cPanel εναντίον Plesk για χρήστες WordPress

Το cPanel και το Plesk είναι δύο από τους πιο γνωστούς πίνακες ελέγχου σήμερα. Και οι δύο έχουν ένα υπέροχο σύνολο χαρακτηριστικών και είναι σίγουρα μπροστά από τα υπόλοιπα. Όλοι ανταγωνίζονται στην ίδια αγορά με το cPanel να έχει ελαφρύ πλεονέκτημα λόγω της δημοτικότητάς του. Σήμερα πρόκειται να συγκρίνω το cPanel εναντίον Plesk δίπλα-δίπλα. Μέχρι το τέλος του άρθρου μπορείτε να κρίνετε καλύτερα ποιος πίνακας ελέγχου είναι ο καλύτερος για τη διαχείριση του δικού σας μεταπωλητή ή φιλοξενίας WordPress.


cPanel για WordPress

Το cPanel πρέπει να είναι ο πιο δημοφιλής πίνακας ελέγχου στη γη. Σχεδόν κάθε χρήστης που έχει φιλοξενήσει έναν ιστότοπο τουλάχιστον μία φορά, το ξέρει. Είναι ένα από τα πιο εύκολο χειρισμό και είναι εκεί για πάντα. Διαθέτει περισσότερους από 70 εκατομμύρια ιστότοπους που φιλοξενούνται σε αυτό και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες. Παρόλο που αυτοί είναι εντυπωσιακοί αριθμοί, αυτό δεν μετατρέπει απαραίτητα το cPanel στην καλύτερη λύση για τη φιλοξενία του WordPress. Ωστόσο, δίνει στον πίνακα ένα πλεονέκτημα αφού όλοι γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιήσουν μέχρι τώρα.

Τιμολόγηση

Εάν θέλετε να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας το cPanel, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μοντέλο τιμολόγησης άλλαξε πρόσφατα και ελήφθη με αρνητικές αντιδράσεις. Το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης ήταν εξαιρετικό για κάθε εκκινητή, διαχειριστή και ακόμη και επαγγελματία χρήστη. Δεν έθεσε κανένα όριο στο ποσό των λογαριασμών που θα μπορούσε κανείς να δημιουργήσει, όλα σε μια λεία τιμή των 35 $. Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε cloud, VPS ή ακόμα και σε διακομιστή.

Το νέο μοντέλο τιμολόγησης από την άλλη πλευρά περιορίζει σημαντικά το ποσό των λογαριασμών. ο Μονοφωνία και διαχειριστής τα σχέδια είναι άχρηστα αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον δικό σας διακομιστή. Δεν μπορείς. Για μικρούς διακομιστές cloud ενδέχεται να είναι χρήσιμοι ανάλογα με το τι σκοπεύετε να κάνετε. Το cPanel περιορίζει το ποσό ανά λογαριασμό και κάθε λογαριασμός μπορεί να έχει έναν μόνο τομέα. Μπορείτε να δείτε ότι τα προγράμματα Solo και Admin είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

ο Υπέρ Το πρόγραμμα επιτρέπει μόνο έως 30 λογαριασμούς και θα εξυπηρετεί κάθε χρήστη που θέλει να επεκτείνει την επιχείρησή του, αλλά το πρόγραμμα Premier είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν νότια. ο ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ Το πρόγραμμα κοστίζει 45 $, αλλά επιπλέον έχετε όριο 100 λογαριασμών. Αφού επιτευχθεί αυτό το όριο θα πρέπει να πληρώσετε 0,20 $ για κάθε νέο λογαριασμό. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε έναν μεγάλο διακομιστή με πελάτες, ενδέχεται να πληρώνετε ένα μεγάλο τίμημα για αυτόν. Κάθε επιχείρηση φιλοξενίας με περισσότερους από 300 λογαριασμούς θα πληρώσει περίπου 85 $ σε σύγκριση με τα 35 $.

Επιπλέον, τα μικρότερα σχέδια δεν θα σας επιτρέψουν να φιλοξενήσετε το cPanel σε έναν αποκλειστικό διακομιστή, οπότε ο κανονικός χρήστης που θέλει μόνο 20 ιστότοπους σε έναν λογαριασμό στον δικό του αποκλειστικό διακομιστή θα έχει την πληρωμή της πλήρους τιμής των 45 $ για να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσω. Σίγουρα δεν είναι μια καλή επιχειρηματική πρακτική.

Τα βασικά

Απορρίπτοντας το τεράστιο νέο μοντέλο αδειοδότησης, το cPanel έχει πολλά να προσφέρει. Θα ξεκινήσω με τα βασικά.

Ο πίνακας ελέγχου χωρίζεται σε πίνακα ελέγχου χρήστη WHM και cPanel. Για αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στο τμήμα πελάτη cPanel, καθώς αυτό είναι το μέρος που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο. Θα μπορούσα να εξερευνήσω το backend WHM και να το συγκρίνω με το backend Plesk σε μελλοντικό άρθρο.

Ο πίνακας πελατών είναι τακτοποιημένος και μπορεί να μετατραπεί από σκοτάδι σε φως σε χρόνο μηδέν. Τα πιο σημαντικά μέρη για οποιαδήποτε εγκατάσταση WordPress είναι η Διαχείριση αρχείων, ο διαχειριστής MultiPHP και το PHPMyAdmin όπου θα ανεβάσετε / δημιουργήσετε τη βάση δεδομένων σας.

Διαχείριση αρχείων

Παρόλο που ο διαχειριστής αρχείων έχει ανανεωθεί με νέο στυλ, παραμένει ο καλός παλιός διαχειριστής αρχείων που όλοι αγαπάμε / μισούμε. Ο διαχειριστής αρχείων σάς επιτρέπει να δημιουργείτε φακέλους και αρχεία, να τα μετακινείτε, να συσκευάζετε και να αποσυσκευάζετε αρχεία και να διαγράφετε. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργειών γίνεται μέσω του ποντικιού, αλλά δέχεται κάποια είσοδο πληκτρολογίου, όπως το πλήκτρο διαγραφής.

Η εγκατάσταση του WordPress στο cPanel δεν είναι τόσο απλή αν δεν διαθέτετε το Softaculous Installer που είναι ένα πρόσθετο τρίτου μέρους που μπορεί να εγκατασταθεί στο cPanel για να μειώσει τον πόνο της εγκατάστασης. Δεδομένου ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος του cPanel, δεν πρόκειται να αναθεωρήσω τέτοια προσθήκη. Η δημιουργία μιας νέας εγκατάστασης WordPress σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο το αρχείο zip για το WordPress και να το αποσυσκευάσετε στον νέο σας τομέα στο φάκελο public_html που θα είναι ορατός στον Ιστό.

Η επεξεργασία αρχείων είναι εύκολη με τη Διαχείριση αρχείων και θα σας επιτρέψει να δείτε αρχεία με χρωματική κωδικοποίηση, ανάλογα με τον τύπο αρχείου που επιλέγετε στο επάνω μενού.

DNS

Το Zone Editor θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε, να τροποποιήσετε και να διαγράψετε καταχωρήσεις DNS στο cPanel. Παρόλο που είναι εύκολο στη χρήση, δεν είναι τόσο διαισθητικό αν έχετε συνηθίσει να προσθέτετε καταχωρήσεις στο DNS.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο για να προσθέσετε μια εγγραφή για τον ιστότοπό σας σε περίπτωση που χρειαστεί ή να προσθέσετε εγγραφές CNAME για την επικύρωση του τομέα σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες SMTP τρίτων για παράδειγμα.

Μυσκλ

Η επιλογή Mysql Databases θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε, να τροποποιήσετε και να διαγράψετε μια βάση δεδομένων. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή αλλά δεν θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας βάσης δεδομένων μόλις ολοκληρώσετε τη δημιουργία του, κάτι που θα πρέπει να κάνετε αν σκοπεύετε να ανεβάσετε έναν τελικό ιστότοπο στο cPanel.

Η διαδικασία σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε τη βάση δεδομένων, να δημιουργήσετε τον χρήστη και, στη συνέχεια, να εκχωρήσετε τη βάση δεδομένων στον χρήστη. Η όλη διαδικασία είναι απλή προς τα εμπρός για τον αρχάριο αλλά όχι τόσο δροσερό για τον ειδικό.

Η εισαγωγή μιας βάσης δεδομένων είναι το μέρος όπου το cPanel δείχνει ότι είναι άσχημο πρόσωπο εκεί δεν είναι καθόλου εισαγωγέας! Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το παλιό καλό phpMyAdmin για να εισαγάγετε τη βάση δεδομένων που δεν θα κάνει καθόλου χρήση πολλαπλών σπειρωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες εισαγωγές βάσεων δεδομένων μπορεί να είναι πρόβλημα με το cPanel, καθώς η διαδικασία θα μπορούσε να είναι πραγματικά αργή και να χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί.

Email

Το τμήμα λογαριασμών email του cPanel είναι το καλύτερο μέρος. Η ρύθμιση είναι εξαιρετικά εύκολη στην παρακολούθηση και θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε λογαριασμούς με ευκολία. Μπορείτε να διαχειριστείτε κάθε λογαριασμό από το Ελεγχος αλληλογραφίας κουμπί και μπορείτε ακόμη να επιλέξετε την υπηρεσία webmail που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. ο Συνδέστε συσκευές Το κουμπί βασικά θα σας πει πώς να ρυθμίσετε τις παραμέτρους cPanel στη συσκευή, ανάλογα με τον τύπο συσκευής που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

WordPress

Το cPanel έχει τώρα την επιλογή να εγκαταστήσει αυτόματα το WordPress εγκαθιστώντας τη μονάδα cPanel τρίτου μέρους για WordPress. Για χρόνια, η απόλυτη μόνη διαθέσιμη επιλογή ήταν το πρόγραμμα εγκατάστασης Softaculous Apps.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας επιτρέψει να κάνετε σχεδόν μια εγκατάσταση του WordPress με ένα κλικ, σχεδόν αφού πρέπει να διαμορφώσετε ορισμένες ρυθμίσεις για να ξεκινήσετε μια εγκατάσταση.

Το εργαλείο cPanel WordPress βρίσκεται στο Site Software και σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε το WordPress εύκολα, αλλά με περιορισμένους ελέγχους στον ιστότοπό σας. Η ενότητα Softaculous τρίτων είναι ακόμα καλύτερη.

Περισσότερα πράγματα

Το cPanel έρχεται με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά. Ο πίνακας σάς επιτρέπει να ελέγχετε το εύρος ζώνης, να ελέγχετε για την ακατέργαστη πρόσβαση, να έχετε ένα Metric Editor, IP Blocker και πρόσβαση SSH (ανάλογα με την ενεργοποίηση για αυτόν τον λογαριασμό). Ο πίνακας είναι διαθέσιμος σε πολλές γλώσσες χωρίς περιορισμούς στην επιλογή και μπορεί εγκαταστήστε αυτόματα πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιώντας το αυτόματο πιστοποιητικό cPanel Comodo. Κάθε φορά που δημιουργείτε έναν νέο τομέα, το cPanel θα εκδίδει ένα πιστοποιητικό για αυτό. Μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη συμπεριφορά στο WHM, αλλά υποθέτω ότι κανείς δεν θα θέλει να το αγγίξει, καθώς είναι βασικά δωρεάν SSL για όλους. Η χρήση του Let’s Encrypt υποστηρίζεται επίσης, αλλά δεν έχει οριστεί από προεπιλογή.

Υποτομείς

Η δημιουργία ενός υποτομέα στο cPanel είναι τόσο εύκολη όσο το κλικ σε ένα κουμπί.

Αυτό δεν απαιτεί καμία άλλη διαμόρφωση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ενότητα για να ρυθμίσετε μια ανακατεύθυνση για αυτόν τον υποτομέα.

Αντιγράφων ασφαλείας

Ο Οδηγός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας λειτουργεί όπως αναμένεται, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας για ολόκληρο τον λογαριασμό.

Η εφεδρική λύση στο cPanel έχει πολλούς περιορισμούς. Παρόλο που υποστηρίζονται πλέον τα στοιχειώδη αντίγραφα ασφαλείας, δεν μπορείτε να ορίσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας για τα αρχεία τομέα, τη βάση δεδομένων και τα μηνύματα ξεχωριστά, πρέπει να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας για να μπορέσετε να το επαναφέρετε αργότερα. Μπορείτε να κατεβάσετε ξεχωριστά αντίγραφα ασφαλείας τον αρχικό κατάλογο και τη βάση δεδομένων, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε αυτό το αντίγραφο ασφαλείας αργότερα. Δεν υπάρχει επίσης τρόπος εισαγωγής συγκεκριμένων αντιγράφων ασφαλείας από τον ίδιο τον διακομιστή, μόνο τα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας του λογαριασμού είναι διαθέσιμα για άμεση επαναφορά.

Πολυ PHP

Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία έκδοσης PHP από τον ίδιο τον πίνακα ελέγχου, ο διακόπτης θα διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα και γίνεται μέσω διαμόρφωσης στην .htaccess του αρχικού φακέλου.

Το cPanel υποστηρίζει έως και PHP 7.3 και κάτω σε PHP 5.6, παρόλο που το PHP 5.6 έχει πλέον καταργηθεί.

Εκτέλεση

Παρόλο που το cPanel έχει περάσει από αρκετές ενημερώσεις για τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Η εταιρεία εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει σωστά το nginx. Το πρώιμο άλφα είναι έτοιμο για δοκιμή, αλλά πουθενά κοντά στο επίπεδο δεν είναι άλλοι πίνακες ελέγχου αυτήν τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που το cPanel είναι εύκολο στη χρήση, έχει τόνους επιλογών και είναι γνωστό, η απόδοση δεν θα είναι καλή σε σύγκριση με άλλα πάνελ που χρησιμοποιούν nginx. Αν θέλετε να μάθετε γιατί το nginx είναι τόσο καλό για το WordPress θα πρέπει να διαβάσετε το άλλο άρθρο μου εδώ.

Παρόλο που το cPanel έχει σχέδια για το nginx, η εταιρεία δεν λατρεύει αυτόν τον διακομιστή ιστού και η έγκαιρη υποστήριξη καθιστά αδύνατη τη σύσταση αυτή τη στιγμή. Αυτό αφήνει το cPanel να χρησιμοποιεί μόνο το Apache. Δεν υπάρχει ποσότητα βελτιστοποίησης που θα μπορούσε να μετατρέψει έναν διακομιστή cPanel που εκτελεί Apache καλύτερα από έναν άλλο διακομιστή που εκτελεί έναν άλλο πίνακα ελέγχου με εγγενές nginx. Θα πρέπει να το λάβετε υπόψη πριν προχωρήσετε στο cPanel. Για λίγους τομείς αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα, αλλά για πολυσύχναστους ιστότοπους με πολλές επισκέψεις, αυτό μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Αναδίπλωση του cPanel

Έχουμε έναν πίνακα ελέγχου που είναι πολύ εύκολο στη χρήση και όλοι το γνωρίζουν. Θα σας επιτρέψει να τροποποιήσετε όλες τις ιδιότητες φιλοξενίας χωρίς προβλήματα, έχει ένα εύχρηστο σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με περιορισμούς και θα σας επιτρέψει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της έκδοσης PHP χωρίς προβλήματα. Τα αρνητικά σημεία περιστρέφονται γύρω από την έλλειψη υποστήριξης nginx, έναν κατάλληλο εισαγωγέα για βάσεις δεδομένων (αναγκάζοντάς σας να εισαγάγετε βάσεις δεδομένων απευθείας από το phpMyAdmin που είναι ασυγχώρητο από τα σημερινά πρότυπα) την έλλειψη ενός γυαλισμένου διαχειριστή WordPress, χωρίς εύκολη κλωνοποίηση ή στάση και ένα μοντέλο αδειοδότησης που έχει γίνει για το χειρότερο που θα μπορούσε να βρει η βιομηχανία.

Plesk για WordPress

Ο Plesk ήταν ο άμεσος διαγωνισμός για το cPanel πριν από μερικούς μήνες. Το λέω αυτό επειδή ο ιδιοκτήτης της Plesk, η Oakley Capital αγόρασε το cPanel. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πίνακες ελέγχου ανήκουν πλέον στην ίδια εταιρεία. Έτσι, παρόλο που είναι άμεσοι ανταγωνιστές, μπορεί να είναι έτοιμοι να προσφέρουν διαφορετικές επιλογές, ώστε να μην πολεμούν μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι επίσης καλά νέα, καθώς το πρόσφατο μοντέλο τιμολόγησης θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα έρθει επίσης στο Plesk στη συνέχεια, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφή για εμάς.

Η Plesk είχε κάποια αντίδραση πέρυσι όταν αποφάσισαν να αλλάξουν το μοντέλο τιμολόγησης και να χρεώσουν περισσότερα για κάθε άδεια, αλλά συγκρίνοντάς το τώρα με το cPanel, είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση. Τα δάχτυλα διέσχισαν ότι δεν κάνουν άλλη αλλαγή αδειοδότησης για να μιμούνται αυτό που έκαναν με το cPanel.

Τιμολόγηση

Το Plesk προσφέρει ένα σημείο εισόδου στην Έκδοση Διαχειριστή Ιστού για έως και 10 τομείς όπου το cPanel προσφέρει έναν μόνο λογαριασμό με έναν μόνο τομέα. Από την αρχή μπορείτε να δείτε ότι το Plesk προσφέρει πολλά περισσότερα. Η έκδοση Web Pro Edition βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον λογαριασμό Solo στο cPanel. Επομένως, έχετε βασικά 30 πλήρεις τομείς με απεριόριστους υποτομείς για την ίδια τιμή που λαμβάνετε μόνο έναν λογαριασμό / τομέα στο σόλο πρόγραμμα cPanel. Γελοίος!

Η Έκδοση Web Pro αυξάνει το όριο τομέα σε 30. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα χαμηλό ποσό για έναν χρήστη ισχύος, ακόμη και χωρίς όριο λογαριασμού. Πλέσκ δεν θα μετρήσει υποτομείς προς το όριο τομέα και μπορείτε να έχετε όσα θέλετε. Όλα τα σχέδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν αποκλειστικό διακομιστή αν και. Επομένως, δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε το Web Host Edition για να μπορείτε να εγκαταστήσετε τον πίνακα ελέγχου στον δικό σας αποκλειστικό διακομιστή. Σημείωση – αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε με το cPanel που θα σας αναγκάσει να αγοράσετε την άδεια Premier. Το Web Host Edition είναι ακόμα πιο ισχυρό. Η τιμή του είναι ίδια με την άδεια Premier στο cPanel. Η διαφορά εδώ είναι ότι αντί να περιορίζετε τους λογαριασμούς σε 100, δεν έχετε όρια σε λογαριασμούς ή τομείς.

Όλα τα σχέδια της Plesk διαθέτουν το WordPress Toolkit που είναι βασικά θεό σε οποιονδήποτε διαχειριστή του WordPress (περιμένετε ενώ σας δείχνω γιατί αργότερα).

Τα βασικά

Το Plesk είναι διαφορετικό από το cPanel και σε ορισμένες πτυχές είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστεί. Η διεπαφή έχει δύο διαφορετικές προβολές: την προβολή φιλοξενίας και την ισχυρή προβολή χρήστη. Στο προβολή φιλοξενίας, αυτό που βλέπετε αυτήν τη στιγμή, το μενού χωρίζεται σε Σχέδια υπηρεσιών / Συνδρομές, Πελάτες και Τομείς. Στο Power User View, το ιδανικό για τους περισσότερους χρήστες που δεν φιλοξενούν εταιρείες, θα δείτε μόνο τους Τομείς, τις Βάσεις Δεδομένων και τη Διαχείριση αρχείων μαζί με τον πίνακα διαμόρφωσης (Διαχείριση Υπηρεσιών). Και οι δύο προβολές σάς επιτρέπουν να ελέγχετε τα πάντα από μία μόνο διεπαφή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το cPanel που διαιρεί τις προβολές με WHM (root control) έναντι cPanel view (πελάτης).

Το κύριο παράθυρο δείχνει επίσης τον Έλεγχο εξερχόμενης αλληλογραφίας, τους πελάτες, τις συνδρομές και τα σχέδια υπηρεσιών. Στην κατάσταση λειτουργίας χρήστη εμφανίζεται ο αριθμός τομέων, μηνυμάτων και ούτω καθεξής.

Η προβολή τομέα είναι πανομοιότυπη και στις δύο λειτουργίες και διατίθεται από το σημείο εισόδου του ενιαίου πίνακα ελέγχου. Εάν είστε πελάτης, μπορείτε επίσης να δείτε αυτήν την προβολή για τους τομείς σας. Αυτό είναι παρόμοιο με τη Λειτουργία μεταπωλητή στο cPanel. Αλλά το Plesk είναι πολύ πιο άνετο, επιτρέποντας πολλαπλούς τομείς σε κάθε λογαριασμό. Ενώ το cPanel δεν και απαιτεί από εσάς να ορίσετε αυτόν τον λογαριασμό ως μεταπωλητή.

Το μενού συνδρομών εμφανίζει λεπτομερώς την προβολή των ιδιοτήτων του τομέα σας με όλα όσα υπάρχουν σε ένα μόνο μικρό παράθυρο. Οι πληροφορίες είναι πιο αυστηρές και καλύτερα οργανωμένες από το cPanel.

Το κύριο παράθυρο σάς επιτρέπει να ελέγχετε τα πάντα από την έκδοση PHP, τα αρχεία καταγραφής, την πρόσβαση FTP, τις ρυθμίσεις αλληλογραφίας, τη Διαχείριση αρχείων, τα πιστοποιητικά που παρέχονται από το Let’s Encrypt, τη σύνθετη διαμόρφωση (περιλαμβάνεται το nginx), τους κανόνες επανεγγραφής και το DNS, μεταξύ άλλων. Όλα είναι εδώ, καλύτερα κατανεμημένα, πιο σφιχτά και με καλύτερη διάταξη από ό, τι στο cPanel όπου όλα συνδυάζονται μαζί.

Διαχείριση αρχείων

Ο διαχειριστής αρχείων είναι πραγματικά εξαιρετικός. Όχι μόνο λειτουργεί ακριβώς όπως το cPanel, αλλά είναι πιο γρήγορο, παίρνει λιγότερους πόρους του προγράμματος περιήγησης, μπορεί να επεξεργαστεί πραγματικά μεγάλα αρχεία χωρίς προβλήματα και σας επιτρέπει να συσκευάσετε, να αποσυσκευάσετε και να ανεβάσετε αρχεία. Το μόνο σημείο όπου το cPanel είναι καλύτερο είναι η μεταφόρτωση του αρχείου. Το Plesk τείνει να είναι πιο αργό και δεν θα επιτρέπει μεγάλες μεταφορτώσεις αρχείων, όπου στο cPanel μπορείτε να το ρυθμίσετε σχεδόν χωρίς όριο.

Η επεξεργασία αρχείων είναι πραγματικά ισχυρή και συμπαγής. Εμφανίζεται στο ίδιο παράθυρο και ο κατάλογος / η δομή του αρχείου εμφανίζεται στην κεφαλίδα.

DNS

Το Plesk σάς επιτρέπει να προσθέτετε καταχωρήσεις DNS με ευκολία. Δεν έχει την τυπική επεξεργασία cPanel. Κάθε καταχώρηση επεξεργάζεται ξεχωριστά, όπου στο cPanel μπορείτε να επεξεργαστείτε ανά ομάδα (ένα σημείο για το cPanel). Η επεξεργασία είναι επίσης πιο απλή. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε την τελική κουκκίδα ή να προσέξετε πολύ πώς δημοσιεύετε το κείμενο καθώς ο επεξεργαστής DNS συνήθως διορθώνει τυχόν ασυνέπεια πριν ενημερώσετε τις καταχωρίσεις.

Η Εργαλειοθήκη του WordPress

Ένα από τα ισχυρότερα σημεία υπέρ του Plesk είναι η υπέροχη εργαλειοθήκη WordPress. Το εργαλείο είναι απλά εξαιρετικό. Θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε γρήγορα μια εγκατάσταση WordPress, να αλλάξετε κωδικούς πρόσβασης, να αποσυνδέσετε μια εγκατάσταση, να σαρώσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση του WordPress για να τα προσθέσετε στο σύστημα, να κλωνοποιήσετε, να αντιγράψετε και να κάνετε στάση με ένα μόνο κλικ!

Το WordPress Toolkit θα σας επιτρέψει επίσης να χειριστείτε το Security, με ένα σύνολο πλαισίων ελέγχου που μπορείτε να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε γρήγορα τη λειτουργία συντήρησης, τη δημιουργία ευρετηρίου μηχανών αναζήτησης, τη λειτουργία εντοπισμού σφαλμάτων και να ενεργοποιήσετε την προστασία με κωδικό πρόσβασης, όλα με ένα μόνο κλικ. Εάν εγκαταστήσατε το Plesk με μητρική nginx ως διακομιστής ιστού μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε προσωρινή αποθήκευση nginx. Αυτό προσθέτει μια απίστευτη ώθηση στην απόδοση, όχι μόνο στον ιστότοπό σας, αλλά και στον διακομιστή σας με μία μόνο εναλλαγή.

Η ικανότητα κλωνοποίησης και αντιγραφής και ρύθμισης της στάσης είναι υψίστης σημασίας. Είναι ένα από τα ισχυρότερα σημεία για τη χρήση του Plesk αντί του cPanel. Το θέμα δεν τελειώνει ούτε εκεί. Έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε πρόσθετα και θέματα και μπορείτε ακόμη και να διαμορφώσετε “πακέτα” ως ένα σύνολο προσθηκών και ένα σύνολο θεμάτων για εύκολη εγκατάσταση με ένα κλικ για οποιονδήποτε νέο ιστότοπο.

Προχωρημένες επιλογές

Για όσους από την πλευρά των χρηστών, το Plesk έχει μερικές εκπληκτικές επιλογές για τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας. Από την αρχή μπορείτε να εγκαταστήσετε το Apache και το nginx μαζί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους συνδυασμούς. Για παράδειγμα: Apache ως διακομιστής ιστού, Apache ως διακομιστής web με διακομιστή μεσολάβησης ως nginx, διακομιστής διαδικτύου ως διακομιστής διαδικτύου και επίσης ως διακομιστής ιστού με προσωρινή αποθήκευση προσωρινής αποθήκευσης. Δροσερά δεξιά?

Η εγγενής λειτουργία nginx μπορεί εύκολα να ενεργοποιηθεί για έναν ιστότοπο απλώς απενεργοποιώντας τη λειτουργία διακομιστή μεσολάβησης, η οποία θα απενεργοποιήσει το Apache και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας PHP-FPM με το Nginx. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμα με το cPanel. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την προσωρινή αποθήκευση nginx και να πληκτρολογήσετε τυχόν επιπλέον κανόνες nginx που θέλετε στις πρόσθετες οδηγίες nginx. Εφαρμόζονται μόλις κάνετε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή.

Έλεγχος SSL

Η διαχείριση των πιστοποιητικών γίνεται μέσω του Let’s Encrypt σε συνεργασία με την Plesk. Δεν μπορείτε μόνο να εκδώσετε απεριόριστα πιστοποιητικά για τους τομείς σας, αλλά και να εκδώσετε πιστοποιητικό μπαλαντέρ για τον κύριο τομέα σας. Προτιμώ τον τρόπο χειρισμού πιστοποιητικών Plesk καθώς μπορείτε να ελέγχετε τη διαδικασία, σε αντίθεση με το cPanel που εκδίδει αυτόματα πιστοποιητικά. Στο cPanel μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη διαδικασία αλλά να μην την ελέγξετε μόνοι σας. Το τμήμα ανανέωσης γίνεται αυτόματα, αλλά μπορείτε επίσης να αναγκάσετε την ανανέωση, κάτι που είναι ιδανικό για οποιονδήποτε χρήστη ενέργειας.

Πολυ PHP

Το κουμπί Multi PHP σάς επιτρέπει να ελέγχετε την έκδοση της PHP στην οποία θέλετε να εκτελείται ο ιστότοπός σας. Η διαδικασία γίνεται εσωτερικά, χωρίς τη χρήση .htaccess, δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε το nginx σε αυτό το παράδειγμα. Χρειάζονται 5 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί και όλες οι εφαρμογές διαχειρίζονται από το FPM.

Η νέα έκδοση 7.3 είναι επίσης διαθέσιμη και μπορεί να εγκατασταθεί από το μενού αναβαθμίσεων πακέτων στο Plesk.

Ταχυδρομεία

Το μενού μηνυμάτων είναι αρκετά εύκολο, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο e-mail, να χειριστείτε προς τα εμπρός και να διαμορφώσετε τον έλεγχο εξερχόμενης αλληλογραφίας. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο από αυτό το μενού.

Εκτέλεση

Το Plesk συνοδεύεται από μια λίστα διεργασιών που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που έχει το WHM αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να συμβουλευτεί, καθώς δεν μοιάζει με μια σελίδα κειμένου linux όπως στο cPanel. Η ενοποίηση του ίδιου πίνακα σημαίνει επίσης ότι σε κατάσταση λειτουργίας χρήστη επιτρέπεται να ελέγχετε όλα αυτά ενώ βρίσκεστε στην ίδια διεπαφή. Ένα μεγάλο μπόνους! Στο cPanel θα πρέπει να επιστρέψετε στο WHM εάν χειρίζατε τον ιστότοπό σας στο cPanel στην προβολή τομέα.

Αντιγράφων ασφαλείας

Ο έλεγχος αντιγράφων ασφαλείας Plesk είναι εξαιρετικά ανώτερος από αυτόν του cPanel. Επιτρέπεται η δημιουργία πλήρων αντιγράφων ασφαλείας, σταδιακών αντιγράφων ασφαλείας, η προσθήκη εξωτερικών υπηρεσιών αποθήκευσης όπως το Dropbox, το Google Drive ή ένας διακομιστής FTP. Οι βασικές επιλογές είναι δωρεάν, για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε το πρόσθετο του Google Drive και να το διαμορφώσετε για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας απευθείας στο Google Drive.

Ωστόσο, η λειτουργικότητα του προγράμματος απαιτεί μια επιπλέον μηνιαία άδεια συνδρομής. Η δίκαιη είναι δίκαιη. Το τοπικό αντίγραφο ασφαλείας και το αντίγραφο ασφαλείας FTP είναι δωρεάν και μπορείτε ακόμη και να προγραμματίσετε συγκεκριμένες ώρες για ένα αντίγραφο ασφαλείας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η διαδικασία επαναφοράς σας επιτρέπει να επαναφέρετε συγκεκριμένα μέρη, όπως μόνο αρχεία τομέα, μόνο μηνύματα ή ακόμη και μόνο η βάση δεδομένων ή όλα ταυτόχρονα, όπου στο cPanel μπορείτε να κάνετε μόνο μια πλήρη επαναφορά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Εκτέλεση

Όπως εξήγησα προηγουμένως, Το Plesk σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το nginx ως τον κύριο διακομιστή ιστού ενώ το cPanel δεν θα το κάνει. Αυτό από μόνο του δίνει στο Plesk το πλεονέκτημα σε σχέση με την καθαρή απόδοση. Όχι μόνο αυτό, η τρέχουσα έκδοση σάς επιτρέπει επίσης να ενεργοποιήσετε και να προσαρμόσετε το nginx caching. Ποιο από τα δικά του μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του ιστότοπού σας, ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου κρυφή μνήμη WordPress. Αυτό έβαλε το Plesk πάνω από την απόδοση του cPanel. Επιπλέον, είναι το όνειρο ενός ισχυρού χρήστη, επειδή σας επιτρέπει να διαμορφώσετε όλες αυτές τις παραμέτρους, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείτε στον χρήστη root linux.

Τελειώνοντας το Plesk

Το Plesk είναι σαφώς ένα λαμπρό προϊόν. Σας επιτρέπει να έχετε όσους τομείς θέλετε, δεν περιορίζονται από τον λογαριασμό και δεν χρειάζεται να ορίσετε έναν χρήστη ως μεταπωλητή. Αυτό μετατρέπει το Plesk σε ένα πολύ πιο εύκολο στη χρήση σύστημα. Ειδικά αν θέλετε να χειριστείτε πολλούς τομείς ταυτόχρονα όπου στο cPanel πρέπει να το κάνετε από τον πελάτη cPanel και το cPanel WHM που είναι πραγματικά πόνος.

Το Plesk περιλαμβάνει επίσης το WordPress Toolkit. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω δει σε έναν πίνακα ελέγχου. Είναι πολύ μπροστά από το cPanel σχεδόν με κάθε τρόπο που δεν μπορώ να δικαιολογήσω το κόστος του cPanel τώρα. Για οποιονδήποτε χρήστη ενέργειας, η επιλογή είναι πραγματικά μη εγκεφάλου. Έχετε πολύ καλύτερο έλεγχο του WordPress, άμεση επιλογή κλώνου / αντιγραφής / στάσης, ικανότητα να ενεργοποιήστε το Apache ή το Nginx ως διακομιστή ιστού, αναμίξτε το με το nginx ως διακομιστή μεσολάβησης ή ακόμη και την προσωρινή αποθήκευση nginx και όλα αυτά ενώ χρησιμοποιείτε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου.

Οι προβολές φιλοξενίας και ισχύος των χρηστών είναι εξαιρετικές για να προσαρμόσετε το πάνελ στις ανάγκες σας. Οι επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι επίσης ανώτερες, έχοντας την επιλογή να δημιουργήσετε προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας σε τοπικά και FTP και ακόμη και να έχετε εξωτερικές υπηρεσίες (όπως το Amazon, το Google Drive και το Dropbox) ως συνοδευτικό αντιγράφων ασφαλείας. Μπορείτε επίσης να επαναφέρετε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αρχεία τομέα, μηνύματα ή απλά τη βάση δεδομένων. Αυτό από μόνο του είναι υπέροχο εάν έχετε πρόβλημα με την προσθήκη ή αποτύχετε στην ενημέρωση.

Από την αρνητική πλευρά δεν υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Η αδειοδότηση ήταν ένα ζήτημα πριν από τη νέα αδειοδότηση cPanel, αλλά προς το παρόν δεν είναι ζήτημα.

Είναι το cPanel ή το Plesk καλύτερο?

Έχω πάει στην επιχείρηση φιλοξενίας εδώ και χρόνια και αφού δοκιμάσω κάθε πίνακα ελέγχου υπάρχει, για μένα η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Πλέσκ προσφέρει τα ίδια πράγματα που κάνει το cPanel αλλά καλύτερα. Κάθε πτυχή είναι καλύτερη. Καλύτερη διεπαφή, καλύτερη διάταξη, καλύτερη διαχείριση τομέων, πολύ βελτιωμένο σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ένα πραγματικά ισχυρό εργαλείο όπως το WordPress Toolkit και η δυνατότητα να έχετε μόνο Apache και nginx ή ακόμα και nginx ως τον κύριο διακομιστή ιστού σας. Το μόνο που έχει να προσφέρει το cPanel αυτή τη στιγμή είναι η γνωστή εμφάνιση. Για μένα, όλα τα άλλα είναι καλύτερα στο Plesk.

Εάν εξετάσετε επίσης το μοντέλο αδειοδότησης, ολόκληρη η συζήτηση γίνεται διαφωνία. Το Plesk προσφέρει περισσότερα στην ίδια τιμή. Εάν εξακολουθείτε να βρίσκεστε στο cPanel, ξέρετε ότι πληρώνετε για την αναγνώριση της επωνυμίας. Αλλά κατά τη στιγμή της γραφής, το Plesk είναι το καλύτερο προϊόν τώρα. Εάν σκοπεύετε να φιλοξενήσετε τους δικούς σας ιστότοπους WordPress και θέλετε το καλύτερο πάνελ εκεί έξω, το Plesk σίγουρα θα είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map