Webbplatsanvändbarhet 101

Användbarhet är grundläggande för att en webbplats ska lyckas. Om en webbplats är utmanande att använda, kommer den inte bara att vara frustrerande för användarna, den kommer också att skada ditt företag.


Användare kommer att spendera mindre tid på en webbplats som de har svårt att använda och ge upp innan de avslutar dina uppmaningar. De kommer också ihåg mindre av det de läser och är betydligt mindre benägna att återvända.

Kort sagt, dålig webbplatsanvändbarhet är fruktansvärt för företag. Men vad kan du göra åt det?

Svaret ligger i:

 • Förstå vad som gör en webbplats svår att använda i första hand.
 • Att känna till teknikerna för att förbättra saker.
 • Implementera ett pågående program för användbarhetstest hela webbplatsens livslängd.

Det är dessa tre komponenter som vi utforskar i det här inlägget och börjar med det som gör en webbplats svår att använda i första hand.

Vad gör en webbplats svår att använda

Det finns tre huvudskäl till varför någon tycker att en webbplats är svår att använda.

Det första skälet är det webbplatsen är bara förvirrande. Kanske har det alltför många element på skärmen som användaren måste bearbeta. Alternativt kan det finnas massor av distraherande animationer eller bilder. Hur som helst blir användaren snabbt överväldigad.

Det andra skälet är det webbplatsen är oförenlig med förväntningarna. Om jag till exempel frågade hur du skulle söka på en webbplats, är chansen stor att du skulle gå längst upp till höger på sidan och skriva din sökfråga i ett inmatningsfält där innan du trycker på sökknappen.

Men om inmatningsfältet inte var längst upp till höger eller knappen saknades skulle du omedelbart bli förvirrad eftersom webbplatsen inte uppförde sig som du förväntade.

Wikipedia seach exempel
Under lång tid förvirrade Wikipedia användare med placeringen och märkningen av sin sökfunktion.

Det sista skälet till att människor kämpar med webbplatser är det de frågar helt enkelt för mycket av dem. Många webbplatser presenterar för många alternativ för användaren på en gång med långa listor med produkter, otaliga uppmaningar eller uppblåst navigering.

Människor blir överväldiga och lider av analysförlamning när man konfronteras med för många alternativ. Faktiskt, Hicks lag har visat ett direkt samband mellan antalet alternativ och den tid det tar att göra ett val. Det är dags att de flesta användare inte vill investera online.

Fler val innebär större responstid
Hicks Law visar oss att ju fler val vi erbjuder en användare, desto längre tid tar det för dem att besluta, vilket ökar chansen att de lämnar webbplatsen.

Utan tvekan när du tittar på din webbplats verkar den lätt att använda. Men tyvärr är du dåligt placerad att bedöma användbarheten på din webbplats. Det finns två skäl till detta.

 • Först, ju mer bekant vi blir med något, desto mer intuitivt blir det. Du behöver bara tänka tillbaka på när du lärde dig att köra för att inse att det är sant. När människor först lär sig att köra är det överväldigande med så många olika saker att tänka på. Men efter att du har kört några år är det lätt att komma till din arbetsplats utan minnet av resan, än mindre att köra.
 • Andra, när vi tittar på vår webbplats ger vi den vanligtvis vår fulla uppmärksamhet. Men användare är sällan. Tänk på hur du navigerar på andra webbplatser. Du är ofta omgiven av distraktioner, vare sig det är bullriga kollegor på kontoret eller dina barn som kräver uppmärksamhet hemma.

Det är ännu värre på mobila enheter, där vi ofta använder dem när vi är ute och handlar eller medan vi gör andra aktiviteter som att titta på TV.

Så om vi inte kan lita på vår bedömning när det gäller vår webbplats, hur börjar vi förbättra dess användbarhet? Svaret är att vi måste testa.

Hur man testar din webbplats användbarhet

Många anser att användbarhet testar en lyx de inte har råd med. Att det är tidskrävande och dyrt. Men även om det verkligen kan vara båda, behöver det inte vara det.

Till att börja med finns det många missuppfattningar kring testning. Du behöver inte testa med många människor. Fem eller sex personer är gott eftersom fler inte upptäcker betydligt fler problem. Du behöver inte nödvändigtvis din riktiga publik. Även om det alltid är bättre att testa med dina faktiska användare när det gäller att testa användbarhet, kommer de flesta människor att kämpa med samma utmaningar. Först när du arbetar med människor med specifika behov (som äldre eller barn), är demografin viktig.

Fler testare betyder inte att fler problem hittas
Antalet hittade ytterligare problem minskar dramatiskt när du testar med mer än 5 eller 6 användare.

Det finns många enkla tester som du kan köra som antingen kan göras gratis eller högst några dollar. Dessutom kan du ofta få resultat tillbaka inom en timme. Du kan spendera längre tid än att diskutera om rätt tillvägagångssätt när du bara kunde ha testat och fått ett definitivt svar.

Det bästa tillvägagångssättet är att anta ett ”låt oss testa det” tankesätt. Med andra ord, när du har beslutat om vilken strategi du ska välja ska du inte gissa, testa.

Vänta inte till slutet av din webbdesign innan testet. I det skedet är det för sent. Om du hittar problem är det för tidskrävande och dyrt att lösa problemet.

När det gäller att testa din webbplats användbarhet kan du aldrig börja testa för tidigt. Det är till och med möjligt att testa med hjälp av en skiss eller en trådram. Du bör dock utan tvekan testa designmodellen innan du bygger något.

Oavsett om det finns en skiss, wireframe eller designkoncept, det finns två enkla tester du kan köra med användare som säger om du är i rätt riktning.

1) Testet med första klick

När du besöker en webbplats kan det första klick som en användare gör, mycket väl avgöra om de lyckas slutföra sin uppgift.

En väl respekterad studie om användbarhet på webbplatsen av Bob Bailey och Cari Wolfson fann att om en användare fick sitt första klick höger, hade de 87% chans att slutföra sin uppgift korrekt. Men om de får det första klicket fel, sjunker det till 46%.

Vi kan testa hur troligt det är att en användare får sitt första klick höger genom att visa dem ett designkoncept och fråga vad de skulle klicka på för att slutföra en specifik uppgift vi ger dem.

Du kan antingen göra detta personligen eller genomföra en undersökning som du skickar ut till människor via e-post, sociala medier eller din webbplats. Det finns också många tjänster som kommer att rekrytera deltagare på din räkning för så lite som en dollar per person.

Om du bestämmer dig för att köra den som en undersökning, behöver du speciell programvara som kan spåra var användare klickar på en statisk bild av din webbplats. Ett bra exempel på den här typen av programvara är Användbarhet Hub. De tillåter inte bara att du kör oklanderade första klicktest, utan de stöder också det andra testet jag skulle rekommendera – ett test på fem sekunder.

Användbarhet Hub image värmekarta
Usability Hub låter dig köra tester med första klick och till och med hjälpa till att rekrytera deltagare.

2) Ett fem-sekunders test

Medan ett första klicktest hjälper dig att förstå hur effektiv din navigering är, ett test på fem sekunder testar din webbplats visuella hierarki. Med andra ord kan du förstå om användare ser de väsentliga elementen på sidan.

Som namnet antyder visar du användaren sidan i fem sekunder innan du döljer den. Vid denna punkt ber du användaren komma ihåg vad de såg.

Observera inte bara vad de minns, utan i vilken ordning de upprepar dessa element tillbaka till dig. Folk kommer vanligtvis att nämna de saker som hade den mest betydande inverkan först. Om människor kämpar för att komma ihåg din uppmaning eller kritiska meddelanden, vet du att du har ett problem som måste fixas.

Du kan också fråga användare vad de tror att webbplatsen handlar om. Du kanske blir förvånad över svaren. Det som verkar uppenbart för oss kommer ofta inte att vara för dina användare. Det är inte ovanligt att användare helt missförstår ämnet på en webbplats eller vad din organisation erbjuder.

Inte för att din testning är begränsad till designkoncept. Du kan testa en befintlig webbplats eller prototyp också genom att köra användbarhetstest.

3) Test av lätt användbarhet

Det finns många sätt att köra användbarhetstest, men för våra ändamål föreslår jag att det är lättast av alla testalternativ. Det kommer att hjälpa dig att fastställa värdet av användbarhetstest i ditt sinne och kanske uppmuntra dig att bli mer ambitiös i framtiden.

Den typ av användbarhetstest som jag refererar till kallas ofaciliterad, fjärrtestning. Med andra ord kommer du inte att testa personligen och behöver inte vara närvarande när experimentet händer.

För att utföra den här typen av tester, behöver du ett sätt att publicera testet online och spela in personer som slutför det. Lyckligtvis finns det många verktyg tillgängliga som UserBrain.

UserBrain användbarhetstest
UserBrain är ett av många verktyg som tillåter dig att utföra en oklanderad fjärranvändbarhetstest.

Installationen är enkel. Du definierar en uppgift som du vill att användare ska slutföra på din webbplats och sedan bjuder in människor att slutföra den.

Vad du får tillbaka är en kort video av användaren som försöker slutföra din uppgift inklusive ett ljudkommentar där användaren förklarar vad de tänker och varför de fattar de beslut de gör på din webbplats.

Återigen kommer verktyg som UserBrain ofta att rekrytera användare på dina vägnar med kostnad som börjar på cirka $ 15-märket. Du kan dock också verka dina deltagare från vänner, familj eller kollegor. Som sagt, försök att undvika att använda människor från ditt företag eftersom de vet för mycket för att vara bra deltagare.

Som ni ser behöver inte testning vara svårt, och om du bestämmer dig för att använda en tredje part för att hjälpa till med rekryteringen får du ofta resultat om bara en timme. Som ett resultat kan du testa hela omprocessen och även regelbundet på din live-webbplats. Det är en bra idé eftersom ju fler testningsrundor du utför, desto fler problem kommer du att avslöja.

Fler tester med mindre testare är bättre
Flera testrundor är mer effektiva än en enda runda med många människor.

Det betyder att du snabbt kommer att börja hitta problem med din webbplats som behöver fixas. Hur du hanterar dessa problem beror på vad de är. I resten av denna artikel vill jag emellertid dela med dig några vanliga sätt som du kan hjälpa till att övervinna de flesta användbarhetshinder på din webbplats.

Hur man förbättrar användbarheten på webbplatsen

Det finns många sätt att förbättra användbarheten på din webbplats. Tre områden är dock värda att vara särskilt uppmärksamma på. Dessa är:

 • Enkelheten i ditt gränssnitt.
 • Synligheten för kritiskt innehåll och uppmaningar till handling.
 • Innehållets relevans och tydlighet.

Så låt oss titta på dessa tre mer detaljerat.

1) Förenkla ditt gränssnitt och innehåll

I de flesta fall är det mest effektiva sättet att förbättra användbarheten på din webbplats att förenkla ditt användargränssnitt och innehåll.

Ofta är webbplatser fyllda med onödiga element som meningslösa lagerbilder, sekundära navigeringslänkar och irrelevant innehåll som användaren inte bryr sig om.

För ofta har vi den inställningen att någon kanske tycker att den är användbar så låt oss sätta det online. Resultatet är att våra webbplatser blir så röriga att människor inte kan hitta de element som de är intresserade av.

Lyckligtvis kan du lösa det med en enkel trestegsprocess.

Steg ett är att utvärdera varje element på en viss sida och fråga oss om du kan ta bort det elementet. Vilken negativ inverkan skulle det ha och är att en kostnad som är värd att betala för en mer användbar webbplats?

Steg två är att titta på de återstående skärmelementen och fråga om någon av dessa element spelar en sekundär roll. De kanske tillgodoser behoven hos en sekundär publik eller gör det möjligt för användaren att ta itu med en mindre viktig uppgift.

Om så är fallet, fråga dig själv om du kan dölja det elementet för att inte distrahera människor från viktigare uppgifter. Kan det döljas mer begravd på webbplatsen eller kanske det kan vara under en flik eller dragspel? Det betyder att det fortfarande är tillgängligt för människor men komplicerar inte upplevelsen för de flesta användare.

Slutligen är det dags att titta på vad vi har kvar på sidan. Vi måste fatta några beslut om vad vi vill att användaren ska vara mest uppmärksam på.

Till exempel, vad är ditt primära uppmaning? Får det betydligt mer uppmärksamhet än en efterföljande åtgärd som “följ oss på sociala medier?”

Vad sägs om innehåll? Vilken ordning kommer folk sannolikt att se ditt innehåll i? Kommer det att vara meningsfullt? Kommer folk att se din strapline förklara vad du gör innan de ser något mindre kritiskt som din postadress?

Det är där testet på fem sekunder kan vara praktiskt. Det hjälper dig att upptäcka om du har rätt visuell hierarki på en sida.

För att bedöma om du har saker rätt måste du naturligtvis ha en klar idé i huvudet om vilka element som är viktigast på sidan.

Ett sätt att göra det är att tilldela uppmärksamhetspunkter till element. Ge dig 25 uppmärksamhetspunkter. Varje sidelement måste ha minst en punkt, men om du vill att människor ska uppmärksamma en sak över en annan måste det ha fler poäng. Så till exempel kan din primära uppmaning ha sex poäng, medan sekretesspolicyn skulle ha en.

När du har gjort det kan du utforma sidan så att den speglar de relativa prioriteringarna. Det väcker frågan om hur du utformar en sida för att säkerställa att du uppmärksammar rätt element.

2) Design för maximal synlighet

Det finns många tekniker som konstruktörer använder för att uppmärksamma användarens uppmärksamhet på mer väsentliga skärmelement som band eller uppmaningar till handling. Men det finns fem som visar sig vara särskilt kraftfulla. Dessa är:

 • Placera.
 • Bilder.
 • Negativt utrymme.
 • Färg.
 • Storlek.

1) Överväg position

På grund av hur vi läser webbsidor och hur vi förväntar oss att de uppför sig, är det mycket troligt att vissa positioner på en sida får uppmärksamhet än andra.

Eftersom vi till exempel läser vänster till höger föredrar vi till vänster på sidorna. Vi har också lärt dig att på de flesta webbplatser har den högra kolumnen en tendens att ha sekundärt innehåll i den. Tillsammans innebär dessa två faktorer att placera värdefullt innehåll i den högra kolumnen minskar sannolikheten för att användaren ser det.

Användare prioriterar vänster sida
Användarens uppmärksamhet är en förspänning mot vänster kolumn.

Användare tenderar också att ägna mer uppmärksamhet åt innehåll högre på sidan, så om du vill att människor ska upptäcka något är det ofta bättre att placera det nära toppen.

Tidpunkten är dock också väsentlig. Om du vill att någon ska anmäla sig till ditt nyhetsbrev, till exempel, kan det vara bättre att sätta uppmaningen längre ner på sidan när de har haft möjlighet att bedöma kvaliteten på ditt innehåll.

Det är därför jag rekommenderar testning när det gäller att veta om det är bäst att placera element. Ja, som en generell tumregel, kommer det att vara bäst att placera ett handlingsförfarande högt på sidan och antingen till vänster eller mitt. Det finns dock många undantag, inte minst som påverkan av bilder.

2) Använd bilder med omsorg

Bildspråk har en kraftfull dragning av vår uppmärksamhet. Våra ögon dras till bilder och särskilt om bilden innehåller ett ansikte. Vi är biologiskt programmerade för att uppmärksamma människor.

Det kan vara en hjälp eller hinder för användbarheten på din webbplats, beroende på hur du använder bilder.

Till exempel är det lätt för en användares uppmärksamhet att hoppa över en uppmaning om det finns en närliggande bild för att uppmärksamma dem istället.

Bilder kan minska CTA-effektiviteten
Det är lätt för uppmärksamhet att hoppa över samtal till handlingar till närliggande bilder.

Men vi kan också använda en bild för att uppmärksamma användarnas uppmärksamhet. Till exempel tenderar vi att följa ögonlinjen i ansikten vi ser på bilder. Om personen tittar på din uppmaning eller något annat kritiskt innehåll, är vi mer benägna att upptäcka det.

Bilder associerade med CTA är bättre
Att associera bilder med en uppmaning kan hjälpa användarna att uppmärksamma.

Inte för att det bara är ögonlinjen som vi tenderar att följa. Vi kan använda pilar eller riktningslinjer för att uppmärksamma eller bort från annat innehåll.

Det relativa avståndet mellan ett kritiskt innehåll och tillhörande bilder kommer också att påverka vad folk ser. När två element är nära varandra, tenderar de att vara associerade med varandra. Så en bild bredvid en uppmaning kommer vanligtvis uppmärksamma vår uppmaning till handling.

Subtil konstruktion kräver handling
Subtila designköer kan dra användarens öga mot kritiska uppmaningar.

Förhållandet mellan element kan också hjälpa på ett annat sätt. Det kan tillåta oss att använda negativt utrymme till vår fördel.

3) Använd negativt utrymme

Jag är säker på att du har sett Var är Wally förr. Det som gör det så svårt att upptäcka Wally är inte att karaktären är särskilt kamouflerad. Han har faktiskt en ljus och distinkt dräkt. Han är svår att se eftersom han är omgiven av så många element på sidan och tävlar om vår uppmärksamhet.

Vi har redan pratat om att ta bort antalet element som tävlar om vår uppmärksamhet på en sida. Men en annan teknik vi kan använda är att omge vårt kritiska innehåll med rymden. Utan något annat att klämma fast i närheten kommer vårt öga att fokusera på det innehållet istället. Det är av samma anledning till att vi kommer att se det minsta märket på en vit vägg.

Negativa utrymmen
Negativt utrymme fokuserar uppmärksamheten på alla skärmelement i närheten.

Inte det negativa utrymmet är det enda sättet att få ditt kritiska innehåll att sticker ut från andra element. Vi kan också använda färgen.

4) Förbättra med färg

Vi vet alla hur fåglar och blommor använder ljusa kontrasterande färger för att sticker ut från omgivningen. Vi kan använda samma teknik på våra webbplatser genom att reservera en annan färg uteslutande för kritiskt innehåll som våra uppmaningar.

Markera färger
Creative Digital Designer, Andy Clarke, använde markerade färger effektivt i sitt arbete med WWF.

Men vi måste vara försiktiga med att inte lita enbart på färg eftersom vi alla ser det något annorlunda.

Som sagt kan färg vara ett kraftfullt verktyg för att dra uppmärksamhet i kombination med andra tekniker, till exempel att använda storlek till vår fördel.

5) Använd relativ storlek

Ett sätt att bedöma elementers relativa vikt är efter storlek. Vi vet instinktivt att en stor call-to-action-knapp är viktigare än den lilla länken till sekretesspolicyn.

Det är emellertid inte så mycket storleken i sig som betyder de relativa storlekarna mellan artiklarna. Om allt är stort är ingenting det. Allt har lika betydelse i människors sinne.

Ju mer signifikant skillnaden mellan elementstorlekar är, desto mer görs skillnaden mellan dem. Så kontrasten mellan vår integritetspolicy och vårt primära uppmaning till handling är uppenbar.

Men för ofta är den relativa storleken mellan element på en webbplats inte tillräckligt stor, och därför är skillnaden inte uppenbar nog för att göra en skillnad.

Som ni ser är designen ett kraftfullt verktyg för att uppmärksamma, men vi måste också ta hänsyn till innehållet på vår webbplats.

3) Tänk på användaren när du skapar innehåll

Det primära problemet med innehållet på webbplatser är att vi inte skapar det med användaren i åtanke. Vi börjar från förutsättningen “vad vill vi säga om oss själva.” Istället bör vi fråga “vad vill användaren veta.”

Det betyder att ur ett användbarhetsperspektiv måste vi placera rätt information framför användarna vid rätt tidpunkt.

1) Gör inte användarsökningen efter svar

För ofta användare måste jaga efter den information de behöver. Föreställ dig till exempel att du registrerar dig för ett nyhetsbrev. Strax innan du gör det går en hel del frågor över dig om de kommer att skräppost från dig eller hur säker din e-postadress kommer att vara. Men alltför ofta skulle du behöva söka efter svar i någon sekretesspolicy som ligger begravd djupt på webbplatsen. Istället borde vi besvara de frågorna i utformningen av vårt nyhetsbrevformulär.

Adressera användares frågor
Adressera användares frågor där deras uppmärksamhet för närvarande är. Få dem inte att leta efter svar.

Inte för att detta är det enda problemet med hur vi närmar oss innehåll. Vi har också en vana att strukturera innehåll runt vår syn på världen. Vi glömmer att användaren ser världen annorlunda.

2) Matcha användarens mentala modell

Vi har alla en mental modell av världen. Det påverkar hur vi ser världen och de förbindelser vi gör mellan begrepp eller saker.

Problemet är att ju mer specialiserade vi blir, desto mer skiljer sig vår mentala modell från de omkring oss. Om jag till exempel frågade dig vad du skulle göra om du gick till banken skulle du förmodligen tänka på någon form av finansiell transaktion. Men om jag ställde samma fråga som en yrkesfiskare, kan de mycket väl tänka på en flodstrand.

Dessa olika mentala modeller kan vara en stor utmaning när du skapar din webbplatsstruktur eftersom din mentala modell förmodligen skiljer sig mycket från din publik. Du är specialist på ditt ämne och så kommer ditt sätt att se världen att skilja sig från dina användare.

Därför måste vi antingen involvera användaren i skapandet av webbplatsstrukturen med hjälp av en teknik som kortsortering, eller åtminstone testa all informationsarkitektur vi tar upp med.

Det andra problemet du kan stöta på med din informationsarkitektur är antalet navigationsobjekt du visar.

3) Begränsa alternativ och gör dem distinkta

Ett betydande användbarhetshinder på många webbplatser är navigeringens komplexitet. Många webbplatser har helt enkelt för många element på varje navigationsnivå. Det är ett problem av två skäl.

 • Först, vi är fruktansvärda med att ha mycket information i vårt kortvariga minne. Vi kan vanligtvis innehålla cirka fyra element i taget, varför ditt kreditkortsnummer grupperas i fyra grupper med fyra siffror.
 • Andra, ju fler navigationselement vi har, desto mer troligt är de att vara likadana. När alternativ inte skiljer sig från varandra blir användare osäkra och är mer benägna att göra misstag.
Gör val distinkta
Om du har mer än ett val, se till att de är distinkta. Om de är för liknande kommer användare inte att välja.

Som ett resultat bör vi begränsa antalet alternativ vi visar användare vid en gång och se till att varje alternativ är så tydligt och tydligt märkt som möjligt. Det gäller oavsett om du talar om navigeringsobjekt, produktkategorier för e-handel eller uppmaningar.

En liten investering kan göra en stor skillnad

Webbplatsanvändbarhet är ett enormt och komplicerat ämne. Men det är lätt att starta, och det kommer att göra en betydande skillnad med bara en liten ansträngning.

Inte bara kommer du att få lyckligare användare, utan du kommer också se förbättringar av konverteringskurser och antalet återvändande besökare, för att inte tala om mun till mun rekommendation.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map