Typer av webbplatser (exempel)

Typer av webbplatser att bygga med exempelOavsett om du är ny inom webbutveckling eller om du har erfarenhet kan det vara bra att känna till eller påminna dig själv om olika typer av webbplatser.


Om du vill starta ett företag eller lära dig webbutveckling är det användbart att veta vad som är möjligt när det gäller den typ av webbplats du kan skapa. Du kommer att upptäcka vad du kan uppnå.

Om du har erfarenhet kan du överväga nästa typ av webbplats som du kan skapa för att välja vilka projekt du vill acceptera, vilken typ av byrå du vill arbeta för eller vilken typ av klient du vill betjäna i ditt företag.

Att se exempel kan också tjäna som inspiration i ditt arbete. Du kan börja ta reda på vilka webbplatser du vill skapa, vilken typ av webbplats du är bäst att bygga och hur du kan förbättra nuvarande designtrender.

Så här är olika typer av webbplatser att bygga, hur de fungerar och hur du kan ställa in en med ett exempel för varje typ av webbplats.

Typer av webbplatser som ska byggas: En varning

De typer av webbplatser som listas nedan är kombinerade med verkliga exempel på populära webbplatser.

Även om detta inte alls är en komplett lista, är det en bra startpunkt med några resurser för att hjälpa dig komma igång med att skapa dem.

Även om varje typ av webbplats kan byggas med en mängd olika verktyg och program, är de alla bra exempel när det gäller att svara på frågan “Vilka är de webbplatser jag kan skapa?”

Var och en av de typer av webbplatser som ska byggas kommer att ha resurser och verktyg listade som användes för att skapa den typen av webbplats. Men när en resurs har listats upp kommer den inte att upprepas om en annan webbplats på listan använder den.

Så känn dig fri att blanda och matcha de listade resurserna när du har bestämt dig för att bygga din egen webbplats.

1 – Webbplatser för småföretag (Joe Coffee Company)

Exempel på webbplatser för små företag. Joe Coffee-webbplatsen.

Under de senaste två decennierna har det blivit avgörande för tegel- och murbruk att ha en webbplats. När tiden går har det blivit mer relevant. Nu måste du också ha en närvaro på sociala medier.

Det har blivit kritiskt eftersom internet har blivit en nödvändighet i våra liv snarare än den nyhet som det en gång var decennier sedan.

Vi tittar inte bara på roliga videor, utan vi betalar våra räkningar, kommunicerar, organiserar våra liv, arbetar och shoppar det mesta från matvaror och möbler till kläder, elektronik och allt däremellan..

Det är därför företag måste ha en webbplats som är användarvänlig och snabbt ska kunna tillhandahålla all information en kund behöver.

Dessa detaljer inkluderar driftstimmar, kontaktinformation, platsinformation med en karta och andra relevanta detaljer. Det kan till och med inkludera möjligheten att boka tjänster eller göra beställningar online.

För dessa typer av webbplatser som används i det här exemplet kan du också installera och använda följande resurser om du har en WordPress-webbplats:

2 – Portföljwebbplatser (Studio Signorella)

Vilka är de webbplatser som hjälper dig att landa kunder? Portföljwebbplatser. Exempelwebbplatsen är av Studio Signorella.

Vad ska webbplatserna byggas om du vill visa upp ditt arbete? Det är portföljtypen webbplats. De visar bilder av dina projekt eller konst i ett fotogalleri.

Bilder behöver inte ordnas i ett rutnät, men de är ofta, som det är på trenden. När en användare klickar på en bild ser de den inte bara mer i detalj utan med fler aspekter av ditt arbete med det specifika projektet.

En portföljsida är en idealisk webbplats för att skapa om du vill kunna rikta potentiella arbetsgivare eller klienter till exempel på ditt arbete så att du snabbt kan anställas.

En “kontakt” eller “anställa mig” sida inkluderas ofta också så det finns ett enkelt sätt att komma i kontakt med dig om potentiellt arbete.

Här är de resurser som detta exempel använder såväl som vad du kan behöva för att göra den här typen av webbplats:

3 – Ideella webbplatser (Jane Goodall Institute)

En webbplats att skapa är för ideella organisationer. Exemplet är av Jane Goodall Institute.

Ideella typer av webbplatser syftar till att ge både information om en välgörenhet och ett sätt för människor att donera. Du kan bara ange ett telefonnummer för personer att ringa, men det är ganska gammaldags.

Numera kan du skapa en ideell webbplats för en välgörenhetsorganisation som accepterar donationer direkt på deras webbplats.

Om du är frilansare som letar efter en typ av webbplats att skapa, är den icke-vinstdrivande webbplatsen ett bra alternativ. Välgörenhetsorganisationer letar ofta efter hjälp med att skapa en webbplats eftersom de vanligtvis har en strikt budget och inte har råd att anställa en stor byrå.

En bra ideell typ av webbplats har en oklanderlig försäljningskopia. Det borde verkligen locka användare att donera. Processen bör också vara enkel.

Exemplet ovan har en kundvagn och kassasystem för att ta emot donationer online samt verktygen nedan, som du också kan använda för att skapa dessa typer av webbplatser:

4 – Bloggsajter (Matt Mullenweg)

Andra typer av webbplatser att bygga är bloggar. Detta exempel är av Matt Mullenwegs blogg.

Ordet “blogg” är den korta formen för “weblogg.” Det är en digital tidskrift. Det började som en trend för individer, men det växte när företag började använda dem för att uppdatera kunder samt erbjuda värdefullt och informativt innehåll.

Dessa typer av webbplatser kan bara erbjuda läsmaterial. Men de kan också sälja produkter som en bok skriven av bloggens författare eller annonsutrymme.

Skillnaden mellan en blogg och en vanlig webbplats är att en blogg är en webbplats att skapa om du bara vill publicera bloggartiklar. Den typiska webbplatsen har andra funktioner och komponenter som andra typer av webbplatser i denna lista.

De är den typ av webbplats som du kan skapa om du snabbt vill dela livuppdateringar till vänner och familj.

Eller så kan du starta en blogg med din specifika resa. Många gör detta för att få ett stort efterföljande. Sedan kan de sälja reklamutrymme och tjäna pengar på att göra något de tycker om eller redan skulle göra.

En bloggs inställning är ganska enkel. Detta är fallet med exemplet ovan och de resurser som används:

5 – Personliga webbplatser (Jane Fonda)

Andra typer av webbplatser inkluderar personliga webbplatser som detta exempel på Jane Fondas webbplats.

Vilka webbplatser finns för offentliga personer och påverkare? Det är personliga webbplatser som sätter webbplatsens namngivare framför och mitt.

Detta är en typ av webbplats att skapa om du vill presentera en person som ett varumärke. Det kännetecknande för en personlig webbplats är titeln, som är personen som webbplatsen handlar om.

Förutom detta finns det inga konventioner för vad dessa typer av webbplatser kan inkludera. Generellt sett är ämnet som behandlas ett ämne som uttrycks verkligen och i personlighetens ton, stil och synvinkel.

En personlig webbplats är, liksom namnet säger, personlig. Så du kan välja att bara publicera blogginlägg, eller så kan du utöka och sälja varor, skapa en community och mer.

Jane Fondas personliga webbplats har följande resurser och verktyg installerade som du kan hitta användbar om du bestämmer dig för att detta är en av webbplatserna att bygga för ditt nästa projekt:

6 – e-handelswebbplatser (Ripley’s Believe It or Not!)

The Ripley's Believe It or Not eCommerce-butik.

Med en e-handel butik kan du sälja produkter och tjänster online. Dessa typer av webbplatser innehåller komponenter som produktsidor med knappar som antingen leder direkt till kassasidan för att behandla betalningen, eller så kan objekt placeras i en virtuell kundvagn.

Varor samlas där tills shopparen är redo att kassa och beställa.

De är den typ av webbplatser att bygga om du vill tjäna pengar på sidan eller om du vill starta ett företag.

Det behöver inte ens kosta mycket för att konfigurera. Du kan till exempel använda kostnadseffektiva eller gratis plattformar och programvara som WordPress och WooCommerce, Squarespace eller Wix bara för att nämna några.

Det finns mycket billigare programvara tillgängligt, men du kan säkert ställa in en e-handel butik utan dem. Eller så kan du lägga till dem senare när ditt företag växer.

Här är andra resurser och verktyg som används i Ripley’s Believe It or Not eCommerce-butik som du kan hitta till hjälp om den här typen av webbplatser du vill bygga:

7 – Nischwebbplatser (Newlyn)

Nischwebbplatsen Newlyn.

Dessa typer av webbplatser att bygga handlar om specifika ämnen. Newlyn-webbplatsen är till exempel inriktad på typografitjänster för företag.

Nischsajter är den idealiska typen av webbplats för att skapa om du vill noll in på din publik, eller om du har en publik med ett specifikt intresse.

Att skapa en nischwebbplats för dessa ändamål kan hjälpa dig att få fler följare och kunder eller klienter eftersom du kan strukturera webbplatsen så att den riktar sig till en specifik grupp människor.

Detta i motsats till att skapa en webbplats som tilltalar en bred publik, vilket är svårt eftersom alla är olika. Så det kan vara svårt att vädja till alla.

Hur du bygger dessa typer av webbplatser är upp till dig och vad som fungerar för din nisch. Du kan välja att kombinera element från andra typer av webbplatser.

Till exempel kan du göra din nischwebbplats också till en onlinebutik, eller till ett forum eller wiki också.

Här är några resurser som webbplatsen Newlyn använder som du kan hitta användbar för att bygga den här typen av webbplats:

8 – Portföljwebbplatser (Pluto TV)

Ett exempel på underhållningssida: Pluto TV.

När det gäller att svara på frågan, “Vad ska webbplatserna bygga nästa?” Ofta förbises alternativ är underhållningstyper webbplatser.

I exemplet ovan, Pluto TV, kan du strömma direkt-TV online och gratis. Det finns andra typer av webbplatser att skapa för underhållningsändamål. Du kan också skapa en webbplats för att dela musik, e-böcker, videor och vloggar samt allt annat som är underhållande.

Hämta inspiration från andra typer av webbplatser och kombiner till exempel underhållning med e-handel, medlemskap, wiki och forumwebbplatser.

Du kan skapa en medlemskapssida som Netflix som säljer betalda prenumerationer på deras videostreamingswebbplats. Du kan till och med skapa något liknande, men det har en wiki och ett forum så att tittarna kan lära sig och diskutera sina favoritprogram och filmer.

Ärligt talat kan du bygga vilken typ av webbplats du behöver för underhållningsändamål.

Här är de resurser och verktyg som Pluto TV använder och som du också kan använda om du vill skapa dessa typer av webbplatser:

9 – Tidskrifts- och nyhetswebbplatser (The New Yorker)

New Yorker webbplats.

Det finns också tidskrifter eller nyheter av webbplatser att bygga för ditt nästa projekt. Till skillnad från bloggar är de fokuserade på journalistik snarare än personliga intressen.

Med dessa typer av webbplatser kan du skapa ett nytt nyhetsutbud på nätet, ett digitalt mode eller specialintresse tidskrift som till exempel för olika branscher eller hobbyer.

Du kan också bygga dessa typer av webbplatser med en premiumabonnemangsfunktion. Besökare kan betala för att registrera sig för att läsa mer än bara några få artiklar per dag, eller för att kunna läsa mer än några få stycken i varje artikel.

Dessa typer av webbplatser att bygga har vanligtvis också en ren, minimal struktur och layout så att sidelement på rätt sätt kan lyfta fram publicerade artiklar. På så sätt överskrider element som bakgrund inte innehållet för att öka användarnas engagemang.

Här är några resurser och verktyg som exemplet ovan, The New Yorker, använder. Du kan installera och använda dem för dessa typer av webbplatser för att bygga:

10 – Forumwebbplatser (WordPress.org Support Forum)

WordPress.org supportforum.

Forumtyper av webbplatser ger ett organiserat sätt att publicera diskussioner om allmänna ämnen. Användare kan registrera sig så att de kan börja och bidra till diskussioner, och eventuellt till och med för att se fler ämnen.

Du kan skapa en forumtyp webbplats för att diskutera allt från hobbyer, tips och populärkultur till akademiska ämnen och allt annat.

Du kan till och med bygga ett forum som i exemplet ovan för att erbjuda ett sätt för användare att hjälpa varandra att lösa tekniska problem med sina webbplatser.

Många företag använder ett forum på detta sätt för att erbjuda självtjänststöd för sina kunder. På så sätt behöver inte användare kontakta kundservice så ofta, vilket sänker supportkostnaderna och den totala mängden supportbiljetter.

Forum passar bra för en typ av webbplats att skapa för ditt nästa projekt om du behöver ett enkelt och organiserat sätt att låta användare delta i öppna diskussioner offentligt. Du kan dock välja att skapa ett forum som kräver att du loggar in för att se diskussioner.

Här är resurserna WordPress.org supportforum använder du kan använda för att skapa ett eget forum om du också använder WordPress:

11 – Wiki-webbplatser (fandom)

Ett exempel på Wiki-webbplats som heter Fandom.

Wiki-webbplatser är digitala uppslagsverk där information lämnas in och publiceras.

Webbplatser som Wikipedia är wikier som syftar till att skapa fritt tillgänglig kunskap om ett stort antal ämnen. Å andra sidan är vissa wikier, såsom exemplet ovan, Fandom, fokuserade på specifika intressen som populærkultur.

Det spelar ingen roll vad ämnet är för wiki. Många företag använder det också på liknande sätt som forum. De använder wikier för att publicera användbar dokumentation som svarar på vanliga supportfrågor.

Detta hjälper till att sänka kostnaden för kundsupporttjänster såväl som det totala antalet supportbiljetter som användare skickar in.

Men du behöver inte vara ett företag för att ha wikier på din lista över de typer av webbplatser som ska byggas i framtiden. Du kan skapa en om du är en offentlig figur eller influencer, och du vill ha ett sätt att engagera dina fans, till exempel.

Här är de resurser som Fandom använder som du också kan använda om wikis är en typ av webbplats att skapa för dina ändamål:

12 – Medlemswebbplatser (Skillcrush)

Skillcrush-webbplatsen.

En medlemswebbplats är en annan av de typer av webbplatser att bygga för ett eventuellt kommande projekt. Med en medlemswebbplats är valt innehåll skyddat med lösenord. Användare måste registrera sig för att se privat innehåll.

Medlemskapswebbplatser kan erbjuda gratis och premiumregistreringar eller båda. Det finns många andra möjliga alternativ också.

Till exempel kan du erbjuda oändlig eller begränsad åtkomst till det privata innehållet efter en enda betalning, eller du kan erbjuda återkommande prenumerationer som automatiskt förnyas.

Med det senare kan du till och med ställa in prenumerationer som förnyas vid valfri frekvens, till exempel dagligen, veckovis, månadsvis eller årligen.

Du kan till och med bygga en medlemskapssida där innehåll inte är tillgängligt på en gång men släpps med valda intervaller. Detta är känt som en droppinnehållstyp webbplats och medlemswebbplats.

Här är de verktyg och resurser som exemplet ovan använder som du kan vara till hjälp om du bestämmer dig för att skapa denna typ av webbplats:

Sammanfattningsvis

Det finns många alternativ när det gäller de typer av webbplatser som ska byggas. Vi hoppas att den här artikeln var till hjälp och gav dig lite inspiration till hur du skapar dessa typer av webbplatser för dig själv.

Vilka typer av webbplatser är du intresserad av att skapa? Undrar du fortfarande: “Vilka webbplatser ska byggas för mitt nästa projekt?” Dela din erfarenhet i kommentarerna nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me