Hostingtyper – Skillnaden mellan delad VPS och dedikerad webbhotell


Alla webbplatser fungerar via en webbhotelltjänst, som är en tjänst som gör det möjligt för individer och organisationer att offentliggöra sina webbplatser via World Wide Web. En webbhotell är i princip ett företag som hyr ut plats på en webbserver för ägarna att göra sina webbplatser tillgängliga på internet. Även om inte alla webbhotell äger sina egna servrar, hyr många av dem från större företag med tillgång till datacentra eller samlingar av servrar och i sin tur hyr dessa servrar till andra företag eller privatpersoner. Det finns flera typer av webbhotell. Men vi kommer att diskutera tre av dem här: Delad webbhotell, Virtual Private Server (VPS) hosting och dedicerad webbhotell.

Delad webbhotell

Delad värd

En delad webbhotelltjänst kan jämföras med att bo i ett lägenhetskomplex. Precis som olika individer och familjer bor i sina egna lägenheter i en byggnad, i en delad webbhotelltjänst, finns många webbplatser på en webbserver. Förståeligtvis är detta den mest ekonomiska formen för värd. Det är idealiskt för enkla webbplatser som inte innehåller för många funktioner och de som inte troligtvis ser mycket trafik. En delad webbhotelltjänst hanteras av en systemadministratör. Lämpligheten för detta beror på dina preferenser. Det kan vara användbart om du inte vill hantera den tekniska sidan på webbplatsen, men det kan vara besvärligt om du behöver mer kontroll över din webbplats. Serverhantering, installation av serverprogramvara, säkerhetsuppdateringar och teknisk support hanteras av tjänsteleverantören. En delad webbhotelltjänst kan också vara olämplig om du behöver omfattande mjukvaruutveckling utanför vad webbhotellleverantören stöder. Den har användningsgränser och måste ha omfattande tillförlitlighetsfunktioner på plats. En annan nackdel med denna tjänst är att eftersom många webbplatser delar samma server, om en webbplats är inblandad i någon oetisk handling eller spamming, kan hela IP-adressen bli svartlistad.

Dedikerad webbhotell

dedikerad värd

En dedikerad webbhotelltjänst kan jämföras med att bo i en oberoende bostad. Detta är en typ av tjänst där en hel server upptas av en enda webbplats. Som ett resultat har webbplatsens ägare full kontroll över servern. Det finns inga begränsningar för bandbredd och diskutrymme. I en delad webbhotelltjänst hanterar en administratör installation och teknisk drift av servern. För en dedikerad server finns det en mängd tekniska färdigheter som måste vara där. Det finns ett extra behov att konfigurera, administrera och hantera servern, men med nya och helt dedikerade värdplaner kan man utnyttja detta till lite högre pris. Dessutom erbjuder dedikerade hostingtjänster hög prestanda, e-poststabilitet, säkerhet och kontroll. En sådan tjänst är idealisk för webbplatser som får hög trafik och använder sig av omfattande funktioner. Online shoppingportaler använder vanligtvis dedicerad webbhotell. Till skillnad från att använda en delad webbhotelltjänst finns det en mindre chans att bli svartlistad genom att använda en dedicerad webbhotelltjänst eftersom du har full kontroll över servern.

Virtuell privat server (VPS) värd

Virtuell privat server

VPS Hosting är en typ av värd som faller mellan delad webbhotell och dedicerad webbhotell. Det kan jämföras med att bo i ett bostadsrätt där du delar saker och ting på fastigheten, men du är till slut ansvarig för underhållet av din fastighet i bostadsrätten. Det erbjuder användning av omfattande diskutrymme och bandbredd. En sådan värdtjänst används idealiskt av ett företag med resurstunga applikationer och säkrad data. Liksom när det gäller dedicerad webbhotell används VPS-hosting av webbplatser som upplever mycket trafik. Det är dock billigare än att använda en dedikerad webbhotell eftersom servern fortfarande delas av flera användare. Även om du kan konfigurera servern på vilket sätt du vill, behöver du fortfarande en dedikerad systemadministratör för att ta hand om din server. Följande tabell sammanfattar hur varje värdtjänst skiljer sig från den andra:

Delad webbhotellDedikerad webbhotellVPS webbhotell
En server delas av flera webbplatser. Den erbjuder begränsad bandbredd och diskutrymme.Det är relativt billigt på grund av delade kostnader. Det kräver inte webbplatsägaren att ha mycket teknisk skicklighet. Hög trafik kan bromsa servern. Det erbjuder minsta kontroll bland de tre typer.Det är det minst säkra bland de tre typerna.En server är dedikerad till bara en enda webbplats.Den erbjuder hög bandbredd och diskutrymme.Det är ganska dyrt på grund av inga delade kostnader. Webbplatsägaren måste ha teknisk kompetens eftersom han har full kontroll över servern. Servern är designad att hantera hög trafik.Det erbjuder hög kontroll.Det erbjuder hög säkerhet.En server delas av flera webbplatser. Den erbjuder hög bandbredd och diskutrymme.Det är ganska dyrt men är billigare än en dedikerad webbhotelltjänst.Det kräver inte att webbplatsägaren har mycket teknisk skicklighet men kräver en systemadministratör. Servern är utformad för att hantera hög trafik. Det erbjuder hög kontroll. Det erbjuder hög säkerhet.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me