Hur mycket kostar en webbplats

Hur mycket kostar en webbplats? Finns det något som en webbplats kostar plan?


Detta är förmodligen några av de första frågorna för alla som funderar på att etablera sin egen närvaro på nätet.

Många människor öppnar upp sina egna webbplatser. Det finns för närvarande över 1,7 miljarder webbplatser som finns och antalet växer dagligen.

totalt antal webbplatser online

Eftersom att din egen webbplats har blivit en mycket vanlig sak, skulle du tro att det skulle vara lätt att besvara frågan om hur mycket kostar en webbplats. Det visar sig att de exakta siffrorna är mycket svåra att få fram.

Priset för varje webbplats är individuellt. Det beror på många faktorer. För att ge dig en bättre förståelse av vad du kan förvänta dig kommer vi att försöka hjälpa dig att skapa en webbsajtkostnadsplan.

I det här stycket kommer vi:

 • Bestämma hur mycket en webbplats skulle kosta och ger dig grova konturer för vanliga alternativ.
 • Diskutera kostnaderna för de olika webbplatskomponenterna i detalj. På så sätt kan du välja och välja alternativ efter dina egna krav och budget.
 • Försök ge dig en klar uppfattning om vilken typ av pris att förvänta sig för den webbplats du har i åtanke.

Låt oss spricka!

Vad består kostnaderna för en webbplats av?

webbplatsens kostnadsfaktorerLåt oss som ett första steg titta på allt som kostar pengar när du skapar en egen webbplats och hur det översätts till slutkostnader i olika scenarier.

Kostnadsfaktorer på webbplatsen

Samtidigt som priset på en webbplats är mycket individuellt, är vissa saker universella i varje webbplats för skapande av webbplatser och bestämmer kostnaden för en webbplats:

 • Typ av webbplats – Webbplatser görs inte lika. Priset beror mycket på vilken typ av webbplats du bygger. En enkel blogg är lättare att skapa än en webbutik eller en webbplats för små företag.
 • Domän och webbhotell – Varje webb närvaro behöver ett hem och en adress du kan nå. När det gäller webbplatser är det en server och en webbdomän. Du kan antingen få dem själv eller skaffa dem som en del av en webbplatstjänst.
 • Grundläggande teknik – Alla webbplatser drivs av någon form av programvara i bakgrunden. Detta kan vara rena HTML- eller PHP-filer, ett innehållshanteringssystem som WordPress eller något annat. Beroende på ditt val kommer kostnaderna att variera.html-kod
 • Komponenter – Den grundläggande tekniken är inte allt. Beroende på vilken funktionalitet du behöver kanske du behöver ytterligare insticksprogram, appar eller tjänster från tredje part, av vilka många kostar pengar.
 • Setup / Design / Utveckling – Att bygga en webbplats handlar inte bara om att skaffa delarna, de måste också monteras. Du kan göra det själv eller anställa någon annan för att göra det. Om du gör det senare måste du betala för det.
 • Underhåll – Dessutom räcker det inte att bygga en webbplats, du måste också hålla den igång. Pågående underhåll (inklusive marknadsföring) är också en del av din webbplats kostnadsplan.

Som du kan föreställa dig kan du antingen investera pengar för många av ovanstående faktorer låt någon göra det åt dig eller tiden till lära sig att ta hand om dem själv. Beroende på dina möjligheter kommer det också att ändra en slutkostnad för en webbplats. Här är några scenarier och de slutliga priserna på webbplatsen.

Alternativ 1: Gör allt själv – cirka $ 60 / år

Det billigaste sättet är att skapa en webbplats helt själv.

“Men jag kan inte koda”, kanske du tror.

Inga problem!

Det finns tillräckligt med teknik där för att du ska kunna göra det skapa en webbplats utan kodning, mest framträdande öppna källkodssystem för innehållshantering WordPress och Joomla. Om du är villig att lägga tid på att lära dig det system du väljer kan du ha en egen webbplats för kostnaden för bara hosting och domän.

cms plattformar wordpress joomlaFör Bluehost skulle det vara $ 4,95 per månad inklusive en domän. Multipliserat med 12 tjänar ungefär $ 60 eller kostnaden för en Starbucks-dryck per månad. Om du väljer ett längre avtal kan du till och med sänka värdkostnaderna till cirka $ 36 / år. Lär dig hur du ställer in ditt konto med Bluehost nu.

Denna barebone-version kommer med mycket få klockor och visselpipor. Det kommer också att vara den mest tidskrävande för dig själv. Det är absolut möjligt att skapa en webbplats av hög kvalitet på detta sätt, och många har gjort det tidigare.

Alternativ 2: Hyra en frilansare – $ 1.000 till 3.000 dollar per webbplats

Naturligtvis, om du har budgeten eller inte vill lägga tid själv, kan du naturligtvis också anställa en frilansare för att göra allt arbete åt dig. Det finns många platser där du kan göra det, inklusive OdeskFreelancer.com, och PeoplePerHour.

PeoplePerHour-hemsida

Den genomsnittliga timlönen täcker ett brett intervall, från under $ 10 till $ 100 +. Så kostnaden för en webbplats är mycket beroende av vem du arbetar med och hur lång tid ditt projekt tar att slutföra. En standard WordPress-webbplats tar allt från 15 till 30 timmar. Därför tittar du på kostnader mellan $ 150 och $ 3000+.frilansare showcase

Om du arbetar med en webbplatsbyggare kan du också anställa någon för att skapa en anpassad mall för dig. Många av leverantörerna har speciella marknadsplatser för det. Tänk på att det också kommer att kosta pengar utöver att använda webbplatsbyggaren i första hand – mer om det nedan.

Så här är affären:

Om du vill ha kvalitet, när du anställer en webbutvecklare, är minst $ 1.000 – $ 3.000 ett bra nummer för att förvänta sig för en enkel webbplats. Ju mer komplex webbplatsen är, desto högre är kostnaderna.

Alternativ 3: Arbeta med en byrå – $ 10.000 till $ 50.000 per webbplats

Att arbeta med en byrå är en helt annan historia.

Du kommer att interagera med flera intressenter som ansvarar för olika områden (design, varumärke, utveckling, SEO osv.) Vilket gör processen mycket längre och resulterar i fler arbetstimmar.

arbeta med en byrå

Du får utan tvekan kvalitet – men priset ökar enormt.

Hur mycket då?

På byråer kan timpriset vara mellan $ 100 och $ 500 +. Följaktligen är webbplatskostnaderna mellan $ 10.000 och $ 50.000 realistiska. Det är också möjligt att få en webbplats till under 10 000 dollar. Det är troligtvis att det kommer att ta ett tag att hitta en sådan byrå.

Det är inte för att bash dessa företag. Det finns många bra där ute som gör bra arbete. Om du har ett företag som har budgeten att arbeta med en byrå kan slutresultatet vara fantastiskt och investeringen mycket väl värt det. Det är bara att det kommer med kostnader och du måste vara medveten om det.

Av den anledningen väljer många att bygga webbplatser själva. Ett annat alternativ är att de gör en mixning och matchning av att göra vissa delar själva och outsourcing andra.

För att hjälpa dig bestämma rätt process för dig, kommer nästa avsnitt av vår webbplats kostnadsplan att dissekera de olika kostnadsfaktorerna och visa dig vad du kan förvänta dig.

Domän och värd

Domän och värd är bland de grundläggande behoven på en webbplats. Av den anledningen är de också den första aspekten vi kommer att titta på. Det finns många typer av värd när det gäller att bygga en egen webbplats, men du har två huvudval: själv värd och värd.

Självvärda alternativ

Självhost betyder helt enkelt att du skaffar värdutrymme själv. Detta kan ta formen av att montera eller köpa och köra din egen server hemma. Om du råkar vara en sysadmin, kommer du förmodligen inte att köra din egen server, så vi täcker inte kostnaderna för det just nu.

Oftast vänder folk sig till en webbhotell. Det betyder att ett företag som driver webbservrar och hyr utrymme på dem ut till andra människor.

Det finns två huvudalternativ för det:

 • Helt själv värd – I de flesta fall betalar du helt enkelt en månadsavgift för att använda plats på någons server. De tillhandahåller den grundläggande installationen och de funktioner du behöver. Resten av att köra din webbplats är för det mesta upp till dig. Ett bra exempel på detta är Bluehost. Kostnaderna är i genomsnitt cirka $ 2 – $ 5 / månad.Bluehost hemsida
 • Hanterad värd – Speciellt för WordPress finns det också så kallade managed hosting. Det betyder att leverantörer inte bara ger dig webbutrymme utan också tar en aktiv del i hanteringen av din webbplats. Detta innebär automatiserad säkerhet, uppdateringar, caching och så vidare. Naturligtvis gör ytterligare tjänster denna typ av värdskostnad dyrare. Exempelvis kör hanterad WordPress-värd cirka $ 15 – $ 50 per månad för en enda webbplats.

Om du vill ha ännu mindre arbete på dina händer kan nästa alternativ vara en bra idé.

Värdade alternativ

Hosted webbplats innebär att någon annan tar hand om allt tekniskt som är involverat i att driva en webbplats. Du behöver bara ta hand om designen, innehållet och marknadsföringen av din webbplats.

Typiska exempel på detta är webbplatsbyggare som Wix, Constant Contact, Squarespace och Weebly (hitta mer på den här listan). Den hostade versionen av WordPress är ett annat exempel (läs vår jämförelse av WordPress.com och WordPress.org).

wordpress.org värdplaner

Den enda nackdelen med denna typ av arrangemang är att du ofta är inlåst i funktionslistan för din valda plan. Om du vill ha ytterligare alternativ måste du uppgradera ditt konto. Samma funktioner som du får på en egen värd webbplats är ofta dyrare för värdalternativ.

Månadskostnader för webbhotellösningar uppgår till cirka $ 4 – $ 40.

Domänkostnader

En server är inte allt du behöver. Din webbplats bör också vara tillgänglig. Därför behöver du ett domännamn.

Många värdlösningar där ute ger dig en gratis underdomän som http://yoursite.maindomain.com. Detta är okej för utvecklingsändamål eller hobbybloggar. För alla typer av professionella ändamål vill du förmodligen ha ett eget anpassat domännamn som du kan få från en domänregistrator. De kommer att kosta cirka $ 10 per år för en domän som slutar i .com.netto.org eller andra standarddomäner. Fancier avslut som .Lagra.io eller .global är dyrare i intervallet $ 30 / år och mer.

olika domäntillägg

Att välja rätt domännamn är ofta viktigare än slutet. Vissa värdföretag och tjänster erbjuder en gratis domän när du registrerar dig. Om så är fallet kan du dra av domänavgifterna från din webbkostnadsplan.

Programvara / plattform (+ tillägg)

En webbplats behöver inte bara ett hem och en adress, den behöver också en grund – tekniken som kör den. För några år sedan var det helt enkelt HTML eller PHP. Om du ville ha en webbplats måste du skapa filerna själv och lägga dem på servern.

Eftersom du behövde programmeringsfärdigheter för det, var det mer troligt att du betalade någon för att göra det. Därför var utvecklingen en viktig bidragsgivare till webbplatsens kostnader. Idag har vi andra sätt att köra webbplatser, nämligen content management systems (CMS) och webbplatsbyggare.

Innehållshanteringssystem

På CMS-sidan är de vanligaste WordPress, Wix och Progress Sitefinity, varav WordPress är det mest populära.50% marknadsandel, löpning mer än 30% av alla webbplatser på Internet).

Diagram för distribution av Internet CMS

Alla har något gemensamt: De är programvarupaket med öppen källkod och är därför helt gratis att använda.

Goda nyheter, rätt?

Tänk på att det fortfarande är några kostnader förknippade med dem.

För en, beroende på vilken typ av webbplats du behöver, kommer du troligtvis att kräva vissa betalda tillägg, t.ex. professionella webbplatsmallar eller plugins för ytterligare funktionalitet. De har ett brett utbud av priser och vi kommer att prata om dem i nästa avsnitt.

Dessutom kräver alla tre olika nivåer av teknisk kunskap. Speciellt för Drupal behöver du verkligen ha programmeringskotletter. Därför, om du inte är webbutvecklare själv, är det mycket mer troligt att du behöver professionell hjälp. Uppenbarligen kommer det att lägga till extra kostnader för din webbplats budget.

Mer om det nedan.

Webbplatsbyggare

Ett annat populärt alternativ att bygga din egen webbplats är att använda en webbplatsbyggare. Dessa är värdlösningar som låter människor utan teknisk kunskap utforma webbplatser utan kodning. Med hjälp av ett dra-och-släpp-gränssnitt kan du skapa en webbplats du vill ha. Vi har redan nämnt de mest populära exemplen ovan.

Webbplatsbyggare debiterar vanligtvis varje månad och erbjuder olika planer med fler eller färre funktioner. I genomsnitt kostar de $ 4 – $ 40 per månad.

webbplats byggmästare planer

Som nämnts kommer de också med värd, så du kan dra det från ditt totala. Tänk på att du troligen kommer att behöva köpa din egen anpassade domän.

Medan nästan alla webbplatsbyggare erbjuder gratis planer eller åtminstone gratis tester, för att få samma mängd funktioner som med en självhostad CMS, behöver du vanligtvis betala mer per månad.

Samtidigt kommer webbplatsbyggare med all bekvämligheten med en kommersiell produkt. Det betyder att du har någon att vända dig till vid problem och allt kommer från ett ställe. Därför är det mindre troligt att du stöter på tekniska problem.

Anpassad lösning

Naturligtvis är det också möjligt att anställa någon att sätta ihop en anpassad lösning istället för att söka efter något färdigt. Dina utvecklingskostnader blir högre eftersom det tar längre tid och innebär mer arbete. I så fall skulle du troligtvis arbeta med en byrå och betala de priser som nämns i början.

Kostnader för design och utveckling

Efter att ha bestämt dig för vilket system du vill köra din webbplats och var du ska vara värd för det är det dags att sätta ihop det hela. För design och utveckling är kostnaderna mest beroende av hur mycket arbete du kan göra själv kontra hur mycket du betalar andra för att göra det. Beroende på vilken plattform du har valt kommer dessa att variera mycket.

Innehållshanteringssysteminnehållshanteringssystem

Om du går CMS-rutten kan implementering av din webbplatsdesign helt enkelt innebära att hitta rätt mall. Det finns många bästa flexibla WordPress-teman, särskilt i WordPress-katalogen. Detsamma gäller för de andra två innehållshanteringssystemen Joomla! och Drupal.Drupal vs Joomla! vs WordPress

Om du behöver något lite mer sofistikerat måste du gå till premium.

Priserna är följande:

Observera att WordPress har det överlägset största ekosystemet. Av det skälet är det mer troligt att du hittar en gratis mall som passar dina behov. Det är också lättare att hitta professionell hjälp om du behöver justeringar. Samtidigt är det mindre troligt att du behöver det eftersom WordPress är det minst tekniska av de tre CMS.

Detsamma gäller för funktionalitet. Bland WordPress ‘ 50 000+ plugins, du hittar förmodligen det du behöver. Detta hindrar dig från att behöva anställa någon för att producera en anpassad lösning åt dig. Det finns också betalda plugins där ute som ger ett brett spektrum av funktionalitet.

Ungefärliga priser för tillägg för olika CMS för en webbplats:

 • WordPress: $ 29 – $ 59
 • Joomla: $ 29 – $ 59
 • Drupal: $ 16 – $ 29

Observera att särskilt med Drupal behöver du definitivt en utvecklare för att genomföra eventuella ändringar. Även att skapa en ny mall eller installera den är mycket mer komplicerat med den plattformen. Därför kan genomsnittliga användare vanligtvis inte implementera det eller behöver spendera mycket tid på att räkna ut saker och ting.

Webbplatsbyggare

Den goda nyheten är att webbplatsbyggare är gjorda så att du kan utföra arbetet själv. Av den anledningen kommer du mindre troligt att betala någon för att ta över arbetet. Dessutom har de vanligtvis ett antal beredda mallar som du kan använda direkt, ibland hundratals av dem.Webbplatsbyggare mallar

Även om du kan anpassa mallar så att de passar dina behov i viss utsträckning, betyder det också ofta att du sitter fast med de val som finns. I vissa fall är det möjligt att köpa ytterligare mallar. Detta är ofta ett mycket dyrare alternativ än att använda standardmallarna för ett CMS.Weebly vs Squarespace vs Wix

 • Squarespace: 199 $ – 299 $
 • Weebly: 22 – 49 dollar

Du kan också hyra någon för att piska upp något som är anpassat för dig. Det är inte heller billigt.

När det gäller funktionalitet erbjuder webbplatsbyggare också plugins och appar för att förbättra din webbplats. Många av dem är gratis, men det finns också premiumlösningar för funktioner som att bygga en onlinebutik. Dessa kommer utöver dina grundkostnader. Här är några exempel på priser för olika webbplatsbyggare:

 • Wix: $ 3 – $ 20 / månad
 • Weebly: $ 2 – $ 79 / månad

Slutligen, om du har något du inte kan lösa på egen hand, är det också möjligt att anställa en expert. Priserna vi hittade låg mellan $ 4 och $ 250 per timme.

Diverse kostnader

En webbplats är mer än bara det elektroniska skelettet. För att en webbplats ska bli framgångsrik behöver du några andra saker. Det viktigaste är innehållet och marknadsföringen. Beroende på dina förmågor (eller villighet att förvärva dem) som kommer med extra kostnader:

 • copywriting – Inte en född författare? Det är ingen! För att göra din webbplats mer attraktiv och informativ hjälper den att kunna slå samman sammanhängande meningar upprepade gånger. Om du känner dig helt oförmögen att göra detta eller inte har någon i ditt team kan du lägga ut det. Beroende på erfarenhetsnivå debiterar en copywriter $ 50 – $ 200 per timme.
 • visuals – Innehåll är mer än bara att skriva. Visningar av hög kvalitet hjälper till att understryka din poäng och göra din webbplats trevligare att titta på. Tack och lov finns det massor av gratis stock foton där ute. Annars måste du betala $ 1 – $ 100 per bild.gratis stock foton
 • SSL / HTTPS – Det är viktigt att skydda din webbplats. Kryptering är en av de grundläggande åtgärderna för att göra det. Du behöver det särskilt om du planerar att driva en e-handelswebbplats. SSL kräver ett certifikat och det finns flera gratisalternativ. Betalda certifikat börjar på $ 15 per år men kan gå hela vägen upp till flera tusen. För WordPress har vi en detaljerad guide för att flytta din webbplats från HTTP till HTTPS.
 • SEO – Sökmotoroptimering är viktigt. Google och Co. är en av de viktigaste trafikkällorna för alla webbplatser. Din grundläggande installation bör ta hand om de tekniska aspekterna. Du kanske behöver hjälp med optimering på sidan. WordPress har fantastiska plugins för det. För allt annat kan du behöva anställa någon. Räkna med timpriser på $ 100 – $ 200+.seo

Underhållskostnad

underhållskostnaderNär din webbplats är klar och online måste du ta itu med underhållet.

Som nämnts i inledningen kräver webbplatser viss underhåll. Även om det vanligtvis inte är någonstans nära kostnader för första installationen, är det fortfarande något att tänka på.

Regelbundna underhållskostnader

 • Värd & Domain – Dessa gäller för alla alternativ. Det exakta beloppet beror på vad du väljer. Med ett värdalternativ är det avgiften för vilken plan du än är på, med en egen värdplats beror det på din leverantör. Glöm inte de årliga förnyelseavgifterna för anpassade domäner!
 • uppdateringar – Programvara utvecklas alltid med nya funktioner, kodförbättringar, etc. På värdlösningar tas denna del hand om dig. Webbplatser med egen värd, å andra sidan, kommer att kräva att du implementerar nya versioner själv. Om ditt valda system gör detta väldigt komplicerat (jag tittar på dig Drupal!) Kanske du måste anställa någon för det.
 • Premiumförnyelser – Många teman och plugins använder nu licensmodellen. Det betyder att de erbjuder uppdateringar och support endast under en begränsad tid. Efter det måste du förnya din licens, så att dessa kan ingå i dina underhållskostnader.
 • säkerhet – När webbplatsen är online måste du skydda den. Det betyder säkerhetskopior och andra säkerhetsåtgärder. På värdsystem är detta vanligtvis en del av planen. Åtminstone i WordPress är det mesta av detta tillgängligt i form av gratis plugins. Om du använder premiumlösningar bör du budgetera för det.
 • SSL-certifikat – Om du använder ett kommersiellt SSL-certifikat, kommer det med förnyelseavgifter så ha det också i åtanke.

marknadsföring

Ovanstående är inbyggd i varje webbkostnadsplan och det finns inte många överraskningar där. Marknadsföring är en ofta underskattad faktor.

När din webbplats är online, såvida du inte bara använder den som en broschyr – det är när det verkliga arbetet börjar! Du måste få ut ordet och utsikterna så att din webbplats kan börja tjäna pengar. Detta ger ytterligare uppgifter och / eller extra kostnader:

 • Innehållsmarknadsföring – Vi pratade om copywriting i byggnaden och design av en del. Om du vill marknadsföra din webbplats är att bygga en blogg ett av de bästa sätten att göra det. WordPress är ett utmärkt alternativ för det. Du kan skapa artiklar själv eller hyra en bloggare. Om du väljer det sistnämnda, förvänta dig kostnader på $ 100 – $ 300 per 1000-ords artikel.
 • SEO – Sökmotoroptimering är inte bara nödvändig för den inledande webbplatsen. Om din webbplats förändras mycket (till exempel på grund av blogginlägg varje vecka) är det också en pågående process. Det finns många gratis verktyg för sökordsundersökningar, men om du väljer ett betalt, kommer det att sätta tillbaka cirka $ 30 – $ 99 för standardplaner. Alternativt, anställa någon för SEO för de priser som nämns ovan.

  webbplats trafik siffror i Google Analytics
  Webbplatstrafik i Google Analytics
 • Sociala media – Sociala medier är ett viktigt verktyg för att bygga trafik. Det kommer att ta tid, särskilt om du gör det manuellt. Användbara verktyg som Hootsuite och Buffert kan minska din tid avsevärt och kosta $ 15 – $ 20 för ett enda användarkonto. Eller så kan du hyra någon i vilket fall du kan förvänta dig att betala $ 15 – $ 100 + beroende på frilansarens upplevelse.buffert

Hur mycket kostar en webbplats?

Det rätta svaret på frågan hur mycket kostar en webbplats är … att det beror på många faktorer! Det är upp till dina preferenser, behov och budget att avgöra hur mycket arbete du är villig att investera själv och vad man ska lägga ut till en annan person.

hur mycket kostar en webbplats webbplats webbplan

Efter att ha gått igenom ovanstående bör du nu vara närmare din egen personliga ritning.

Personligen, om du inte driver ett företag som behöver en kostsam anpassad lösning, skulle jag alltid råda att gå med en självhostad eller hanterad värd WordPress-webbplats.

Ja, inlärningskurvan är lite brantare än med en webbplatsbyggare eller en webbhotell. Det betyder inte så mycket – WordPress-plattformen är väldigt nybörjarvänlig. Bokstavligen miljoner människor som inte har haft någon webbdesign eller utvecklingskunskap alls före sin första webbplats använder den varje dag.

Om de kan göra det, så kan du också!

Dessutom, WordPress har det överlägset största ekosystemet av alla alternativ. Följaktligen finns det lösningar på nästan allt du kan tänka på där ute, många gratis. WordPress är också otroligt flexibel och det finns ganska mycket ingenting du kan göra med det.

Det viktigaste är att allt du bygger med WordPress är helt ditt. Du har full kontroll över vad som händer med din webbplats och äger allt innehåll. Du kan göra vad du vill med din webbplats, inklusive att flytta den till ett annat värdföretag. Om du i princip hyr en webbplats på någon annans server, kommer du troligtvis inte kunna behålla din webbplats om du borde välja att flytta.

Något att lägga till på webbplatsens kostnadsplan ovan? Kommentarer eller frågor? Vänligen meddela oss i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map