En krasskurs för Google Analytics för digitala marknadsförare

Bidraget av gästsexperten Andrew McLoughlin för Colibri Digital Marketing


En sak som vi har lärt oss som en topp San Francisco-marknadsföringsbyrå är att våra ansträngningar är nästan helt meningslösa om vi inte har ett sätt att mäta vår inverkan. Liksom de flesta företag beror vår feedback på, spårar resultat, testar nya tillvägagångssätt och strategier och kan jämföra resultaten objektivt.

För digitala marknadsförare är Google Analytics ett av de viktigaste verktygen för att spåra resultat och se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer. Vi har sammanställt denna kraschkurs nedan för att ge dig den ram du behöver för att förstå programvaran och för att börja bearbeta den till din egen digitala verktygssats. En liten ansvarsfriskrivning, detta är inte avsett att ersätta Googles egen analyskurs och certifiering, utan snarare komplettera den.

Google Analytics och vikten av siffror

Föreställ dig ett scenario: Det är mitten av våren. Din webbplats har just publicerat en ny målsida som använder en något annan frasering än ditt vanliga varumärke. Du länkar till målsidan från ditt månatliga nyhetsbrev och publicerar länkar till det på dina sociala mediekonton. Tre dagar senare har din webbplats en uppmätt ökning av omvandlingar (säger försäljning från din onlinebutik). Det verkar som omvandlingarna korrelerar med den nya målsidan, med det förändrade varumärket, så du gör hela webbplatsen igen för att matcha den nya tonen och bilderna. Plötsligt sjunker emellertid konverteringarna och intäkterna är en låg lågtid. Vad gick fel?

Felet i det här exemplet matchade korrelationen mellan de två händelserna – den nya målsidan och ökningen av omvandlingar – och antog utan bevis att det nya varumärket direkt orsakad piggen i omvandlingar. Om du har spårat din trafik med Google Analytics skulle du ha sett att avvisningsfrekvensen för den nya målsidan var ovanligt hög och tiden på sidan var ovanligt låg. människor hatade det nya varumärket, även människor som gillade din webbplats tillräckligt för att registrera sig för nyhetsbrevet. Dina omvandlingar spikade för att de alltid spikar runt denna tid på året: folk köper presenter till mors dag.

I det här scenariot skulle dataanalys ha räddat din webbplats från det olyckliga självsabotaget av att agera skrot utan bevis. Att ha hårda siffror, spåra deras ursprung och segmentera uppgifterna med ett antal olika variabler är den enda tydliga vägen till framgång.

På vilket sätt Inte För att använda Google Analytics

-Kanaler kontra tekniker

Även om vårt scenario ovan berättade, ska du inte missa Google Analytics för det enda marknadsföringsverktyget som alla tar för. Det finns faktiskt ett kardinalfel som många oerfarna digitala marknadsförare gör när de använder Google Analytics för första gången. Låt oss förklara.

I grund och botten bryter Google Analytics upp data främst per kanal. Det finns andra sätt att konfigurera dina rapporter, men standarden, och den som de flesta börjar med, delar upp trafiken i grupper som “Organisk” (personer som hittade din webbplats i sökresultaten genom att fråga relevanta sökord), “Direkt” ( personer som klickade på en länk, laddade ett bokmärke eller skrev en URL), “Socialt” (personer som kom från referenser från sociala medier), “Betald sökning” (personer som klickade på en betald annons) och så vidare.

Denna standardgruppering av data gör det farligt enkelt att tänka på varje diskret kanal som en diskret marknadsföring strategi. Det är en allvarlig fallgrop, och den fångar fler och fler digitala marknadsförare i sin snare.

Google Analytics gör ett bra jobb med att berätta om din webbplatstrafik, användarnas beteende och så vidare, men behandla det inte som en fångst för dina bredare marknadsföringsinsatser. Det bästa rådet vi kan ge er är att använda verktyget på det sätt det är avsett. Försök inte att hamra en spik med en skruvmejsel, och förvänta dig inte att Google Analytics gör det tunga lyftet för din digitala marknadsföringsstrategi.

Vad det Kan Do

Så med det ur vägen, låt oss prata om Google Analytics olika styrkor och applikationer. Det kan berätta var dina besökare kommer ifrån, genom att gruppera din trafik i diskreta källor. Den kan berätta vilka slags sökvägar användarna följer när de kommer till din webbplats och data kan segmenteras med ett antal variabler för att få en mer omfattande bild. Det kan spåra omvandlingar, mål och användarinteraktioner, och under rätt omständigheter kan det användas för att se om nya marknadsföringsinitiativ har de effekter du hoppades på.

Låt oss föreställa oss ett annat scenario. Du vill ta reda på mer om dina användares demografi, särskilt för att hjälpa dig att avgöra om det skulle vara värt din tid att investera i en dedikerad mobilversion av din webbplats eller omdirigera dina marknadsföringsinsatser. Så du kartlägger data, fördelar dina användare efter plats, enhetstyp (skärmupplösning kan berätta om det var en surfplatta, mobiltelefon eller skrivbord), webbläsare, språk och så vidare.

Genom att analysera resultaten upptäcker du att en majoritet av dina besökare främst är tysktalande surfplattaanvändare, de flesta är baserade i Europa. Det verkar också som att majoriteten av dina användare är upprepade besökare, vanligtvis efter en direktlänk.

Så vad gör du?

I det här fallet skulle du vara klok att investera i en tysk språkversion av din webbplats, optimerad för mobil. Du skulle förmodligen också se betydande framgång från en nyhetsbrev, eftersom en så stor andel av dina användare har visat ett återkommande eller konsekvent intresse för ditt innehåll.

Genom att låta uppgifterna berätta mer om vad som verkligen händer, kommer du att ha lärt dig mer om dina användare och du kan bättre tillgodose deras behov.

benchmarking

Saken med data, till och med omfattande data, är att den inte är användbar för dig utan sammanhang. Du kan inte extrapolera från ens några få datapunkter. Det är här benchmarking kommer in.

I grund och botten är benchmarking processen genom vilken du spårar data över tid, i förhållande till omständigheterna, för att få en känsla för hur en “typisk” spridning skulle se ut, så att du har ett sätt att utvärdera data för en viss kampanj mot ett genomsnitt . När det är möjligt spårar vi data i minst tre månader, minst, när vi kommer med våra riktmärken, bara för att redovisa outliers (som mors dagshopping!) Helst vill du spåra data mot riktmärken från samma månad i år, samma veckodag och till och med samma tid på dagen. Till exempel, om din trafik vanligtvis går över 05:00 (det är 14:00 i Berlin), vill du spåra dina resultat från samma tidsperiod när du jämför resultat från en ny kampanj eller målsida. De flesta affärssidor spikar vanligtvis på mitten av dagen på vardagar, medan de flesta fritidssajter spikar på kvällar och helger.

Om din webbplats har funnits ett tag, är det alltid bra att spåra årets jämförelseindex. Om din webbplats spikar runt jul ska du inte förtvivla om din trafik för juni inte stämmer överens med alla tidpunkter. Ju mer du kontekstualiserar dina data, desto mer användbar kommer det att vara, och desto mer exakta och korrigera slutsatserna du genererar.

Tips och strategier

-Rör inte vid rådata

Från det ögonblick du implementerar dina analytiska spårningskoder ska du hålla en vy som är helt ofiltrerad och omodifierad. Om du inte har en, gör en nu. När du filtrerar dina data filtreras de retroaktivt. Google sparar inte tidigare versioner, så dina ändringar är permanenta. Om du av misstag implementerar ett filter felaktigt eller raderar vissa data, har det gått för gott, så håll en säkerhetskopia av hela ditt konto. Du kan alltid bygga om filter, men du kan inte återställa data utan ett arkiv.

-Testa allt i en testvy först

Liksom föregående tips, gör alltid ändringen i en sandlåda först när du lägger till filter eller skapar en anpassad vy. Använd en testvy för att leka och se till att dina filter gör vad du vill att de ska göra. På så sätt har du en chans att försöka igen och göra det perfekt innan du gör ändringen permanent.

-Skapa inte en miljon filter när en kommer att göra det

Säg att du filtrerar bot-skräppost (och det borde du vara!). Du vill inte ha falska användardata som rör dina resultat, och det finns många värdsnamn som du vill utesluta. Kom dock ihåg att du kan skriva ett enkelt regelbundet uttryck som du kan lägga till på obestämd tid för varje nytt värdnamn du vill filtrera ut. Genom att göra bara ett enda filter, kallad “bot spam” eller något, och använda det ordentligt, kan du spara dig själv besväret med att försöka kamma igenom hundratals enskilda filter när du behöver lägga till eller modifiera en viss sak. Det är bästa praxis, och det kommer att rädda dig från en enorm huvudvärk på lång sikt.

-Dokumentera allt efter datum

Med Google Analytics kan du föra en logg över ändringar, revideringar, nya sidor och mer, och du bör spela in varje förändra. Jag kan inte betona det nog. Föreställ dig att lägga märke till en oförklarlig topp i trafiken som började för två eller tre månader sedan, men som börjar avta. Vilken förändring gjorde du på din webbplats för tre månader sedan som kan ha utlöst den? Publicerade du ett nyhetsbrev eller täcker du ett visst ämne i din blogg? Har du ändrat din webbplatsarkitektur eller omstrukturerat menyerna? Har du lagt till en spårningskod på en sida som alltid hade varit där, som nu underpresterar av en eller annan anledning?

Utan en logg, och utan sammanhang, kommer dina data, oavsett omständliga, inte att vara användbara för dig.

Avskild tankar

Det är det för vår snabba Google Analytics-kraschkurs för digitala marknadsförare. Vi hoppas att det ger dig mer en grund för hur du använder detta extremt mångsidiga verktyg. Om du redan är känd i Analytics hoppas vi att det här inlägget kommer att inspirera dig att fortsätta utveckla goda vanor och få ut mesta möjliga av dina uppgifter i dina pågående digitala marknadsföringsinsatser. Om du har kommit till slutet av detta inlägg, för Colibri Digital Marketing, tack för att du läste. Du äger. Vi välkomnar din feedback, så låt oss prata Facebook eller Twitter, och låt oss veta vad du tycker! Och ett uppriktigt tack till våra vänliga värdar för att ha drivit detta inlägg.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map