Blogg kontra webbplats – vilken bör du välja?

Blogg vs webbplatsDet finns två frågor som vi ställs mycket ofta. Båda kretsar kring ämnet bloggning: “Blogg kontra webbplats – vad är skillnaden mellan dem?” och “Ska jag få en blogg eller en webbplats?”


Det är ingen överraskning att människor kämpar med dessa saker. Hela bloggen mot webbplatsraden kan vara förvirrande om du aldrig har experimenterat med ämnet förut.

I den här korta resursen visar vi dig exakt vad skillnaderna mellan bloggar och webbplatser är, hur du bestämmer vilken du behöver, vad kostnaderna är och hur du gör en blogg eller en webbplats ensam och problemfri.

Blogg kontra webbplats – vad är skillnaden?

Okej, det kan vara förvånande, men låt oss börja med följande uttalande:

En blogg är en webbplats.

Tänk på det så här:

Blogg vs webbplats

I detta ljus är en blogg en sorts hemsida.

För att göra det lättare att förstå, låt oss börja i mitten av frågan:

Vad är en webbplats?

Om du går till din Chrome eller Safari och anger vilken webbadress du vill websitesetup.org – du kommer att hamna på en webbplats. Faktum är att navigera var som helst alls från din webbläsare kommer du att landa på någon typ av webbplats. Detta betyder att Google också är en webbplats, så är Facebook och YouTube också.

Webbplatser identifieras av deras domännamn – webbadresser. Som ni ser är den här webbplatsens adress websitesetup.org. Facebooks adress är facebook.com, och så vidare.

Okej, så vad är skillnaden mellan en blogg kontra en webbplats, specifikt?

Grafen ovan visar att bloggar är en delmängd av webbplatser. Det här är något bilar kontra racerbilar. Vilket innebär att de alla har fyra hjul och en motor, men syftet med en racerbil är mycket mer specifikt.

Vad är en blogg?

En blogg är en typ av webbplats där huvudfokus är att framträdande visa enskilda bloggartiklar (kallas blogginlägg) genom att visa dem på bloggens hemsida i omvänd kronologisk ordning (nyast först).

Även om detta kanske låter invecklat till en början, är idén väldigt enkel i praktiken. Målet är att se till att den som besöker en blogg ser det senaste blogginlägget högst upp på hemsidan.

Så här ser det vanligtvis ut:

bloggexempel

Personen som driver bloggen – vare sig det är en företagare eller en person – kan dela historier / nyheter / artiklar som är de mest relevanta vid en viss tidpunkt.

Med det sagt är bloggar främst textbaserade. Meningen är att fokus är på skriven artiklar mer än på det visuella – t.ex. bilder osv.

Bloggar körs också på det som kallas ett CMS (Innehållshanteringssystem). Detta är bara ett fint namn på ett verktyg som gör att du kan redigera ditt blogginnehåll på samma sätt som om du gör det i MS Word eller Google Docs. Detta CMS underlättar hanteringen av ditt innehåll eftersom du inte behöver någon kunskap om webbutveckling eller programmering för att ta hand om bloggen effektivt.

Å andra sidan, om vi tittar på en generisk webbplats finns det inget sådant krav. Webbplatser kan presentera sitt innehåll på vilket sätt som helst. Innehållet kan också vara allt från text-endast sidor till bilder, till videor, till produkter i en onlinebutik och så vidare. Webbplatser kan också använda ett CMS. Men de kan också använda statiska, HTML-dokument som är byggda av en webbutvecklare.

Med det sagt, låt oss svara på följande:

“Hur man avgör om jag behöver en blogg kontra webbplats?”

Innan vi hjälper dig att ta itu med denna fråga, låt oss börja någon annanstans.

År 2019 behöver du verkligen inte tänka på “blogg vs webbplats” som antingen eller.

De moderna verktygen som vi har till vårt förfogande gör det möjligt för oss har båda på samma gång. Sättet att få det är att använda en kraftfull webbplats CMS, som gör att du kan skapa en blogg som en del av din webbplats. Så, i slutet av dagen, vad du får är en funktionell webbplats med inbyggd bloggfunktion.

Till exempel kallas det mest kraftfulla och populära sådana CMS WordPress, och det är faktiskt vad webbplatsen du läser just nu använder.

 • WordPress är gratis, öppen källkod och lätt att använda, även för en nybörjare.
 • Det är en bloggmotor av naturen. WordPress började sitt liv som blogg CMS. Men det har utvecklats till mycket mer under åren.
 • WordPress kan driva flera typer av webbplatser, inklusive bloggar.
 • I skrivande stund driver WordPress mer än 30% av hela webben. Ja, det är korrekt, ungefär en av tre webbplatser på webben körs på WordPress!

Bara för att sammanfatta; tänk inte på detta som att du måste välja mellan en blogg eller en webbplats. Bygg istället din webbplats på WordPress och bestäm sedan om du vill inkludera en bloggkomponent senare. Det är en mer framtidssäker lösning än något annat.

Alternativt är här några andra webbplatsbyggare om du är ganska säker på att du inte kommer att behöva en blogg ändå.

“Kan jag använda en blogg / webbplats för företag?”

Om du befinner dig i en situation där du vill starta ett onlineföretag blir frågan om en blogg kontra webbplats ännu viktigare.

Som erfarenheten visar oss, visar bloggar sig vara oerhört effektiva som verktyg för företag.

 • Hubspot rapporterar att företag med bloggar får 55% fler besökare än företag med bara standardwebbplatser.
 • Att ha en blogg ger dig några specifika fördelar. Chef för dem; sökmotorer som Google älskar helt enkelt bloggar. Det beror på att en blogg per definition alltid är mer uppdaterad än statiska webbplatser och alltid kommer att ha lite nytt innehåll att visa människor. Google tycker mycket om den här typen av saker!
 • När du publicerar ett nytt inlägg på din blogg kommer din webbplatsmotor – WordPress – att pinga Google automatiskt och bjuda in dem att komma och indexera ditt nya innehåll. Statiska webbplatser ger dig inte denna bonus.
 • Att ha en blogg gör det också lättare att marknadsföra ditt företag på sociala medier. Tänk på det här sättet, om du bara har en statisk webbplats, vad kan du exakt dela med dina följare på sociala? Samma webbsida som innehåller ditt företags beskrivning, om och om igen? Människor kommer att bli uttråkade ganska snart. Som jämförelse är nya blogginlägg perfekt för att dela med dina människor på sociala medier. Eftersom innehållet alltid är nytt kommer dina följare mer benägna att kolla in det.

Den enda nackdelen med bloggar är att någon måste skriva allt detta nya innehåll för din blogg. Därför kräver en blogg en viss pågående tidsinvestering – du bör sträva efter att publicera ett nytt blogginlägg minst en gång varannan vecka, så var medveten om det. Statiska webbplatser är å andra sidan ofta en engångsinsats, vilket kan vara deras fördel när vi pratar blogg kontra webbplats.

“Kan jag tjäna pengar med en blogg / webbplats?”

I ett ord, ja.

Det finns många sätt att tjäna pengar på din blogg eller webbplats. Vi har till och med sammanställt en lista med 33 sådana sätt här.

Vi uppmuntrar dig att kolla in den artikeln för mer detaljerad information, men i allmänhet är de mest enkla metoderna för att tjäna pengar från din webbplats att:

 • sälja annonsutrymme på webbplatsen / bloggen (vanligtvis via AdSense)
 • acceptera donationer
 • affiliate-marknadsföring – marknadsföra andra människors produkter för en provision
 • sälja dina egna produkter

På tal om att sälja produkter:

“Kan jag sälja på min blogg eller webbplats?”

Som vi sa tidigare har den mest populära CMS – WordPress – fått sitt namn för att kunna köra vilken typ av blogg eller webbplats som kan tänkas, och detta inkluderar även onlinebutiker!

Så att svara snabbt, ja, du kan sälja på din blogg eller webbplats.

 • Om du är på WordPress kan du börja sälja produkter efter att du installerat ett extra plugin som heter WooCommerce. Det kommer att göra din blogg eller webbplats till en fullfjädrad e-handelsbutik.
 • Om du använder en annan webbplatsbyggare, som Wix eller Squarespace då får du en e-handelsmodul direkt ur rutan.

“Kan jag Bskapa en blogg eller en webbplats på egen hand? ”

Återigen är svaret ja.

Du kan bygga en blogg eller en webbplats helt själv, och du behöver inte ens några expertkunskaper eller färdigheter för att dra bort det.

Vi förklarar allt här steg för steg:

 • Hur man startar en blogg – nybörjarguide
 • Hur man skapar en webbplats – från tom duk till en arbetsplats

“Vad kostar det att bygga en blogg kontra webbplats?”

Kostnaden beror på den webbplats eller bloggmotor / plattform som du kommer att använda.

Om du bestämmer dig för att bygga din webbplats med WordPress, måste du få ett webbhotellkonto och ett domännamn innan du kan göra din webbplats operationell.

 • Enkelt sagt är webbhotell där din webbplats eller blogg finns.
 • Ett domännamn är din webbplats adress på webben.

Även om detta kan låta skrämmande om du inte har arbetat med webbhotell eller domäner ännu, är dessa saker faktiskt ganska enkla att hantera när du väl har kommit till det.

Att köpa en värdplan för WordPress från ett företag som Bluehost är till exempel så enkelt som det kan vara. Allt du behöver göra är att registrera dig för ett värdkonto och betala fakturan (startar från $ 2,95 per månad).

Som en del av erbjudandet får du ett domännamn gratis, och Bluehost kommer också att se till att installera allt – och sedan överlämna dig en operativ WordPress-webbplats. Allt du behöver göra är att konfigurera det genom att välja ett WordPress-tema och få din webbplats att se ut som du vill ha den.

 • Här är vår nybörjarguide för att anpassa WordPress.

Om du bestämmer dig för att använda en annan plattform, som Squarespace eller Wix istället för WordPress, följer du också en liknande registreringsbaserad process. I slutet av det får du en fungerande tom webbplats som du kan ytterligare anpassa också. Den här rutten kan vara lite dyrare, men:

 • Squarespace börjar på $ 12 / månad personlig och $ 18 / månad affär
 • Wix börjar med $ 13 / månad personlig och $ 23- $ 49 / månad affär

I de flesta fall kommer WordPress att bli mycket billigare totalt sett.

Här är en mer djupgående titt på hur mycket kostar en webbplats.

“Vad sägs om att skala upp min webbplats i framtiden?”

Tillväxt är förmodligen mycket på ditt sinne, särskilt om du kommer att lansera din webbplats för ett affärsändamål.

Den goda nyheten är att webbplatser och bloggplattformar av högsta kvalitet inte hindrar din tillväxt på något sätt.

Till exempel används WordPress av några av de största märkena på nätet, inklusive jättar som BBC, Trådbundet, och även Beyonce. Helt enkelt, om den kan betjäna dem, kommer den att kunna betjäna ditt företag också.

Det enda du kanske vill göra när du börjar locka fler besökare är att stöta upp dina webbhotell-specifikationer till en högre nivå – bara för att se till att servrarna kan hantera all trafik.

Bortsett från det kan du lägga till så många sidor du vill, så många blogginlägg du vill, och så många produkter du vill, och fortfarande vara säker på att allt fungerar utan problem.

Det är också en bra idé att överväga att lägga till ett forum till din webbplats eller blogg eftersom det är ett utmärkt sätt att bygga besökarnas lojalitet och uppmuntra gemenskapsaktivitet.

Vad kommer härnäst?

Vi hoppas att detta har varit till hjälp och att ämnet för en blogg kontra webbplats inte är något mysterium för dig längre. Att ha en online-närvaro är avgörande om du driver ett företag, men också en cool hobby att ha som individ.

Återigen, för att starta ditt äventyr med bloggar och / eller webbplatser, känn dig fri att läsa dessa guider:

 • Hur starta en blogg – nybörjarguide
 • Hur skapa en webbplats – från tom duk till en arbetsplats
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me