Webbhotell vs. domän (förklarat)


Webbhotell och domännamn (förklarade)


Domännamn och webbhotell är två helt olika tjänster. Tänk på en domän namn som en gatuadress som hjälper människor att hitta och komma åt din webbplats plats.

Förutom den digitala adressen kommer din webbplats att ha filer och kod som tar plats och måste lagras. webbhotell är det faktiska utrymmet på en dator (server) där alla dina webbplatsfiler lagras, inklusive HTML, dokument och media.

Om du tänker på din webbplats som ett hus och ditt domännamn som adress, skulle webbhotell vara den egentliga egenskapen.

Nu när vi har täckt grunderna, enkla och enkla, kan vi få mer information.

 • >>> Jag vill veta mer om domäner
 • >>> Jag vill veta mer om webbhotell

Vanliga domänfrågor:

Vanliga domänfrågor1. Vad är ett domännamn?

Som nämnts tidigare är ett domännamn helt enkelt ditt namn på internet eller vad folk skriver i webbläsarens URL-fält när de vill besöka din webbplats. Exempel på detta skulle vara Google.com, Hotmail.com eller Facebook.com.

Du kan inte skapa en webbplats utan att få ett domännamn först. Men om du undrar hur exakt du gör det är det enkelt – du köper en från en domänregistrator.

När du har köpt en viss domän blir den din egendom och ingen annan på internet kommer att ha samma domän som din. Denna unika sträng av tecken ger din webbplats en distinkt identitet.

2. Hur mycket kostar ett domännamn att köpa och förnya?

Kostnaden för ett domännamn beror på flera faktorer, till exempel vilken domänregistrator du väljer och om du ska använda ett nytt domännamn eller köpa ett gammalt domännamn.

Äldre domäner, särskilt de som har ett enda namn som insurance.com, är dyra, och processen att få dem är komplicerad. Men om du tänker få ett helt nytt domännamn, bör det kosta cirka 10-15 dollar per år.

Varje registrator har sin egen standard för förnyelseavgift. Kom ihåg att förnyelsen av domännamnet beror på den domänregistrator du väljer, TLD (toppdomän) du väljer och hur länge din förnyelse börjar.

Vanligtvis, ju längre ditt kontrakt är, desto billigare får du den månatliga räntan.

3. Vad är de viktigaste TLD: erna för domäner?

Toppdomänen (TLD) är helt enkelt det sista segmentet i ett domännamn eller den korta delen som följer pricken. TLD: er kallas också domänsuffix.

De Internet Corporation för tilldelade namn och nummer (ICANN) är det företag som ansvarar för att hantera domännamn och IP-adresser på internet. ICANN kategoriserar TLD: er enligt följande:

 • Generiska toppdomäner (gTLD)
 • Landsnummer Toppdomäner (ccTLD)
 • Sponsrade toppdomäner (sTLD)
 • Toppdomäner för infrastruktur (iTLD)

De mest populära TLD: erna är vanligtvis generiska domäner.

Några av de mest populära TLD: er:

 • .com – Kommersiell
 • .org – Kommersiell
 • .netto – Kommersiell
 • .gov – Amerikanska myndigheter
 • .mil – Militär
 • .edu – Utbildningsanläggningar som universitet

4. Vilka är de mest populära domänregistratorerna?

För närvarande är de mest betrodda domännamnsregistratorerna:

När du väljer dina domännamnsregistratorer ska du vara medveten om följande:

 • Prissättning: Varje domänregistrator erbjuder olika prissättningsavgifter och förnyelseavgifter. Vissa av dem har också dolda avgifter, så se till att du kontrollerar deras användarvillkor.
 • Domänöverföringar: Domänregistratorer tillåter vanligtvis kunder att enkelt överföra sina domännamn utan att betala en extra avgift. Vissa företag gör dock medvetet denna process mer komplicerad eller tar ut en extra avgift. Kontrollera alltid domänöverföringspolicyn innan du väljer din domänregistrator.
 • Domänens utgångspolicy: Domännamn har ett utgångsdatum. Om du inte förnyar ditt domännamn i tid kommer det att löpa ut, vilket innebär att vem som helst kan registrera det som sitt eget. Det är därför det är mycket viktigt att välja en domännamnsregistrator som erbjuder automatiska förnyelser eller som ger kunderna en frist för att förnya sitt domännamn även efter det att det löper ut.
 • Tilläggstjänster: Kontrollera alltid vilka andra tjänster din domännamnsregistrator tillhandahåller. Du kanske inte behöver dessa tjänster nu, men saker kan förändras när ditt företag växer. Dessa tjänster inkluderar e-posthosting, webbplatsmarknadsföring, e-postmarknadsföring osv.

5. Kan jag köpa ett domännamn utan värd?

Kort sagt är svaret “nej.”

Folk kommer att riktas till din webbplats på internet endast om du har en webbhotelltjänst som låter dig lagra webbplatsens filer. Att få ett domännamn utan att köpa en webbhotell är i princip värdelöst. För att kortlägga en lång historia behöver du både ett domännamn och ett värdkonto för att skapa en webbplats.

Men om din fråga är “Kan jag köpa ett domännamn från ett företag och använda det med ett annat webbhotellföretag?”, Är svaret “ja.”

Du kan registrera ditt domännamn hos en leverantör och fortfarande köpa en värdplan med en annan tjänst.

6. Kan jag använda mitt domännamn med valfri värd?

Jo det kan du. Det är möjligt att köpa ett domännamn från ett företag och använda ett annat företag för webbhotell. Du har två alternativ: du kan få ett domännamn och webbhotell som ett 2-i-1-paket hos samma leverantör eller köpa de två tjänsterna separat.

För många människor är det enklaste sättet att registrera ett domännamn och ställa in webbhotell för sin webbplats med samma webbhotell. Vissa tycker dock att det är bättre att hålla sitt domännamn och värd separat. Om du inte är nöjd med din webbhotelltjänst och vill flytta till en annan kommer du förmodligen också att överföra ditt domännamn, vilket kan vara tidskrävande.

7. Hur ansluter jag mitt domän till en webbhotell?

Att ansluta ditt domännamn till din webbhotell är lättare än du tror. Följ bara dessa steg:

 1. Registrera ett domännamn – Kom ihåg att du inte kan starta din webbplats om du inte äger ett domännamn.
 2. Registrera dig för en webbhotellplan – För att peka ditt domännamn till en värdserver måste du först köpa en webbhotelltjänst.
 3. Hitta webbhotellens DNS (domännamnserver) -inställningar – Webbhotell kommer att skicka ett välkomstmeddelande med DNS- eller domännamnsadresser, som ser ut som något liknande: ns1.example.com eller ns359.example.com.
 4. Spara din namnserver med dina registratorer – Logga in på din registraradministratörspanel, hitta “DNS-inställningar” eller “Domännamnsinställningsområde” och kopiera och klistra in domännamnserveradresserna i DNS-inställningarna (vanligtvis NS1 och NS2)
 5. Vänta på DNS-spridningen – Du måste vänta på att dina DNS-inställningar ska uppdateras. Processen kan ta 48-72 timmar. När du är klar har du lyckats ansluta ditt domännamn till en webbhotell.

Vanliga frågor om webbhotell:

Vanliga frågor om webbhotell1. Vad är webbhotell och varför behöver jag det??

Utan att köpa en webbhotelltjänst kan du inte ställa in din nya webbplats helt. Att registrera ett domännamn utan att få en webbhotelltjänst tjänar i princip inget syfte – din webbplats kommer inte att vara komplett.

Webbhotellföretag säljer eller hyr utrymme på sina servrar där du kan lagra dina webbplatsfiler, till exempel HTML- och CSS-filer, dokument, videor och bilder. Det här är alla filer som tar plats och måste lagras.

Vem som helst kan skapa en webbplats på sin dator, men om de inte har laddat upp sina webbplatsfiler på en värdserver, kommer ingen att kunna komma åt sin webbplats. När människor skriver ditt domännamn i sin webbläsares URL kommer de att dirigeras till din webbplats. Detta är endast möjligt om dina webbplatsfiler lagras på en webbhotellserver.

2. Hur mycket kostar webbhotell att köpa och förnya?

Priserna för webbhotell beror på vilken typ av webbhotell som din webbplats behöver. Delad webbhotell är vanligtvis det billigaste alternativet eftersom din webbplats lagras på en server som också är värd för andra webbplatser. Priserna för delad värd varierar vanligtvis från $ 3 till $ 10 per månad.

Dedikerade servrar kostar en arm och ett ben, men de ger kunderna förbättrad säkerhet och säkerställer effektiv belastningsfördelning. Om du vill ha mer flexibilitet och större kontroll över din webbplats men du inte är redo att betala för en dedicerad server ska du överväga värd för virtuell privat server (VPS). Priserna för VPS-värd går från $ 29 till $ 69 per månad.

Kom ihåg att dina initiala kostnader när du först köper en webbhotell inte kommer att vara desamma när du behöver förnya ditt kontrakt.

3. Vilka är de viktigaste typerna av webbhotell?

Alla webbhotelltjänster har en sak gemensamt – de fungerar som en lagringsplats för din webbplats – men de är inte alla likadana.

De skiljer sig åt vad gäller lagringskapacitet, kontroll, serverhastighet och tillförlitlighet, liksom nivån på teknisk kunskap de behöver för att ställa in dem. Det är viktigt att du lär dig repen och tar reda på vilken typ av webbhotelltjänst din webbplats behöver.

 • Delad värd: Detta är den perfekta lösningen för webbhotell på startnivå. Delad värd kommer till en låg kostnad eftersom din webbplats kommer att lagras på samma server som många andra webbplatser. Alla webbplatser delar samma serverresurser, inklusive RAM (random access-minne) och CPU (central processorenhet).
 • Virtuell privat server (VPS) värd: En VPS-värdlösning är perfekt för avancerade användare som behöver dedikerade resurser, specifik programvara och paketinstallationer. En VPS-värdplan sätter flera webbplatser på samma server, men varje webbplats har sitt eget utrymme på servern. VPS-hosting ger webbplatsägare bättre prestanda och stabilitet.
 • Dedikerad servervärd: Dedikerad hosting betyder att din webbplats kommer att vara den enda domänen som är värd på servern. Dedikerad serverhotell ger webbplatsägare root- och domänåtkomst och låter dem styra allt, från säkerhet till operativsystem. Detta är den dyraste lösningen för webbhotell och passar för komplexa webbplatser som får mycket trafik.
 • Cloud hosting: Molnvärd gör att många datorer kan arbeta tillsammans, köra applikationer och använda kombinerade datoressurser. Cloud hosting kan hantera stora mängder trafik och det ger förbättrad säkerhet och skydd.
 • Hanterad värd: Hanterad webbhotell ger användarna den dagliga hanteringen av hårdvara och operativsystem. Företag som tillhandahåller lyckade värd erbjuder tjänster som underhåll, konfiguration, övervakning, utbyte av hårdvara, uppdateringar och teknisk support.
 • Colocation: Colocation ger kunderna möjlighet att hyra utrymme i ett colocationcenter. I dessa typer av centra hyr användare utrymme i rack och skåp och centret tillhandahåller sin webbplats med kraft, bandbredd och kylsystem.

4. Finns det några gratis webbhotell??

Tja, allt som glittrar är inte guld. Ja, det finns gratis webbhotell – den mest populära bland dem är värdar som 000webhost, InfinityFree, WebbplatserGoogle och AwardSpace – men du bör definitivt tänka två gånger innan du använder en.

Om du har en budget kan du tycka att det är frestande att prova gratis webbhotell. Vi kan dock inte rekommendera att gå denna väg. Gratis webbhotell erbjuder begränsad lagringskapacitet, bandbredd och serverhastighet. De är instabila och saknar vanligtvis grundläggande funktioner som e-postkonton och webbplatsinstallationer.

De ger kunder otillförlitliga servrar som förstör din webbplats chans att lyckas med dagens mycket konkurrenskraftiga onlineutrymme. Bortsett från det kommer fria webbhotellar troligen att få enorma säkerhetsbrott. Så istället för att välja en gratis värd, gör dig själv en tjänst och lägg din webbplats i säkra händer.

Tänk alltid på att det viktigaste elementet i en framgångsrik webbplats är en pålitlig webbhotell.

5. Vilka är de mest populära bra webbhotelltjänsterna?

Onlineutrymmet är fullt av olika webbhotellösningar och att välja rätt kan vara en skrämmande uppgift.

Vad vi kan rekommendera är att vara försiktiga och alltid kontrollera värdens användarvillkor, eftersom webbhotelltjänster ofta är alla visa och inte går. Så kolla allt två gånger. En pålitlig webbhotell bör kunna kryssa för alla dessa rutor:

 • Mängd lagringsutrymme
 • Bandbredd / dataöverföring
 • Uptime
 • Kundsupport
 • Kontrollpanelens funktioner
 • Byggverktyg
 • Transparent prissättning
 • SQL-databas
 • Statistik och övervakningsverktyg
 • Förinstallerade appar
 • E-postfunktioner
 • Sekretess och säkerhet
 • Gratis bonusar

Enligt vår erfarenhet är detta de mest populära goda webbhotellösningarna som lyckas ge kunderna alla de viktigaste nödvändigheterna:

 • Bluehost
 • Siteground
 • Hostinger
 • Kör pappa
 • A2 Hosting
 • Dreamhost

Har du en fråga om domännamn eller webbhotell som inte ingår här? Lämna en kommentar nedan. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map