Hur man skapar en portfölj

how-to-make-en-online-portfölj


Så du undrar hur du skapar en onlineportfölj.

Först och främst – det är en giltig fråga att ställa! Det är verkligen något du borde tänka på, oavsett om du är ett företag som vill nå fler kunder eller en person som söker nya anställningsmöjligheter.

Du är förmodligen (åtminstone) lite orolig för att uppgiften kan bli ganska hård, särskilt om du inte har någon erfarenhet av att bygga en ny webbplats. Men svett inte. Idag tar vi upp detta ämne från topp till botten.

När du är klar att läsa, du vet exakt:

 • Varför att ha en onlineportfölj är viktigt för ditt företag
 • Webbplatser där du kan bygga onlineportfölj
 • Hur du bygger din egen onlineportfölj (steg för steg)
 • Slutsats

Varför är det viktigt att ha en onlineportfölj?

Den främsta fördelen med att ha en portföljsida är att den etablerar ditt varumärke på webben. Det enda faktumet att nämna ditt företag / tjänster online ger dig tillgång till miljoner människor som gör sin forskning via Google och andra sökmotorer innan de ens beslutar att arbeta med ett företag eller anställa en ny person.

En onlineportfölj är därför stor kundförvärv eller jobb att hitta verktyg. Eftersom webbplatser finns tillgängliga dygnet runt kan människor navigera till din närhelst det bäst passar dem.

Det handlar inte bara om kunder – utan en portfölj kan också hjälpa dig att nå andra likasinnade människor – dina kamrater i samma nisch – som du kan ingå i ett partnerskap med, och därmed hjälpa varandra att växa genom att hänvisa till arbete. I slutändan, genom att ha en portfölj online kan du skapa nya kontakter och växa ditt nätverk på sätt som det inte hade varit möjligt annars.

Slutligen, tack vare modern webbplatsteknik, har du fullständig kontroll över din portfölj, vilket innebär att det är helt upp till dig hur du väljer att visa upp dina färdigheter, erfarenheter eller vad du än vill ha i portföljen (mer om det senare).

Var kan du bygga en portfölj själv?

onlineportföljen är bättre
Online är ett sätt att gå

Detta är den viktigaste frågan som måste besvaras innan vi kan komma till hur.

Till att börja med, låt oss än en gång betona att huvudkravet här är att kunna göra allt själv, även om du inte har någon tidigare erfarenhet av portföljbyggnad (eller webbplatsbyggnad).

Detta faktum begränsar något möjligheterna, men det betyder inte nödvändigtvis att kvaliteten på slutprodukten kommer att drabbas. I själva verket händer det bara så att de bästa webbplatsbyggnadsverktygen där ute – de du kan använda för att skapa en portfölj med – är riktigt enkla att förstå, modulära och kraftfulla utan att kräva någon programmeringskunskap i användarens slut.

I synnerhet finns det två verktyg som är perfekta för onlineportföljer av alla slag, WordPress och Wix:

 • WordPress är faktiskt plattformen som driver denna webbplats. Dess huvudsakliga styrka är att den är gratis och öppen källkod, samtidigt som den är extremt mångsidig, flexibel och enkel att använda när du väl har kommit igång med den första installationen. I själva verket indikerar aktuell information att WordPress används för nästan 30% av alla webbplatser på webben. DET äR Allt webbplatserna där ute!
 • Wix är en prenumerationsbaserad webbsajtbyggare. Med andra ord – det är ännu enklare att komma igång med än WordPress – du behöver bara besöka Wix.com, fylla i registreringsformuläret och du kan börja arbeta med din portfölj nästan omedelbart.

Om detta inte säger så mycket i termer som kan vara det bättre valet för dig, kan du överväga denna jämförelsetabell:

WordPress eller Wix för en onlineportfölj?
WordPressWix
Webbplatsprogramvara. Det är motorn som kör din onlineportfölj under huven. Även om WordPress själv är gratis, måste du installera det på en webbserver, som vanligtvis kommer med en prislapp (bra alternativ börjar på $ 5 per månad).Prenumerationsbaserat verktyg. När du har prenumererat på ett konto (både gratis och premiummedlemskap tillgängliga) kan du börja arbeta med din portfölj direkt.
Behöver en server för att fungera.Du behöver inte ta itu med några servrar eller tekniska inställningar. Allt tas hand om dig i bakgrunden.
Utdragbar via teman och plugins. Med hjälp av teman och plugins kan du justera hur din onlineportfölj ser ut och fungerar. Teman och plugins är enkla att installera och konfigurera – ingen programmering krävs. Det finns både betalda och gratis alternativ för tema / plugin.Du får mer än 500 webbdesign att välja mellan, plus det finns Wix App Market som ger dig tillgång till tillägg. Tillägget härmar något på vilket sätt WordPress-plugins fungerar – de låter dig utvidga standardfunktionen för din onlineportfölj.
Inga programmeringsfärdigheter behövs.Inga programmeringsfärdigheter behövs.
En viss nivå av komfort kring dator och webbplatser behövs (förmodligen inte ett verktyg för en komplett nybörjare). Får 9/10 i avdelningen för användarvänlighet.Lämplig för en komplett nybörjare till webbplatsbyggnad. Blir 10/10 i avdelningen för användarvänlighet.
Det finns inget officiellt kundsupport för WordPress. Du får bara din webbhotells support (ett företag som säljer utrymme på en server).Det finns kundtjänst av hög kvalitet dygnet runt.

Hur man bygger din egen onlineportfölj

Ditt val av plattform, vare sig det är WordPress eller Wix kommer att påverka själva processen att bygga din onlineportfölj steg för steg.

På grund av dessa skillnader kommer vi i den här guiden att fokusera på “vad ska man göra” hellre än “Vilka knappar du vill trycka på och i vilken ordning.” På så sätt kommer råden att vara universella oavsett vilken plattform du bestämmer dig för.

Om du behöver specifik how-tos om du använder varje plattform från topp till botten, känn dig gärna igenom våra guider på WordPress, liksom vår djupgående granskning av Wix.

Nu ska vi börja arbeta:

En bra onlineportfölj behöver en handfull avgörande element. Vi kommer att gå igenom dem en efter en och förklara hur vi får ut det mesta av dem.

Steg 1: Få strukturen rätt

Varje bra portfölj har en förvånansvärt enkel struktur. Det finns i princip fyra huvudelement till det:

 1. Introduktion (vem du är)
 2. Projekt – en utställning av ditt arbete
 3. Dina tjänster / anställningsstatus
 4. Sätt att kontakta dig

Det viktiga är att vi börjar visa upp ditt arbete i princip omedelbart (block nr 2), direkt efter att introduktionsdelen är ur vägen. Detta är viktigt eftersom det inte tvingar besökaren att läsa igenom väggarna i tråkig text innan de äntligen kan komma till det som verkligen intresserar dem.

Detta tar oss till nästa punkt:

Steg 2: Gör introduktionen kort

Så tufft som det här kan låta, människor bryr sig verkligen inte så mycket om vem du är förrän de ser vad du kan (dvs. tills de ser ditt arbete). Av den anledningen vill vi hålla introduktionen kort.

Här är en kombination som aldrig misslyckas:

Ett bra foto av dig själv (kan vara i bakgrunden på sidan) + ditt namn + en enfodring av vad du gör

Här är ett bra exempel av Anders Norén:

Anders Noren exempel på hur man skapar en portfölj

Detta är verkligen allt att människor behöver veta om dig just nu.

Åh, och en sak till – luras inte med att använda laddningsskärmar. Detta gör bara upplevelsen sämre för den som läser. Du måste tillhandahålla verklig information så fort som möjligt.

Steg 3: Visa upp dina projekt (här är slaget vann eller förlorat)

Med introduktionen ur vägen är detta det viktigaste avsnittet i din onlineportfölj. Helt enkelt – om det arbete du visar inte lyckas ta tag i besökaren – din potentiella kund eller arbetsgivare – kommer ingen annan text att övertyga dem att arbeta med dig.

Så här får du rätt saker:

a) Showcase Just Your Best Arbeta, inte All av ditt arbete

Att inkludera varje litet projekt är ett av de vanligaste misstagen som människor gör när man bygger en portfölj.

En portfölj handlar egentligen inte om kvantitet utan kvalitet. Även om du bara skulle inkludera ett, massivt, fantastiskt exempel på ditt arbete, skulle du fortfarande ha det bättre än när du inkluderar 20 små, sub-par små projekt.

Börja med att välja de bästa exemplen på ditt arbete och bara presentera dessa!

b) Ge sammanhang för varje projekt

Ett annat vanligt misstag med onlineportföljer är att fokusera endast på rubrikerna eller de visuella aspekterna av ditt arbete.

Med andra ord, visa inte bara bilderna, eller namnen på vad du gjorde eller företagen du arbetade för. Fokusera istället på hur du kan leverera värde.

Prata om de mål som har uppnåtts och hur ditt engagemang gjorde det möjligt. Detta ger många sammanhang och berättar för personen som läste varför projektet var en framgång.

Här är ett bra exempel på hur detta kan köras, av Sadok:

Exempel på Sadok-projektet

c) Se till att det är uppdaterat

Detta är enkelt. Du vill inte att den senaste posten i portföljen ska vara två år redan.

Sikt alltid på att minst ett aktuellt projekt ska visas i portföljen. Helst på plats 1.

Steg 4: Gör det klart vad affären är

Nästa avsnitt i portföljen handlar om dina tjänster (om du är frilansare) eller om att ge ett tydligt meddelande om att du är tillgänglig för arbete (om du söker anställning).

Kom ihåg – det handlar inte bara om en enkel “anställa mig” rubrik. Vi behöver något mer för att försegla affären.

Just nu är din blivande kund – som läser portföljen – redan intresserad av vad du gör (de har just kommit igenom din lista över projekt) så nu är det dags att ge dem den sista nudgen för att nå dig.

a) Lista dina viktigaste prestationer och färdigheter

Det finns olika sätt på vilka du kan presentera dina färdigheter. Till att börja med kan du göra det i en enkel listform. Men en mer modern metod är att använda enskilda block som sätter lite mer fokus på varje färdighet du tar med till bordet.

Här är ett exempel av Denise Chandler:

Denise uppvisningskompetens

Som du kan se – det ser ganska enkelt ut och lätt att förstå. Den största fördelen med denna form av presentation är att den gör det möjligt för läsaren att få en snabb titt på dina färdigheter utan att behöva fiska saker ur en lång textbeskrivning.

När det gäller dina viktigaste prestationer är det här nästa punkt kommer in i spelet:

b) Inkludera vittnesmål

Om du har dem kan vittnesmål vara ett oerhört kraftfullt element när du lär dig att skapa en portfölj av ditt arbete, och förmodligen det bästa sättet att bevisa att dina prestationer och det värde du kan ge verkligen är verkliga.

Här är ett bra exempel av Matt Farley:

Matt exempel på vittnesmål

Vittnesmål är ganska enkla i sin struktur. Minst av vad du behöver är klient / arbetsgivarnamn och ett snabbt block av text om varför de tyckte om att arbeta med dig. Om du också kan få några bilder på dina kunder ger det bonuspoäng.

Har du inga vittnesmål? Ingen svett – du kan alltid nå ut till tidigare kunder eller arbetsgivare via e-post och helt enkelt be dem om vittnesmål direkt. Vi garanterar att de inte bryr sig och hjälper dig gärna.

c) Nämn din utbildning (valfritt)

Din formella utbildning är inte alltid något som betyder något inom vissa områden eller branscher. Om det gör skillnad i din, glöm inte att nämna det i din portfölj, gör det också till ett synligt element så att ingen missar det.

Men du kan hoppa över allt från gymnasiet och tidigare. Universitet, professionella kurser, den branschutbildning du har haft – det är saker som betyder något!

d) Lista dina tjänster / anställningsstatus

En allmän tumregel med dessa saker är att du inte borde vara beroende av att människor kan läsa mellan raderna. Om du vill att de ska göra något måste du säga det öppet:

 • Om du för närvarande söker efter din nästa anställning, se till att det är tydligt i det här avsnittet i portföljen. Just nu kan du också länka till ditt CV om det är viktigt i din bransch.
 • Om du är en frilansare som är redo att ta till sig nya kunder, listar de specifika tjänster du erbjuder plus allt som en klient borde veta – priser, omfattning osv..

Steg 5: Gör det enkelt att nå dig

Nu kommer den sista delen – att ge människor möjlighet att kontakta dig.

Lyckligtvis är det med moderna verktyg som WordPress eller Wix anmärkningsvärt enkelt.

 • Med WordPress är allt du behöver en plugin som heter Kontaktformulär 7.
 • Med Wix kan du lägga till ett kontaktformulär till din portfölj direkt från Wix huvudverktygsverktyg.

Den viktiga detaljerna med kontaktformuläret är att du bara ska inkludera dem längst ner i din portfölj.

Se till att det är tillgängligt på alla enheter

Idag använder vuxna i USA mer tidskrävande innehåll på mobilen än på skrivbordet. Av den anledningen måste du absolut se till att din portfölj ser lika bra ut på iPhones, Android-enheter, surfplattor som på en vanlig stationär dator.

Riskera inte att gå för en konstig designtrend när du bygger din portfölj

Verktyg som WordPress och Wix erbjuder dig många design att välja mellan, vilket gör det lätt att förlora dig själv i allt detta och i slutändan sluta med något som om än ser bra ut, kanske inte är det mest optimerade.

För att rädda dig från sådana problem, sträva alltid efter minimala mönster. De går aldrig ur modet!

Om du till exempel har valt WordPress som din plattform du kan välja, kan du använda ett gratis tema som Välväxt för att få en fin minimalistisk look:

Formligt tema

Slutsats: Har du din onlineportfölj redo?

Det sammanfattar vår guide för hur du skapar en onlineportfölj. Att gå igenom alla stegen här kommer att ta dig ett tag, men det är bra av några skäl:

 • a) Du bör absolut spendera en betydande tid på att bygga din portfölj, bara för att se till att allt är i ordning. När allt kommer omkring – du är beroende av den här portföljen för att få in nya kunder eller anställningsmöjligheter. Därför förtjänar det din största uppmärksamhet.
 • b) Även om du spenderar lite tid framför datorn att bygga en portfölj undviker du fortfarande saker som att lära dig att koda. Istället investerar du tid där det betyder något – i kötten i din portfölj!

I slutet av dagen är det fantastiska med att göra din portfölj online att du kan komma tillbaka till den när som helst och uppdatera saker regelbundet. Detta är den typen av förmåner som verktyg som WordPress och Wix ger dig.

Har du valt det verktyg du ska bygga din portfölj med?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me