Τι είναι το Markdown για WordPress; Και γιατί πρέπει να νοιάζεστε;

Σημείωση για το WordPress

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ συντομεύσεις ή ακόμα και την καρτέλα Visual, όταν γράφετε αναρτήσεις ιστολογίου, γνωρίζετε πόσο εύκολη είναι η μετατροπή απλού κειμένου σε HTML μέσω του WordPress. Ο μέσος blogger πιθανότατα εκμεταλλεύεται την καρτέλα Visual editing, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει ένας πιθανώς γρηγορότερος τρόπος για να αντλήσετε αναρτήσεις ιστολογίου ενώ εξακολουθείτε να λαμβάνετε την ίδια όμορφη μορφοποίηση?


Ονομάζεται markdown και έχει κερδίσει αρκετά δημοτικότητα σε άτομα που είναι πρόθυμα να μάθουν μερικές απλές συντομεύσεις ενώ γράφουν με απλό κείμενο.

Η ιδέα είναι να ξεχάσετε εντελώς το ποντίκι σας, κρατώντας τα χέρια σας στο πληκτρολόγιο και επιταχύνοντας τη διαδικασία γραφής και μορφοποίησης. Ο συγγραφέας βλέπει μόνο απλό κείμενο, αλλά με κομμάτια σύνταξης μεταφέρεται αμέσως σε HTML όταν δημοσιεύεται. Το ωραίο είναι ότι δεν χρειάζεται να σκεφτείτε περίπλοκη κωδικοποίηση και τα βασικά κουμπιά μορφοποίησης στο πρόγραμμα επεξεργασίας WordPress μπορούν να μείνουν μόνα τους.

Τι είναι το Markdown για το WordPress?

Συγκεκριμένα, το markdown για το WordPress είναι μια σύνταξη μορφοποίησης που δημιουργήθηκε από τους John Gruber και Aaron Swartz από το 2004.

Το Markdown έχει γίνει περισσότερο από ό, τι θα περίμεναν οι δημιουργοί του, καθώς βλέπουμε μορφές της αρχικής μείωσης σε διαφορετικά εργαλεία δημιουργίας λογισμικού και περιεχομένου. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε μια μορφή μείωσης στο λογισμικό επεξεργασίας μυθιστορήματος ή σε ένα βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

Το Markdown λειτουργεί αντικαθιστώντας τον πιο περίπλοκο κώδικα HTML, διευκολύνοντας τη διαδικασία για τους μη κωδικοποιητές.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να εισαγάγετε μια κεφαλίδα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού Κεφαλίδα. Και δεν θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε κάτι σαν το εξής:

Αυτή είναι η κεφαλίδα του παραδείγματος μου

Αντ ‘αυτού, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τρυπήσετε με τρείς πινακίδες πριν από το κείμενο για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Όπως και η ακόλουθη γραμμή:

### Αυτή είναι η κεφαλίδα του παραδείγματος μου

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα πιο εκτεταμένο παράδειγμα για να δείξουμε στοιχεία όπως λίστες, έντονο κείμενο και συνδέσμους:

### Αυτή είναι η κεφαλίδα του παραδείγματος μου

Τώρα θα γράψω μια νέα παράγραφο. Το να γράφεις κανονικές προτάσεις είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά θέλω και αυτή η λέξη να είναι ** τολμηρή **.

Στη συνέχεια, θέλω να δημιουργήσω μια λίστα:

* Στοιχείο λίστας # 1
* Στοιχείο λίστας # 2
* Στοιχείο λίστας # 3

Ω ναι, και θα ήθελα να συμπεριλάβω έναν [σύνδεσμο] (http://www.wpexplorer.com).

Τα hashtag και οι παρενθέσεις και οι αστερίσκοι θα φαίνονται μπερδεμένα αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει μια λίστα αναφοράς αυτών των συντομεύσεων, ώστε να μπορείτε να τα μάθετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτοί οι αστερίσκοι και άλλα στοιχεία προορίζονται να αντικαταστήσουν εντελώς την κωδικοποίηση HTML, ενώ παράλληλα παρέχουν το ίδιο ακριβές αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, το παραπάνω κομμάτι κειμένου επιστρέφει την ίδια μορφοποίηση με το ακόλουθο HTML:

Αυτή είναι η κεφαλίδα του παραδείγματος μου

Τώρα θα γράψω μια νέα παράγραφο. Το να γράφεις κανονικές προτάσεις είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά θέλω επίσης να είναι αυτή η λέξη τολμηρός.

Στη συνέχεια, θέλω να δημιουργήσω μια λίστα:

 • Στοιχείο λίστας # 1
 • Στοιχείο λίστας # 2
 • Στοιχείο λίστας # 3

Ω ναι, και θα ήθελα να συμπεριλάβω έναν σύνδεσμο.

Ο HTML φαίνεται πολύ πιο περίπλοκος, σωστά; Λοιπόν, με λίγη πρακτική γίνεται έτσι. Μετά από όλα, η πληκτρολόγηση σε αστερίσκους πριν από κάθε στοιχείο λίστας γίνεται ευκολότερο στους περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με το

 • πριν από ένα στοιχείο λίστας και μετά το βραχίονα κλεισίματος πίσω από το στοιχείο.

  Συνολικά, πολλά στοιχεία κατάταξης έχουν προστεθεί όλα αυτά τα χρόνια για να μιμούνται εκείνα του HTML.

  Ο οδηγός εκπαίδευσης Markdown

  Πώς μαθαίνετε ποια στοιχεία σήμανσης θα χρησιμοποιήσετε στη θέση των κοινών στοιχείων HTML?

  Το WordPress έχει πλήρης οδηγός markdown εδώ.

  Το απίθανο μέρος είναι ότι μπορείτε να τα αντιμετωπίζετε σαν κανονικές συντομεύσεις υπολογιστή, να θυμάστε αυτές που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και να ξεχάσετε τα αντικείμενα που δεν σχετίζονται.

  Πώς το Markdown για το WordPress ωφελεί τους Blogger?

  Οι μπλόγκερ βρίσκονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: Όσοι χρησιμοποιούν το ποντίκι τους για να κάνουν κλικ στα κουμπιά του προγράμματος επεξεργασίας και εκείνοι που γράφουν τα πάντα σε HTML.

  Οι περισσότεροι bloggers δεν είναι ειδικοί HTML, επομένως η πρώτη ομάδα φαίνεται πιο πιθανή. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες χάνουν χρόνο με κάποιο τρόπο.

  Το Markdown προορίζεται να κρατήσει τα χέρια σας στο πληκτρολόγιο, βελτιώνοντας την εστίασή σας και επιταχύνοντας τη διαδικασία δημιουργίας αναρτήσεων ιστολογίου. Όχι μόνο αυτό, αλλά η μείωση δεν είναι τόσο δύσκολο να μάθει όσο επιλέγετε τα στοιχεία που χρησιμοποιείτε περισσότερο.

  Για παράδειγμα, ορισμένα ιστολόγια έχουν πολλούς συνδέσμους σε κάθε ανάρτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η σήμανση “inline links” μοιάζει καλή για να θυμάστε:

  Ένας [σύνδεσμος] (http://example.com "Τίτλος").

  Άλλα ιστολόγια μπορεί να εισάγουν αποκλεισμούς σε όλες τις αναρτήσεις, καθιστώντας τα στοιχεία υποτίμησης των blockquotes αρκετά σημαντικά:

  > Αναφερόμενο κείμενο.
  >> Αναφερόμενη προσφορά.

  Συνολικά, είναι θέμα προτίμησης. Όμως, το markdown για το WordPress είναι παρόμοιο με τις συντομεύσεις Excel για τραπεζίτες και λογιστές. Μόλις το μάθετε, είναι δύσκολο να φανταστείτε τη ζωή χωρίς αυτούς.

  Ενεργοποίηση Markdown στον δικό σας ιστότοπο WordPress

  Σε μια χρονική στιγμή θα μπορούσατε να ενεργοποιήσετε το markdown απευθείας μεταβαίνοντας στις καρτέλες Ρυθμίσεις και Σύνταξη στο WordPress. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις του WordPress έχουν συμπεριλάβει ορισμένα από τα στοιχεία κατάργησης χωρίς καμία ενεργοποίηση. Για παράδειγμα, εάν δοκιμάσετε μερικά από τα παραδείγματα κατάργησης στον δικό σας πίνακα ελέγχου (έπειτα πατήστε Enter) συχνά ξεκινά η υποχώρηση και θα δείτε τη σωστή μορφοποίηση.

  Για όλα όσα έχουν μείνει εκτός λειτουργίας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε μια προσθήκη που υποστηρίζει markdown.

  Ευτυχώς, διατίθενται πολλές δωρεάν προσθήκες για να επωφεληθείτε. Μερικά από τα αγαπημένα μας περιλαμβάνουν:

  Το Jetpack είναι το πιο ελπιδοφόρο, επειδή ορισμένα από τα άλλα δεν ενημερώνονται (λόγω του γεγονότος ότι το WordPress έχει συμπεριλάβει τόσα πολλά από τα στοιχεία υποχώρησης με πρόσφατες ενημερώσεις).

  Με το Jetpack πρέπει να εγκαταστήσετε το plugin και μετά να μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Σύνταξη> Σύνθεση.

  Εκεί θα βρείτε ένα κουμπί που σας ζητά να ενεργοποιήσετε τη σύνταξη σήμανσης απλού κειμένου.

  Συντομεύσεις Markdown που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι χρήστες του WordPress

  Δεδομένου ότι η markdown έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, οι μέσες χρήστες του WordPress δεν χρειάζεται να γνωρίζουν κάθε συντόμευση. Επομένως, συγκεντρώνουμε μια λίστα με τις συντομεύσεις markdown που πρέπει να θυμάστε ως WordPress blogger:

  Κεφαλίδες

  # Κεφαλίδα 1
  ## Κεφαλίδα 2
  ### Κεφαλίδα 3
  #### Κεφαλίδα 4
  ##### Κεφαλίδα 5
  ###### Κεφαλίδα 6

  Πλάγια και έντονη γραφή

  * Οι πλάγιοι έχουν αστερίσκους και στις δύο πλευρές *
  ** Το έντονο κείμενο έχει δύο **

  Ενσωματωμένοι σύνδεσμοι

  Ένας [σύνδεσμος] (http://example.com "Τίτλος").

  Εικόνες μέσα στην ανάρτησή σας

  ![Εναλλακτικό κείμενο] (/ filename.png "Τίτλος")

  Εδώ θα συνθέσατε ένα σχετικό κείμενο και τίτλο alt. Στη συνέχεια, απαιτείται ένα ακριβές όνομα αρχείου.

  Μια λίστα κουκκίδων

  * Στοιχείο
  * Στοιχείο
  - Είδος
  - Είδος

  Τόσο οι αστερίσκοι όσο και οι παύλες λειτουργούν καλά όταν δημιουργείτε μια λίστα κουκκίδων.

  Μια αριθμημένη λίστα

  Αυτό δεν είναι πραγματικά διαφορετικό από τη δημιουργία λίστας σε έναν επεξεργαστή κειμένου:

  1. Θέμα
  2. Θέμα

  Μικτές λίστες

  1. Θέμα
  2. Θέμα
  * Μικτή
  * Μικτή
  3. Θέμα

  Το αποτέλεσμα:

  1. Είδος
  2. Είδος
   •  Μικτός
   • Μικτός
  3. Είδος

  Τυπικά Blockquotes

  > Το αναφερόμενο κείμενο πηγαίνει εδώ.

  Πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο εκμάθησης Markdown για WordPress για το Blogging σας?

  Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, αλλά όπως έχουμε μιλήσει παραπάνω, η υποβάθμιση για το WordPress είναι βέβαιο ότι θα κάνει τη γραφή ευκολότερη για τον μέσο χρήστη. Παρόμοια με τις τυπικές συντομεύσεις προγράμματος περιήγησης και λογισμικού, χρειάζονται λίγα λεπτά για να μάθετε τις συντομεύσεις σήμανσης. Μετά από αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε σελιδοδείκτη στο φύλλο αναφοράς για μια ανανέωση περιστασιακά.

  Είναι αναζωογονητικό μόλις αρχίσετε να μαθαίνετε τα πιο συνηθισμένα στοιχεία markdown, επειδή θα δημιουργήσετε τις αναρτήσεις ιστολογίου σας πιο γρήγορα και θα αισθανθείτε σαν πιο επαγγελματίας εργαζόμενος στη διαδικασία.

  Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το markdown για το WordPress, ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια!

 • Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map