Προγραμματιστές WordPress: Πώς να διαχειριστείτε τους πελάτες εφιάλτη (και να τους φιλήσετε αντίο)

Πώς να διαχειρίζεστε πελάτες του WordPress

Μόλις ξεκινήσατε ως προγραμματιστής WordPress μόνο για να βρεθείτε σε μάχη με πελάτες που φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τους χειρότερους εφιάλτες σας; Σας προβληματίζουν οι δυσκολίες του προϋπολογισμού ή οι συνεχείς αλλαγές της τελευταίας στιγμής; Εάν ναι, ήρθε η ώρα να αφήσετε το πόδι κάτω και να δεσμευτείτε να κάνετε μια αλλαγή.


Ενώ δεν μπορείτε πάντα να εντοπίσετε φοβερούς πελάτες εκ των προτέρων, εσείς μπορώ Εφαρμόστε συστήματα για να διαχειριστείτε καλύτερα την επιχείρησή σας και να κάνετε τους δεσμούς με προβληματικούς πελάτες πολύ λιγότερο οδυνηρούς.

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βρείτε και να προσελκύσετε ιδανικές προοπτικές, να διαχειριστείτε καλύτερα την εταιρεία προγραμματιστών σας και να διαχωρίσετε τρόπους με εφιάλτες πελάτες. Ας ξεκινήσουμε με τον προσδιορισμό των σωστών ατόμων.

Γνωρίστε τον ιδανικό σας πελάτη

Είστε ξεκάθαροι με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε ιδανικά; Μερικές φορές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι λιγότερο έμπειροι προγραμματιστές είναι τόσο πρόθυμοι να ξεκινήσουν να εργάζονται που δεν ελέγχουν σωστά τους πελάτες τους.

Αν δυσκολευτείτε να προσελκύσετε αξιοπρεπείς πελάτες, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε την προσέγγισή σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες βασικές ερωτήσεις:

 • Θέλω να συνεργαστώ με νεοσύστατες εταιρείες ή με καθιερωμένες εταιρείες?
 • Ποιοι είναι οι μη διαπραγματεύσιμοι όροι μου?
 • Τι είδους πελάτες είναι οι ικανότητές μου ταιριάζει καλύτερα?

Μόλις βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις αρχικές ερωτήσεις, θέλετε να αρχίσετε να σκέφτεστε τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε. Αρχίστε να σκέφτεστε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Πώς μπορώ να συμβάλω θετικά στον συνολικό τόνο επικοινωνίας του έργου?
 • Πώς σκοπεύω να παρουσιάσω το ολοκληρωμένο έργο?
 • Θα αλλάξω τον πελάτη για να διαχειριστώ τον δικό του λογαριασμό στο κλείσιμο του έργου ή όχι?

Έχοντας στο μυαλό σας έναν ονειρικό πελάτη και σκεφτόμαστε ενεργά για μελλοντικά σενάρια που σχετίζονται με το έργο σας κάνει πολύ λιγότερο πιθανό να προσελκύσετε λάθος τύπο πελάτη για να ξεκινήσετε. Τώρα που έχουμε καλύψει το χαρούμενο μονοπάτι, ας στρέψουμε την προσοχή μας σε λιγότερο επιθυμητές καταστάσεις.

Προσδιορισμός και διαχείριση των εφιάλτων πελατών

Ως σχετικά άπειρος προγραμματιστής του WordPress, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε έναν φοβερό πελάτη εκ των προτέρων – ακόμα και όταν έχετε λάβει προφυλάξεις. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα σίγουρα σημάδια φοβερών πελατών. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα ζητήματα θα πρέπει να είναι αρκετό για να ρυθμίζει το κουδούνισμα των κουδουνιών και να στέλνει κόκκινες σημαίες που οδηγούν στον ουρανό:

 • Συνεπή προβλήματα με τις πληρωμές.
 • Πελάτες που καταναλώνουν πολύ χρόνο.
 • Συνεχείς αλλαγές ή μαζική αλλαγή στόχων του έργου.
 • Επιθετικοί ή χειραγωγημένοι πελάτες που σας δένουν μαζί με τη δυνατότητα μελλοντικής εργασίας και όχι δίκαιης αμοιβής τώρα.
 • Πελάτες που δεν σας αφήνουν να κάνετε τη δουλειά σας και προσπαθούν να αναλάβουν τις ευθύνες σας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρείτε ένα δροσερό κεφάλι, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να παρατηρήσετε αντικειμενικά αυτές τις συμπεριφορές κατά πρώτο λόγο και, στη συνέχεια, να αποφασίσετε ήρεμα πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα.

Τα εργαλεία διαχείρισης έργων όπως το Trello βοηθούν τα πράγματα να λειτουργούν ομαλά.

Τα εργαλεία διαχείρισης έργων όπως το Trello βοηθούν τα πράγματα να λειτουργούν ομαλά.

Αφού προσδιορίσετε ποιοι από τους τρέχοντες πελάτες σας είναι δυνητικά προβληματικοί, ήρθε η ώρα να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Η βασική οργάνωση του έργου προχωρά πολύ προς την κατεύθυνση της κατάσβεσης των πυρκαγιών εκ των προτέρων, ή τουλάχιστον να σας οδηγήσει στη γραμμή τερματισμού σε ένα κομμάτι. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε όλες τις ακόλουθες τεχνικές:

 • Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα διαχείρισης πελατών όπως Τρέλλο, ή Κατασκήνωση βάσης για να κρατήσετε τις διάφορες πάπιες σας στη σειρά.
 • Δημιουργήστε ένα εγχειρίδιο πελάτη για να βοηθήσετε τον πελάτη σας να αλλάξει στη διαχείριση του δικού του ιστότοπου και να αποφύγει τον μελλοντικό πόνο.
 • Δημιουργήστε ένα ερωτηματολόγιο πελάτη για να διευκρινίσετε τους όρους υπηρεσίας και τις προσδοκίες εκ των προτέρων.
 • Επεξεργαστείτε το μενού διαχείρισης του πελάτη σας για να κάνετε την αυτοδιαχείριση μια πιο εύκολη επιλογή.
 • Ελέγξτε προσεκτικά και (ενδεχομένως) αναθεωρήστε τη σύμβασή σας.
 • Βελτιώστε συνεχώς τις δεξιότητες επικοινωνίας των πελατών σας.

Το πιο σημαντικό, περιποιηθείτε τον εαυτό σας καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ο επαγγελματισμός δεν ισοδυναμεί με το να είσαι θυρωρός κανενός. Αν εσύ κάνω αισθανθείτε ότι θα πρέπει να δαγκώσετε τη σφαίρα και να υπομείνετε μια δύσκολη εμπειρία πελάτη μέχρι το τέλος ενός συγκεκριμένου έργου, λάβετε υπόψη αυτά τα προληπτικά σημεία:

 • Ορίστε όρια. Μην πηγαίνετε σε μεγάλα άκρα προσπαθώντας να ευχαριστήσετε παράλογους πελάτες. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι, ανεξάρτητα από το τι κάνετε. Έχετε κάθε δικαίωμα να διατηρήσετε τη λογική σας. η μακροπρόθεσμη επιτυχία σας εξαρτάται από αυτό.
 • Να είστε ευθεία με τον εαυτό σας. Αξιολογήστε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας για έναν πελάτη και, εάν κάτι αισθάνεται παράξενο, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε τι είναι, εμπιστευτείτε το έντερο σας και ξεκινήστε να λαμβάνετε μέτρα για να αποδεσμεύσετε. 99 φορές στα 100, θα έχετε δίκιο.
 • Μην φοβάστε να αφήσετε. Προγραμματίστε προωθώντας τις υπηρεσίες σας στον ιδανικό πελάτη σας καθώς προετοιμάζετε να απολύσετε τον τρέχοντα πελάτη σας. Μερικές φορές αφήνοντας έναν κακό πελάτη ανοίγει την πόρτα σε αρκετούς τέλειους.

Απολύοντας πελάτες που δεν είναι καλός αγώνας

Ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειες, μερικές φορές απλά πρέπει να διακόψετε τους δεσμούς με έναν πελάτη νωρίτερα από το αναμενόμενο. Όταν μια σχέση πελάτη-προγραμματιστή καταρρέει ανεπανόρθωτα, είναι καιρός να χωρίσουμε τρόπους – όχι εξαιρέσεις. Η ιδέα της απόλυσης ενός πελάτη μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εμπορικής ζωής και θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε ως μαθησιακή εμπειρία. Ακολουθούν βασικά βήματα που πρέπει να θυμάστε:

 1. Σεβασμός και ευγνωμοσύνη: Διατηρήστε αυτόν τον γενικό τόνο, μην αφήσετε τα συναισθήματα να σέρνονται και να παραμείνετε ήρεμοι και σεβασμοί.
 2. Παραμείνετε ουδέτεροι αλλά σταθεροί: Μην κατηγορείτε, χρησιμοποιήστε πραγματική γλώσσα και καταστήστε σαφές ότι διακόπτετε τη σχέση.
 3. Συνοψίστε τη θέση σας: Προσφέρετε μια σύντομη εξήγηση για τις ενέργειές σας και ορίστε μια τελική ημερομηνία.
 4. Προσφέρετε μια λύση: Προτείνετε άλλους προγραμματιστές WordPress που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα. Εάν απαιτείται, προσφέρετε πλήρη ή μερική επιστροφή χρημάτων.
 5. Θετική αποστολή: Ευχαριστώ τον πελάτη για τη μαθησιακή εμπειρία και του εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις μελλοντικές προσπάθειες.

Παράδειγμα προτύπου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Δείτε πώς φαίνεται το παραπάνω περίγραμμα σε μορφή email:

Αγαπητέ πελάτη],

Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σας βρει καλά. Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που θα ήθελα να σας επισημάνω.

Εργαστήκαμε μαζί τους τελευταίους έξι μήνες και πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει αυτό. Δεδομένου ότι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και πρότυπα όσον αφορά την ολοκλήρωση του έργου, νομίζω ότι ένας προγραμματιστής WordPress που έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει τις προσπάθειές σας θα εξυπηρετούσε καλύτερα την εταιρεία σας. Από τις [ημερομηνία], δεν θα μπορώ πλέον να σας παρέχουμε υπηρεσίες ανάπτυξης WordPress.

Για να σας βοηθήσω με αυτήν τη μετάβαση, συνέταξα μια λίστα προγραμματιστών που ενδέχεται να είναι διαθέσιμοι για να σας μεταφέρουν ως νέος πελάτης:

[Προτάσεις]

Μπορείτε να περιμένετε μια πλήρη επιστροφή χρημάτων για το προπληρωμένο έργο που έπρεπε να πληρωθεί σε οκτώ εβδομάδες για να πιστωθεί στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών.

Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να συνεργαστείτε και να μάθετε από εσάς. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

τις καλύτερες ευχές.

[Το όνομα σου]

Και τώρα τι?

Είστε έτοιμοι να φιλήσετε τους πελάτες του εφιάλτη σας αντίο; Ας ανακεφαλαιώσουμε τα βήματα που προτείνουμε:

 1. Ξεκινήστε καθορίζοντας ποιοι θα θέλατε να είναι οι ιδανικοί πελάτες σας.
 2. Επιβεβαιώστε εάν έχετε τρέχοντες κολακευτικούς πελάτες.
 3. Διαχειριστείτε τους προβληματικούς πελάτες αποτελεσματικά βραχυπρόθεσμα.
 4. Διαχειριστείτε τον εαυτό σας – δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολική κακοποίηση. Εάν απαιτείται απότομη πυροδότηση, κάντε το.
 5. Απολύστε με χαρά πελάτες που δεν ταιριάζουν.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε πώς χειριστήκατε παρόμοιες εμπειρίες με αυτές που συζητήθηκαν παραπάνω. Πώς διαχειρίζεστε αφόρητους πελάτες; Είχατε ποτέ να απολύσετε; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στα παρακάτω σχόλια!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me