νέας χιλιετίας. Αλλά στις μέρες μας, η προτεραιότητά του είναι προς τα κάτω. Το μάρκετινγκ μέσω email είναι το νέο παιδί στο μπλοκ. Γιατί; Είναι απλό. Με το RSS, δεν λαμβάνετε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των συνδρομητών σας. Με το κλείσιμο της υπηρεσίας Feedburner, είναι επίσης πολύ περίπλοκο να εκτιμηθεί ο αριθμός των συνδρομητών RSS.

Με τους συνδρομητές email, έχετε πρόσβαση στο κατα παραγγελια ομάδα πελατών. Με το RSS, η προσέγγιση χρηστών είναι περιορισμένη. Γι ‘αυτό, οι περισσότεροι ιστότοποι με μεγάλη κίνηση έχουν μετατοπίσει το εικονικό εικονίδιο RSS μέχρι το υποσέλιδο, ενώ ορισμένοι έχουν σταματήσει εντελώς το RSS. Τα κουτιά συνδρομής email εμφανίζονται με κάθε δυνατό τρόπο – αναδυόμενα παράθυρα, κεφαλίδες, πλευρική γραμμή και υποσέλιδα.

Πιστεύω ότι το RSS είναι ένα απαραίτητη μέσο επικοινωνίας – αφού εγγραφώ σε πολλούς ιστότοπους και δεν ενδιαφέρομαι για την ιδέα να πλημμυρίσω τα εισερχόμενά μου. Πάνω σε σας – ποια είναι η στάση σας για το RSS; Ναι ή όχι; Χρησιμοποιείτε αναγνώστες RSS ή προσθέτετε τα άρθρα σας στις υπηρεσίες Read It Later όπως το Instapaper ή το Pocket; Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τις σκέψεις σας!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map