Γλωσσάρι WordPress για αρχάριους (Εξηγούνται συγκεχυμένοι όροι!)

Για κάποιον νέο στον κόσμο του blogging, όλοι οι νέοι όροι που διατίθενται μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση – ειδικά εάν δεν έχετε καθόλου ή καθόλου υπόβαθρο στους υπολογιστές και την ανάπτυξη ιστού. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει μερικούς από τους πιο κοινούς όρους που ενδέχεται να συναντήσετε κατά την έναρξη του ιστολογίου. Ας φτάσουμε κατευθείαν σε αυτό!


Τι είναι ένα blog, ούτως ή άλλως?

Ιστολόγιο είναι σύντομη για το “weblog” – ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, όπως ένα ημερολόγιο ή ένα περιοδικό. Τα ιστολόγια είναι συνήθως προσωπικοί ιστότοποι στους οποίους τα άτομα δημιουργούν αναρτήσεις για οτιδήποτε, από την καθημερινή τους ζωή έως συνταγές σε σχόλια για καυτά θέματα, αλλά έχουν εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνουν χρήση από επιχειρήσεις και οργανισμούς για να μιλούν για σημαντικά ζητήματα ή να παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη.

Οι αναρτήσεις ιστολογίου αναφέρονται συνήθως με αντίστροφη χρονολογική σειρά (δηλαδή, η πιο πρόσφατη εμφανίζεται πρώτα). Αλλά μην ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να αναδιατάξετε τις αναρτήσεις ιστολογίου σας χρησιμοποιώντας ενσωματωμένες επιλογές θέματος (όπως αλλαγή ημερομηνίας) ή εγκαθιστώντας μια δωρεάν προσθήκη όπως Παραγγελία τύπων ανάρτησης.

Εμπρός ή πίσω

Ενδέχεται να βλέπετε μερικές φορές τις λέξεις εμπρός και πίσω μέρος. ο μπροστινό άκρο είναι το μέρος του ιστότοπου που βλέπουν οι τελικοί χρήστες (δηλαδή, οι επισκέπτες ιστότοπων) όταν επισκέπτονται έναν ιστότοπο.

Η διεπαφή ενός ιστότοπου

Η διεπαφή ενός ιστότοπου

ο πίσω άκρο είναι το μέρος όπου συμβαίνει όλη η κωδικοποίηση – ή, στην περίπτωση του blogger, όπου συμβαίνει η διαχείριση περιεχομένου και ο σχεδιασμός ιστότοπου. Για εσάς, ο blogger, ο διαχειριστής του WordPress είναι το πίσω μέρος σας. Όταν συνδέεστε στον ιστότοπό σας στο WordPress, συνδέεστε στο πίσω μέρος του ιστότοπού σας.

Αυτό είναι το πίσω μέρος

Ο Πίνακας ελέγχου WordPress, μέρος του διαχειριστή.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Εάν πιστεύατε ότι αυτοί οι όροι προέρχονται εντελώς από άλλη γλώσσα, στην πραγματικότητα δεν είστε πολύ μακριά. Αλλά δεν χρειάζεται να αφήσετε τα μάτια σας να λάμπουν τώρα κάθε φορά που τα βλέπετε!

CSS3, HTML5 και PHP είναι όλες κοινές, δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού. Είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για τη δημιουργία και το σχεδιασμό ιστότοπων. Ως blogger, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να μάθετε ή να χρησιμοποιήσετε κανένα κώδικα – ειδικά επειδή τα πρόσθετα wordpress δημιουργίας σελίδων έχουν γίνει τόσο δημοφιλή. Εάν χρησιμοποιείτε ένα θέμα όπως το Σύνολο, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πλήρως προσαρμοσμένο ιστότοπο χωρίς να μάθετε ή να χρησιμοποιήσετε κώδικα (όλες οι ενότητες σελίδων, τα εργαλεία επιλογής χρωμάτων, τα εικονίδια και πολλά άλλα είναι ενσωματωμένα!).

Μπότα είναι ένα πλαίσιο ανάπτυξης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Είναι ένα πλαίσιο διεπαφής, που σημαίνει ότι αντί να ασχολείστε με τη γλώσσα κωδικοποίησης, βλέπετε τι βλέπει ο τελικός χρήστης. Αρχικά σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τη συνοχή μεταξύ των εσωτερικών εργαλείων στο Twitter, διευρύνεται σε μια συλλογή εργαλείων που είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε προγραμματιστή.

jQuery είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript – λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον χειρισμό στοιχείων ιστοσελίδας απλούστερο και ευκολότερο για προγραμματιστές. Αυτό

Αυτά δεν είναι πράγματα που πρέπει να ανησυχεί ο μέσος blogger, αλλά αναφέρονται συχνά στις δυνατότητες των προσθηκών, των θεμάτων και άλλων εφαρμογών, οπότε τώρα ξέρετε τι είναι όταν τα συναντάτε.

Θέμα

ΕΝΑ θέμα είναι ο σχεδιασμός της διεπαφής του ιστολογίου σας, μερικές φορές γνωστός ως δέρμα. Περιέχει το συνδυασμό χρωμάτων, τις γραμματοσειρές, τις διατάξεις περιεχομένου και άλλα. Τα περισσότερα premium θέματα WordPress επιτρέπουν σημαντική προσαρμογή και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατά με δημοφιλείς προσθήκες.

Όταν δημιουργείτε ένα blog, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνετε είναι να επιλέξετε ένα θέμα. Αυτό σας βοηθά να ορίσετε το στυλ για το ιστολόγιό σας. Εάν αποφασίσετε ότι δεν σας αρέσει το θέμα που έχετε επιλέξει, μπορείτε να αλλάξετε το θέμα WordPress αργότερα χωρίς υπερβολική δυσκολία. Ορισμένα θέματα είναι δωρεάν και μερικά είναι premium (δηλαδή, πρέπει να τα αγοράσετε). Υπάρχουν πολλά δωρεάν θέματα WordPress.org, αλλά συνήθως έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα και λίγες έως καθόλου επιλογές προσαρμογής σε σύγκριση με τα premium θέματα (κάτι που πρέπει να θυμάστε).

κατάλογος

Ο κατάλογος θεμάτων WordPress.org

ΕΝΑ θέμα παιδιού χρησιμοποιείται εκτός από ένα γονικό θέμα για την εμφάνιση προσαρμογών. Όταν θέλετε να κάνετε βασικές αλλαγές σε ένα θέμα (στον πραγματικό κώδικα), πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα θυγατρικό θέμα για να συνεχίσετε να ενημερώνετε το γονικό σας θέμα. Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι το γονικό θέμα Genesis που δημιουργήθηκε από το StudioPress και διαθέτει τόνους παιδικών θεμάτων διαθέσιμων σε ολόκληρο τον ιστό. Το γονικό θέμα Genesis περιλαμβάνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του θέματος, ενώ τα παιδικά θέματα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένο στυλ και διατάξεις.

Συνδέω

Πρόσθετα είναι ένας τύπος λογισμικού που επεκτείνει τη λειτουργικότητα ή προσθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες σε άλλο λογισμικό. Το WordPress διαθέτει πολλούς πρόσθετους διαθέσιμους από προγραμματιστές τρίτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον ιστότοπό σας (και πάλι, δωρεάν και premium επιλογές), από αγορές έως γκαλερί εικόνων έως φόρμες επικοινωνίας και όλα τα ενδιάμεσα. Περιηγηθείτε στο Κατάλογος προσθηκών WordPress, και ελέγχετε τακτικά το ιστολόγιό μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προσθήκες που προτείνουμε!

κατάλογος

Ο κατάλογος προσθηκών WordPress.org

Σημείωση: Τα πρόσθετα WordPress μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ιστολόγια και ιστότοπους που φιλοξενούνται μόνοι τους και όχι με την δωρεάν πλατφόρμα WordPress.com.

Widget

Widgets είναι μικρές εφαρμογές λογισμικού που συλλέγουν συχνά πληροφορίες από ιστότοπους ή άλλες εφαρμογές και τις εμφανίζουν. Μερικά παραδείγματα είναι εφαρμογές καιρού, αντίστροφη μέτρηση συμβάντων και πλαίσια μετατροπής. Στο WordPress, τα widget προσθέτουν περιεχόμενο και δυνατότητες στις πλευρικές γραμμές σας, όπως σύννεφα ετικετών και αναζητήσεις. Πολλές προσθήκες σας επιτρέπουν να προσθέσετε widget στον ιστότοπό σας.

Widget ταμπλό

Η ενότητα widget του πίνακα ελέγχου σας

Τα widget μπορούν επίσης να είναι ειδικά για θέματα ή να επεκτείνονται χρησιμοποιώντας ένα πρόσθετο. Για παράδειγμα, το θέμα Chic blogging WordPress περιλαμβάνει προσαρμοσμένα widget για Instagram, εγγραφή σε ενημερωτικά δελτία, σχετικά με ενότητες και κοινωνικούς συνδέσμους.

Αυτά είναι προσαρμοσμένα widget στα δεξιά

Αποκριτικός

Όταν είναι ένας ιστότοπος αποκριτικός, αυτό σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώνεται ώστε να χωρά σε οποιαδήποτε οθόνη μεγέθους, είτε πρόκειται για smartphone ή tablet ή επιτραπέζιο υπολογιστή. Τα στοιχεία ενδέχεται να κρύβονται ή να αναδιατάσσονται ώστε να ταιριάζουν σωστά ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης. Η ανταπόκριση έχει γίνει ένα τυπικό χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό ιστοσελίδων τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένα θέματα το κάνουν ένα βήμα παραπέρα και προσθέτουν προσαρμοσμένες επιλογές απόκρισης. Για παράδειγμα, το θέμα Σύνολο περιλαμβάνει επιλογές απόκρυψης ή εμφάνισης σειρών σε διάφορες συσκευές. Πρόκειται για μια μοναδική δυνατότητα απόκρισης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εμφανίσετε ένα ρυθμιστικό σε επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά να αποκρύψετε σε κινητά (επειδή τα ρυθμιστικά μπορεί να είναι δύσκολο να τα δείτε σε μικρές οθόνες, μπορείτε να επιλέξετε να εμφανίσετε μια φωτογραφία αντί).

Συνολικό πλαίσιο: Αποκριτικές σειρές

Το σύνολο περιλαμβάνει προσαρμοσμένες επιλογές απόκρισης σειρών

Σύντομος κωδικός

Σύντομοι κωδικοί είναι ουσιαστικά μακροεντολές ή σύνολα οδηγιών προγραμματισμού που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα πράγματα αυτόματα, οδηγώντας σε μειωμένο χρόνο και προσπάθεια εκ μέρους σας (και δεν χρειάζεται ούτε κωδικοποίηση). Με άλλα λόγια, οι συντομεύσεις είναι συντομεύσεις. Στα ιστολόγια WordPress, ορισμένα θέματα περιέχουν συντομεύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μορφοποιήσετε το περιεχόμενό σας – για παράδειγμα, για να προσθέσετε εικόνες ή κουμπιά ή για να μορφοποιήσετε εισαγωγικά ή επικεφαλίδες παραγράφων. Αλλά αν δεν μπορείτε, μπορείτε πάντα να εγκαταστήσετε το δωρεάν πρόσθετο WordPress Shortcodes WordPress (μόλις κυκλοφορήσαμε την έκδοση 2.0, η οποία είναι συμβατή με το Visual Composer!).

κουμπιών κουμπιών

Παραδείγματα συντομεύσεων κουμπιών

Μόνιμος σύνδεσμος, γυμνοσάλιαγκας

ΕΝΑ μόνιμος σύνδεσμος (συντομογραφία “μόνιμος σύνδεσμος”) είναι η διεύθυνση URL για μια ανάρτηση ιστολογίου ή μια ιστοσελίδα. Όταν μοιράζεστε αναρτήσεις ή σελίδες με άλλα άτομα, ο μόνιμος σύνδεσμος είναι η διεύθυνση ιστού που μοιράζεστε. Μπορείτε να ελέγξετε την ανάρτηση ιστολογίου μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη βελτίωση των μόνιμων συνδέσμων σας.

ΕΝΑ γυμνοσάλιαγκας είναι το τμήμα της διεύθυνσης URL που περιέχει το όνομα της ανάρτησης. Συχνά έχουν λίγες μόνο λέξεις, με σκοπό να περιγράψουν το περιεχόμενο της ανάρτησης. Το WordPress χρησιμοποιεί αυτόματα τον τίτλο της ανάρτησης ως γυμνοσάλιαγκας, αλλά μπορείτε να επεξεργαστείτε το slug, εάν είναι απαραίτητο. Στην παρακάτω εικόνα, το κίτρινο επισημασμένο τμήμα είναι ο γυμνοσάλιαγκας.

γλωσσάριο_slug

Ακίσμετ

Ακίσμετ είναι ένα πρόσθετο φίλτρου ανεπιθύμητων μηνυμάτων για σχόλια και ping ιστολογίου. Η ιδέα είναι να ελέγχετε αυτόματα τα σχόλια, ώστε να μπορείτε να ξοδεύετε το χρόνο σας κάνοντας άλλα πράγματα – σταματά κατά μέσο όρο 7,5 εκατομμύρια κομμάτια spam ανά ώρα! Το Akismet είναι προεγκατεστημένο στο ιστολόγιό σας στο WordPress, αλλά θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε όταν ρυθμίζετε τον ιστότοπό σας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε akismet.com.

akismet-wordpress-options-wpexplorer

SEO

Αυτό το αρκτικόλεξο είναι σύντομο Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Βασικά, το SEO διασφαλίζει ότι ο ιστότοπός σας εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης αντί να χαθεί στον αιθέρα – πράγμα που σημαίνει περισσότερους επισκέπτες του ιστότοπου. Μπορείτε να βελτιώσετε το WordPress SEO σας χρησιμοποιώντας σχετικές ετικέτες, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά στις αναρτήσεις και τους τίτλους σας και γράφοντας επικεφαλίδες που λένε στους επισκέπτες ποιες είναι οι αναρτήσεις σας.

Παράλλαξη

Παράλλαξη κύλισης είναι όπου οι εικόνες φόντου κινούνται πιο αργά από το υπόλοιπο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, γεγονός που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους. Χρησιμοποιήθηκε σε βιντεοπαιχνίδια και κινούμενα σχέδια υπολογιστή από τη δεκαετία του 1980, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε στο σχεδιασμό ιστοσελίδων έως το 2011. Η χρήση ενός θέματος με εφέ κύλισης παράλλαξης υποτίθεται ότι δίνει στον ιστότοπό σας μια λεπτή, μοντέρνα εμφάνιση.

Ολισθητής

Ίσως είστε πολύ εξοικειωμένοι με ρυθμιστικά, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε – χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στο σχεδιασμό ιστοσελίδων. Τα ρυθμιστικά είναι μικρές γκαλερί εικόνων που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε κάθε εικόνα να εμφανίζεται για αρκετά δευτερόλεπτα πριν προχωρήσετε (ή σύρετε) στην επόμενη εικόνα. Πολλά περιλαμβάνουν συνδέσμους για αναρτήσεις ιστολογίου ή άλλο περιεχόμενο. Το WordPress διαθέτει δεκάδες ρυθμιστικά πρόσθετα, μερικά από τα οποία συχνά περιλαμβάνονται σε θέματα premium. Έχουμε μιλήσει για τα καλύτερα πρόσθετα WordPress slider, οπότε φροντίστε να ελέγξετε αυτήν την ανάρτηση!

ολισθητής

Μια ολισθητική εικόνα.

Trackback, Ping

Παρακολούθηση είναι ειδοποιήσεις για συγγραφείς ιστότοπων που τους ενημερώνουν όταν κάποιος συνδέεται με το περιεχόμενό του. ΕΝΑ πινγκ είναι ένα σήμα δικτύου που στέλνει ένα trackback. Τα Trackbacks μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ ιστολογίων. Οι εντολές παρακολούθησης χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την εισαγωγή ανεπιθύμητων συνδέσμων, οπότε αν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία παρακολούθησης, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης ειδικών φίλτρων ανεπιθύμητων μηνυμάτων παρακολούθησης.

συμπέρασμα

Συγχαρητήρια, γνωρίζετε τώρα μερικούς κοινούς όρους blogging και ανάπτυξης! Ας ελπίσουμε ότι, γνωρίζοντας ποιοι είναι αυτοί οι όροι θα σας βοηθήσουν να είστε πιο σίγουροι blogger καθώς ξεκινάτε. Μπορείτε να σκεφτείτε πιο συγκεχυμένους όρους; Εάν δεν είστε νέοι στο blogging, ποιοι όροι σας προκαλούσαν σύγχυση όταν ξεκινήσατε για πρώτη φορά; Ας το ακούσουμε στα σχόλια!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me