Vodič “korak po korak” za pokretanje bloga za WordPress 2020. godine

Kako započeti blog u 5 koraka s WordPressom

Još se sjećam da sam prvi puta naišao na WordPress. Odlučio sam započeti blog – jedva sam imao čitati blog prije, a kamoli stvorio jedan svoj. Iako sam imao neka stara znanja o HTML-u i CSS-u iz kasnih 90-ih (kada sam izrađivao web stranicu s ništa osim bilježnice i FTP softvera), bio sam daleko izvan svoje dubine.


WordPress nam je preferirani način pokretanja bloga jer je s njim tako jednostavno raditi. Ali činjenica je da je jednako lako zaboraviti koliko je WordPress zastrašujući prilikom prvog pokretanja bloga. Nešto što nudi toliko funkcionalnosti ne može biti potpuno intuitivno za novopečene blogerice. Postoji toliko mnogo razmišljanja o uključivanju postavki, tema, dodataka i još mnogo toga.

Imajući na umu gore navedeno, želio sam stvoriti zaista jednostavan vodič za početak rada s WordPress bloganjem. Ovo je bez nabora, golih kostiju detaljni vodič za pokretanje bloga to je spremno za cijeli svijet.

Sadržaj:

Ispod je popis različitih koraka, tako da ako ste već izveli korak (yay), možete preskočiti dolje na korak na kojem se trenutno nalazite i ako radite kroz vodič, uvijek možete označiti trenutni korak koji ste učinili ‘ ponovno se vratiti tome.

1. korak: pronađite WordPress hosting

Prije nego što započnete blog trebate mjesto na kojem ćete održavati svoj blog. Na webu je dostupno na stotine, a možda i tisuće hosting tvrtki, ali nije svaki hosting isti. Prvo pravilo je da u životu ništa nije besplatno – posebno hosting. Dakle, ako vidite da se tvrtka oglašava potpuno besplatno, nijedan žice u prilogu hostinga ne kupuju. Bit će vam puno bolje ulagati od 3 do 35 USD mjesečno u pristojni hosting plan.

Najbolji WordPress hosting

Zajednički hosting za Bluehost za WordPress

Bluehost je jedno od najpoznatijih imena kada je u pitanju web hosting. Oni nude različite planove, ali s našom vezom možete povezati vlastiti zajednički hosting plan počevši od upravo 2,95 $ / mj (prve godine samo novi kupci). Ovo je sjajna opcija ako tek započinjete i nemate mnogo proračuna za ulaganje u vaše web mjesto.

Nabavite Bluehost za 2,95 dolara mjesečno

Gostovanje WordPress volanskim mehanizmom

Flywheel je upravljana WordPress hosting tvrtka koja nudi planove koji počinju od samog trenutka 23 $ / mj za male blogove (kad odaberete godišnji plan). Oni su WordPress stručnjaci i nude puno besplatnih resursa (e-knjige, knjige pomoći, videozapisi) koje možete koristiti da biste postali WordPress pro.

Saznajte više o zamašnjaku

WP Engine Upravljani WordPress hosting

WP Engine nudi optimizirane planove za WordPress hosting hosting s početkom u početku $ 35 / mj, ali pomoću naše veze možete uštedjeti 10% na prvoj uplati (plus dodatna dva mjeseca besplatno ako se prijavite za godišnji plan). Iako koštaju nešto više od ostalih hosting kompanija, oni su WordPress stručnjaci i mi smo povjerenje da ćemo ugostiti sve naše web stranice.

3 mjeseca besplatno kod WP motora

Svaka od njih odlična je opcija za novi blog. Bluehost nudi planove svjesne proračuna koji su više nego sposobni za rukovanje novim blogom. Iako si možete priuštiti nešto više svakog mjeseca, toplo preporučujemo WordPress specifično hosting od Flywheel-a ili WP Engine-a (što koristimo) jer oni u potpunosti upravljaju vašim poslužiteljskim i jezgrovitim ažuriranjima za vas. Uz to nude sigurnosne kopije i sigurnosno skeniranje kako bi učinili vašu web lokaciju sigurnijom.

Najvažnije je da svi ovi planovi djeluju izvrsno WordPress. Ovo je naša preferirana metoda za pokretanje bloga, jer je jednostavan za upotrebu, nudi sjajne značajke i super je fleksibilan (hvala na svim temama i dodacima).

2. korak: instalirajte WordPress i konfigurirajte postavke

Kao što je već spomenuto, sva tri hosting plana koja preporučujemo u potpunosti su kompatibilni s WordPressom i savršeni su ako želite pokrenuti blog. Nakon što odaberete plan koji će vam se trebati instalirati i postaviti WordPress za vašu web lokaciju. Ovisno o vašem domaćinu, WordPress može malo varirati, ali bez obzira na to koje odaberete web mjesto treba biti uživo i spremno za bloganje u vrlo malo vremena.

 • Bluehost ima značajku brzog postavljanja jednim klikom prilikom prijave. Jednostavno se prijavite na svoj račun i odaberite opciju “Instaliraj WordPress” ispod web stranica. Od tamo samo slijedite upute na zaslonu da odaberete naziv domene i stvorite svoje podatke o prijavi za WordPress administratora. U našem vodiču možete saznati više o tome kako instalirati WordPress s Bluehostom.
 • Zamašnjak dolazi s unaprijed instaliranim WordPressom i spreman za rad. Budući da planovi hostinga Flywheel omogućavaju instaliranje samo jedne web stranice po hosting programu, morate dodati domenu (i stvoriti svoje prijave za WordPress administraciju) ili premjestiti web mjesto uz pomoć tima Flywheel tima (da biste započeli.
 • WP motor je i upravljani plan hostinga za WordPress, tako da ne morate instalirati WordPress. Ipak ćete morati dodati novu domenu ili premjestiti web mjesto (samo se prijavite i idite na Instaliraj> Migracija web mjesta ako želite premjestiti svoju web lokaciju, idite li na web mjesto ili započinjete novu, idite na Instalacija> Domene da pokažete iznad svoje domene). Ako ste odabrali Pro plan ili noviju verziju s WP Engineom, na svoj hosting plan možete instalirati više web stranica. Za dodavanje novog mjesta zadržavanja pokazivača miša Instalira i kliknite gumb Dodati , a zatim ponovite postupak dodavanja vaše domene.
 • Ostali domaćini: Ako koristite neki drugi domaćin, nema problema! Možete instalirati WordPress na bilo koji domaćin (trebat ćete ručno preuzeti i instalirati WordPress).

Nakon što instalirate i pripremite WordPress, možete krenuti prema vašem URL-u prijavite se u WordPress. Trebalo bi postojati veza do vaše prijave za WordPress s vašeg računa za hosting (obično se to odnosi na your-url.com/wp-login ili wp-admin ili nešto slično). Upotrijebite ime administratora ili adresu e-pošte i zaporku koje ste stvorili prilikom postavljanja podataka za svoj hosting račun.

WordPress je vrlo prilagodljiv (u stvari je 100% prilagodljiv jer je softver otvorenog koda), ali za potrebe ovog vodiča mislim na postavke kojima se pristupa putem vaše WordPress nadzorne ploče. Ako se pomaknete mišem iznad Izbornik postavki stavku na vašoj bočnoj traci vidjet ćete brojne mogućnosti.

Možda izgleda pomalo neodoljiv popis, ali ne mora biti – na ovim stranicama postoji samo nekoliko glavnih postavki o kojima biste se trebali pozabaviti. Prođimo svaki zauzvrat.

Opće postavke WordPressa

Postavke za WordPress: Općenito

Na ovoj su stranici najvažnija podešenja polja u koja treba upisati svoje Naslov web stranice i oznaka. Možete se vratiti i promijeniti ih u bilo kojem trenutku, ali dobro je imati ideju o tome što želite koristiti za njih od početka za dosljedno brandiranje. Naslov će vjerojatno biti samo naziv vaše web lokacije, robna marka ili vaše ime (ako je to osobni blog), tako da je to jednostavno. Za svoju Tagline prvo razmislite o tome što ste željeli pokrenuti blog. Trebao bi opisati što se vašeg bloga tiče. Također možete promijeniti datum i format formata sa ove stranice ako želite.

Pisanje postavki WordPress-a

U ovom odjeljku možete postaviti a Zadana kategorija posta i vrsta posta za vaše članke. Budući da još niste započeli bloganje, ovo je odjeljak na koji se kasnije možete vratiti. To nije presudan korak, iako vam može pomoći da ubrzate proces bloganja za par sekundi ako uredite zadane postavke po vašoj želji..

Čitanje postavki WordPress-a

Postavke za WordPress: Čitanje

Na kartici za čitanje željet ćete postaviti što Prikazuje se vaša početna stranica. Na temelju teme koju koristite možete koristiti svoje najnovije postove na blogu ili prilagođenu statičku stranicu. Pročitajte više o postavljanju i uređivanju početne stranice WordPress-a u našem vodiču.

Postavke WordPress diskusije

Postavke za WordPress: Rasprava

Ova stranica sadrži sve postavke koje se odnose na komentare na vašoj web lokaciji. U ovom trenutku trebate razmotriti svoja glavna razmatranja da li ćete dopustiti ljudima da objavljuju komentare ili ne i ako cOmenci moraju biti ručno odobreni. Postoje i druge mogućnosti koje možete preskočiti, iako bi većina zadanih postavki trebala raditi u redu

Postavke medija za WordPress

Ovdje možete pronaći mogućnosti obrezivanja za medije (slike) koje dodate na svoju web stranicu. WordPress uključuje opcije umanjenih sličica, srednjih i velikih veličina slike. Možete ih jednostavno ostaviti ili ih prilagoditi ako želite koristiti unaprijed postavljene veličine u svojim postovima.

Permalinknt Postavke za WordPress

Postavke za WordPress: Permalinks

Permalinks su one koje se pojavljuju na adresnoj traci preglednika kada je posjetitelj na bilo kojoj stranici na vašoj web lokaciji – to je vaš URL plus jedinstvena identifikator stranice ili posta. Na primjer, trajna veza za ovu stranicu je “započnite s wordpress bloganjem”.

Na ovoj stranici postavki prikazat će vam se popis različitih formata trajnih veza. WordPress je prema zadanim postavkama postavljen za korištenje id-a posta koji nije baš lijep. Umjesto toga, općenito preferiramo i preporučamo Naziv pošte opcija budući da je jednostavna za upotrebu, vizualno je privlačna i dodatni je poticaj za vaš SEO (korištenje ključne riječi u vašem pužu obično je dobra stvar).

Napomena: Jednom kada odaberete strukturu stalne veze i počnete objavljivati ​​postove, ne biste je trebali mijenjati bez prethodne pripreme. Promjena strukture trajnih veza bez pravilnog planiranja i izvršavanja može rezultirati neispravnim vezama i 404 pogreškama na vašoj web stranici, zato koristite oprez i ove savjete kako sigurno promijeniti stalne veze..

Bonus: Vaš profil

Osim općih postavki WordPressa, trebali biste pogledati i svoj korisnički profil, koji se može naći pod Korisnici> Vaš profil ili klikom na svoje ime u gornjem desnom kutu zaslona.

Postavke za WordPress: Korisnički profil

Detalji koji se nalaze na ovom zaslonu često se prikazuju po temama (obično kao autor posta) pa je važno da odvojite trenutak kako biste osigurali da su ispravni podaci uneseni. Obavezno Prikaži javno ime padajuća opcija je postavljena na ime koje želite pokazati svijetu. To je definirano izborom vašeg korisničkog imena, imena i prezimena ili nadimka. Ako vaša tema uključuje podršku za bio nemojte zaboraviti dodati i to.

I na kraju, trebat ćete i postaviti a Gravatar (koristeći isti račun e-pošte kao i vaša prijava za WordPress) sa slikom koju želite koristiti za svoj profil. Obično lijep udarac glavom ima smisla, iako možete prenijeti bilo koju sliku za koju smatrate da je prikladna.

Korak 3: Odaberite WordPress temu za pokretanje bloga

Ovdje se susreću većina novih blogera – oni provode sate i sate tražeći savršenu temu. Dakle, dopustite mi da vam skinem teret: vaša tema nije toliko bitna kada tek započinjete. Vaš bi jedini fokus trebao biti stvaranje sadržaja i njihovo iznošenje vani kako bi ih ljudi mogli vidjeti. Ne brinite se previše o dizajnu vaše web lokacije sve dok nemate publiku koja vam govori da li im se sviđa ili ne.

Prema zadanim postavkama vidjet ćete godišnju WordPress temu aktivnu na vašoj web lokaciji. Automatski (ljudi koji stoje iza WordPress-a) svake godine objavljuju novi, a svaki je usmjeren prema blogerima (najnovija tema Dvadeset sedamnaest, ali dvadeset osamnaest je na putu). Svake godine ova je nova tema obično više nego prikladna za one koji tek započinju s WordPressom za pokretanje bloga.

Zadane teme za WordPress

Ali u nekom ćete trenutku vjerojatno htjeti prebaciti na temu s više značajki za rastuću web stranicu. Prebacivanje je jednostavno – sve što morate učiniti je instalirati novu temu. Jednostavno idite do Izgled> Teme> Dodaj novo preko bočne trake. Kliknite na gumb za prijenos svoje teme. Zatim odaberite zip datoteku svoje teme za prijenos, instalirajte je i zatim je aktivirajte. Ta-dah! Upravo ste instalirali divnu premium temu s više značajki i opcija koje ćete dobiti u besplatnoj temi.

Iako postoji mnogo besplatnih i vrhunskih tema za odabir, stvarno ne možete pobijediti kvalitetu ovdje prikazanih tema na WPExplorer-u. Evo nekoliko naših favorita.

Šik životni stil i eCommerce Premium WordPress tema

šik wordpress blog i trgovina tema

Info & DownloadView Demo

Chis je lijepa i elegantna tema za bloganje s potpunom podrškom za WooCommerce. To znači da je lako pisati o svojim omiljenim temama i jednako lako prodavati svoju robu. Uredan je?

Nula Blogging WordPress tema

nula wordpress blogging tema

Info & DownloadView Demo

Nula je čista i minimalna opcija bloganja s jednostavnom navigacijom lijevom bočnom trakom. Izvrsno za osobne ili fotografske blogove, Nula ima sve što trebate bez da vas netko naduva. Osim toga, besplatno je, a ono što nije voljeti?

Mesa Besplatno zidarstvo Blog WordPress tema

Mesa Besplatno WordPress tema

Info & DownloadView Demo

Mesa je elegantna i besplatna tema za blogovanje u WordPressu blogerska tema koja je izvrsna za osobne ili profesionalne blogove. Ova tema podržava mnoštvo formata objava i sadrži korisne mogućnosti alata za prilagodbu koji vam pomažu da nastavite.

Total Drag & Drop Ultimate višenamjenska i blogging WordPress tema

Ukupno WordPress tema Vlogging

Info & DownloadView Demo

I na kraju, kako ne bismo spomenuli Total? Upravo je Totalna tema – cjelovito rješenje za bilo koju vrstu web mjesta, posebno ako želite pokrenuti blog. S naprednim alatom za izradu stranica s povlačenjem i ispuštanjem, neograničenim opcijama boja, prilagođenim Googleovim fontovima, ugrađenim portfeljima i galerijama, premium klizačima, formatima video i audio posta, programom za izradu zaglavlja, prilagođenim widgetima i još mnogo toga Totalno se lako mogu prilagoditi. Pokrenite osobni blog, vodite korporacijsku web stranicu, objavite svoje blogove, dijelite recepte i još mnogo toga. To je sve što ne može učiniti!

Ali ovo su samo neki od naših favorita koji će vam olakšati pokretanje bloga. Sada kada ste odabrali temu, vrijeme je da pogledate neke dodatke!

4. korak: instalirajte preporučene dodatke

Ako su teme prvi kamen spoticanja za nove blogere, dodaci moraju zauzeti drugo mjesto. Lako je provesti sate instalirajući bilo koji broj dodataka prije nego što zapravo napravite bilo što u vezi s stvaranjem sadržaja. Vrijeme je za vas.

U stvarnosti ti ne potreba bilo koji dodatak za započinjanje blogera. WordPress je dobro opremljen izvan okvira. No, postoje dodaci koje bih vam preporučio da instalirate i aktivirate kako biste maksimalno iskoristili svoj blog.

Napomena – svaki od tih dodataka je besplatan i može ga se instalirati navigacijom do Dodaci> Dodaj novo preko bočne trake. Zatim upotrijebite okvir za pretraživanje da biste pronašli besplatan dodatak u skladištu (ili kliknite da biste dodali dodatak koji ste preuzeli drugdje).

Kad ste pronašli dodatak koji želite, kliknite vezu “Instaliraj sada”. Nakon što je dodatak instaliran, imat ćete mogućnost aktiviranja novog dodatka. To je to! Dodatak je sada instaliran i aktiviran. Postavljanje za svaki od tih preporučenih dodataka trebalo bi biti prilično jednostavno, ali ako imate bilo kakvih jednostavnih pitanja, možete ih postaviti u odjeljku s komentarima u nastavku ili posjetite stranicu dodatka na WordPress.org da otvorite temu podrške.

Za zaštitu od neželjene pošte pokušajte s Akismet

Akismet WordPress dodatak za zaštitu od neželjene pošte

Komentiranje neželjene pošte može biti veliki problem kasnije ako ne postavite blokadu puta ili dvije za zaustavljanje neželjene pošte. Dodatak broj jedan za to je WordPress Akismet, i dok su dostupni drugi dodaci za neželjenu poštu, mislimo da je najbolji dodatak za zaštitu od neželjene pošte za WordPress. Akismet je prilično jednostavan za korištenje – samo ga instalirajte, aktivirajte i odaberite razinu “strogosti”. Nakon toga će Akismet skenirati vaše komentare i automatski premjestiti sumnjive komentare u mapu neželjene pošte, sve što morate učiniti je upamtiti da je ispraznite.

Da biste dodali društveno dijeljenje, razmislite o AddThis

Dodajte ovaj dodatak za društveni udio

Želite da ljudi dijele vaš sadržaj, zar ne? Dakle, ako vaša tema već ne podržava dijeljenje na društvenim mrežama, morat ćete instalirati dodatak za to. Dobra besplatna opcija je Dodaj Ovo. Njihov besplatni dodatak za dijeljenje na društvenim mrežama dodaje opcije za 200+ društvenih mreža, mnoštvo stilova tipki i puno lokacija (bočna traka, zaglavlje, widget, u sadržaju itd.) I sve to besplatno. Ako želite vidjeti analitiku ili imati naprednije opcije dijeljenja, trebat će vam premija Dodajte ovaj račun, ali za većinu blogera samo dodatak nudi obilje.

Optimizirajte svoj SEO s Yoastom

Yoast SEO

Optimizacija tražilice ili ukratko SEO ključni je aspekt bilo koje web stranice. Ali kako biste postali SEO stručnjak treba godina, pa čak i tada morate nastaviti učiti. Zbog toga su dodaci poput Yoast SEO važan dodatak za WordPress korisnike. Sviđa nam se Yoast SEO jer uključuje osnovne SEO opcije za krušne mrvice, naslove, izvode, optimizacije ključnih riječi i još mnogo toga.

Dodajte Google Analytics uz MonsterInsights

MonsterInsights Analytics za WordPress

Odličan način da vidite kako vaša web lokacija funkcionira je praćenje posjeta vašoj web lokaciji putem Google Analytics. Pogledajte naš vodič o tome kako postaviti Google Analytics za svoju web lokaciju, ali nakon što stvorite račun i dodate kôd za praćenje na web mjesto, možete početi nadzirati web mjesto. Naravno, možete ručno provjeravati svoj Google Analytics račun svaki dan, ali WordPress je fleksibilan CMS koji nudi mnoštvo jednostavnih dodataka koji integriraju vašu analitiku u WordPress nadzornu ploču. Preporučujemo MonsterInsights budući da dobro funkcionira s Yoast SEO – na ovaj način možete kombinirati svoju SEO strategiju sa svojim SEO nadzorom za puno bolje rezultate.

Održavajte sigurnosne kopije WordPressa pomoću VaultPress-a

VaultPress za WordPress

Uvijek je dobra ideja isplanirati najgore, a jedan od najboljih sigurnih neuspjeha kada započnete blog s WordPressom pravi redovite sigurnosne kopije.. VaultPress je besplatni dodatak, ali za vas je potrebno premium članstvo da biste mogli stvoriti i održavati cjelovite sigurnosne kopije web mjesta. To je dio Jetpack premium planova, koji počinju od samo 3,50 USD mjesečno (samo 39 USD godišnje) što je vrlo niska cijena da biste imali potpuni mir da vaša web stranica ima plan B. Ako ne želite koristiti dodatak za sigurnosne kopije, nema problema. Postoji nekoliko različitih besplatnih metoda koje možete koristiti za izradu sigurnosne kopije WordPressa putem vašeg hosting plana ili ručno.

5. korak: započnite bloganje

U ovom je trenutku vaš blog gotovo pripremljen za proizvodnju sadržaja i postoji još samo nekoliko stvari o kojima morate voditi računa. Prvi je uklanjanje uzorka posta, stranice i komentara koje WordPress podrazumijevano uključuje.

Izbrišite uzorku stranice i objavu

Prvo kliknite na stranice stavka izbornika na vašoj bočnoj traci. Na potpuno novom blogu vidjet ćete samo jednu primjerenu stranicu koju možete izbrisati pokazivačem miša iznad svakog i odabirom oznake Otpad opcija.

brisanje posta iz WordPressa

Za sada vam nije potrebno stvarati nove stranice, mada biste se možda željeli vratiti kasnije da biste u nekom trenutku izradili stranicu About ili Contact. Trenutno smo fokusirani na pokretanje vašeg bloga, za što nije potrebno ništa osim postova. Dakle, kliknite na Postovi na vašoj bočnoj traci, baš kao i sa svojih stranica, izbrišite ogledni post pod nazivom “Pozdrav svijetu!”

Sada je vaš blog svjež, čist i spreman za vaše riječi mudrosti.

Stvorite svoj prvi post

Pogledajmo kreiranje svog prvog posta. Jednostavno idite do Postovi> Dodaj novo preko bočne trake i prikazat će vam se zaslon sličan onome prikazanom u nastavku:

Napišite svoj prvi post na blogu

Tri su ključne točke koje su vam potrebne da biste prvi post objavili na otvorenom (iako imamo detaljan vodič za objavljivanje vašeg prvog WordPress posta):

 1. Stvorite naslov za svoj post: To se odnosi u polje izravno ispod “Dodaj novu objavu”. Budite jasni, sažeti i privlačni. Također je dobra ideja uključiti svoju ključnu riječ.
 2. Napišite svoj sadržaj: Ovo se događa u glavnom okviru za uređivanje teksta koji zauzima većinu zaslona. Ovo je uređivač “Što vidiš-što-što-dobiješ” (ukratko WYSIWYG), što znači da možete vidjeti promjene koje napravite pomoću uređivača kada koristite uključene opcije (podebljane, kurziv, veličine slova, veze, itd. ) ili umetanje medija (slike, video veze itd.).
 3. Istaknuta slika, kategorija i oznake: Ako sada želite dodati istaknutu sliku, vrijeme je za to. Preporučujemo i korištenje kategorija (široke grupe postova) i oznaka (specifični, nišni deskriptori) jer čitateljima olakšavaju kasnije pregledavanje vaše web stranice kada na svom blogu imate stotine postova..

Sa obuhvaćene tri točke kliknite gumb Objaviti dugme. To je to – stvaranje sadržaja u WordPressu je tako jednostavno! Iako postoje brojne stvari koje možete učiniti kako biste optimizirali i bolje prezentirali svoje postove, ključ za početak je upravo to: početak. Kasnije se brinite za sitni tisak, ali zasad se vani nešto sadržaja!

Dodajte još značajki

Uvijek možete dodati na svoje web mjesto s WordPressom. Dodajte još stranica, dodajte dodatne dodatke, odaberite novu temu za dodavanje novih stilova. Nebo je granica! Evo još nekoliko uobičajenih značajki koje možda želite dodati na svoju web lokaciju (spoiler alter – za mnoge je potreban samo dodatak).

 • Kako dodati forum u WordPress
 • Kako dodati trgovinu u WordPress
 • Kako dodati Google fontove u WordPress
 • Kako prilagoditi dizajn vaše web stranice
 • Kako dodati alat za izradu stranica

Što čekaš? Pokreni blog!

Započeti s bloganjem zaista je tako lako kao i postupak s pet koraka, a krivulja učenja za pokretanje bloga je plitka ako započnete veslanjem, a ne skokom u dubini. Postoji puno vremena za opsjednutost manjim tematskim podešavanjima, novim dodacima i optimizacijom vašeg SEO-a, ali uspješno bloganje gotovo uvijek se vraća na sadržaj koji vi proizvodite.

Većinom se posjetitelji ne brinu gotovo o svom dizajnu ili fantastičnoj funkcionalnosti dodataka nego o vašem sadržaju. Prigrlite srce bloganja, kreirajte i započnite blog!

Imate li pitanja o tome kako započeti blog? Ili bloganje WordPressom posebno? Rado ćemo vam pomoći – samo ostavite komentar u nastavku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me