Hur man lägger till Google Analytics till WordPress

Hur man lägger till Google Analytics till WordPressAtt lära sig lägga till Google Analytics till WordPress är en mycket viktig del av att driva din egen webbplats. Programvaran kan ge dig värdefull information om vad som är och inte fungerar på din webbplats och låter dig fatta välgrundade beslut om dess framtid.


I den här tutorialen kommer vi att besvara flera frågor om Google Analytics, inklusive:

 • Vad är Google Analytics och varför behöver du det??
 • Hur du registrerar dig på Google Analytics?
 • Hur man lägger till Google Analytics till WordPress?
 • Hur man installerar Google Analytics med ett WordPress-plugin?

Låt oss börja.

Vad är Google Analytics och varför behöver du det??

Låt oss först prata om ämnet för det här inlägget innan vi går in på de tekniska sakerna – Google Analytics. Om du är en helt nybörjare kanske du inte ens är medveten om vad det är och varför det är en bra idé att ansluta den till din WordPress-webbplats. Så låt oss täcka det först.

1. Google Analytics hjälper dig att lära känna din målgrupp

Google Analytics är en webbanalyssvit som hjälper dig att förstå och analysera din webbtrafik. Det finns på över 50 miljoner webbplatser runt om i världen.

Så det fungerar är att du lägger till en bit JavaScript-kod på din sida (mer om det nedan) som gör att Google kan spåra aktiviteterna för besökare som kommer till din webbplats. Den samlar sedan in dessa aktiviteter och presenterar dem i form av statistik i ditt Google Analytics-konto.

Google Analytics-exempel

Så här kan du lära dig från statistiken:

 • Vem besöker din webbplats? – Geografisk och teknisk information om var din publik är och de enheter de använder för att komma åt din webbplats.
 • Vad gör dina besökare? – Ta reda på vilka sidor de tittar på, din avvisningsfrekvens (vilket betyder andelen besökare som lämnar efter bara en sida), hur länge de stannar kvar på din webbplats och mer.
 • När kommer de förbi? – Google Analytics visar dig när exakt människor kommer till din webbplats efter timme, dag, vecka eller månad.
 • Hur hittar de din webbplats? – Du får också information om huruvida din publik hittar din webbplats i sökmotorer (och vilken av dem), sociala medier, länkar på andra webbplatser eller om de anger din webbplatsadress direkt.
 • Hur interagerar de med ditt innehåll? – Från Google Analytics kan du också förstå hur människor interagerar med din WordPress-webbplats, till exempel länkarna de klickar på. Om du definierar vissa mål (som att konvertera besökare till e-postprenumeranter) kan du också spåra det.

2. Använd informationen för att optimera din webbplats

Vad kan du göra med den här informationen? Hur är det användbart för dig? Genom att känna till ovanstående kan du göra många saker.

 • Justera din webbplats så att du kan tjäna din publik bättre. Till exempel genom att förbättra tekniska aspekter eller lägga till ett språk.
 • Optimera trafikkällor – investera mer i de som fungerar särskilt bra eller öka dina ansträngningar på dem som inte gör det.
 • Förbättra ditt innehåll och din strategi för att ge besökarna mer av det de är intresserade av.
 • Spåra marknadsföringskampanjer och se om de fungerar.
 • Hitta dina sidor med bäst resultat och vidta åtgärder för att göra dem bättre.

Kort sagt – webbanalys gör att du kan eliminera gissningar och fatta beslut om din webbplats baserad på fakta och hård data istället för en magkänsla. Google Analytics är helt gratis att använda, så det bidrar inte till webbplatsens kostnader.

Steg 1. Registrera dig med Google Analytics

Innan du kan ansluta programvaran till din webbplats måste du först registrera dig. Vi kommer att göra det först genom att gå vidare till Google Analytics hemsida.

Skapa Google Analytics-konto

Om du redan har ett Google-konto använder du det bara för att logga in. Om inte, klicka på knappen för att registrera dig och skapa ett helt nytt konto. När du gjort det med endera ser du skärmen nedan.

Ställ in Google Analytics-konto

Det visar ganska mycket redan den process vi kommer att gå igenom. Träffa Bli Medlem för att starta. På nästa skärm, när du får välja mellan en mobilapp och webbplats, se till att välja en hemsida. Efter det måste du infoga dina uppgifter.

Ange kontoinformation

Observera att ditt konto kan innehålla flera webbplatser du spårar. Följaktligen kan ett lämpligt kontonamn vara något liknande Företagswebbplatser. Hemsidan namn, adress, branschkategori, land och tidszon bör vara självförklarande. Under Inställningar för datadelning, du kan välja vad du tycker är lämpligt.

När du är klar klickar du på Få spårnings-ID att fortsätta. Du kanske måste acceptera Google Analytics villkor i nästa steg. Efter det ser du sidan med din spårningskod och spårnings-ID.

Google Analytics spårningskod och ID

För tillfället är det allt vi ville uppnå.

I nästa steg lägger vi till spårningskoden till din WordPress-webbplats. För att göra det, kan du antingen behöva koden eller spårnings-ID, så det är vettigt att lämna webbläsarfliken öppen. Om du stänger den och behöver komma dit senare kan du alltid hitta din spårningskod under Admin> Spårningsinformation> Spårningskod.

Steg 2. Lär dig grunderna i Google Analytics

Innan vi lägger till hur du lägger till koden på din webbplats ska vi ta chansen att titta snabbt runt Google Analytics-gränssnittet. På så sätt får du en bättre förståelse för vilken typ av information du kan hitta där. Du kan komma dit genom att klicka på Hem knapp.

Google Analytics-konto

Till höger ser du alltid statistiken för din webbplats, till vänster kan du välja vilka data du vill titta på. Den del av programmet där du tillbringar din mest tid är rapporter flik. Du hittar ett antal olika avsnitt som, om du klickar på den, innehåller andra undermenyer och innehåller följande information:

 • Realtid – Visar dig vad som händer på din webbplats i ögonblicket av observationen. Hur många besökare är för närvarande med, var de kommer ifrån, vad de tittar på och mer.
 • Publik – Innehåller information som hjälper dig att lära dig mer om dina användare, t.ex. antalet besökare under en tid, hur länge de stannade i genomsnitt och den demografiska såväl som tekniska informationen om dem.
 • Förvärv – Visar vilka källor som skickar användare till din webbplats och information om dina marknadsföringskanaler.
 • Beteende – Allt om vad dina användare gör när de kommer till din webbplats, innehållet de tittar på och mer.
 • Omvandling – Om du har satt upp mål i Google Analytics är det här du förstår hur bra du klarar dig med att uppnå dem.

Allt bra hittills? Låt oss sedan ta reda på hur du lägger till Google Analytics till din WordPress-webbplats nu.

Steg 3. Lägg till Google Analytics till WordPress

För att Google Analytics ska börja spåra dina besökare måste koden ovan finnas på varje sida på din webbplats du vill göra det på. Vanligtvis är det alla av dem. Så här kan du uppnå det manuellt.

Alternativ A: Sätt in koden i header.php

Ett av de viktigaste sätten att lägga till spårningskoden på din webbplats är att infoga den i din rubrik. På detta sätt kommer det att laddas på varje sida.

Tack vare hur WordPress konfigureras är detta mycket lätt att uppnå. De flesta standardteman har en header.php fil som är ansvarig för att mata ut sidhuvuddelen. Så du kan helt enkelt mata in Google Analytics-koden här.

Men när du gör ändringar i temafiler måste du vara medveten om att det alltid är bäst att göra det i en barn tema. Annars kommer de att gå vilse när du uppdaterar ditt huvudtema. Barnetema är generellt bra användbara och du bör definitivt läsa mer om dem.

När du har skapat ditt barntema kopierar du bara header.php från huvudtemat till det och börja redigera det. Kopiera sedan och klistra in spårningskoden från Google Analytics i den precis före avslutningen konsol.

Lägg till Google Analytics-spårningskod i WordPress huvudfil

Se också till att koden är inlindad

Spara, ladda upp och från det ögonblicket bör Google Analytics börja spåra.

Alternativ C: Använd ett anpassat plugin

Ett tredje alternativ för att manuellt lägga till spårningskoden på din webbplats är att skapa din egen plugin. Detta ger dig också möjligheten att slå på och stänga av spår från WordPress-backend. Dessutom ser det till att spårningskoden för Google Analytics förblir på din webbplats även om du ändrar teman.

Om du aldrig har skapat ett plugin tidigare, oroa dig inte - det är väldigt enkelt! Innan vi kommer till det bara en snabb anteckning: för att nedan fungerar måste ditt aktiva tema ha wp_head krok inuti header.php. Det är vanligtvis implementerat som standard men det är värt att kontrollera!

När du är klar är allt du behöver göra att skapa en ny PHP-fil. Ta den textredigerare du väljer, skapa en ny fil och spara den som något liknande nick-google-analytics.php. Lägg sedan till följande kod till den (ledtråd: det är samma funktion som tidigare plus en rubrik som låter WordPress veta att det här är ett plugin).

  

Se till att byta ut spårningskoden för provet (allt däremellan ) med din egen. Annars fungerar det inte. Justera också rubriken till vad du vill.

När du är klar sparar du filen och laddar upp den till din webbplats plugin-mapp (wp-content> plugins). Du kan också ge den en egen undermapp om du vill. När du är klar aktiverar du den från WordPress-backend som alla andra plugin-filer.

Aktivera anpassad WordPress-plugin för spårningskod för Google Analytics

Även om ovanstående inte är särskilt komplicerat, och ännu enklare sätt är att använda en av de många tillgängliga plugins. Vi kommer att gå igenom processen med ett exempel nu och senare titta på några fler plugins som kan göra samma sak.

Hur man installerar Google Analytics med ett WordPress-plugin

För denna handledning kommer vi att använda Google Analytics för WordPress av MonsterInsights. Det är den mest populära plugin i katalogen för detta ändamål med mer än två miljoner installationer. Det är också väldigt lätt att använda och kommer med en modul som hjälper till att göra det GDPR-kompatibelt (tyvärr bara i premiumversionen).

Nu går vi!

1. Installera plugin-programmet

Naturligtvis när du vill använda ett plugin på din WordPress-webbplats är det första steget att installera det. För det, gå bara till Plugins> Lägg till nytt. Sök efter det med namn (letar efter google analytics borde räcka).

Google Analytics WordPress-plugin

Klicka på när du hittar den på listan Installera nu för att börja ladda ner den till din webbplats. Aktivera när det är klart.

2. Anslut till Google Analytics

När plugin är aktivt hittar du ett nytt menyalternativ som heter Insights i din webbplats översikt. Klicka på den för att gå till inställningar meny.

Autentisera MonsterInsights med Google Analytics-konto

Klicka på Autentisera med ditt Google-konto. Detta kommer att omdirigera dig till Google Analytics-sidan. Du blir ombedd att logga in eller, om du redan är det, välja det konto du vill använda för spårning.

Logga in på Google-kontot

När du är inloggad kommer Google Analytics att be dig om att ge tillstånd för WordPress-plugin att få åtkomst till dina data.

Låt plugin lägga till Google Analytics till WordPress

Detta är nödvändigt för att det ska fungera, se till att du tillåter det. Efter det måste du fortfarande välja profilen du vill spåra. Välj den du skapade tidigare och slutför autentiseringen när du har gjort det.

Det är allt! Du kommer att ledas tillbaka till din webbplats. Vi sa till dig att det skulle bli lätt!

2.1 Alternativ metod

Det här är inte det enda sättet att lägga till Google Analytics till din WordPress-webbplats med detta plugin. Du kan också ange din UA-spårningskod manuellt. För det klickar du bara på Klicka här för att verifiera manuellt.

Ange Google Analytics spårnings-ID manuellt i WordPress

Du hittar din UA-kod som spårnings-ID i ditt Google Analytics-konto.

Google Analytics spårnings-ID

Kopiera och klistra in det i fältet i insticksinställningarna. Spara sedan dina ändringar. Gjort!

Tänk bara på att du inte kan använda MonsterInsights-rapporterna i din WordPress-back-end på detta sätt.

3. Justera spårningsinställningarna

När du är ansluten kan du klicka på spårning på toppen för att göra ändringar för hur appen spårar dina besökare.

MonsterInsights spårningsinställningar

Låt oss täcka det viktigaste snabbt:

 • Engagemang - Alternativ för att låta dig ignorera webbplatsanvändare efter användarroll och aktivera spårning av händelser (vilket betyder klick på länkarna)
 • Demografi - Slå på demografi och intresseanmälningar. Ännu viktigare - det är där du kan slå på IP-anonymisering.
 • Behörigheter - Låt oss kontrollera vem på din webbplats som kan se rapporterna och ändra inställningar, om du vill att plugin-programmet ska uppdateras automatiskt, spåra användningsstatistik och visa meddelanden.

Det finns några mindre saker du kan ändra, t.ex. hantering av anknytningslänkar och mer. Tyvärr är majoriteten av alternativen en del av premiumversionen av plugin.

4. Kontrollera rapporterna

Det coola med MonsterInsights är inte bara att det är lätt att använda utan också att det drar Google Analytics-data direkt in i WordPress-instrumentpanelen. Du kan se det under Insikter> Rapporter.

MonsterInsights rapportering

Var medveten om att det tar ett tag för Google att visa data. Därför kan den här delen vara tom just nu, precis som i ditt Google Analytics-konto. Generellt tar det 12-24 timmar innan data börjar visas, kolla bara tillbaka senare.

Google Analytics och WordPress i ett nötskal

Google Analytics är ett viktigt verktyg för att förbättra din WordPress-webbplats. Det kan ge dig ovärderlig information om din publik så att du kan tjäna dem bättre.

I inlägget ovan pratade vi om allt du behöver veta om denna webbanalys-svit, inklusive vad du behöver tänka på när det gäller uppgifter om integritetsskydd.

Bortsett från det, som du har sett, är det inte komplicerat att lägga till analysen på din webbplats. I huvudsak behöver du bara registrera dig och lägga till spårningskoden på din webbplats.

Det senare kan du göra manuellt antingen genom att lägga till det i mallfiler, inklusive det i en funktion eller ett anpassat plugin. Plugins erbjuder ett ännu mer bekvämt sätt som du har sett. Det finns också många olika alternativ för det.

Nu är du redo att lägga till Google Analytics på din WordPress-webbplats. Vi hoppas att det hjälper dig att göra din webbplats ännu mer framgångsrik!

Några tankar om Google Analytics och WordPress? Om så är fallet, vänligen dela det i kommentarerna nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me