20 platser där du kan lära dig att koda gratis

Så du vill lära dig att koda, men har inte tid, pengar eller tålamod att registrera dig för en formell kurs?


Inga problem.

Det finns massor av gratis resurser online där du kan lära dig att koda på ditt eget schema, i din egen takt och med den typ av innehåll som matchar din inlärningsstil.

Nedan hittar du det 20 av de bästa gratis resurserna att lära dig hur du kodar. Här hittar du en bra blandning av innehåll, från skriftliga och videoinstruktioner till kodning av lekplatser som förstärker alla nya färdigheter du har tagit upp.

20 platser där du kan lära dig att koda gratis

Det finns online-resurser för alla nivåer i en kodare, oavsett om du är:

 • En självstartande företagare eller frilansare som vill bygga sin egen webbplats.
 • En erfaren webbutvecklare som vill lägga till en ny färdighet eller programmeringsspråk i sin repertoar.
 • En webbdesigner som vill stärka sin kunskapsförståelse och bli en kraft / design-utveckling.
 • En hobby som vill lära sig att koda på sin fritid.
 • En datavetenskapsstudent som vill komplettera sitt kursarbete med praktiska kodutbildningar.

Det spelar ingen roll vem du är eller vad ditt mål är att lära dig att koda med gratis resurser. Det finns något för alla.

1. BitDegree (nybörjare till avancerad)

BitDegreeOm du letar efter mer än bara steg-för-steg handledning, BitDegree är ett bra val.

Med BitDegree kommer användarna säkert att lära sig att koda – från grunder som HTML och CSS till avancerade programmeringsspråk som Bootstrap och Python.

Medan du arbetar dig igenom lektionerna uppmuntras du att “Testa det Live” i BitDegree-redigeraren:

BitDegree Live Editor

Det som är trevligt med det här är att du inte bara får öva på det språk du lär dig om. Alla andra byggstenar för andra språk kommer att finnas där, som i ovanstående CSS-exempel som innehåller både HTML och CSS.

Förutom kodlektioner får användare en introduktion till de viktigaste verktygen som webbutvecklare använder, som Chrome DevTools och Github.

Om du letar efter en väl avrundad utbildning är det viktigt att lära sig använda verktygen som underlättar ditt liv som utvecklare.

2. CSS-tricks (avancerat)

CSS-TricksNär du första steget inuti CSS-Tricks webbplats kommer du att hälsas av sin blogg. Det finns mycket att lära sig av artiklarna om kodning (särskilt CSS), men de flesta av dessa är lektioner för avancerade utvecklare.

Som sagt, CSS-Tricks har ett dedikerat avsnitt av nybörjarguider. Det finns mindre än 20 CSS-tutorials här, men att köra igenom dem kommer att ge alla användare en solid grund för CSS (och en del HTML).

För användare som vill ha mer än introduktionshandledning, titta på Snippets-sidan.

CSS-Tricks-utdrag

Kodavsnitt är användbara av flera skäl. Till att börja med hjälper de utvecklare att snabbt implementera nya funktioner eller korrigeringar utan att behöva skriva koden på egen hand.

För det andra är kodavsnitt användbara för att lära känna syntaxen för ett språk bättre. När du använder fler och fler kodavsnitt kommer du att lära känna språkens mönster och som ett resultat bli mer bekväm att manipulera det.

3. Derek Banas på YouTube (Intermediate to Advanced)

Derek Banas YouTubeDerek Banas YouTube-sida är ett måste om du är intresserad av att lära sig avancerad webbutveckling och designtekniker.

För det mesta är det Dereks kodningsstudier som är de mest populära, även om det definitivt är värt att ta en titt på de olika videosamlingarna han skapat under åren..

Derek Banas videoorganisation

Varje tutorials är välorganiserad och kommer att täcka ett ämne i sin helhet, vanligtvis på mindre än en timme. Det är ett riktigt bra alternativ för alla som lär sig bäst genom att observera någon håller på med skickligheten i realtid.

En annan sak som är värd att notera är att Derek skapar två nya tutorials varje vecka. Dessutom inbjuder han tittare / prenumeranter att göra förfrågningar, så om det är något brådskande du behöver lära dig och inte kan hitta det någon annanstans, kan du kanske få det här.

4. freeCodeCamp (nybörjare till mellanliggande)

freeCodeCamp

freeCodeCamp är en solid resurs för nybörjare eller mellanliggande webbutvecklare som vill utjämna sina färdigheter snabbt och bli belönade för det.

När du skapar ett konto hjälper freeCodeCamp dig att komma igång med din träning:

freeCodeCamp-lektioner

Inte bara det, lektioner grupperas logiskt så att du stegvis kan lägga till din kodningskunskap. Till slut slutar du med en certifiering såväl som en större portfölj som du kan visa upp för blivande kunder.

Även om denna webbplats är märkt som en utbildningsresurs för utvecklare, finns det inget som hindrar andra kodande entusiaster från att registrera sig. Det finns ingen avgift att gå med och lektionerna skrivs inte i någon hemlig utvecklare som talar.

Så om du gillar webbplatsens stil och hur lektionerna presenteras (tillsammans med uppskattningar av hur lång tid alla tar!), Ge det en bild.

Du får också tillgång till forumen där du kan dela dina vinster, ställa frågor och hjälpa andra elever att arbeta sig igenom lektionerna. Det är en trevlig bonus om du föredrar en samarbetsinlärningsmiljö.

5. Glitch (nybörjare till avancerad)

Tekniskt felTänk på Tekniskt fel som en kodande lekplats. Som sagt, det är inte bara en plats att skriva rader med experimentell kod, men det ger dig utrymme att göra det tillsammans med några tips om hur du kommer igång.

Användare kan utnyttja förberedda webbappar – från Glitch eller verktyg som Github – för att låsa upp grunderna och lära sig nya färdigheter genom att omvända konstruktion av befintlig kod.

Här är ett exempel på vad som händer när en användare väljer att “Remixa” en app som någon annan har skapat:

Glitch Remix

Användare får tillgång till alla filer och tillgångar som, när de sätts ihop, skapar den resulterande webbappen. Eftersom ändringar görs i innehållet i filerna med redigeraren återspeglar förhandsvisningen dessa ändringar.

Även om Glitch handlar i ”appar” gäller samma praxis när man kodar en webbsida med HTML, CSS och JavaScript.

Se också efter Glitchs “start” -mallar, som den här:

Glitch HTML Starter

Det ser ut som andra app-projekt på Glitch. Det finns emellertid en lektion inne i exemplet om hur du kommer igång med kodning med HTML. Här hittar du andra för JavaScript, Node och Bootstrap.

6. Google-utvecklare (intermediär till avancerad)

Google-utvecklare

Google-utvecklare är en gratis resurs för alla som vill lära sig att koda bättre webbupplevelser.

Nyckelordet här är “bättre” eftersom användare inte hittar mycket på grunderna. Faktum är att du måste komma till den här webbplatsen med en fungerande kunskap om HTML, CSS och JavaScript (som du kan få från många av de andra resurserna på listan).

Med Google hyperfokuserad på att bygga en mobil-första webb är den här webbplatsen bäst för utvecklare som vill lära sig hur man kodar progressiva webbappar (PWA).

Om du går till fliken Kodlaboratorier, letar du efter handledning som heter “Din första progressiva webbapp”.

Detta är en omfattande men ändå lätt att följa tutorial som lär användarna vad en PWA är och hur man bygger en på mindre än 30 minuter.

Din första progressiva webbapp - Lär dig att koda

När det gäller att använda resten av webbplatsen som en kodningsresurs kan du säkert använda den om du behöver göra förbättringar av responsen, hastigheten eller till och med säkerheten på din webbplats eller webbapp..

Googles “guider” är ett bra ställe för att få dessa kod för kod för optimering. Och du kan utforska “Prover” för att lära dig mer specialiserade kodningstekniker med CSS och JavaScript.

7. HTML-hund (nybörjare)

HTML-hundHTML-hund är en stor gratis resurs för att bemästra kodningsgrunderna: HTML, CSS och JavaScript.

Det finns nio totala tutorials tillgängliga på webbplatsen, från nybörjare till avancerad, på vart och ett av kodningsspråken.

Varje lektion stavar noggrant allt du behöver veta om varje språk. Och med tydliga kodexempel som ingår längs vägen – såväl som tips om hur du kan reproducera dem i slutändan – är detta ett bra sätt att få tag på kodningen om du är ny på det.

HTML Dog är emellertid inte bara en resurs för nybörjarkodningsstudier.

Till exempel sidan Tekniker lär användarna hur de kan göra mer för att utforma en webbsida än grundläggande självstudier tillåter.

Sidan Exempel ger däremot exempel på kodavsnitt för alla väsentliga element som du skulle manipulera på en webbplats:

 • Text
 • Färger
 • länkar
 • formulär
 • listor
 • Bilder
 • Och mer

HTML-hundexempel

Referenssidan är också användbar om du vill förstå den faktiska syntaxen för de kodningsspråk du använder. Ju mer du förstår hur de olika värdena bidrar till det som visas på frontend, desto starkare blir en kodare.

8. JavaScript.com av Pluralsight (nybörjare)

JavaScript Pluralsight

Pluralsight är en premium e-learningwebbplats för avancerade kodare.

Pluralsight såg dock ett behov av att ge nybörjare en introduktion till JavaScript, en av grunden till webben. Som sådan tillhandahöll handledning den JavaScript.com är gratis åtkomst.

Den andra en användare går in på webbplatsen börjar inlärningen:

JavaScript-handledning

Det är en så enkel handledning, men den djupgående förklaringen av varje steg och den praktiska implementeringen av koden kommer att gå långt i att lära sig att använda JavaScript för kodning.

När användare har gått igenom kurserna finns det en praktisk referenshandbok på sidan Läs.

Här kommer användare att lära sig mer om syntaxen för JavaScript och hur var och en av dess bitar bidrar till hela språket.

9. Khan Academy (nybörjare)

Khan akademin

Khan akademin är en gratis utbildningsresurs online för användare i alla åldrar.

De flesta klasser som erbjuds av akademin är för elever i klassskolan. Det finns emellertid ett litet avsnitt som ägnas åt “Computing”, där du bör rikta uppmärksamheten åt:

Khan akademikurser

Det finns ett antal avsnitt under Datorer, men det du bör vara uppmärksam på är datorprogrammering.

Här lär du dig att bygga webbplatser med HTML, CSS och JavaScript. Varje lektion levereras med en blandning av innehåll.

 • Videolektioner (som har transkript och flerspråkiga stängda bildtexter)
 • Snabba tips
 • Kodningsutmaningar

De är lätta att arbeta såväl som superintressanta.

10. Lär dig att koda HTML & CSS (nybörjare till mellanliggande)

Lär dig att koda HTML CSSSom JavaScript.com, Lär dig att koda HTML & CSS är en gratis resurs som lär användare att koda med grundläggande kodningsspråk. Fokus här är på HTML och CSS.

Varje lektion är noggrant utformad och gör mer än bara presentera användare med kodavsnitt.

Allt förklaras i sin helhet, från vad varje språk används till hur varje del av språket fungerar. Det finns också två lektionsbanor.

När du är klar med introduktionen till HTML & CSS kan du gå vidare till avancerade lektioner.

Avancerad HTML CSS

Det är här du kommer att lära dig kodningsstrategier som inte bara lägger till avancerad funktionalitet på din webbplats utan också generellt ger bättre kvalitetskod. Med en enorm betoning på saker som snabbladdande sidor och mobil responsiv design kommer den avancerade kursen att vara riktigt användbar.

Längst ner på varje kurs hittar du en lista med rekommenderade resurser. Det är värt att ta tid att utforska dessa andra resurser om du vill lära dig så mycket du kan om varje ämne.

11. LearnCode.academy på YouTube (nybörjare till avancerad)

LearnCode AcademyYouTube-sidan för LearnCode.academy är mer än bara en träningsresurs när du lär dig att koda.

LearnCode.academy har en riktigt bra blandning av innehåll.

LearnCode-videor

Det finns videouppdateringar om de måste ha verktygen för webbutvecklare. Det finns webbdesignstudier. Och det finns naturligtvis självstudier som handlar om att behärska nya programmeringsspråk.

En sak att tänka på med den här resursen är att den egentligen bara borde fungera som ett komplement till andra typer av träning du gör.

Innehållet här är förstklassigt. Men nya tutorials produceras inte regelbundet, så du kommer att spendera större delen av din tid genom att arbeta dig igenom en äldre eftersläpning som kan göra att du riskerar att lära dig äldre kodningstekniker om du går för långt tillbaka.

12. Lär dig [Språk] .org av DataCamp (nybörjare till avancerad)

Lär dig PythonDataCamp är en e-learningwebbplats som specialiserar sig på datavetenskapskurser (i princip att lära sig att utvinna och manipulera information från big data).

Dess serie av “Lär dig” webbplatser, är dock gratis resurser för alla som vill lära sig att koda. De täcker ett stort spektrum av språk för nybörjare till avancerade kodare som:

 • html
 • JavaScript
 • PHP
 • SQL
 • Pytonorm
 • Rubin

Varje språk har en särskild serie tutorials som följer med det.

Det som är snyggt med den här webbplatsen är att den inte bara ger en uppdelning av varje språk med provkod, utan den ger ett utrymme längst ner för användare att arbeta:

LearnJS träning

Genom att klicka på “Starta övning” ges instruktioner om hur du hanterar den befintliga koden och skapar en giltig utgång. Om du vill öva på det du lär dig i realtid utan att behöva lämna webbplatsen är detta ett bra alternativ.

13. MarkSheet (nybörjare)

MarksheetMarksheet är en gratis HTML- och CSS-kurs för nybörjare.

Förutom att undervisa i grunderna i kodning, går kursen också över viktig information du behöver veta innan du bygger något på webben.

Till exempel täcker introduktionen ämnen relaterade till webben som helhet. Liksom de tre delarna av ett domännamn, hur en webbplats visas i andra människors webbläsare och vanliga textredigerare som du kan använda för att skriva och redigera kod.

Att lära sig att koda en webbplats är en sak, men att förstå hur allt fungerar bakom kulisserna kommer att ta din utbildning till en helt annan nivå.

När du tar den här kursen, antingen ta ut tillräckligt med tid (minst en timme) för att arbeta dig igenom den en sittande eller bryta den upp mellan de tre kapitlen:

 • html
 • CSS
 • sass

Sass är inte ett språk som de andra två. I det kapitlet får användarna lära sig hur förbehandlaren (såväl som mindre) sparar tid vid kodning av CSS från början.

MarkSheet Code Snippet

Även om det inte finns några övningar på den här webbplatsen är kodexemplen ganska robusta och kommer att ge dig mycket att spela med i den kodredigerare du väljer.

14. Mozilla Developer (nybörjare till mellanliggande)

Mozilla-utvecklareDet finns mycket att lära av Mozilla-utvecklare hemsida. Från början, men fokusera din uppmärksamhet på att köra igenom de olika webbteknologins självstudier:

Här lär du dig alla nödvändigheter för kodning med HTML, CSS och JavaScript.

Medan du inte har någon plats att experimentera med de kodavsnitten som tillhandahålls, har Mozilla delat alla sina prov på vidare GitHub och gav information om hur du får åtkomst till och använder dem.

Exempel på Mozilla-kod

Så innan du arbetar igenom någon av lektionerna på webbplatsen, se till att du är inställd med Github så att du kan öva när du går.

Om du är en webbutvecklare eller försöker starta din karriär som utvecklare finns det ytterligare resurser att använda på den här webbplatsen.

För det första, stoppa inte din utbildning att behärska språken. Mozilla tillhandahåller också lektioner om saker som:

 • Webbtillgänglighet
 • Skriptspråk på serversidan
 • Webbläsartestning

Det finns också ett särskilt avsnitt för progressiva webbappar. Du får inte bara en solid introduktion till PWAs, utan du får kodavsnitt som hjälper dig att bygga dina egna.

15. Net Ninja på YouTube (nybörjare till avancerad)

The Net Ninja

Net Ninja YouTube-sidan är dedikerad till att bryta ner de mest komplexa koncepten för kodning i enkla att följa videohandledning.

Det som är trevligt med strukturen och organisationen av tutorials är att många av dem är inriktade på nybörjare – vare sig det är en kodande nybörjare helt eller nybörjare.

Net Ninja Video Tutorials

Målet är dock alltid detsamma: hjälpa tittare / prenumeranter snabbt att öka sina kodfärdigheter så att de kan göra något betydande med dem.

Handledning och spellistor som du hittar på den här kanalen liknar faktiskt många av de skriftliga resurserna på den här listan.

Inte bara får du en lektion om hur du använder kod eller behärskar ett nytt språk, men du får en introduktion i början som förklarar varför det betyder allt.

16. Odinprojektet (nybörjare)

OdinprojektetOdinprojektet är ett öppen källkodsprojekt som syftar till att utrusta webbutvecklare med de färdigheter som krävs för att bygga webbplatser av hög kvalitet.

Med varje lektion får du:

 • En introduktion till varför lektionen är viktig.
 • En sammanfattning av inlärningsresultaten.
 • En uppgift med länkar till lektionen.
 • Ytterligare resurser för att ytterligare förbättra dina färdigheter och förståelse i området.

Det du kanske märker när du går igenom lektionerna är att vissa av dem överlappar andra resurser på listan. Till exempel kommer HTML Basics-lektionen att skicka dig till HTML och CSS-webbplatsen Lär dig att koda.

Det är inte bara lektioner om kodning av användare. Det finns en lektion som heter “Bli anställd”:

Odinprojektet blir anställda

För nya utvecklare kan det vara svårt att få kunder. Genom att genomföra dessa kurser kommer utvecklare emellertid att ha möjlighet att bygga helt nya webbplatser och publicera dem till Github som exempelarbete. Sedan får de tips om hur de kan hyras framöver genom att genomföra den här kursen Getting Hired.

17. SitePoint (Intermediate to Advanced)

SitepointDe Sitepoint webbplats är en blandning av premium webbdesign och utvecklingsböcker och gratis blogginnehåll i riktade ämnen.

För att vara tydlig är SitePoint inte en webbplats för nybörjarkodare. Du hittar inlägg om “intro till” om du söker efter dem, men det är inte riktigt där den här webbplatsen lyser.

SitePoint är en bra resurs för kodare som är redo att gå längre än den grundläggande “skriv den här raden för att få detta resultat”. Här lär du dig att vara kreativ med den kodkännedom du redan har.

Dessutom är bloggen full av användbara roundups:

SitePoint-blogguppsättningar

Du hittar rekommendationer för JavaScript-bibliotek, CSS-ramverk och andra verktyg du kan använda för att förbättra dina kodningsarbetsflöden och få mer gjort snabbare.

18. SoloLearn (nybörjare till avancerad)

SoloLearnSoloLearn är den enda mobil (och webbapp) på den här listan, så om du letar efter något du kan använda för att lära dig när du är på språng är det här.

Med SoloLearn lär användare sig hur man kodar med HTML och CSS samt avancerade programmeringsspråk.

Det här är vad du ser när du går in i SoloLearn-appen (på skrivbordet):

SoloLearn App

Det är ett välstrukturerat program som börjar med den grundläggande syntaxen och fungerar genom språkets olika komponenter. I slutändan får du ett intyg om färdigställande.

Vissa delar av kurserna är strukturerade som frågesporter. För att gå vidare måste du svara på alla frågor korrekt.

Andra delar av kursen är strukturerade som grundläggande tutorials med kodavsnitt:

SoloLearn Tutorial

Om du föredrar att lära dig, testa och få validering när du går, är kombinationen av kurs / frågesport / lekplats här en potent kombination.

19. W3Schools (nybörjare till avancerad)

W3SchoolsW3Schools har kallat sig själv “Världens största webbutvecklare-webbplats” och det är faktiskt en ganska exakt beskrivning.

Oavsett om det här är första gången du ser kod eller om du är en rutin kodare, finns det något för alla här.

Alla kodningsspråk du kanske är intresserad av att lära redovisas här. Du kan även ta handledning om hur du kodar webbplatskomponenter som ikoner, grafik, färger och mer.

Även om användare får en snabb sammanfattning av vad varje språk är för, är huvudfokuset på att starta den praktiska lektionen.

Så innan du börjar arbeta dig igenom någon av tutorials på denna webbplats, se till att du vet vilka språk du behöver fokusera på. Du vill inte börja lära dig något som React om du försöker behärska grunderna, till exempel.

Oavsett språk du arbetar dig igenom, se till att du använder både referenser och övningar samtidigt.

W3Schools Referenser

Dessa är avsedda att vara följeslagare som styrker dina lektioner. Utnyttja dem definitivt om du vill få ut det mesta av denna webbplats.

20. WebsiteSetup.org (nybörjare till avancerad)

WebsiteSetup

WebsiteSetup.org är chockfullt med användbara utbildningsresurser för alla som försöker lära sig att koda gratis.

Medan många av guiderna på WebsiteSetup visar hur du bygger och anpassar webbplatser med WordPress – förbigår behovet av att koda från grunden – det är inte allt som finns här.

Till exempel finns det en växande uppsättning tutorials, guider och fuskarkiv för webbplatsutveckling:

Webbplatsuppsättning Tutorials för webbutveckling

Det som är bra med dessa guider är att de inte bara förser användare med kodande grundläggande, utan det finns ofta ett starkt bindande till WordPress också. På så sätt behöver du inte välja det ena eller det andra: kod eller WordPress. Du kan få ut mesta möjliga av att bygga en webbplats genom att lära dig bästa praxis för båda.

En annan sak som du får från WebsiteSetup som du inte hittar i traditionella kodningskurser är hur du använder kod för att felsöka och fixa din webbplats. Gilla detta exempel på hur du felsöker fel i WordPress.

På det här sättet får du en mer avrundad utbildning om hur du kodar, från att använda den för att bygga en webbplats till senare förbättra eller reparera den.

Sammanfatta

Som du kan se, resurserna ovan ger så många olika sätt att lära sig och stärka dina kodfärdigheter:

 • Skriftliga handledning
 • Videokurser
 • frågesport
 • Kodavsnitt
 • Kodning av lekplatser
 • Sammanfattning av verktyg och utvecklingsstrategier
 • Och mer

Det är inte den enda fördelen med att välja en av dessa gratis resurser för att lära dig att koda eller förbättra din befintliga uppsättning färdigheter.

Oavsett om du är en äkta blå nybörjare eller du har kodat i flera år har du full kontroll över din utbildning. Du kan lära dig att koda på ditt eget schema, i din egen takt och för ingenting mer än kostnaden för den tid du lägger in i det.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me