Trender för webbdesign

Trender för webbdesign förändras ständigt och 2020 är inget undantag.


I år lanserar många designers djärva experiment – bryter regler, återuppfinner befintliga stilar och tar ännu mer inspiration från industriell och tryckt design – medan andra fortsätter att driva gränserna för den lekfulla typografin och djärva minimalismen som är så populär under de senaste åren..

En fågelperspektiv av designlandskapet gör det tydligt att designmetoder är mer varierande än någonsin.

Men bakom denna mångfald av estetik och underliggande tillvägagångssätt ligger en växande klyftan. Medan UX-design och dess fokus på användbarhet och funktion har blivit allt vanligare, har den växande tekniska flexibiliteten som finns tillgängliga för designers fått en annan grupp att fokusera ännu mer på webbdesign som ett konstnärligt medium.

Allt detta innebär att 2020 är ett år med extrema design. Dagarna för en enda metod som tar nätet med storm (kom ihåg platt design 2012?) Är över. Det som finns kvar är mycket mer nyanserat och mycket mer intressant.

Låt oss titta på de bästa designtrenderna 2020.

Estetiska webbdesigntrender 2020

1. Svart är tillbaka

När Apple och Google släppte inställningar för mörkt läge nästan samtidigt under 2019, startade de en trend med populära webbplatser som utvecklar alternativa teman utformade specifikt för situationer med svagt ljus.

Men den långsiktiga effekten av mörkt läge kan vara ännu bredare. Plötsligt hade Geocities webbplatser från 1997 inte längre ett monopol på mörk bakgrund och neonfärger. Och designers 2020 tar fördel.

Tusentals designers har släppt med webbplatser med mörka teman redan i år, och deras design är inte enbart avsedda för svagt ljus. Mörka bakgrunder är vanliga igen. Svart är tillbaka.

DevArt mörkt tema

Googles Devart och Två schimpanser kaffe är två bra exempel på stilen.

2. Didone typsnitt

Formgivare experimenterade i stort sett med typografi 2019, och denna trend ökar redan hastigheten år 2020 och kristalliseras i en viss delmängd typsnitt som kallas Didones.

Didones är typsnitt med långa, smala serier, tjocka vertikala linjer och kontrasterande tunna horisontella linjer.

Skrivare populariserade Didones i början av 1800-talet, och dessa typsnitt åtnjuter en återuppblickning 2020. Vissa har redan heter Didones “Typografin för nästa årtionde,” och vi är benägna att komma överens.

didone logotyper

Logotypen för Allswell, Vox och Winc är slående exempel på stilen, men det är inte bara direkt till konsumentvarumärken och medieföretag som kommer in på trenden. Många tekniska startups, som Skillshare och Robin, använder Didones som sekundära typsnitt för att få en touch av mänskligheten till varumärken som annars skulle kännas lite kalla och robotar 2020.

Skillshare använder didones typografi

3. Stor storlek

På tal om typsnitt är Didones inte den enda typografiska designtrenden i år.

I början av 2020 har man redan sett många webbplatser som experimenterar med dramatiskt överdimensionerad typ. I många fall formgivar formgivare teckensnitt så stora att en eller två textrader tar upp de flesta eller till och med hela visningsområdet.

Cowboy Bicycle använder stora teckensnitt

Formgivare parar ofta denna trend med djärva färger och illustrationer tillsammans med själva typen. Cowboycyklar är ett fantastiskt exempel på stilen.

4. Vintage stilar

Typsnitt är inte de enda relikerna som gör comeback. Vintage stilar har återvänt på ett stort sätt i år.

Från 60-talets psykedeliska färger och varmare jordtoner på 70-talet till arkadkänsligheten på 80-talet och grungetexturer på 90-talet, är nostalgi aldrig mer än några få klick bort i år.

Några av dessa mönster, som Gucci Grip skateboardspel, är tydligt parodier, medan andra, som designen av Tens och Nudie Jeans, ta sig själva mycket mer på allvar.

Guccys grepp skateboardspel

Naturligtvis har nostalgi varit ett kraftfullt försäljningsverktyg eftersom det fanns saker att vara nostalgiska med, och populära märken som Apple, Nike och Instagram har utnyttjat det framgångsrikt i många år. Fortfarande ökar denna trend, och det verkar troligt att vintage-stilar kommer att förbli en del av konversationen under det kommande decenniet.

5. Omfamna djup

I början av 2020 har många märken lanserat mönster med en faux-3D-stil som använder lager och skuggor för att skapa djup.

Till skillnad från skeuomorfismen i början av 2000-talet eller den platta designtrenden som följde, omfattar varken denna stil varken full funktionell ornamentalism eller undviker den helt. Istället försöker designers att uppmärksamma viktiga innehållselement – som uppmaningar till handling och funktionsillustrationer – genom perspektiv.

Enkelt uttryckt är det inte platt. Det är platt-ish.

Fullstorys hemsidaexempel

FullStorys nuvarande hemsida är ett tydligt exempel på stilen med varje grafik med både suddiga och oskarpa skuggor, flera lager och en blandning av både foton och illustrativa element. Det finns även en sekundär typsnitt av Didone-esque för bra mått.

6. Djärv minimalism

Minimalismen är fortfarande lika populär i år som tidigare, om inte mer.

Faktum är att många minimalistiska platser känner sig ännu djärvare än någonsin, och förlitar sig nästan enbart på tung typografi och mättade färger för att skapa skönhet. Third & Groves webbplats är ett fantastiskt exempel med alternerande färgblock med full visning, lekfull Didone-typografi och gott om negativt utrymme för andningsrum.

Andra exempel, som Innovation är svårt, undvika illustrationer helt men använd animering för att berätta en historia istället.Tredje och lund minimalistiska webbplats

Medan minimalism kanske inte verkar nyskapande 2020, är ​​det trevligt att se att det fortsätter att växa och utvecklas så här. Och om designers fortsätter att använda den med så slående effekter, kommer minimalism förmodligen att förbli en trend under många år framöver.

7. Futuristiska teman (och färgscheman)

Science fiction-styling verkar återvända på stort sätt 2020.

Från UFO-inspirerade mönster som BrightScouts webbplats till rymdkoloniseringsgrafiken på InVisions DesignBetter branschrapport, designers använder rymden och sci-fi som stand-ins för innovation, precis som deras motsvarigheter gjorde på 1950-talet.

Brightscout-webbplatsens futuristiska tema

Till och med traditionellt stiltade kategorier som finansiella tjänster hoppar på bandwagon, använder ljusa färgscheman för att lysa upp annars annars tråkiga platser.

8. Abstrakta illustrationer

Abstrakta illustrationer – ofta sammansatta av pastell silhuetter – fanns överallt under 2019. Om den tidiga delen av 2020 är någon indikation kommer denna trend att fortsätta växa.

Webbplatser som GitHub och Hellosign använd dessa illustrationer subtilt, medan andra gillar Airtable känns tunghänt. Vi förstår; riktiga människor använder din abstrakta programvara.

exempel på airtable-hemsida

Trots detta, verkar den här trenden inte som om den går någonstans.

9. Fördjupande 3D

Så kallade experter har förutsett ökningen av 3D-element på moderna webbplatser i åratal, men 2020 kan vara det år det faktiskt händer massivt.

Shopify skapar interaktiva 3d-element

De flesta av produktsidorna i Google Store använder 3D-element för att illustrera den industriella designen av Googles fysiska produkter, och till och med SaaS-företag som Shopify skapar interaktiva 3D-element, men användbarheten för en dragbar jordanimation är tveksam.

10. Experimentell berättelse

Året 2020 kan också vara storhetstiden för experimentell och interaktiv online berättelse.

Medan webbplatser gillar Besegra Boco använd ett tecknad filmhistorikgränssnitt för att popularisera användarupplevelsestekniker, andra gillar TraffickWatch ta itu med viktiga frågor som människohandel i en dokumentärstil.

exempel på trafikur

Den här typen av berättande berättelse om lång form var en gång populär i tryckta tidskrifter och tidskrifter, men eftersom mediet bleknar i popularitet är det fantastiskt att se det ersättas av mer interaktiva och mer viscerala web-motsvarigheter.

Trender för användbarhet och produktdesign från 2020

Om allt ovanstående kändes lite för subjektivt och konstnärligt, är du inte ensam.

Användarupplevelsedesign har ökat i popularitet i flera år, och en ständigt ökande designkrets bryr sig mer om den funktionella effekten av deras mönster än vad de gör om estetik.

Här är några av de bästa användbarhetstrenderna 2020.

1. Informationsarkitektur återvänder

Informationsarkitektur, länge betraktad som UX-designens läskiga farbror, gör en triumferande avkastning 2020.

Med tillkomsten av designsystem och datadrivna mönsterbibliotek som GoodUI, designers återvänder till och uppfinna, informationsarkitekturmönster som de har ignorerat stadigt sedan början av webben.

2. Tillgänglighet går mainstream

Förespråkare och allierade har drivit webbtillgänglighet i åratal med visserligen blandade resultat. Hittills har designers i stort sett ignorerat standarder, om de är medvetna om dem alls, och de flesta små företag tror att de inte har råd att utforma för tillgänglighet.

2020 kan vara året där alla förändringar.

Ett antal nystartade företag som fokuserar på att göra mainstream tillgänglighet växer popularitet. AccessiBe och UserWay, erbjuder till exempel SaaS-plattformar som automatiserar bort många av de utmaningar som är förknippade med att göra webbplatser tillgängliga.

accessiBe hemsida exempel

AccessiBe serverar redan en lång lista med framstående kunder, inklusive Fiverr, Hilton och BMW, medan UserWay kan skryta med kunder som Disney, eBay och Coca-Cola. Efter en mängd konsumentledda stämningar mot företag med dåliga tillgänglighetsstandarder 2019 verkar båda nystartade företaget växa kraftigt 2020.

3. Öppenhet nu

Internetkonsumentlagstiftningslagar som GDPR och CCPA är troligen bara toppen av isberget. År 2020 kräver konsumenterna ökande nivåer av öppenhet och kontroll över sina uppgifter.

På 2000- och 2010-talet ägde företag sina kunders data. Under 2020 och därefter verkar det som att manus kommer att vända.

4. Designfiler försvinner

Kan 2019 vara det sista året du faktiskt designar med filer som har sparats lokalt på din bärbara dator? En växande grupp designare tror det.

Figma, en samarbetsplattform UX design med inbyggd versionering, fick så stor popularitet under 2019 att det inte är svårt att föreställa sig en värld där e-post den senaste versionen av designen till en kollega är en saga förflutna.

figma hemsida exempel

I denna modiga nya värld kan flera designers samarbeta om samma fil, klienter och intressenter kan ge feedback i realtid, och verktygen har blivit så enkla att använda att nästan vem som helst kan bidra.

5. Testning, mätning och experiment

Medan nästan allt annat har förändrats online, har A / B-test och produktanalyser stått tidens test. 2020 är inget undantag.

Trots vad GDPR dommedagsprognoser vill att du ska tro är mätning och experiment levande och bra. Direktsvarmarknadsföring och analysrapportering kan bli svårare 2020, men webben kommer att utvecklas för att möta den utmaningen.

I en värld där optimerade konverteringsfrekvenser och användarretention trummar allt kommer företag att fortsätta att innovera.

Vägen framåt

Om över ett decennium av webbdesign och utveckling har lärt oss någonting, är det att överväga trender med ett skeptiskt öga och undvika att fånga upp hype.

Akta dig glänsande objekt-syndrom.

Om du driver ett onlineföretag eller arbetar i ett webbaserat yrke är det bästa sättet att fokusera på din plan och välja den strategi och taktik som troligtvis hjälper dig att nå dina mål.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map