Hur du åtgärdar “Fel vid upprättande av en databasanslutning” i WordPress

Ser den fruktade,


Fel i anslutningen till databasen

… är definitionen av en dålig dag om du är en WordPress-webbplatsägare.

Erkänn det, det här felmeddelandet ser ganska allvarligt ut. Det finns ingen design, inga kända WordPress-webbplatselement, bara text:

Fel i anslutningen till databasen

Först börja, sluta få panik!

Vi vet att du förmodligen är lite rädd just nu, men låt oss försäkra er detta problem kan åtgärdas och alla permanenta skador kan förebyggas. Faktum är att felet med att skapa en databasanslutning är ganska vanligt.

Förstå problemet

Så mycket som vi inte vill spela Kapten uppenbar här är felets natur självförklarande – det är ett fel att skapa en databasanslutning.

Så här betyder det exakt:

WordPress använder två huvuddelar av teknik för att ge dig alla dess fantastiska förmågor: PHP och MySQL.

 • PHP är ett programmeringsspråk. WordPress – de viktigaste WordPress-filerna – har skrivits i PHP. Tråkigt, ledsen.
 • MySQL är en databasteknik. WordPress använder en MySQL-databas för att lagra allt webbplatsens innehåll. Detta inkluderar dina inlägg, sidor, men också de mindre elementen, t.ex. titeln på din webbplats, layouten på dina widgets, färginställningarna och etc. I grunden är MySQL-databasen där varje, till och med den minsta informationen om din webbplats, bevaras.

För att sätta ihop de två använder WordPress PHP-kommandon för att ansluta till MySQL-databasen, få den information den behöver och sedan visa allt på skärmen.

Det är här felet spelar in. Felet inträffar när WordPress av någon anledning inte kan komma åt informationen i databasen via PHP-kommandon. När det händer, vet WordPress i princip inte vad man ska göra nästa, så det enda det kan säga är: “Fel vid upprättande av en databasanslutning.”

Med det sagt kan det finnas en handfull orsaker till att felet inträffar. Några av de vanligare:

 • ✅ Felaktiga inloggningsuppgifter. WordPress behöver en specifik inloggning och lösenord för att komma åt databasen. Om de har ändrats av någon anledning kan WordPress inte längre hämta något från databasen.
 • ✅ Skadade WordPress-filer. De centrala WordPress-filerna kan bli skadade till följd av bland annat en misslyckad uppdatering. Detta kan inkludera saker som misslyckade uppdateringar av plugins, teman och till och med de viktigaste WordPress-programvaruuppdateringarna.
 • ✅ Korrupt databas. Detta kan vara ett resultat av att en falsk plugin har krossat databasen internt, en hackerattack, ett tema som misslyckats och många fler.
 • Database Databasservern är nere. I vissa fall körs webbservern – servern som lagrar dina webbplatsfiler – på en annan maskin än databasen. Och den separata databaseservern kan helt enkelt vara nere av någon anledning.
 • Oo För mycket trafik. Även om detta är ett bra problem att ha, är det fortfarande ett problem. Specifikt kan din databas inte svara på grund av en hög trafikökning. Till exempel kanske ett av dina inlägg blev virala och nu försöker alla och deras hund komma åt din webbplats? Därför kan servern inte hantera en del av dessa besök.

Hur man åtgärdar “Fel vid upprättande av en databasanslutning”

Eftersom vi värdesätter din tid kommer vi först att rekommendera en sökväg som mest troligt löser problemet för dig snabbt. Sedan gräver vi djupare och visar dig hur du gör alla rättigheter manuellt.

Steg 1: Kom i kontakt med din webbhotellleverantör

Kontakta värdstöd
Att kontakta ditt webbhotellstöd är alltid en bra idé …

Det är säkert att anta att om din webbplats fungerade för bara en minut sedan (eller för en dag sedan) och nu är det inte så kan felet vara på din webbhotell..

Alla kvalitetsvärdar i dag erbjuder någon form av snabbreagerande stöd, vanligtvis via livechatt.

Börja med att kontakta den livechatten, säg att du upplever ett “fel att upprätta en databasanslutning” (klistra in frasen) och fråga:

 • om databaseservern är igång utan problem, och
 • om det inte finns någon topp i aktivitet eller trafik på servern just nu.

I de flesta fall, om du berättar för dem vilken typ av fel du har, kommer de antingen att meddela dig vad orsaken är exakt, eller så fixar de det åt dig.

Viktigast av allt kommer de att meddela dig om din databas är okej och om det finns någon misstänkt aktivitet på servern eller inte.

Om felet inte är i slutet (servern är i drift och det inte finns spikar i trafiken), och de inte vill hjälpa dig, fortsätt till steg 2:

Steg 2: Kontrollera om din plugin eller temafiler inte har skadats

Dina WordPress-filer kan bli skadade till följd av ett par olyckliga händelser.

Till exempel kanske du har gjort det uppdaterade ett plugin eller ett tema, och hela saken kollapsade? Kanske har du anslutit webbplatsen till en extern tjänst? Du kanske handredigerade några av filerna?

Om något av ovanstående ringer en klocka har du förmodligen din skyldige. Om du inte har gjort något av det, hoppa över det här steget.

Så här kan du göra:

 • Först: anslut till din värd via FTP. Du kan göra detta med ett gratis verktyg som heter FileZilla.

För att kunna ansluta behöver du en inloggning och ett lösenord till ditt FTP-konto. Om du inte vet vad / var de är, är det enklaste sättet att få dem att söka igenom de första e-postmeddelandena som du fick från din webbhotell när du först registrerade dig. Alternativt kan du be representanten för livechatt att ge dig dessa detaljer.

Med dem kan du ansluta till servern och navigera till WordPress-rotmappen. Det kallas vanligtvis “public_html” eller “www” eller så kan du vara i det redan när du har upprättat FTP-anslutningen.

Tumregeln är att om du kan se undermappar som “wp-innehåll” och “wp-admin” så är du i WordPress-roten. Exempel:

WordPress rot

 • Andra: Gå till “wp-content” och byt namn på “plugins” -mappen till något annat (beroende på vilket som andra namn, så länge det inte är “plugins”):

byta namn på plugins

 • Tredje: Gå tillbaka till din webbplats och se om felet fortfarande finns.

Om inte, vet du nu att det har orsakats av någon plugin. Gå tillbaka till FTP, byt namn på mappen till “plugins”. Gå in i den och ändra mappnamnen för de enskilda plugins, en efter en. Det enklaste sättet att göra detta är att lägga till en understruk i slutet: “_”

namnet ändrats

Kom tillbaka till din webbplats för att se när felet utlöses eller försvinner. När du har begränsat det till ett specifikt plugin har du hittat bråkmakaren. Antingen radera det eller gå online för att se om lösningen har dokumenterats.

 • Om felet fortfarande finns där även efter att ha bytt namn på “plugins” -mappen, gå igenom exakt samma process med mappen “teman”.
 • Om det inte hjälper, byta namn på båda mapparna till “plugins” och “teman”. Felet orsakas av något annat.

Steg 3: Kontrollera om din databas inte har skadats

WordPress-databasen är en ganska komplex sak, och det finns många små kuggar som måste fortsätta arbeta perfekt för att undvika problem. Ibland går något ut på plats och det är när du ser felet att skapa en databasanslutning.

 •  Det första du ska kontrollera är att gå till din WordPress-instrumentpanel – YOURSITE.com/wp-admin

Om du ser samma huvudfel: “fel vid upprättande av en databasanslutning” hoppar du över det här steget.

 • För det andra, om du ser något annat, var noga med vad WordPress föreslår att du bör göra. I sina senaste versioner har WordPress utvidgat sina lösningar för problemlösning, så du kan se några bra råd där. En av möjligheterna:

adminfel

En annan möjlighet är att du ser ett meddelande som börjar med “En eller flera databastabeller är inte tillgängliga […]” Det betyder att det är du som behöver “reparera” databasen.

Detta är faktiskt ganska enkelt. Först bör du ansluta till din webbplats via FTP igen. Gå till WordPress root och ladda ner filen “wp-config.php” till ditt skrivbord.

Redigera den här filen i anteckningar, lägg till en extra rad i slutet (precis före “Det är allt, sluta redigera”):

definiera ('WP_ALLOW_REPAIR', sant);

Ladda upp filen tillbaka till din webbplats (via FTP) och skriv över den gamla versionen.

Gå till YOURSITE.com/wp-admin/maint/repair.php

Det här är vad du bör se:

databasreparation

Klicka på någon av knapparna. När den automatiska reparationen är klar går du tillbaka till din webbplats och ser om felet fortfarande finns.

Om inget fel, bra! Men du måste fortfarande återställa din “wp-config.php” -fil till dess tidigare tillstånd. Ta bort den nya raden som du just har lagt till och ladda upp filen igen.

Om felet fortfarande finns, är nästa steg:

Steg 4: Kontrollera dina databasanslutningsbevis

Som vi nämnde använder WordPress ett specifikt användarnamn och lösenord för att ansluta till databasen. Normalt ändras inte dessa åtkomstskydd på egen hand. Du kan dock uppleva några konstiga scenarier när du har gjort ändringar i dina webbplatsfiler, värdmiljön eller något annat. Med andra ord, även om det inte borde hända, ändras åtkomstinformationen ibland. Och med dålig åtkomstinformation – “fel vid upprättande av en databasanslutning” händer!

Fixet görs i filen “wp-config.php”. Vi talar specifikt om dessa rader:

definiera ('DB_NAME', 'några_db');
definiera ('DB_USER', 'some_username');
definiera ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
definiera ('DB_HOST', 'localhost');

De har alla detaljer som WordPress behöver för att ansluta till databasen. Om något av dessa är fel kommer ingen anslutning att upprättas.

Observera att det finns ett manuellt sätt att lösa det här problemet, men det kräver ärligt talat flera steg och kan vara riktigt förvirrande baserat på webbhotell du använder och gränssnittet de använder. Med andra ord, allt vi skulle säga att det fortfarande bara skulle kunna tillämpas på ett litet antal användare som bara råkar använda samma värd som vi är, så vi har en mycket mer universell lösning för dig:

Ta de fyra raderna från filen “wp-config.php”, kopiera dem till klippbordet, kontakta ditt webbhotellstöd igen, klistra in dessa rader i chattfönstret och fråga om detaljerna är korrekta för att du ska kunna ansluta till din databas.

Representanten kommer att kontrollera allt och kommer tillbaka till dig med lite feedback. Oftast kommer de att ge dig korrekta detaljer om något har ändrats.

Allt du behöver göra är att ta de nya referenser och lägga dem i din “wp-config.php” -fil där de gamla brukade vara.

definiera ('DB_NAME', 'några_db'); / * detta är namnet på din WordPress-databas * /
definiera ('DB_USER', 'some_username');
definiera ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
definiera ('DB_HOST', 'localhost'); / * detta är webbadressen för din databaseserver * /

Slutligen ladda upp filen igen via FTP.

I det här skedet kan du gå tillbaka till din webbplats och se om felet har rättats.

Om inte, har vi ett sista steg för dig:

Steg 5: Återställ standard WordPress-filerna

Som vi nämnde tidigare kan de grundläggande WordPress-filerna skadas av flera skäl. Kanske har det gjorts ett hackförsök på din webbplats, kanske har du ändrat vissa filer av misstag, kanske en skurk plugin gjorde ändringen.

Oavsett vad det kan vara, kan du fortfarande återställa standard, ursprungliga filer för WordPress. Det enklaste sättet att göra det är att bara ladda ner en ren version av WordPress från WordPress.org och kopiera den över den du har just nu.

Gå hit, och ladda ner det senaste paketet till ditt skrivbord. Packa upp. Bläddra igenom det packade arkivet och ta bort mappen “wp-content”.

Anslut sedan till din webbplats via FTP, gå till den huvudsakliga WordPress-roten, ladda upp dina nya WordPress-filer. Skriv över alla tidigare filer.

ladda upp nya WordPress-filer

När uppladdningen är klar går du tillbaka till din webbplats och ser effekten.

Detta är en sista utväg typ av fix. Om detta inte hjälper, har du inget annat val än att komma tillbaka till din webbhotell supportlinje, berätta för dem allt du har gjort och bad om hjälp. I detta skede har du i grunden uttömt allt du kan göra för att fixa problemet själv och det är värdens tur att lösa det. Du betalar trots allt dina värdräkningar, eller hur??

Hur man undviker detta fel i framtiden?

Även om det inte finns ett 100% misslyckat sätt att skydda din webbplats mot fel vid upprättande av en databasanslutning, finns det två huvudelement som du bör ha i ditt försäkringspussel för att vara minst 90% säker:

 • Kvalitetshotell. Arbeta bara med värdar som har optimerat sina plattformar för att arbeta med WordPress. På så sätt kan du alltid lita på kunnigt stöd och snabb hjälp. För att inte tala om att du också kommer att undvika många vanliga WordPress-problem. Här är våra rekommendationer.
 • Har säkerhetskopior. Installera en enkel backup-plugin som UpdraftPlus (det fungerar automatiskt) och du bör alltid ha en fungerar WordPress backup som du kan återställa om allt annat misslyckas.

Vi hoppas att den här guiden hjälper! Och som alltid, känn dig fri att kontakta oss om du har det svårt med ett fel när du skapar en databasanslutning.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map