Za i protiv WordPress multisitea – Kako instalirati više web mjesta s lokalnim Xamppom

WordPress Multisite: Prednosti, nedostaci i instalacija

Ako upravljate s više WordPress web lokacija, sigurno ste osjećali potrebu da biste mogli upravljati njima sa jedne nadzorne ploče. WordPress ima rješenje – višesmjernu instalaciju. To znači da samo jednom instalirate WordPress i kreirate i upravljate s više pojedinačnih web mjesta na ovoj jedinstvenoj instalaciji WordPressa, a sve s jednog administratora. Za primjer multisitea ne morate tražiti dalje od WordPress.com.


Kontrola koju provodi administrator web mjesta nad pojedinim web mjestima je obrezana, a Mrežni administrator ili Super Admin postaje sve moćniji, s nadjačavajućim ovlastima nad administratorima pojedinih web lokacija. Dodataka i teme ne mogu instalirati ili mijenjati administratori web mjesta, a samo Super Admin to može učiniti.

Kada ne koristiti multisite

Web-lokacije u više web lokacija funkcioniraju kao zasebne jedinice s velikim preklapanjem. Dakle, ako sve što želite je zbirka web mjesta koja dijele podatke i korisnike, tada više stranica nije za vas. Ako je vaš jedini zahtjev da vaše web stranice izgledaju drugačije, to se može postići upotrebom dodatka koji prelazi između tema. Ako je potrebno imati samo različite razine pristupa za različite korisnike, možete ograničiti mogućnosti, povezati URL-ove ili prebaciti korisnike i izbornike jednostavno upotrebom dodataka.

Također biste trebali preskočiti više web mjesta ako administrator web mjesta želi slobodno dodavati teme i dodatke ili ako ne želi dijeliti prostor na poslužitelju ili bazu podataka. Isti bi slučaj bio ako žele stupiti s različitim pružateljima usluga hostinga.

Kada koristiti multisite

Multisit je najpovoljniji za sve organizacije koje imaju hijerarhijsku postavku, kao što su vlada i njezina razna krila, sveučilišta i njihovi odjeli ili mreža blogova koji su na neki način povezani. Multisites je više prikladan za web stranice koje djeluju s visokim stupnjem neovisnosti unutar svog područja djelovanja i dijele neke zajedničke resurse.

Stoga je multisite miješana vreća, koja ima i prednosti i nedostatke, a potreba za višestraničnom web stranom mora se procijeniti od slučaja do slučaja..

Profesionalci

 • Možete upravljati bilo kojim brojem pojedinačnih web-mjesta sa jedne nadzorne ploče koja izgleda ovako.

1

 • Pojedini administratori web stranica mogu slobodno upravljati svojim web mjestima, podložno ograničenjima.
 • Teme i dodaci moraju se instalirati samo jednom, a zatim aktivirati na cijeloj mreži. Ditto za ažuriranje. To ne samo da znači bolje upravljanje, već omogućava i učinkovitiju upotrebu poslužiteljskog prostora.
 • Korisnici mogu stvarati vlastite blogove na vašoj mreži i njima upravljati. Ako želite da to ostane privatno, možete ograničiti pristup korisnicima.
 • Možete unovčiti mrežu nudeći uslugu hostinga drugima. Ako ste na zajedničkom hostingu, ovo je možda malo teško. Ovi će blogovi imati svoje tablice u bazi podataka. Nemaju vlastite direktorije na vašem poslužitelju, ali kada je u pitanju prijenos medija unutar mreže, imaju svoje zasebne direktorije. Kako strukturom datoteke upravlja WordPress, ne morate se praviti sa njom.

Protivnici

 • Neće svi dodaci raditi na više web lokacija. Morat ćete provjeriti jesu li dodatci kompatibilni s više web mjesta prije nego što ih instalirate.
 • Pojedine web stranice ne mogu dodavati ili brisati teme i dodatke. Ako su prisutni na mreži, mogu se aktivirati i deaktivirati.
 • Ako na web mjestu ili poslužitelju dolazi do prekida rada, to će se odraziti na sve web stranice na mreži.
 • Svako povećanje prometa na bilo kojoj web stranici može utjecati na brzinu svih ostalih web mjesta na mreži. To se početniku možda malo sviđa.
 • Nisu svi hosting planovi podržani na više mjesta. Potrebe za hostingom povećat će se za više web mjesta. Ako planirate na nekoliko web lokacija koja su po prirodi testnih web mjesta, zajednički hosting zapravo može biti dovoljan. Ali ako želite dodati ogroman broj web stranica, posebno web mjesta s velikim prometom, otkrit ćete da trebate nadograditi svoje potrebe za hostingom. Preporučujemo WP Engine i Flywheel – oba modela kreću se od približno 30 USD mjesečno za podršku na više mjesta.

WordPress Multisite jednostavna je i moćna značajka, ali prije nego je instalirate, budite sigurni da je to pravo rješenje za vas. Naknadno odvajanje web mjesta od multisitea ili migriranje više web mjesta možda previše složeno da biste se mogli rukovati bez stručne pomoći.

Ako razmišljate o više web lokacija samo radi lakšeg upravljanja više WordPress web stranica s jednog zaslona, ​​možda biste trebali razmotriti i upravljane usluge kod davatelja usluga poput ManageWP. Ovo je plaćena usluga koja ima druge pogodnosti poput sigurnosti, sigurnosnih kopija i kloniranja.

Ugradnja Multisite-a

Morate biti administrator i imati pristup datotečnom sustavu vašeg poslužitelja da biste to mogli stvoriti multisite. Morate imati povlastice za uređivanje datoteka i stvaranje direktorija. Postoji svaka mogućnost da, iako vam nije ugodan kod, postavite višestruko web mjesto bez susreta s poteškoćama. Ali poznavanje PHP-a, CSS-a, HTML-a i upravljanja poslužiteljima dobro će vam doći ako trebate riješiti problem.

Prije nego što započnete, odlučite želite li web mjesta dodati kao poddomene ili podmape. To se kasnije ne može promijeniti, stoga pažljivo izaberite svoj izbor. U URL izrazima, to znači,

 • Dodjeljivanje različitih poddomena za svaku web lokaciju: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Dodjeljivanje različitih staza za svaku web lokaciju: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Također možete dodijeliti domene poput multisite1.com, multisite2.com, ali za to je potrebna upotreba dodataka i određeno tehničko znanje.

Pa kako instalirati multisite? Proći ću ovdje kroz korake pokazujući instalaciju s lokalnim XAMPP-om.

1. Omogućivanje funkcije više stranica.

 • Prvi korak u instaliranju multisitea je instalacija WordPress-a na normalan način. Pronađite datoteku wp-config u svom WordPressu i otvorite je.
 • Pronađite frazu “/ * To je sve, prestanite s uređivanjem! Sretno bloganje. * / ”Pri kraju datoteke. Malo iznad ove fraze dodajte sljedeći pojedinačni kod:
  define ('WP_ALLOW_MULTISITE', istina);
 • Spremite datoteku i ponovno je vratite na poslužitelj.
 • Sada ćete pronaći novu stavku “Network Setup” (Dodavanje mreže) dodanu pod Tools (Alati) na nadzornoj ploči.

2. Postavljanje poddomena i podmapa.

 • Nastavite do Alati> Postavljanje mreže i birati između poddomena i podmapa.
 • Ako postavljate mrežu temeljenu na poddomeni, obratite se svom davatelju usluga hostinga jer mnogi od njih to ne dozvoljavaju. Morat će postaviti wild card DNS za vašu web lokaciju. Pod-direktoriji ne trebaju takva dopuštenja. Nakon što se odlučite, kliknite na instalaciju.

2

 • Kako sam koristio lokalni poslužitelj s hostom za instalaciju WordPressa, moj je izbor bio ograničen na podmape (za poslužitelja s hostom također će se nuditi opcija poddomene)
 • Ako želite pretvoriti postojeću instalaciju za WordPress u više web mjesta, opcija podmape nije vam otvorena. Možete stvoriti mrežu samo s poddomenama.
 • Generirat će se nekoliko redaka koda za umetanje u vašu wp-config.php datoteku i u vašu .htacess datoteku.

3

 • Umetnite kôd prema uputama i spremite datoteke, a WordPress Multisite će biti uspješno instaliran. Za pristup mrežnoj administracijskoj ploči morate se ponovno prijaviti.

3. Izrada ili dodavanje web lokacija

Kada dostignete ovu fazu, vaš WordPress Multisite sličan je bilo kojoj normalnoj web lokaciji. Da biste ga pretvorili u zaista funkcionalan multisite, morat ćete stvoriti i dodati nove web stranice. Evo kako to radite,
Na mrežnoj nadzornoj ploči kliknite Moje web stranice> Mrežni administrator> Web stranice> Dodaj novo

4
Ispunite pojedinosti poput adrese web mjesta, naslova, e-pošte i kliknite Dodaj novo.
Stvorit će se nova web stranica.
Možete dodati koliko god želite web mjesta i pregledati popis web mjesta klikom na Sve web lokacije

5

4. Aktiviranje tema

Teme možete instalirati i aktivirati na više web lokacija na 2 načina – instalirati je u Mrežnog administratora i aktivirati je za cijelu mrežu ili je instalirati na Mrežnom administratoru i omogućiti je uređivanjem unutar te web lokacije. Da biste aktivirali temu u prvoj metodi, pronađite Teme na mrežnoj nadzornoj ploči i kliknite na Dodaj novo. Nakon što je tema instalirana, kliknite Network Enable (Omogući mrežu). Sada će tema odmah biti dostupna cijeloj mreži.

Da biste aktivirali teme drugom metodom, kliknite Network Admin prvo na web-lokacijama, a zatim na web mjestu na kojem želite omogućiti temu. Zatim kliknite Uredi> Teme i pronađite temu koju želite omogućiti. Kliknite Omogući pod tom temom. Sada kada otvorite karticu Teme na Administratoru tog web mjesta, vidjet ćete temu koju ste dodali. Web-lokacija tada može odabrati da aktivira temu.

5. Aktiviranje dodataka

Kao posljednji korak, morat ćete instalirati i aktivirati dodatke za više web mjesta. Za to preuzmite i instalirajte dodatak onako kako bi to radili na uobičajen način. Ako nakon toga želite aktivirati dodatak za čitav višesmjerni web, kliknite na Network Activate i dodatak će biti aktiviran na svim web lokacijama.

Ako želite da dodatak bude aktivan na samo jednom mjestu, preuzmite i instalirajte dodatak u mrežnom administratoru. Zatim posjetite web mjesto kao administrator web mjesta i aktivirajte dodatak na pojedinačnoj web lokaciji.

Zaključiti

Stoga procijenite svoje potrebe i, ako je potrebno, nemojte se ustručavati instalirati više web mjesta. Iako je instaliranje više web mjesta vrlo jednostavno, u upravljanju postoje složenosti. Također migriranje više web mjesta ili odvajanje jednog web mjesta od više web mjesta može biti pomalo zastrašujuće. Pravilo palca ovdje postupite s oprezom.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map