Vadnica za spletno stran Joomla


joomla vadnica


Če razmišljate o uporabi Joomle za ustvarjanje lastne spletne prisotnosti, ste prišli na pravo mesto. V nadaljevanju boste izvedeli vse, kar morate vedeti, da začnete.

Ta korak za korakom vam bo pokazal, kako namestiti programsko opremo na vaš strežnik in vam dal pregled osnovnih funkcij. Na koncu želimo, da se boste počutili sposobni začeti raziskovati sami in zgraditi spletno stran Joomla svojih sanj.

Čeprav je Joomla bolj zapleten kot WordPress, je veliko bolj prijazen začetnikom kot Drupal (primerjavo teh treh dejansko najdete tukaj). Če sledite vadnici, morate spletno mesto zagnati in zagnati v 3 urah ali manj.

Kako sestaviti spletno stran Joomla (kazalo):

 1. Vnesite ime domene in poiščite spletno gostovanje
 2. Namestite in nastavite Joomla
 3. Seznanite se z osnovami Joomle
 4. Izberite predlogo za svoje spletno mesto
 5. Namestite predlogo Joomla
 6. Prilagodite dizajn
 7. Uporabite Joomla module
 8. Modulom dodelite položaje
 9. Ustvari nove strani
 10. Strani dodelite navigacijski meni Joomla
 11. Dodajte razdelek za blog
 12. Namestite razširitve

Skupni čas za izdelavo spletnega mesta z uporabo Drupala: ~ 2-3 ure
Raven spretnosti: Začetnik / vmesnik

1. Registrirajte ime domene in poiščite spletno gostovanje

Če že imate ime domene in spletno gostovanje, preskočite na 2. korak.

Preden začnete graditi svoje spletno mesto Joomla, boste potrebovali ime domene in spletno gostovanje.

Če sploh ne veste, kje začeti v tej temi, preberite našo objavo o tem, kako izbrati ime domene. Če potrebujete samo osveževalca, izberite domeno spletnega mesta, ki je preprosta, tako da si jo je enostavno zapomniti.

Poleg imena domene boste potrebovali tudi storitev spletnega gostovanja.

Popolno razkritje: WebsiteSetup zasluži provizijo, če kupite Bluehost prek naših referenčnih povezav v tem priročniku. To nam pomaga, da bomo vse posodabljali. Hvala za tvojo podporo.

Tako ime domene kot tudi spletno gostovanje lahko dobite pri Bluehostu (tudi prvo leto ponujajo brezplačno domeno).

joomla gostovanje

Za Joomlo imajo hitro namestitev, zato vam ni treba porabiti časa za prenos, nalaganje in ročno namestitev prek FTP.

Če se odločite za uporabo drugega spletnega gostitelja, se prepričajte, da ustreza sistemskim zahtevam Joomla, ki jih lahko najdete tukaj.

2. Namestite in nastavite Joomla

Obstajata dva načina za namestitev in nastavitev Joomle.

Namestitev Joomla s pomočjo hitre namestitve Bluehost (korak za korakom)

Ročno namestite Joomla na katerega koli spletnega gostitelja (korak za korakom)

3. Seznanite se z osnovami Joomle

Naslednji korak pri učenju gradnje spletnega mesta z Joomlo je pridobivanje ležajev. Uporabili bomo številne menije, ki si jih lahko ogledate na nadzorni plošči spodaj, kljub temu pa vam pomaga, da imate ptičje perspektive, da začnete.

Očitno se lahko znebite obeh modrih polj, če vklopite ali izklopite Joomla, ki zbira statistične podatke in nato preberete (in skrijete) svoja sporočila po namestitvi..

Na levi najdete bližnjice do pogosto uporabljenih delov skrbniškega področja, na primer ustvarjanje novih člankov, spreminjanje strukture menija ali namestitev razširitev. Na desni strani so pomembne informacije o stanju vašega spletnega mesta.

Vendar je najpomembnejši del opravilna vrstica na vrhu. Tu najdete enake možnosti kot na nadzorni plošči in nato še nekatere. To vsebujejo različni meniji:

prvič na joomla nadzorni plošči

 • Sistem – Dostop do nadzorne plošče, nastavitev spletnega mesta, čakajočih ali zaklenjenih vsebinskih elementov, možnost brisanja predpomnilnika in ogled sistemskih informacij (spletnega mesta, strežnika in okolja).
 • Uporabniki – Upravljanje uporabnikov, uporabniških skupin in ravni dostopa, dodajanje zapiskov o uporabnikih, obravnavanje zahtev v zvezi z zasebnostjo, ogled dnevnikov uporabnikov in množična e-pošta vsem na vašem spletnem mestu.
 • Meniji – Kot že ime pove, vsebuje vse možnosti o ustvarjanju in upravljanju menijev.
 • Vsebina – Dodajte članke in taksonomije, dodelite predstavljeno vsebino in upravljajte medijske datoteke vašega spletnega mesta.
 • Komponente – Ustvarite in upravljajte pasice, kontakte, posodobitve spletnih mest, zasebna sporočila, večjezične povezave in vire novic. Omogoča tudi dostop do sporočil po namestitvi (že smo jih pokrivali), omogoča nastavitev preusmeritev (čeprav za to potrebujete vtičnik), ogledovanje iskalnih izrazov na spletnem mestu, uporabo pametnega iskanja (spet je za to potreben vtičnik) in upravljanje oznake.
 • Podaljški – Omogoča namestitev, posodobitev, upravljanje, konfiguriranje, iskanje in odpravljanje razširitev. V tem meniju lahko vidite tudi stanje vaše baze podatkov in posodobite spletno mesto.
 • Pomoč – Neposreden dostop do pomembnih tem pomoči v uradna dokumentacija.

Vse jasno do zdaj? Potem pa nadaljujmo.

4. Izberite predlogo za svoje spletno mesto

Tako kot drugi sistemi za upravljanje vsebine, predstavljeni na tem spletnem mestu, tudi Joomla ponuja način za spremembo zasnove spletnega mesta brez kodiranja. Tu se imenujejo orodja za to Predloge. Izgled, delovanje in občutek celotnega spletnega mesta so v celoti odvisni od njih. Pri izbiri odločitve ne podcenjujte!

Na voljo so brezplačne in premium (plačljive) Joomla predloge. Vendar je iskanje tega lahko težavno. Žal CMS za to nima osrednjega imenika. Zato se je treba ozreti po trgovinah, da jih najdete. Veliko tistih, ki prodajajo premium teme, ponuja tudi brezplačne različice, ki jih lahko preizkusite. Tu je nekaj mest za začetek:

Seveda obstaja nekaj osnovnih lastnosti, na katere morate biti pozorni pri izbiri teme. Prvo je očitno po vašem okusu. Vendar morate upoštevati tudi naslednje:

 • Podpora – Super je vključiti tehnično podporo, saj lahko ti ljudje odpravijo kakršno koli težavo namesto vas.
 • Posodobitve – Joomla nenehno posodablja njihov sistem. Prepričajte se, da tudi ponudnik predloge pogosto posodablja svoje predloge, da se prepriča, ali bo deloval z najnovejšimi izdajami.
 • Dokumentacija – Občasno boste morali preveriti nekatere funkcije, če želite izvedeti, kako delujejo. Bodite prepričani, da obstaja kraj, kjer lahko to storite.
 • Odzivnost in združljivost med brskalniki – To pomeni, da mora biti vaša predloga odlična v vsakem brskalniku in v vseh mobilnih napravah.
 • Prilagodljivost – Preverite, katere funkcije predloge lahko sami prilagodite. Na primer, poiščite predloge s številnimi pozicijami modula (več o tem kmalu).

5. Namestite predlogo Joomla

Namestitev predloge v Joomli je načeloma precej enostavna. Ko se odločite, jo običajno dobite v obliki zip datoteke. To lahko preprosto naložite pod Razširitve> Namestitev.

naložite razširitve joomla

V polje ga povlecite ali spustite ali kliknite Or brskaj po datoteki gumb, da ga najdete na trdem disku. Izberite ga in Joomla naj ostalo naredi sam. Predlogo lahko namestite tudi prek njenega URL-ja, če veste, kje paket prebiva.

Po tem morate še vedno aktivirati predlogo in to storite pod Razširitve> Predloga> Slogi. Tu kliknite ikono zvezdice na desni strani imena predloge, da postane privzeta za celotno spletno mesto.

predlogo za joomla nastavite kot privzeto

Upoštevajte, da lahko med prenosom predloge dobite dodatne datoteke, kot so hiter začetek, nastavitve, in podaljšek. Prva je popolna različica Joomle, vključno s predlogo. Tako je vaš novi dizajn že pripravljen, ko bo postavljeno vaše spletno mesto, pogosto vključno z demo vsebino. Slednje je lahko smiselno vključiti, tako da je vse nastavljeno kot v demonstraciji in vse, kar morate storiti, je izmenjava vsebine. Drugi dve datoteki, ki se nanašata na stvari, ki ste jih morda videli na predstavitvenem spletnem mestu predloge, kot so drsniki itd.

6. Prilagodite oblikovanje

Ko z Joomlo gradite spletno stran, je eden glavnih ciljev ustvariti želeno zasnovo. Da bi to storili, ima večina predlogov vsaj nekaj možnosti prilagajanja, do njih pa lahko dostopate s klikom na ime predloge na seznamu..

možnosti prilagoditve predloge joomla

Tukaj lahko prilagodite stvari, kot so barve, pisave, logotipi, velikosti in še veliko več. Nekatere predloge so na voljo tudi z lastno stranjo z nastavitvami, kjer vam omogočajo nadzor veliko več in predogled sprememb v realnem času. V obeh primerih ne pozabite preveriti, kaj lahko ponuja vaša predloga, in shranite vse spremembe!

7. Uporabite Joomla module

Trenutno je vaše spletno mesto še vedno precej prazno, čeprav je videti bolje. Čas je, da to spremenim. Od tu naprej bomo preučili, kako ustvariti vsebino v Joomli.

Žal moramo začeti z eno bolj zapletenih tem, to je moduli. To so majhne enote vsebine, ki se lahko pojavijo na več mestih strani. Delujejo kot gradniki, iz katerih lahko ustvarite različne zasnove. Vendar pa se na njihovo uporabo nekaj navadi. Poskusimo na domači strani.

Če želite stran sestaviti iz nič, je najbolje začeti z omogočanjem načina predogleda za položaje modula. Tako lahko vidite, kje točno na vaši strani lahko dodate module in imena položajev.

predogled položaja modula joomla

Če želite videti nekaj takega, pojdite na Sistem> Globalna konfiguracija> Predloge.

omogoči predogled položaja modula joomla

Tukaj, nastavite Predogled položaja modula do Omogočeno, shranite in zaprite. Nato se vrnite na seznam predlog in kliknite na Predogled gumb (ikona oči). Nato bodo prikazani vsi razpoložljivi položaji modulov, kot je prikazano zgoraj.

Hitra opomba: Ko ne določite modulov, ne pozabite izklopiti predogleda.

8. Na module dodelite module

V redu, zdaj, ko veste, kam lahko gredo vaši moduli, kako jih dodeliti tem položajem? Vse to se zgodi pod Razširitve> Moduli.

seznam modulov joomla

Tukaj si lahko ogledate vse, ki so trenutno aktivni na vašem spletnem mestu, ter pozicije, strani, uporabnike in jezike, ki so jim dodeljeni. Vendar ne skrbite, to niso edine možnosti, ki so vam na voljo. Spodaj Novo v zgornjem levem kotu najdete cel kup drugih blokov, ki jih lahko uporabite na svojem spletnem mestu.

joomla dodatni moduli

Recimo, da želite na domačo stran dodati nekaj besedila o vas in o vašem spletnem mestu. Prvo, kar bi naredili, je preveriti, kam na strani bi šlo. V tem primeru je to položaj-2. Nato bi šli v meni modulov, ustvarili novega in izbrali Po meri kot tip. To vam omogoča, da ustvarite lasten blok vsebine z urejevalnikom WYSIWYG (kar vidite, kaj dobite).

ustvarite modul Joomla po meri

To je preprosto urejevalnik za ustvarjanje in oblikovanje vsebine, s pomočjo katerega si lahko ogledate, kaj počnete. Na žalost bi trajalo predolgo, da bi preučili vse možnosti tega zaslona. Če pa kdaj uporabljate urejevalnik besedil, bi moralo biti vse videti zelo znano. Poleg tega lahko s kazalcem miške premaknete katero koli od ikon, če želite opisati, kaj počne. Tako bi morali hitro ugotoviti, kako pisati in formatirati besedilo, vstavljati naslove, slike in druge medije in vse ostalo, kar lahko ponudi.

modul po meri z vsebino

Ko končate, se prepričajte, da ko shranite, Stanje na desni je nastavljena na Objavljeno in da izberete pravilno lokacijo predloge pod Položaj (bodite pozorni, da izberete svojo aktivno temo!). Nato pojdite na Dodelitev menija (zavihek pod naslovom) in s spustnim menijem izberite strani, na katerih želite prikazati ta modul. V tem primeru gre Samo na izbranih straneh in potem Domov.

dodelitev menija joomla module

Shranite in videli bi ga na svoji domači strani (in samo tam).

izdelati spletno mesto z modulom po meri joomla na domači strani

Z istim načinom lahko druge stvari vstavite na strani, kot so objave na spletnem dnevniku (več o tem spodaj), pasice, menije, slike in okvirje. Poleg tega lahko nove razširitve dodate tudi prek razširitev (več o tem tudi spodaj).

9. Ustvarite nove strani

Zdaj za nekaj lažjega: strani. Ko z Joomlo ustvarite spletno mesto, boste verjetno ustvarili več njih. Ko pa boste obvladali zgoraj navedeno, bi moral biti ta del veliko lažji.

Prva stvar, ki jo morate izvedeti o straneh v Joomli, je, da jih ustvarite na enem mestu in jih prikažete na drugem. To je splošno upoštevati, da se vse, kar ustvarite v Joomli, ne bo samodejno prikazalo na vašem spletnem mestu.

V Joomli so strani preprosto poklicane člankov. To je na začetku lahko nekoliko zmedeno, ko prihajate iz blogging ozadja, vendar naj vas to ne drži. Članke lahko ustvarite prek Vsebina> Članki> Dodaj nov članek. Lahko pa uporabite bližnjico na nadzorni plošči. Oba se bosta pripeljala do zelo podobnega zaslona za urejanje, ki ste ga uporabljali prej.

joomla ustvari nov članek

Ustvarite in formatirajte vsebino na enak način kot prej. Ko končate, pod Vzdevek lahko določite stalno povezavo (kar pomeni URL strani). Pogosto je smiselno, da tukaj postavite ključno besedo, namesto da bi uporabljali isti naslov kot članek. Spodaj Stanje poskrbite, da je nastavljena na Objavi pred shranjevanjem.

Če želite obiskovalcem omogočiti dostop do vaše nove strani, je čas, da jo dodelite meniju. To lahko storite na naslednji način: Pod Meniji, poiščite tistega z dodeljeno ikono hiše. To je vaš trenutno aktiven.

joomla menu menu

Če želite dodeliti novo povezavo, se premaknite miškin kazalec nadnjo in izberite Dodaj novo postavko v meniju. S tem boste prišli do spodnjega zaslona.

joomla ustvari nov element menija

Spodaj Vrsta postavke menija, izberi Člen> Enotni člen. Potem pa pod Izberite članek, prek spletnega mesta lahko izberete obstoječo vsebino Izberite in nato kliknite naslov tistega, ki ga želite dodeliti.

dodelite joomla stran v meni

Zdaj morate vnesti samo a Naslov menija na vrhu (ki je besedilo, ki se bo prikazalo v meniju) in preverite, ali je na desni izbran meni, ki mu ga želite dodeliti. Ko zdaj shranite in zaprete, lahko z ikono na levi povlečete elemente menija okoli in spremenite njihov vrstni red.

vrstni red menjave menija joomla

Ko ste zadovoljni in se vrnete na svoje spletno mesto, bi se moral zdaj pojaviti nov izdelek.

nov element menija na strani

11. Dodajte razdelek za blog

Vendar ne morete ustvarjati samo strani, v Joomli je mogoče objavljati tudi objave na spletnem dnevniku. V bistvu deluje na enak način, le če boste objave na spletnem dnevniku dodeljevali kategoriji. Če želite to narediti, ga morate najprej ustvariti.

To lahko storite pod Vsebina> Kategorije> Dodaj novo kategorijo. Odpelje vas do istega urejevalca kot prej. V tem primeru morate vnesti samo ime na vrhu (npr. Blog) nato shranite in zaprite.

Po tem lahko kategorijo dodelite svojemu meniju na enak način kot prej. Samo tokrat pod Vrsta postavke menija, izberi Članki> Blog kategorij.

ustvarite blog kategorij joomla

Ko to storite, ne pozabite izbrati svojega Blog kategorija pod Izberite kategorijo. Nato preverite, ali je dodeljen pravemu meniju in mu dodelite naslov menija, ki ima smisel. Shranite in zaprite, da ga dobite na svojem spletnem mestu. Od zdaj naprej kateri koli članek, ki ga dodelite svojemu Blog kategorija se prikaže v obliki objave na spletnem dnevniku pod to postavko v meniju.

12. Namestite razširitve

Končna stvar, o kateri bi radi govorili, so razširitve. Z njihovo pomočjo lahko na vaše spletno mesto prinesete nove funkcije in funkcionalnosti. Najdete jih v uradni imenik Joomla razširitev.

imenik razširitev joomla

Samo vnesite iskalni izraz, uporabite spodnje kategorije ali napredno iskanje, da poiščete tisto, kar iščete. Vendar pa je s skoraj 8000 razpoložljivimi razširitvami težko odločiti. Zaradi tega je dobro, da začnete s temi članki:

Ko veste, kaj namestiti na vašo spletno stran, imate več načinov za to. Vsi jih najdete pod Razširitve> Namestitev. Ko ste tam prvič, na vrhu najdete možnost za nastavitev namestite s spleta možnost. Ko to storite, vam omogoča dostop do vsega v imeniku razširitev Joomla že od zadnjega konca.

namestite joomla podaljšek z zadnjega konca

Kliknite katero koli razširitev in nato pritisnite Namestite gumb (dvakrat), da ga samodejno naložite na svoje spletno mesto. Če vam iz nekega razloga to ne bo uspelo, lahko preprosto prenesete razširitev ali kopirate URL, kjer se nahaja. Po tem lahko uporabljate Naloži datoteko o paketu in Namestitev iz naslova URL zavihke, da ga dobite na svojem spletnem mestu.

Upoštevajte, da boste morda morali še vedno aktivirati dele razširitve pod Razširitve> Upravljanje.

upravljanje joomla razširitev

Od tu naprej lahko tudi deaktivirate in odstranite razširitev, ki je ne potrebujete več. Na žalost je nekoliko zmedeno in gneča, zato boste morda morali poiskati razširitev po imenu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me