Bästa statiska webbplatsgeneratorer

Bästa statiska webbplatsgeneratorer


Processen med att bygga en webbplats har två delar: du tillhandahåller innehållet och sedan tar ditt CMS – WordPress, eller vad du än väljer att använda – ta det innehållet, kombinerar det med ditt valda tema och dina valda mallar och skapar en webbplats ur för dina kunder eller dina läsare att läsa. Men de två delarna behöver inte göras tillsammans: de kan separeras från varandra, och det är vad en statisk platsgenerator (SSG) gör.

I den här guiden förklarar vi vad statisk webbplatsgenerering är och fördelarna med den och listar de tio bästa statiska webbplatsgeneratorerna för att ge lite vägledning om hur man väljer mellan dem.

Hur fungerar en statisk webbplatsgenerator? Och varför använda en?

De flesta CMS: er, som nämnts, gör två saker: de förvandlar ditt innehåll till HTML genom att kombinera det med dina teman och mallar, och sedan gör de HTML-koden tillgänglig som en webbplats. En statisk webbplatsgenerator delar upp processen i två: den del där ditt innehåll förvandlas till HTML sker på din egen dator, vilket ger dig en mapp full av HTML-filer. Du överför sedan dessa HTML-filer till webben, där de görs tillgängliga som en webbplats för alla.

Men varför gör detta? Det finns ett antal fördelar.

Den första är säkerhet. Eftersom din webbplats, det som människor interagerar med, är enkel HTML, och det är mycket svårare att hacka den. Och eftersom den statiska webbplatsgeneratorn, som innehåller all datorkod som gör arbetet, bara körs på din egen dator och inte alls utsätts för den större världen, kan den inte heller hackas. Detta innebär att säkerhetsuppdateringar till stor del är onödiga; du behöver inte längre besväras med vanliga popups som säger att du ska uppdatera ditt CMS, uppdatera dina plugins, uppdatera din webbplats.

För vissa kan detta vara tillräckligt med anledning i sig, men det finns en andra viktig fördel för statisk webbplatsgenerering: prestanda.

En webbplats tillverkad av statisk HTML kan ladda mycket snabbare än en där den behöver behandlas vid varje besök. Istället för att innehållet och temat kombineras på nytt varje gång en besökare tittar på webbplatsen utförs detta arbete en gång vid generationen på din dator och behövs sedan inte igen. Istället är webbplatsen redan i synlig form.

Bättre prestanda gynnar din webbplats på alla möjliga sätt. Dina kunder är mer benägna att fortsätta visa och avvisningsfrekvensen är lägre,  Snabbare sidbelastningstider är bra för SEO eftersom Google och andra sökmotorer värderar snabba prestanda och ökar din ranking.

Trafikökningar är inte ett problem; om du plötsligt har en topp i antalet besökare, kommer det att hanteras helt fint, och du kommer aldrig att se ett av dessa “502 Bad Gateway” -meddelanden när en webbplats är överbelastad just när den blir populär.

Med alla silverfoder, även om det finns ett moln, och för statisk webbplatsgenerering, behöver du onekligen vara beredd att vara lite mer teknisk för att använda den här tekniken för din webbplats.

Denna separering av “generationssteget” och “publiceringsstadiet” måste förstås, och statiska webbplatsgeneratorer, i allmänhet, tenderar att anta lite mer av en teknisk kunskapsbaslinje än den vanliga typen av dynamisk CMS. I synnerhet kräver de flesta statiska webbplatsgeneratorer åtminstone lite kännedom om kommandorad: dessa appar tenderar att drivas av att köra kommandon, snarare än genom att peka och klicka.

På grund av behovet av kommandoraden kanske inte statiska webbplatsgeneratorer är för alla, men om du är beredd att överväga att rulla upp ärmarna och dyka lite djupare än normalt finns det några potentiella segrar.

Låt oss titta på de tio bästa statiska webbplatsgeneratorerna och sedan hur vi väljer mellan dem.

De 10 bästa statiska webbplatsgeneratorerna

1. Hugo

hugo logotyp

Hugo är i det enklare slutet av de terminalbaserade statiska webbplatsgeneratorerna att installera och använda. Deras dokumentation, särskilt på hur man installerar Hugo och få den igång, är ganska omfattande och det behöver inte du installera en ny paketbutik först och sedan installera Hugo från.

Den har en stor mängd förbyggda teman vilket gör det lättare att välja och välja utseendet du vill ha på din webbplats, och en av de viktigaste funktionerna som Hugo-teamet har är dess bygghastighet.

Att göra en ändring av din webbplats genom att lägga till eller redigera innehåll, eller ändra temat, kräver att du “bygger om” webbplatsen: det vill säga genomföra processen att kombinera innehåll med ett tema till HTML för varje sida. Till och med en liten skillnad i prestanda för bygghastighet kan göra skillnaden mellan dina väntade sekunder och väntan på minuter för att se resultatet av en förändring du har gjort, och Hugo arbetar hårt för att vara snabbast på det.

Om du bygger en webbplats från befintlig data, kommer Hugo “Datadriven innehåll”-Funktionen gör det relativt enkelt att innehållet på webbplatsen tillhandahålls i CSV- eller JSON-format. Detta kan vara ett användbart sätt att ta några befintliga data som du vill exponera för världen på ett mer bekvämt sätt som de kan bläddra igenom och navigera igenom utan att behöva avfyra Excel eller Google Sheets.

2. Elfte eller elfte11ty logotyp

11ty är en av de nyare SSG: erna men uppgraderar popularitetslistan. Den fakturerar sig själv som “en enklare statisk webbplatsgenerator”. Det kräver emellertid en rimlig teknisk kunskap (och dess dokumentation återspeglar detta) men för de som kan förstå det gör det saker på ett elegant sätt.

11ty är skriven i JavaScript och kräver det node.js att jobba; måste du installera det först om du inte redan har gjort det, och sedan installera 11ty från kommandoraden.

11ty ser starkt på webbplatsens prestanda, till den punkt där de stolt visar en prestanda topplista av webbplatser som är byggda med det, och det är mycket populärt bland webbproffs och de som kuraterar och bygger den öppna webben mer generellt.

3. Pelikanfå pelikan logotyp

Pelikan har en ganska avskalad estetik men använder Python som sitt underliggande programmeringsspråk, har potentialen att utvidgas i nästan vilken riktning du kanske vill ha med lite extra programmering.

Det har stöd för att importera webbplatsdata från WordPress, vilket gör det enklare än vissa andra SSG: er att flytta från en befintlig WordPress-webbplats till statisk webbplatsgenerering utan att tappa din nuvarande installation. Och som den bättre klassen av SSG: er är den utformad för att kunna hantera en hel webbplats och inte främst för bloggning.

Pelikan har dock en något brant inlärningskurva till att börja med, vilket gör den mer lämpad för någon som redan är lite bekant med Python. På samma sätt behöver du en Python-installation på din dator redan, och ingen vägledning ges för icke-utvecklare som inte har detta … men om du är en utvecklare som redan använder Python är Pelican ett bra ställe att börja.

4. Nikola

nikola logotyp

Nikola tar en mycket “batteri inkluderad” strategi för statisk webbplatsgenerering, som ger mycket detaljerade mallar för bloggning och fullständiga webbplatser, men också bildgallerier och sök bland annat.

Den har en ganska omfattande lista över plugins och teman också. Även om Nikola tenderar mot det mer tekniska slutet av marknaden; du måste vara ganska säker på Python-utvecklingen för att göra mer än grunderna här, men om du är så erbjuder Nikola mer utdragbarhet än många av alternativen.

Teman listan är inte särskilt omfattande, så om du letar efter något vackert snarare än informativt kan det vara bättre att leta någon annanstans. Men ombyggnadshastigheten är snabbare än de flesta av de andra möjligheterna.

Precis som Pelican förutsätter Nikola att du redan har Python tillgängligt och förklarar inte hur man gör det möjligt, så om du inte och är på Windows, kanske du vill titta på ett av de andra alternativen.

5. GatsbyGatsby logotyp

Gatsby kallar sig en statisk PWA-generator. PWA är begreppet konst för Progressiva webbappar, som kan fungera offline, läggas till på startskärmen på mobil och så vidare. Det är möjligt att göra detta med vilken webbplats som helst, inklusive de som genereras med andra SSG: er, men Gatsby tillhandahåller detta stöd ut ur lådan.

För dem som är bekanta med React, webbkomponentbiblioteket, kan Gatsby vara ett bra val eftersom det är byggt runt det, så att du kan återanvända den välbekanta miljön som du redan känner – verkligen, Reacts egen webbplats är byggd med Gatsby.

Gatsby kräver både node.js och versionskontrollsystemet git att bli installerad. De har en ganska detaljerad uppsättning dokumentationssidor om hur du skapar en Gatsby-miljö, inklusive på Windows, men det är snarare en involverad process om du inte känner till kommandoraden. Dokumentationen blandar också Windows och Linux och Mac-instruktioner tillsammans, vilket gör det lite svårt att följa.

6. Jekyll

Jekyll logotyp

Jekyll är en av de äldsta statiska webbplatsgeneratorerna men är fortfarande under aktiv utveckling, och dess popularitet väckte till stor del floden av SSG-innovation som har producerat allt annat på denna lista.

Ett av dess påståenden om berömmelse är att det är inbyggt i Github-kodtjänsttjänsten: det är möjligt att spara ditt innehåll i en Github förvaret, en moln enhet för kod, på ett sätt som Github kommer att köra Jekyll-koden för du och konverterar innehållet till en webbplats utan att du behöver köra någon kod alls.

På detta sätt Github-sidor tjänsten kan användas som värd för din statiska webbplats utan kostnad, och dokumentationen för hur du ställer in detta är ganska tydlig och lätt att följa.

Det kommer emellertid fortfarande att kräva viss kännedom om git kodkontrollsystem. Naturligtvis är det också möjligt att köra Jekyll själv på din egen dator, och de tillhandahåller en uppsättning Windows installationsinstruktioner, även om Windows inte officiellt stöds.

7. Statiq.web

statiq logotyp

Statiq Web är ett ganska nytt tillägg till SSG: s rang och är fortfarande under ganska tung utveckling. Så det passar bäst för dem som är villiga att delta i den processen och gå med i samhället genom att mata in vad som fungerar bra och vad som inte gör det.

Dess unika försäljningspunkt är att den är byggd med .NET, så de med viss kunskap om den programmeringsstacken kommer att finna att Statiq Web passar bra med sin befintliga erfarenhet. Det är ett exempelprojekt med det mer allmänna Statiq-ramverket, så en mer erfaren programmerare kanske kan omfamna det större ramverket för att bygga något mer omfattande.

8. Publii

Publii logotyp

Publii, till skillnad från de flesta andra statiska webbplatsgeneratorer här, är inte ett kommandoradsverktyg. Istället är det en stationär applikation, tillgänglig för Windows, Mac och Linux.

Du kanske tänker på detta som något som liknar WordPress, förutom att istället för att vara en webbplats är det ett program som körs på din dator och sedan genererar en statisk version av webbplatsen, redo att publiceras som de andra verktygen gör.

Det finns inbyggda publiceringsverktyg för att driva den statiska webbplatsen till en mängd befintliga värdar, till exempel Netlify och cloud hosting-platser. Det har ett importsystem för att konvertera en befintlig WordPress-webbplats till Publii och en marknadsplats för betalda teman på professionell nivå.

Applikationen i sig är gratis och öppen källkod och har en aktiv community med användare som hjälper varandra på ett diskussionsforum. Publii är den minst tekniska av de statiska webbplatsgeneratorerna som för närvarande erbjuds, men har fortfarande ganska mycket av alla sina fördelar. För någon som inte vill komma in på ett kodnings- och kommandoradsbaserat tillvägagångssätt är det en utmärkt lösning.

9. WP2Static

wp2statisk logotyp

WP2Static tar en ganska annorlunda inställning än andra statiska webbplatsgeneratorer: det är inte en webbplatsansvarig i sig. Istället fungerar det hand i hand med WordPress för att skapa en statisk version av en webbplats som hanteras av WordPress själv.

På språket i beskrivningen ovan lämnar WP2Static WordPress ansvarig för din redigering och förvandlar ditt innehåll till HTML genom att kombinera det med dina teman och mallar. Gå sedan in i WP2Static för att ta den HTML och publicera den som vanlig HTML någonstans på webben.

Det finns några uppenbara fördelar med detta: kan du fortsätta använda WordPress-gränssnittet som du är bekant med, och du har tillgång till alla WordPress breda bibliotek med teman och plugins.

Men det finns nackdelar med detta också: det är viktigt att flytta din WordPress-installation till någon annanstans, annars förlorar du en majoritet av fördelarna med statisk webbplatsgenerering.

Att ha din webbplats statisk ger stora säkerhetsfördelar eftersom du inte använder en dynamisk produkt som WordPress, men med den här lösningen är använder fortfarande WordPress. Så det är viktigt att dölja det WordPress borta någonstans där det inte kan nås av någon utom dig.

De tekniskt sinnade kan flytta den till en dold server eller köra WordPress på sina lokala maskiner. Någon som inte omedelbart förstår hur man gör det kan ha svårt att följa de koncept som är inblandade, och det kan vara förvirrande att komma ihåg att webbplatsen som ditt (dolda) WordPress genererar inte är den webbplats som allmänheten ser förrän publiceringsknappen är tryckt.

Men om du är väldigt van vid WordPress användargränssnitt, eller är starkt knuten till specifika WP-plugins eller teman som skulle vara svåra att hitta eller göra tillgängliga på en annan SSG, kan WP2Static vara den idealiska lösningen.

10. Next.js

Nextjs-logotyp

Next.js är mindre en generator för statiska webbplatser och mer ett ramverk för att bygga statiska applikationer med React. Den stöder statisk webbplatsgenerering (och renoverade detta stöd för att mycket förbättra det i 9.3-utgåvan i början av 2020), och om du vill bygga en applikation med React och vill ha den bästa klassen för statisk webbplatsgenerering som stöder det, Nästa .js är ett bra ställe att titta på.

Det förutsätter en god kunskap om både JavaScript och React, så det är inte för den icke-tekniska, och dokumentationen lutar sig mot en Linux- eller Mac-miljö med läppservice betalad till Windows-användare.

Men för vad det är värt att det är väldigt bra, och det finns en hel del surr runt det vilket gör att den får tung utveckling och går framåt i språng.

Hur man väljer rätt?

Där har du det: listan över vad du ska välja mellan.

Men hur väljer du den som är bäst för dig?

Tja, om du inte är intresserad av att komma in i kommandoraden, titta på Publii, säkert. Om du är en WordPress-expert som vill bli statisk bygger WP2Static på de omfattande färdigheter du redan har. Om du bryr dig om hastighet är 11ty eller Hugo dina platser att titta på.

Om du har erfarenhet av ett visst programmeringsspråk eller en miljö väljer du en statisk webbplatsgenerator som är skriven med det språket så att du kan utnyttja dina befintliga färdigheter bäst: för Python, använd Pelican eller Nikola; för Ruby, Jekyll, för .NET, Statiq, för React titta på Next.js och Gatsby, och för JavaScript, 11ty.

Om du flyttar från en befintlig WordPress-webbplats ska du kontrollera att ditt val av verktyg har en importör för ditt WordPress-innehåll (de flesta gör) och var medveten om att experiment är billigt och enkelt. Du kan bygga en teststatisk webbplats med något exempelinnehåll och generera den bara på din egen dator utan att någon annan kan se den.

Testa de verktyg du gillar ljudet av – de är alla gratis och öppna med källkod – och när du är redo börjar du titta på platser som är värd för ditt statiska innehåll.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me