Hitta klienter för webbdesign (7 steg)

Hitta klienter för webbdesign


Att starta en frilansande webbdesign eller utvecklingsverksamhet är inte lätt.

När du arbetade på heltid fokuserade du på ditt hantverk; nu måste du oroa dig för allt. Plötsligt måste du balansera böckerna, hantera kontrakt och ta hand om alla små saker som någon annan brukade göra för dig. De första månaderna kan känna sig ganska överväldigande.

Kanske den största utmaningen med frilansande är att hitta nya kunder och sälja ditt arbete. Om du aldrig har gjort det förut kan försäljningen vara oerhört skrämmande. Men det behöver inte vara det.

I den här guiden visar vi dig en enkel process för landning av webbdesign och utvecklingsklienter.

Låt oss dyka in!

1. Bygg en stiftelse

Innan kunduppsökning påbörjas är det viktigt att bygga en online närvaro som visar dina färdigheter, visar upp ditt bästa arbete och skapar förtroende.

Kunderna kommer att titta på ditt onlineavtryck när de utvärderar om de vill anställa dig, så att göra ett gott intryck är nyckeln. Som ett minimum rekommenderar vi följande steg:

Köp en domän och ställ in ett e-postkonto

Genom att skicka e-postmeddelanden från ditt eget domännamn visar du legitimitet för potentiella kunder. 

Ditt första steg borde vara registrerar ett domännamn som på ett lämpligt sätt visar ditt företag. Vi rekommenderar att du väljer något enkelt; om du är osäker, använd ditt namn eller en kombination av ditt namn och nyckelord som “design”, “kod” eller “studio”, och kolla vår guide om Hur man väljer ett domännamn. Om möjligt, få en .com- eller .org-domän.

Bygg en portföljsida

Nästa steg är att bygga en portföljsida. Du använder den här webbplatsen för att visa upp ditt arbete.

Din webbplats kan vara enkel att starta. Välj några av dina favoritprojekt, helst projekt där du kunde ge betydande värde. Om du inte har tidigare arbetslivserfarenhet är det också bra med demoprojekt. WordPress är perfekt för detta, men du kan använda valfritt webbplats byggare också.

Nytt WordPress-installation

Kunder letar efter designers och utvecklare som visar kritiskt tänkande och kreativ problemlösning och som sätter verksamhetens mål över estetik. Så se till att visa ditt arbete när du beskriver varje projekt. Vi rekommenderar att du täcker projektets bakgrund och affärsmål, din roll i teamet, din inställning till problemet och resultaten av ditt arbete.

Polera dina sociala medieprofiler

Som ett sista steg är det viktigt att polera dina LinkedIn-, Twitter- och Facebook-profiler.

Vi föreslår att du lägger till en länk till din företagswebbplats på varje konto och skriver en tydlig och kort sammanfattning av dina tjänster på LinkedIn. Se till att inget av dina konton visar något som kunder kan anse som olämpliga eller stötande.

2. Hitta potentiella kunder

Nu när du har byggt en solid närvaro online är det dags att bygga en pipeline med blivande kunder. 

Det finns många sätt att hitta potentiella kunder, men vissa är mer effektiva än andra. Här är de vanligaste kanalerna och hur du får ut det mesta av var och en.

Frilansmarknader

Frilansmarknader som Odesk och Freelancer.com är oerhört populära. Varje dag använder tusentals företag dessa webbplatser för att hitta och anställa frilansare.

Som sagt, dessa marknadsplatser är också extremt konkurrenskraftiga. Om du väljer att använda dessa marknadsplatser tävlar du mest om priset. Kom ihåg att det är ett siffrespel. När du börjar börja förvänta dig att vinna mindre än 5% av de projekt du föreslår.

Kallkontakt

Kallkontakt är inte glamoröst, men om det görs korrekt kan det vara oerhört effektivt, särskilt om du har valt en specifik nisch. Om du till exempel bygger webbplatser för lokala restauranger, är metodiskt att nå ut till potentiella kunder på LinkedIn ett utmärkt sätt att trumma upp affärer.

Som med alla uppsökningar, se till att vara positiv, artig och ihållande samtidigt som du undviker att korsa linjen och bli en olägenhet. Om dina kunder inte har svarat efter 3-5 meddelanden är de troligtvis inte intresserade och det är dags att gå vidare.

Jobbstyrelser

Många jobbstyrelser listar frilansmöjligheter utöver heltidsarbete. Om du använder jobbtavlor, förväntar dig att gå igenom en liknande ansökningsprocess som för ett heltidsjobb.

AngelLists Freelance Job Board

AngelList och Vi arbetar på distans är populära jobbtavlor som ofta har frilansdesign och utvecklingsmöjligheter.

Sociala media

Sociala medier är ett extremt underskattat medium för att hitta frilansroller, särskilt eftersom du kan använda det som både en inkommande och utgående kanal.

Börja med att skriva inlägg om ditt nya frilansaffär på LinkedIn, Twitter och Facebook. Håll dina inlägg enkla; meddela ditt företag och de tjänster du erbjuder och låt folk veta hur de ska kontakta dig.

Du kan också använda sociala medier som utgående kanal genom att söka efter personer som behöver dina tjänster och kontakta dem direkt. Om du till exempel söker på Twitter efter “frilansdesigner” ger tusentals möjligheter som publicerats enbart den senaste dagen.

Ditt nätverk

Glöm inte ditt nätverk! Även om du inte tror att du känner några blivande kunder kommer du att bli förvånad över hur användbart ditt nätverk kan vara.

Räck ut till tidigare kollegor, vänner och familj för att berätta för dem om ditt nya företag och fråga om de känner någon du ska kontakta. Fråga också om de känner till frilansare som erbjuder kompletterande tjänster; till exempel, om du är en designer, fråga om utvecklare och marknadsförare. Dessa frilansare får ofta förfrågningar om vilken typ av arbete du gör, så att bygga relationer med dem kan vara en fantastisk källa till arbete.

Professionella grupper

Professionella grupper är en annan fantastisk källa till frilans leder. Leta efter frilansgrupper⁠ – både inom ditt eget område och kompletterande fält⁠ – samt alla branscher eller nischgrupper där dina blivande kunder umgås. Offentliga slackgrupper och lokala möten kan vara bra platser för nätverk och företag som söker frilanshjälp är ofta medlemmar.

Byråens underleverantörer

Stora byråer får ofta förfrågningar från kunder som är för små för dem. Att bygga en relation med en av dessa byråer är en fantastisk källa till nya leads. Leta efter byråer i ditt nätverk och nå ut för att schemalägga kaffe. Fråga om översvämningsarbete och hur som helst kan du vara till hjälp.

Innehållsmarknadsföring och öppen källkodsarbete

Innehållsmarknadsföring och öppen källkodsarbete är bra sätt att visa dina kunskaper för potentiella kunder. Som sagt, dessa kanaler tar tid, så det är bara värt att investera i dem om du verkligen är intresserad av själva arbetet och är villig att vara tålamod.

3. Nå ut

När du har identifierat potentiella kunder måste du ta kontakt. Oavsett om du når ut via e-post, LinkedIn eller något annat medium, vill du strukturera ditt meddelande så det är mest troligt att du får svar.

De bästa uppsatta meddelandena delar några saker gemensamt:

Good Outreach är personifierad

Ingen gillar att få formulärbrev. Så när du når ut till kunder, se till att din kommunikation inte känner sig konserverad.

Ja, det är okej att återanvända några vanliga rader, men ta dig tid att anpassa ditt meddelande till din potentiella kund. 

Bra uppsökande är kort 

Folk är upptagna. Presentera dig själv, förklara varför du tror att du kan hjälpa deras företag i specifika termer och ställa frågan. Tre till fyra meningar är mycket.

Freelance Outreach på LinkedIn

Bra uppsökande utnyttjar socialt bevis

Så snart du kan, införliva socialt bevis– i form av kundnamn eller vittnesmål – i din uppsökning. Utsikterna är mer benägna att svara när de känner sig bekväma att de pratar med någon som arbetat med klienter som dem.

Bra uppsökande är direkt

Stäng meddelandet med en direkt ber om en uppföljande konversation. Gör nästa steg klart och enkelt att ta. “Har du 15 minuter senare den här veckan att diskutera den här möjligheten?” är enkel och effektiv.

4. Kvalificera dina ledningar

Inte alla klienter skapas lika. Vissa blir lönsamma kunder, andra stängs aldrig, och andra blöder du fortfarande torrt, försöker ständigt ändra omfattningen på ett projekt, förlänga tidslinjen eller försena betalningen.

För att maximera lönsamheten och minska framtida huvudvärk är det viktigt att kvalificera dina utsikter på förhand. I din första konversation vill du lära dig några viktiga informationer.

Vilka är deras affärsmål?

Under dina inledande konversationer kommer din klient troligen att fokusera på det snygga i deras specifika projekt. De kanske vill att du ska utforma en webbsida eller bygga ett Shopify-tema. Hur som helst kommer de sannolikt att fokusera på funktioner.

Det är naturligt att börja med att ställa frågor om de olika kraven som de ställer. Vilken funktionalitet behöver de? Hur ska navigeringen se ut?

Motstå denna frestelse.

Det är viktigt att förstå projektets omfattning, men du måste förstå det motivering bakom projektet först. Vill de öka försäljningen? Hoppas de på att sänka driftskostnaderna? Med hur mycket?

Denna information är en av nycklarna till att skapa ett framgångsrikt förslag, och det kommer också att hjälpa till att informera din diskussion kring omfattning och funktioner. Om en klients underliggande mål är att öka försäljningen är det troligt att alla funktioner som inte driver försäljningen motiverar dem.

Lika viktigt är klienter vars motiv är vaga är vanligtvis de som ändrar omfattning ofta, fokuserar på pris över kvalitet och i allmänhet är smärtsamma att arbeta med. Om en klient inte tydligt kan formulera eller kvantifiera sina affärsmål, kan det vara bäst att avslå projektet.

Vilka är kundens viktigaste affärsmetrik?

När du har förstått kundens mål är det viktigt att dyka in i nyansen.

Om en klient vill att du ska omforma sin webbplats för att öka försäljningen och sedan få en förståelse för de statistik som driver dessa försäljningar – det genomsnittliga värdet på en försäljning är idag, webbplatsens nuvarande konverteringsfrekvens, hur många besökare webbplatsen får per månad – är avgörande.

Genom att be om dessa detaljer på förhand demonstrerar du för klienten att du är fokuserad på affärsresultat, inte bara estetik, och du kan värdefull information som hjälper dig att skapa en övertygande tonhöjd.

Vad är tidslinjen?

Bara för att en kund verkar upphetsad över något betyder inte att de är redo att köpa. 

Kvalificera dina leads genom att fråga dem vad deras tidslinje är. Om de inte planerar att komma igång inom de närmaste veckorna, justera dina förväntningar – och din ansträngning du gör – i enlighet därmed. Vissa av dessa kunder stängs så småningom, andra är bara fönsteshopping.

Vem är beslutsfattaren?

Ofta är personen du träffar först inte den som faktiskt kan skriva en check. Det är bäst att veta i förväg vem som har den sista beslutsmyndigheten så att du kan få deras input och feedback tidigt. Var försiktig med situationer där det inte finns någon tydlig beslutsfattare eller där du tvingas arbeta med en fullmakt.

Kan de ge dig råd?

Att sätta ihop ett förslag tar tid och ansträngning. Slösa inte det genom att gissa på pris. Försök istället att mäta budgeten på förhand. 

Du kan göra detta på några olika sätt, men det bästa alternativet är vanligtvis att fråga direkt. Prova något som:

Jag har sett projekt som detta gå för så mycket som $ 2000 och jag har sett dem gå för så mycket som $ 20.000. Det beror verkligen på de funktioner du letar efter och det underliggande värdet de driver för ditt företag. Har du en känsla av vad din budget är så jag kan skräddarsy mitt förslag i enlighet därmed?

Vissa kunder är förståeligt försiktiga med att frivilliga denna information; de tror att genom att dela sin budget med dig ger de upp förhandlingseffekten.

Om du stöter på detta problem kan du bara förklara igen att du kan skräddarsy projektet efter deras behov genom att utöka eller begränsa räckvidden, men att det sista du vill göra är att skapa ett förslag som inte kommer att fungera av budgetskäl. Vanligtvis får du åtminstone ett intervall som du kan lösa.

5. Perfekt din plats

Du är besatt av ditt hantverk, och med rätta. Men din klient bryr sig om sin verksamhet. De vill ha mer än bara en vacker webbplats, en väldesignad app eller ett välkodat projekt. 

Att skriva en perfekt tonhöjd betyder att prata med sina affärsbehov, så de bästa tonhöjderna följer en enkel struktur som sätter kundens behov, snarare än projektomfånget, först:

Beskriv smärtan

De smärta varför din klient är här idag. Beskriv den affärsutmaning de står inför, hur det skadar deras företag och varför det måste åtgärdas.

Till exempel:

Acmes widgetverksamhet växer snabbt och företaget behöver en modern försäljningsplattform för att hantera denna efterfrågan. Den nuvarande Acme-webbplatsen har en mängd olika design- och prestandafrågor som gör att Acme förlorar försäljningen till konkurrenterna. För närvarande är Acmes omvandlingsfrekvens mindre än hälften av branschgenomsnittet. Webbplatsen skapar också ett antal operativa huvudvärk relaterade till insamling av nyckelinformation för kundbeställningar, vilket tvingar Acme-operativa personal att dubbelkontrollera varje beställning manuellt vilket resulterar i över 400 man timmar förlorad produktivitet per månad.

Det här avsnittet påminner om möjligheterna till det affärsproblem som de står inför och visar att du förstår hur viktigt att lösa den utmaningen.

Beskriv drömmen

De dröm är där din klient vill vara; det är det framtida tillståndet där deras smärta är fast och allt fungerar bra. Beskriv verksamhetens framtida tillstånd med hjälp av mätvärden du samlade under kvalificeringsstadiet:

Acme överväger att göra om sin webbplats i hopp om att hantera dessa problem och öka försäljningen. Eftersom det genomsnittliga livslängdsvärdet för en Acme-kund är över $ 500, till och med en liten ökning av konverteringsgraden på 10% skulle vara värt över $ 250 000 per månad för företaget. Genom att effektivisera datainsamlingen kan den nya webbplatsen helt eliminera produktivitetsproblemen förknippade med dubbelkontroll av order, vilket gör att säljpersonalen kan fokusera på sina största och viktigaste kunder.

Att beskriva verksamhetens framtida status förstärker ytterligare att du förstår det verkliga skälet till projektet. Genom att beskriva den framtiden i monetära termer säkerställer du att du har dina utsikter uppmärksamhet.

Beskriv fixen

De fixera är kött av projektet. Det är de funktioner du skapar och lösningen du kommer att leverera. Beskriv både nyckelleveranserna och metoden du tar för att se till att dessa leveranser ger den framgång som din kund behöver.

Med slutmålet att hjälpa Acme att öka försäljningen och minska driftskostnaderna föreslår jag följande aktiviteter …

Förklara din passform

Det här avsnittet är nyckeln. Förklara varför du passar bäst för det här projektet genom att använda exempel på tidigare arbete, kundbedömningar eller annat du kan tänka på. Du vill att dina kunder ska tänka, “wow, vi måste få den här killen!”

Under min karriär har jag arbetat med hundratals webbdesign och marknadsföringsprojekt som det här; nuvarande och tidigare kunder inkluderar Apple, Microsoft och Netflix

Gör frågan

I det sista avsnittet, beskriv priser och tidslinjen och be om försäljningen. Om du har flera projektalternativ, förklara var och en i detalj.

Baserat på ovanstående uppgifter har jag satt samman tre alternativ för din övervägande …

Genom att följa den här strukturen kan du skapa ett övertygande förslag som avsevärt ökar dina odds för att vinna din kund.

6. Stäng affären

Du har skickat ditt förslag, men förvänta dig inte att din affär stängs omedelbart. Det finns några steg du behöver ta för att flytta din försäljning över mållinjen.

När och hur man följer upp

Om din klient inte svarar inom tre till fyra dagar efter mottagandet av ditt förslag är det okej att följa upp. Erbjuda att prata i telefon för att svara på frågor eller diskutera omfattning. Om du kan säga det på ett trovärdigt sätt, nämna att ditt schema fylls med andra projekt och att du vill se till att du reserverar en plats för dem. 

Detta får vanligtvis svar inom en dag eller två, men om du fortfarande inte hört tillbaka efter ytterligare 3-5 dagar, räcka ut igen. Du kommer nästan alltid att höra tillbaka på ett eller annat sätt på denna punkt.

Förslag till uppföljning i Gmail

Hantering av förhandlingar och pushback

Vissa kunder gillar att förhandla, så det är bäst att vara beredd. 

I allmänhet rekommenderar vi att man förhandlar om omfattning först. Om en klient vill att du ska sänka din avgift, har några funktioner eller delar av arbetet du kan eliminera från projektet för att tillgodose denna begäran.

Som en sista utväg kan du överväga att sänka din ränta medan du lämnar räckvidden intakt men se till att gå in i konversationen med ett pris som du absolut inte kommer att gå nedanför. Det är liten sak att ta på sig ett projekt som du inte kan leverera lönsamt.

Dokumentera avtalet

När du har godkänt projektets breda villkor måste du förbereda några dokument för att försegla affären. Vi rekommenderar att du skapar en Master Services Agreement att använda med varje klient och förbereda en Arbetsförklaring för varje specifikt projekt.

7. Bygg ett hållbart företag

När du har slutat affären bör dina affärsutvecklingsinsatser inte upphöra. Befintliga kunder är den absolut bästa källan för framtida arbete. Hänvisningar och behållare är två bra sätt att utnyttja befintliga relationer för att bygga en hållbar verksamhet.

Få remisser

När du är klar med projektet – eller några veckor i, om det är ett långsiktigt projekt – be din klient om feedback. Hur mår de om projektet? Är de nöjda med produktionen och din arbetsstil?

Förutsatt att kunden är nöjd, be om en remiss. Detta är vanligtvis mest effektivt om du letar framåt på LinkedIn och väljer några specifika personer som din klient känner till och för vilka de kan presentera dig. Överväg alternativt att be om en skriftlig rekommendation på LinkedIn.

Säljer retainers

För många kunder är ett komplett projekt bara början av resan. 

Webbplatser behöver nytt innehåll, konverteringsfrekvensoptimering, underhåll och pågående säkerhetskopior. Mobilappar måste stödja de senaste enheterna. Och i stort sett behöver alla projekt under solen någon slags uppdatering då och då.

Hållare kan vara ett utmärkt sätt för frilansare att tjäna pengar på dessa behov. För en månadsavgift kan du ge löpande uppdateringar, försäkra dig om underhållsproblem med en supportplan eller ge analyser och prestandarådgivning.

Det finns många sätt att strukturera hållare, de mest lönsamma behållaravtalen erbjuda produktiserade tjänster snarare än bitar av din tid.

Kom bara igång

Som vi har sett behöver inte försäljning av webbdesign och utvecklingsprojekt vara svårt. Den verkliga nyckeln är att bara komma igång och fortsätta öva.

Om du följer stegen ovan får du ta hand om det på nolltid.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map