9 Webbplatsdesignidéer + webbplatser för inspiration

WebbplatsdesignidéerDet kan vara svårt att hitta bra webbdesign.


När du inte kan få de kreativa juicerna att flyta på begäran är det lätt att känna sig fast och bli frustrerad.

Om det är så du känner dig just nu (eller ibland) är det här inlägget här för att hjälpa dig.

I det följande ger vi dig handlingsbara sätt att komma över designerns blockera när idéerna bara inte flyter.

Redo? Låt oss börja…

9 Tips om webbdesign för när du känner dig fast

För att hjälpa dig komma med bra idéer börjar vi med webbdesigntips som du kan använda omedelbart för att förbättra det du arbetar med.

1. Använd Pinterest Mood Boards

Pinterest är ett bra verktyg att skapa humörbrädor. Du kan samla in visuellt material som du tror skulle vara till hjälp i ditt projekt eller ge en riktning. Det kan vara bilder, färgscheman, layouter, befintliga webbplatser och mer.

Pinterest-humörbrädor

Humörbrädan fungerar som ett centralt nav för din designinspiration. Du kan också dela det med klienter eller kollaboratörer så att de kan bidra till sitt eget material.

2. Skapa en steg-för-steg-plan

Göra en planDu vet vad de säger: Att inte planera planerar att misslyckas. Detta gäller också i webbdesign. Om idéerna om webbplatsdesign inte lyckas, beror det kanske på att du inte har hanterat de grunderna än. Först när grunderna är på plats, kommer du att kunna lägga kreativa detaljer på toppen. Så här kan planering se ut:

 1. Definiera webbplatsens mål – Du måste veta vad webbplatsen egentligen ska utföra. Om du inte gör det, vad i helvete planerar du mot? Bra mål är SMART: Specifika, Measurable, ENttainable, Relevant, och Timely. Mer om det här.
 2. Skissa ut köparens resa – Förutom det övergripande målet måste du också ta reda på vilken väg du vill att besökarna ska ta. Från när de träffar din webbplats hela vägen till vilket mål du har i åtanke. På så sätt kan du skapa en struktur för att vägleda dem på vägen. Hubspot har en bra artikel på det.
 3. Kom med en stilguide – Att skapa en stilguide hjälper dig att vara konsekvent i din design. Den definierar teckensnitt, färger och andra designelement. Att använda en främjar enhetlighet, särskilt när man arbetar med andra. Google är ett bra exempel.
 4. Planera din SEO – Planering är också viktigt för SEO. Skapa en webbplatskarta för att förstå hur du strukturerar din information för både besökare och sökmotorer.

3. Fokusera först på strukturen

Precis som att göra en plan, genom att koncentrera dig på din webbplats struktur först hjälper du att gå bort från processen och få mer av en fågelperspektiv.

Det kan hjälpa dig att arbeta med ett annat medium än din dator. Till exempel, genom att göra skisser på papper med en enda penna, kan du glömma färger och andra detaljer för tillfället. Om du använder blädderblock eller en whiteboard kan du till och med göra det hela samarbete.

En bra övning kan också vara att rita webbplatsen på en post-it-lapp. Detta kommer att tvinga dig att hålla dig till det väsentliga. En variation av detta är att skapa din design i nyanser för grå först och bara lägga till färg senare. På det här sättet tvingas du skapa en visuell hierarki utan att förlita dig på färg.

Börja med gråskala
Laura Elizabeth / Smashing Magazine

Om du är helvetet böjd med att använda din dator för att designa kan du använda ”skintestet”. Det innebär att du flyttar bort från skärmen och skinkar dina ögon. Den suddiga bilden visar dig vad som är mest uppenbart på din webbplats och vad de första besökarna troligen kommer att märka först.

4. Håll dig fast med webbstandarder

Det ligger i designernas natur att vilja vara kreativ. Det är i allmänhet bra. Tänk på att det är nödvändigt att ställa in några gränser för att vara kreativa.

Till exempel inom webbdesign finns det ett antal etablerade standarder. Besökare är vana vid vissa design tropes och webbplatselement. När du bryter mot dessa regler för mycket kan det förvirra dem och stänga av dem.

Bland de etablerade standarderna är:

 • Konsistens i varumärke och design på alla sidor
 • Webbplatslogotyp i det övre vänstra hörnet
 • Kontaktinformation längst upp till höger eller i mitten
 • Huvudnavigering över skärmens övre del
 • Huvudrubrik / värdeförslag och uppmaning högt upp på hemsidan
 • Sökfunktionen i rubriken
 • Sociala medieikoner i sidfoten

Vi är säkra på att du som en ivrig Internetanvändare redan är medveten om att fler standarder webbplatser följer. Om inte kan du hitta fler av dem här.

5. Fokusera på Minimalism och CTA-knappar

När du känner till målet för din webbplats och sidor gör det också att du kan bli av med allt som inte tjänar detta syfte. Detta effektiviserar din design och gör det trevligare att titta på.

Återigen finns det forskning för att säkerhetskopiera detta. I samma studie som nämnts ovan har Google funnit att den visuella komplexiteten är negativt korrelerad med webbplatsens överklagande. Kort sagt – människor vill inte bli överväldigade! Att förenkla din design är bra för andra funktioner, t.ex. webbplatsens hastighet.

Här är några saker du säkert kan eliminera:

 • Menyalternativ – Naturligtvis vill du att andra ska utforska mer av din webbplats. Men en överbelastad meny kan vara superförvirrande och ha negativa effekter. Återigen – håll dig fast vid det väsentliga!
 • sidofält – Fler och fler webbplatser avvecklar sidofältet. Vad har du i sidofältet? Är det verkligen viktigt?
 • Lerig jargon – Samma sak som för stockfoton gäller för språk. Överanvända fraser, klichéer och ihåliga ord får människor att stämma ut. Sluta använda dem, injicera lite personlighet i ditt skrivande, lära dig lite maktord och lära sig att skriva.

6. Börja med mobil

Mobila enheter har tagit världen med storm. Nu surfar fler på nätet via telefoner och surfplattor än på stationära datorer.

Dessutom, Google meddelade att de rullar ut sitt nya mobil-första index. Det betyder att sökmotorn först kommer att bedöma varje webbplats i sin mobila närvaro när den är i kraft. Om den inte gör sitt jobb ordentligt tar du en hit i sökrankningen.

Av den anledningen skulle det vara en bra idé att börja med den mobila närvaron först när man utformar en webbplats. Från och med nu kommer mobilanvändare att vara dina primära kunder. Därför bör du se till att de känner sig tillgodoses.

Samtidigt är det bra att hitta idéer om webbplatsdesign. Återigen börjar du med mobil att koncentrera dig på det väsentliga och tänka igenom syftet med din design. Du kan sedan vidare utveckla och lägga till element när skärmstorleken blir större.

7. Var uppmärksam på formatering av innehåll

Innehållsformatering är ett underskattat verktyg för webbdesigners. Innehåll är det viktigaste elementet på din webbplats, vare sig det är i form av blogginlägg eller en försäljningskopia. I slutändan är det vad du vill att besökare ska konsumera. Din design syfte är att presentera det på ett sätt som de gör.

Tyvärr är folk nu så mättade att få av dem läser allt på din sida. Istället skannar de flesta besökare. Dessutom tenderar de att gör det i ett F-format mönster.

Det betyder att du måste göra ditt innehåll anpassat till deras konsumtionsvanor för att göra det mer påverkande.

Så här gör du:

 • Inkludera rubriker – Rubriker är ett bra sätt att bryta upp innehåll. Många läsare använder dem också som förankringspunkter för att skanna och endast läsa de delar under rubriker som verkar intressanta för dem. Se därför till att använda rubriker och göra dem beskrivande.
 • Använd stycken och listor – Ingen vill läsa en stor textfil. Avsnitt delar innehållet i små bitar. Öppna en ny när du öppnar upp en ny punkt. Listor har en liknande funktion och gör information mer tillgänglig. Använd dem också.
 • Hoppa inte på media och bilder – Visuell information är mycket mer tillgänglig för den mänskliga hjärnan än text. Av den anledningen är det en bra idé att använda bilder och andra medier för att understryka poängen i din kopia. Det är också, igen, ett bra sätt att bryta upp längre textbitar.
 • Optimera dina teckensnitt – Din användning av teckensnitt påverkar också mycket läsbarheten. De viktigaste verktygen du har här är storlek och linjehöjd. Gå för minst 16 px och se till att lägga till mer linjehöjd ju mindre teckensnittet du använder.

Om du undersöker den här artikeln kan du se alla ovanstående i kraft.

8. Testa en sida design

Tillbaka på dagen handlade webbdesign fållen. Allt viktigt måste vara över gränsen från vilken användare började rulla. Det finns fortfarande något att säga om det eftersom det fortfarande är där användare tillbringar större delen av sin tid.

Besökares visningstid - viken

Det betyder inte att vikningen är allt-och-slutet på din sida. Människor kommer verkligen att rulla. Faktum är att de bläddrar ner hela sidan om du ger dem en anledning till.

Crazy Egg testade detta när de ersatte sin ursprungliga försäljningssida med en 20 gånger längre.

En sida design

Resultatet: konverteringsgraden steg med 30 procent! Om din nuvarande köpares resa går över flera sidor kan du överväga att konsolidera dem alla på ett ställe istället. Detta kan vara en av dessa idéer för webbplatsdesign som gör hela skillnaden.

Begrava inte innehåll i bildspel / karuseller eller flikar / dragspel, de fungerar inte!

9. Anställ A / B-testning

Ibland när man utvärderar olika webbdesignidéer kan det vara svårt att avgöra vilket som är rätt väg att gå. Du tänker fram och tillbaka, gör tweaks, men förblir osäker på ditt beslut. Vid någon tidpunkt kommer tänkandet inte längre att minska det. Du måste låta användare välja.

A / B-testning kan vara ett bra sätt att se vad som gör din webbplats bättre. Det betyder att servera olika versioner av din design upp till besökare slumpmässigt och sedan kontrollera hur de reagerar. Du kan fatta beslut baserat på resultaten.

Du kan testa stort sett vad som helst. Från hela siddesign över färgförändringar, uppmaningar till bilder, artikeltitlar och typsnitt. Alla dessa kan göra en stor skillnad i prestandan på en sida. Men om du inte testar det vet du aldrig!

Dessa verktyg och plugins hjälper dig att göra testerna.

6 Inspirerande webbplatser för att skapa nya idéer för webbplatsdesign

Om du fortfarande känner dig fast, i den här sista delen kommer vi att gå igenom ett antal webbplatser chock full av webbdesign inspiration.

1. Awwwards.com

Awwwards

Denna webbplats ger priser till webbdesigners, utvecklare och byråer runt om i världen. De har ett enormt och sökbart arkiv med exempel på webbdesign. Dessutom finns det en blog där de presenterar mönster i detalj och ett avsnitt där du kan rösta på de nominerade platserna för månaden. Det är hög kvalitet och verkligen inspirerande!

2. WebDesign-Inspiration.com

Inspiration för webbplatsdesign

Det är ett galleri med färdiga webbdesignprojekt. Du kan filtrera det på många olika sätt för att hitta det du letar efter – t.ex. efter bransch, typ, färgpaletter eller stilar. Deras arkiv är så stort att det ofta är den enda sidan du behöver för att komma med dina egna idéer om webbplatsdesign.

3. SiteInspire.com

siteInspire

Denna webbplats visar både webb- och interaktiv design. I likhet med föregående exempel kan du filtrera posten på olika sätt inklusive stil, typ, ämne och till och med plattform. Om du skapar ett konto kan du också ställa in samlingar av dina favoritdesigner.

4. OnePageLove.com

En sida kärlek

Det här exemplet är en webbdesigninspirationssida speciellt gjord för en sida design. Vi nämnde idén tidigare i artikeln. Du kan bläddra i galleriet eller söka specifikt efter saker du letar efter. Se till att svänga förbi när du bygger din egen webbplats med en sida.

5. Dribbble.com

dribla för inspiration för webbplatsdesignidéer

På Dribbble visar designers upp sitt arbete. Detta kan vara allt från appar till ikoner, illustrationer och andra exempel. Du kan använda den för allmän inspiration eller använda taggar att hitta det du är mest intresserad av, till exempel webbdesign.

6. Behance.net

Behance

Denna webbplats liknar Dribbble. Det är också en plats för designers att ansluta och visa upp sin portfölj. Du har gott om exempel på webbdesign och kan använda sökfunktionen för att leta efter dem.

Avslutar

Webbdesignidéer växer inte på träd. Ibland behöver du lite hjälp för att komma på något bra. Tack och lov finns det sådana inlägg som hjälper dig att komma tillbaka på rätt spår!

Förhoppningsvis har webbdesigntips, verktyg och resurser som nämns i inlägget ovan skjutit dig tillbaka till kreativitetsland. Uppenbarligen finns det många mer användbara saker där ute, och därför vill vi höra från dig!

Känner du till fler tips, verktyg eller inspiration för att generera idéer om webbdesign? Om så är fallet, vänligen dela det i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map