Allt om MySQL-databaser

Vad är en MySQL-databas?

En MySQL är ett Open Source-databashanteringssystem som distribueras och stöds av Oracle Corporation. Tekniskt sett är databaser välstrukturerade datainsamlingar som sträcker sig från de mest grundläggande till de mest komplexa data, från en enkel namnlista till en samling enorma mängder information för ett stort företag. För att underlätta och organisera i insamling och hämtning av data behöver du ett databashanteringssystem.


En annan egenskap hos MySQL är att det är en relationsdatabas. Relationsdatabaser är de som lagrar data i separata tabeller snarare än att bara lägga dem alla i ett stort förråd. Detta innebär att datalagring och hämtning blir effektiv när filer organiseras i specifika lagringsplatser. I själva verket står termen SQL för “Structure Query Language” och har sedan dess blivit det vanligaste standardiserade datatillgångsspråket.

En annan bra sak med MySQL är att det är Open Source vilket innebär att den som vill kan använda den och till och med ändra den efter deras behov. Och som öppen källkod kommer den gratis så att alla bara kan ladda ner den från internet utan rädsla för att behöva betala för det. Och för att toppa allt är MySQL-servern känd för sin hastighet, pålitlighet, skalbarhet och enkla att använda. Vissa kanske tror att det är gratis att få många nackdelar men ändå går servern bekvämt snabbt på ett skrivbord eller en bärbar dator.

Hur man skapar en MySQL-databas?

Många applikationer som mjukvara för e-handel, CMS-applikationer och forum använder MySQL-databaser för att köra. För att skapa en MySQL-databas måste du gå igenom en trestegsprocess; den första är skapandet av en databasanvändare och lösenord, den andra processen tilldelar behörigheter till en användare att få åtkomst till databasen och den tredje, själva skapandet av databasen.

Detta kan låta skrämmande men med användningen av MySQL-databasguiden som finns i din cPanel blir uppgift att skapa databas snabbt, enkelt och enkelt. Du måste följa de följande stegen:

 • Först måste du logga in på din cPanel och klicka på MySQL-databasguiden som finns under rubriken “Databaser”.
 • Sedan måste du ange namnet på din databas i “Steg 1”.
 • I “Steg 2” måste du ange databasens användarnamn och lösenord.
 • Sedan i “Steg 3” måste du tilldela din användare med behörigheterna till din databas. Du kan helt enkelt klicka på “Alla privilegier” såvida inget annat krävs av en utvecklare.
 • “Steg 4” är faktiskt en sammanfattning av alla uppgifter som just har slutförts. Du kanske märker att ditt databasnamn och databasanvändare använder cPanel-användarnamnet som prefix. Om du behöver skapa ytterligare databaser, behöver du bara upprepa processen som listas ovan.

Hur man exporterar en MySQL-databas i phpMyAdmin?

Ibland kan du hitta behovet av att göra en säkerhetskopia av din databas, antingen som en säkerhetsåtgärd eller för att överföra din databas till en annan server. Du kan enkelt exportera din databas med phpMyAdmin, ett verktyg som kan hittas i din cPanel. För att exportera måste du göra följande:

 • Allt börjar med din cPanel, så först och främst måste du vara inloggad på din cPanel.
 • Under rubriken Databaser klickar du på phpMyAdmin-ikonen och väljer sedan databasen du vill exportera från listan till vänster-menyn. Du kan välja den genom att klicka på den.
 • Klicka sedan på fliken Exportera som finns på menyn högst upp på sidan.
 • Under rubriken “Export”, kolla nedan under “Visa dump (schema) av databasen” och se till att alla tabeller såväl som SQL-alternativet är valda.
 • Under “Struktur” aktiverar du sedan alternativet “Lägg till DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION” och se till att “Spara som fil” som finns längst ner till vänster på sidan är valt. Observera att om din databas är ganska stor, kan du välja antingen “zippad” eller “gzippad” för en mycket snabbare nedladdning.
 • Klicka på “Go” -knappen längst ner till höger och klicka sedan på Spara när du uppmanas. Den här åtgärden startar nedladdningsprocessen till din lokala dator. För flera databaser upprepar du bara steg 3 – 7.

Hur du importerar till en MySQL-databas i phpMyAdmin?

Det finns ett behov av att exportera en databas, men du behöver också importera en från en annan server till din server. För att göra detta kan du också använda phpMyAdmin. För att importera den måste du dock ha en databasbackup-fil som vanligtvis tar tillägget “.sql” även om .zip och tar.gz också accepteras. För att importera en fil måste du göra följande:

 • Återigen måste du logga in på din cPanel.
 • När du är inloggad klickar du på phpMyAdmin-ikonen som ska hittas under “Databaser” på din cPanel-hemskärm.
 • Välj sedan databasen som du vill importera från listan till vänster.
 • Klicka på fliken Importera på toppmenyn.
 • Klicka sedan på “Bläddra” -knappen under “Fil för att importera” och hitta sedan din databas-säkerhetskopia.
 • Klicka sedan på knappen “Gå” längst ner till höger på skärmen för att starta importprocessen. När importen är klar ska du se en grön bock under flikarna och en avisering som ska säga något liknande: “Importen har slutförts, … ..”
 • Om du behöver importera fler eller flera databaser måste du upprepa och slutföra steg 3 – 7 för varje databas som du vill importera.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map