Κοινές επιθέσεις στο WordPress και πώς να τις σταματήσετε

Κοινές επιθέσεις στο WordPress και πώς να τις σταματήσετε

Το WordPress είναι ένα από τα κορυφαία συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) για περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλά από τα μεγαλύτερα ιστολόγια του Διαδικτύου, καθώς και πολλοί μικροί, μεμονωμένοι ιστότοποι, εκτελούνται στο πλαίσιο WordPress για τη δημοσίευση περιεχομένου κειμένου, εικόνας και βίντεο στον παγκόσμιο ιστό.


Ένας ιστότοπος WordPress διαθέτει διεπαφή front-end και back-end. Το front-end παρέχει την προβολή που θα βλέπουν οι εξωτερικοί επισκέπτες όταν φορτώνουν την ιστοσελίδα. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο back-end από διαχειριστές ιστότοπων και συνεργάτες που είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη, το σχεδιασμό και τη δημοσίευση περιεχομένου.

Όπως κάθε άλλο σύστημα που βασίζεται στο Διαδίκτυο, το WordPress είναι στόχος απόπειρων πειρατείας και άλλων μορφών εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Αυτό είναι λογικό να εξετάζουμε τώρα περισσότερα από 32% του Διαδικτύου εκτελείται στο WordPress. Σε αυτό το άρθρο, θα αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο κοινές επιθέσεις του WordPress στο λογισμικό και, στη συνέχεια, θα σας προτείνουμε προτάσεις για τον τρόπο υπεράσπισής τους και την προστασία του ιστότοπού σας.

Μέθοδοι κοινών επιθέσεων στο WordPress

Πρώτα ας δούμε την κοινή επίθεση που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι κάτοχοι ιστότοπων του WordPress.

1. SQL Injection

Συχνές επιθέσεις στο WordPress: SQL Injection

Η πλατφόρμα WordPress CMS βασίζεται σε ένα επίπεδο βάσης δεδομένων που αποθηκεύει πληροφορίες μεταδεδομένων καθώς και άλλες διοικητικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια τυπική βάση δεδομένων WordPress που βασίζεται σε SQL θα περιέχει πληροφορίες χρήστη, πληροφορίες περιεχομένου και δεδομένα διαμόρφωσης ιστότοπου.

Όταν ένας εισβολέας πραγματοποιεί μια επίθεση ένεσης SQL, χρησιμοποιούν μια παράμετρο αιτήματος, είτε μέσω ενός πεδίου εισαγωγής είτε μιας διεύθυνσης URL, για να εκτελέσουν μια προσαρμοσμένη εντολή βάσης δεδομένων. Ένα ερώτημα “SELECT” θα επιτρέψει στον χάκερ να δει επιπλέον πληροφορίες από τη βάση δεδομένων, ενώ ένα ερώτημα “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” θα τους επιτρέψει να αλλάξουν πραγματικά δεδομένα.

Το 2011, μια εταιρεία ασφάλειας δικτύου που ονομάζεται Barracuda Networks έπεσε θύμα α Επίθεση έγχυσης SQL. Οι χάκερ έτρεξαν μια σειρά εντολών σε ολόκληρο τον ιστότοπο της Barracuda και τελικά βρήκαν μια ευάλωτη σελίδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πύλη στην κύρια βάση δεδομένων της εταιρείας.

2. Σενάριο μεταξύ ιστότοπων

Μια επίθεση δέσμης ενεργειών μεταξύ ιστότοπων, επίσης γνωστή ως XSS, είναι παρόμοια με την ένεση SQL που δέχεται ότι στοχεύει τα στοιχεία JavaScript σε μια ιστοσελίδα αντί για τη βάση δεδομένων πίσω από την εφαρμογή. Μια επιτυχημένη επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των προσωπικών πληροφοριών ενός εξωτερικού επισκέπτη.

Με μια επίθεση XSS, ο εισβολέας προσθέτει κώδικα JavaScript σε έναν ιστότοπο μέσω ενός πεδίου σχολίων ή άλλης εισαγωγής κειμένου και, στη συνέχεια, αυτό το κακόβουλο σενάριο εκτελείται όταν άλλοι χρήστες επισκέπτονται τη σελίδα. Η απάτη JavaScript συνήθως ανακατευθύνει τους χρήστες σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που θα προσπαθήσει να κλέψει τον κωδικό πρόσβασής τους ή άλλα δεδομένα αναγνώρισης.

Ακόμη και δημοφιλείς ιστότοποι όπως το eBay μπορούν να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων XSS. Στο παρελθόν, οι χάκερ έχουν προσθέσει με επιτυχία κακόβουλος κώδικας στις σελίδες προϊόντων και έπεισε τους πελάτες να συνδεθούν σε μια πλαστογραφημένη ιστοσελίδα.

3. Ένεση εντολών

Πλατφόρμες όπως το WordPress λειτουργούν σε τρία κύρια επίπεδα: τον διακομιστή ιστού, τον διακομιστή εφαρμογών και τον διακομιστή βάσης δεδομένων. Όμως, καθένας από αυτούς τους διακομιστές λειτουργεί σε υλικό με ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, όπως τα Microsoft Windows ή το Linux ανοιχτού κώδικα, και αυτό αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή πιθανή περιοχή ευπάθειας.

Με μια επίθεση ένεσης εντολών, ένας εισβολέας θα εισάγει κακόβουλες πληροφορίες σε ένα πεδίο κειμένου ή μια διεύθυνση URL, παρόμοια με μια ένεση SQL. Η διαφορά είναι ότι ο κώδικας θα περιέχει μια εντολή που αναγνωρίζουν μόνο τα λειτουργικά συστήματα, όπως η εντολή “ls”. Εάν εκτελεστεί, θα εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα αρχεία και τους καταλόγους στον κεντρικό διακομιστή.

Ορισμένες κάμερες που συνδέονται στο Διαδίκτυο έχουν βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις με έγχυση εντολών. Το υλικολογισμικό τους μπορεί να εκθέσει εσφαλμένα τη διαμόρφωση του συστήματος σε εξωτερικούς χρήστες όταν εκδίδεται μια απατελή εντολή.

4. Συμπερίληψη αρχείων

Συχνές επιθέσεις στο WordPress: Συμπερίληψη αρχείων

Οι κοινές γλώσσες κωδικοποίησης Ιστού όπως η PHP και η Java επιτρέπουν στους προγραμματιστές να αναφέρονται σε εξωτερικά αρχεία και σενάρια μέσα από τον κώδικά τους. Η εντολή “include” είναι το γενικό όνομα για αυτόν τον τύπο δραστηριότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας εισβολέας μπορεί να χειριστεί τη διεύθυνση URL ενός ιστότοπου για να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα “συμπερίληψη” του κώδικα και να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα μέρη του διακομιστή εφαρμογών. Ορισμένες προσθήκες για την πλατφόρμα WordPress έχουν βρεθεί ότι είναι ευάλωτες επιθέσεις συμπερίληψης αρχείων. Όταν συμβαίνουν τέτοιες παραβιάσεις, ο εισβολέας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα στον κύριο διακομιστή εφαρμογών.

Συμβουλές για προστασία

Τώρα που ξέρετε τι πρέπει να προσέχετε, εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε την ασφάλεια του WordPress. Προφανώς, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι για να ασφαλίσετε τον ιστότοπό σας από αυτούς που αναφέρονται παρακάτω, αλλά πρόκειται για σχετικά απλές μεθόδους για να ξεκινήσετε με αυτό που μπορεί να αποφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις σε αποτυχημένους χάκερ.

1. Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κεντρικό υπολογιστή και ένα τείχος προστασίας

Η πλατφόρμα WordPress μπορεί είτε να εκτελεστεί από έναν τοπικό διακομιστή είτε να διαχειριστεί μέσω ενός περιβάλλοντος φιλοξενίας cloud. Προκειμένου να διατηρηθεί ένα ασφαλές σύστημα, προτιμάται η φιλοξενούμενη επιλογή. Οι κορυφαίοι κεντρικοί υπολογιστές WordPress στην αγορά θα προσφέρουν κρυπτογράφηση SSL και άλλες μορφές προστασίας ασφάλειας.

Συχνές επιθέσεις στο WordPress: Τείχος προστασίας

Κατά τη διαμόρφωση ενός φιλοξενούμενου περιβάλλοντος WordPress, είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε ένα εσωτερικό τείχος προστασίας που θα προστατεύει τις συνδέσεις μεταξύ του διακομιστή εφαρμογών σας και άλλων επιπέδων δικτύου. Ένα τείχος προστασίας θα ελέγξει την εγκυρότητα όλων των αιτημάτων μεταξύ επιπέδων για να διασφαλίσει ότι επιτρέπεται η επεξεργασία μόνο νόμιμων αιτημάτων.

2. Διατηρήστε τα θέματα και τα πρόσθετα ενημερωμένα

Η κοινότητα του WordPress είναι γεμάτη με προγραμματιστές τρίτων που εργάζονται συνεχώς σε νέα θέματα και προσθήκες για να αξιοποιήσουν τη δύναμη της πλατφόρμας CMS. Αυτά τα πρόσθετα μπορούν να είναι δωρεάν ή πληρωμένα. Οι προσθήκες και τα θέματα πρέπει πάντα να λαμβάνονται απευθείας από τον ιστότοπο του WordPress.org.

Τα εξωτερικά πρόσθετα και τα θέματα μπορεί να είναι επικίνδυνα, καθώς περιλαμβάνουν κώδικα που θα εκτελείται στον διακομιστή εφαρμογών σας. Μόνο πρόσθετα εμπιστοσύνης που προέρχονται από αξιόπιστη πηγή και προγραμματιστή. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώνετε τα πρόσθετα και τα θέματα σε τακτική βάση, καθώς οι προγραμματιστές θα κυκλοφορήσουν βελτιώσεις ασφαλείας.

Μέσα στο Κονσόλα διαχειριστή WordPress, Η καρτέλα “Ενημερώσεις” βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μενού “Πίνακας ελέγχου”.

3. Εγκαταστήστε έναν σαρωτή ιών και ένα VPN

Εάν εκτελείτε το WordPress σε τοπικό περιβάλλον ή έχετε πλήρη πρόσβαση διακομιστή μέσω του παρόχου φιλοξενίας σας, τότε πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα έχετε έναν ισχυρό ανιχνευτή ιών στο λειτουργικό σας σύστημα. Δωρεάν εργαλεία για σάρωση του ιστότοπού σας στο WordPress, όπως το Virus Total, θα ελέγξει όλους τους πόρους για να αναζητήσει ευπάθειες.

Κατά τη σύνδεση στο περιβάλλον WordPress από απομακρυσμένη τοποθεσία, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε έναν πελάτη εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), ο οποίος θα διασφαλίζει ότι όλες οι επικοινωνίες δεδομένων μεταξύ του τοπικού υπολογιστή σας και του διακομιστή είναι πλήρως κρυπτογραφημένες.

4. Κλείδωμα εναντίον Brute Force Attacks

Μία από τις πιο δημοφιλείς και συνηθισμένες επιθέσεις στο WordPress έχει τη μορφή των λεγόμενων ωμή βία. Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που ένας χάκερ χαλάει στην «μπροστινή πόρτα». Κάθεται εκεί και δοκίμασε χιλιάδες διαφορετικούς συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης και σκοντάφτει στη δεξιά αρκετά συχνά για να το κάνει αξιόλογο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για την αποτροπή της ωμής βίας. Τα κακά νέα είναι ότι πάρα πολλοί κάτοχοι ιστότοπων δεν εφαρμόζουν την επιδιόρθωση. Ρίξτε μια ματιά στο All in One WP Security and Firewall. Είναι δωρεάν και σας επιτρέπει να ορίσετε ένα σκληρό όριο στις προσπάθειες σύνδεσης. Για παράδειγμα, μετά από τρεις προσπάθειες, η προσθήκη κλειδώνει τον ιστότοπο έναντι περαιτέρω συνδέσεων από αυτήν τη διεύθυνση IP για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Θα λάβετε επίσης μια ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία κλειδώματος.

5. Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

Αυτή η καλή μέθοδος ασφάλειας του ιστότοπού σας βασίζεται στο γεγονός ότι ο εισβολέας πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο δύο από τις συσκευές σας ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής ΚΑΙ κινητό τηλέφωνο. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) μετατρέπει τη σύνδεση στον ιστότοπό σας σε διαδικασία δύο βημάτων. Ως συνήθως, συνδέεστε με τον κανονικό τρόπο, αλλά στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε έναν επιπλέον κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας.

Έξυπνος, ε; Αυτό το επιπλέον βήμα αυξάνει την ασφάλεια του ιστότοπού σας εκθετικά διαχωρίζοντας τη σύνδεση σε διαφορετικά βήματα. Ελεγξε αυτό λίστα δωρεάν προσθηκών που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το 2FA. Αυτοί οι χάκερ που σκέφτονταν να προσπαθήσουν να χάσουν τον ιστότοπό σας πιθανότατα έχουν ήδη αλλάξει γνώμη.

συμπέρασμα

Παρόλο που δεν υπάρχει 100% ασφαλής ιστότοπος, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για την προστασία του ιστότοπού σας. Χρησιμοποιώντας ένα καλό τείχος προστασίας, η ενημέρωση των θεμάτων και των προσθηκών σας και η περιοδική εκτέλεση σάρωσης ιών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Μπορεί να βοηθήσει να σκεφτούμε την ασφάλεια του ιστότοπου ως μια αιώνια επαναληπτική διαδικασία. Δεν πρέπει ποτέ να έρθει κάποιο σημείο όταν κάνετε πίσω και νομίζετε ότι είναι «ολοκληρωμένο», διότι το παιχνίδι μεταξύ των χάκερ και των υπερασπιστών του ιστότοπου δεν θα σταματήσει ποτέ, με ακόμη και επίσημα εγκεκριμένους διαδικτυακούς παίκτες να μπαίνουν στο διαδικτυακή επιτήρηση επιχείρηση. Μόνο διατηρώντας τον εαυτό σας ενημερωμένο για τις τελευταίες απειλές και πώς να τις απωθείτε, θα μπορείτε να διατηρήσετε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το διαδικτυακό απόρρητο.

Είναι πολύ κακό ο κόσμος πρέπει να είναι έτσι, αλλά να τον αποδεχτεί και να προχωρήσει. Εάν δεν το έχετε κάνει ποτέ πριν, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να εντοπίσετε μερικούς σεβαστούς ιστότοπους ειδήσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο τους ή τουλάχιστον κάντε τακτικές επισκέψεις. Ξεκινήστε εκτελώντας μια αναζήτηση Google (ή τη μηχανή αναζήτησης της επιλογής σας) για “ειδήσεις στον κυβερνοασφάλεια”.

Έχετε κάποια ερώτηση ή περισσότερες συμβουλές για προσθήκη; Αφήστε ένα σχόλιο και ενημερώστε μας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map