Uvod u Google AMP za WordPress

 1. 1. Trenutno čitam: Uvod u Google AMP za WordPress
 2. 2. Kako postaviti AMP u WordPress

Google AMP (ubrzane stranice za mobilne uređaje) nova je ometajuća tehnologija koja je dizajnirana kako bi web učinio prijatnijim za mobilne uređaje, znatno bržim i pouzdanijim. Ova serija serija posvećena je istraživanju Google AMP-a i načinu kako ga postaviti u WordPressu.


Evo popisa koje ćemo obuhvatiti u ovoj seriji posta:

 • Prvo ćemo brzo osvježiti trenutne trendove mobilnih mreža – opravdavajući potrebu za AMP-om
 • Također ćemo uzeti još jedan mali pregled o tome kako brzina stranice utječe na naše poslovanje i vidjeti kako AMP može pomoći
 • Zatim ćemo naučiti što je AMP, vidjeti nekoliko primjera iz stvarnog života što se može učiniti.
 • To bi značilo kraj ovog članka. U sljedećem ćemo članku naučiti kako postaviti AMP za WordPress

Započnimo.

Google AMP

Prije kopanja u podatke o AMP-u možete slijediti zajedno s WPCrafter video vodič koji se vezuje za naš post.

Prema Izvješće o internetskim trendovima za 2015. godinu koju je objavila konzultantska tvrtka KPCB, prosječna odrasla osoba 2015. godine dnevno je provodila 5,6 sati dnevno od toga. Od toga je 2,8 sati provedeno na mobilnom uređaju. Ovo je značajno povećanje u odnosu na 2010. godinu, kada je u prosjeku samo 0,4 sata dnevno provelo na Internetu putem mobilnog uređaja.

prosječne dnevne-internet-korištenje-po-uređaj

Izvor: Ezoic

Prosječna upotreba mobilnog interneta porasla je za 600% u razdoblju od 2010. do 2015. godine

e-mail otvoren po uređaju

Izvor: Ezoic

Studija objavljena u Izvješće o podešavanju potrošačkih uređaja u SAD-u otkrio da preko dvije trećine poruka e-pošte otvoreno je na mobilnom uređaju, s tim da se 52% otvara na pametnom telefonu, a 16% otvara na tabletu.

digitalne medije-korištenje vremenu

Izvor: Ezoic

2015. Izvješće o mobilnim aplikacijama u SAD-u objavljeno od strane rezultata comScore 90% -tno povećanje ukupnog vremena provedenog na mobilnim uređajima odraslih u SAD-u u razdoblju od 2015. do 2013. U istom izvještaju je također navedeno da mobilne aplikacije predstavljaju 54% ukupnog vremena konzumiranja digitalnih medija, a mobilni preglednici još 8% ukupnog vremena.

Sve u svemu, 62% vremena korištenja digitalnih medija troši se na mobilni uređaj.

Dakle, da, prva mobilna strategija je vrlo važno. Hajde sada da razgovaramo malo o brzini.

Vrijeme učitavanja je važno – puno im je važno. To je onaj kritični faktor koji može utjecati na ostale važne čimbenike kao što su prihod, stopa napuštanja početne stranice, vrijeme na web mjestu, rangiranje pretraživanja i performanse gotovo na svim drugim digitalnim marketinškim kanalima.

Budući da je prihod krajnji cilj u bilo kojem poslu ili web mjestu, evo zanimljive činjenice iz istraživanja iz 2014. godine “Brzina web lokacije škodi svačijem prihodu”, koju vodi tvrtka za digitalni marketing Protent. Vrhunac studije bio je taj brže stranice zarađuju mnogo više.

web-brzina

Izvor: Protent

Prikaz dolara po stranici (nazovimo to DPPV) povećava se za 20% pri smanjenju vremena učitavanja s 8 na 5 sekundi (smanjenje od 37,5%).

Ali pravi dobitak dolazi kada vrijeme učitavanja stranica bude ispod jedne sekunde ili manje. Prelazak od dvije do jedne sekunde vremena učitavanja rezultira u 2x pojačanje u dolar po prikazu stranice.

Ne samo prihod, brzina stranice također utječe na performanse društvene razmjene. Momci iz tvrtke Protent proveli su ne baš iscrpan eksperiment gdje su na dvije stranice poslali 100 plaćenih klikova (s Facebook oglasa)..

Stranica A učitana je u 2 sekunde, a stranica B učitana u 4 sekunde. Pogodi što? Stranica A je dobila 10 dionica, a stranica B samo dvije dionice. Iako je veličina uzorka bila premala za potvrđivanje hipoteze, ipak govori o značajnoj priči!

Svjedočeći eksplozivnog rasta tržišta mobilnog interneta, potražnja za bržim pristupom internetu, boljim web tehnologijama u pogledu brzine, pristupačnosti i pouzdanosti postale su od najveće važnosti. Pioniri poput Googlea brzo su shvatili da se može učiniti puno da se nahrani ova sve veća potražnja i tako je nastao Project AMP.

Što je AMP?

Primjer amp-

Izvor: BusinessofApps.com

AMP ili ubrzane mobilne stranice otvoren je okvir za izgradnju bržeg, standardiziranijeg i bržeg reagiranja na mobilnom webu. Ljepota AMP-a je što radi ispravno na vrhu postojećih web tehnologija i dramatično poboljšava mobilno korisničko iskustvo. Zbog toga Google preferira AMP web stranice i rangira ih više u SERPs.

Kako AMP poboljšava brzinu?

web-brzina-vektor

AMP-ov otvoreni okvir osmišljen je kako bi iskoristio postojeće web tehnologije i nadgradio ih. Zbog toga, on djeluje potpuno izvan okvira u sustavima za upravljanje sadržajem poput WordPressa.

AMP slijedi standardizirani okvir za izradu web stranica i osigurava da se sve postojeće web stranice mogu prilagoditi tom okviru. U nešto više tehnički uvjeti, dopušta samo asinhrone skripte, onemogućuje vanjske mehanizme za blokiranje prikazivanja, omogućava samo unutarnji CSS i puno više.

Ukratko, AMP prvo čini izgled web stranice (gotovo trenutno) i učitava sadržaj na prioritetnoj osnovi. Uklanja sve čekajuće resurse i ozbiljno minimizira broj zahtjeva. Kad svi ti faktori djeluju u savršenoj harmoniji, dobivate blistavu brzu web stranicu koja se učitava gotovo u trenu.

Pogledajte sljedeći test brzine sastavio PenguinWP, što pokazuje “AMP efekt”. Pomoću AMP-a uspjeli su:

 • Povećajte PageSpeed ​​rezultat za 3 boda
 • Smanjite vrijeme učitavanja stranice za 72% sa 5 na 1,4 sekunde!
 • Smanji veličinu stranice za 80%, a broj zahtjeva za 82%

Evo tablice koja dijeli brojeve:

PageSpeed ​​ScoreVrijeme učitavanjaUkupna veličina straniceZahtjevi
Originalna verzija9251024118
AMP verzija951.420621
AMP razlika3-3.6s-794KB-97
Postotak poboljšanja3%-72%-80%-82%

Očuvanje sadržaja

AMP je osmišljen kako bi web učinio ljepšim i odgovornijim za mobilne uređaje. To je učinio uklanjanjem nekih nebitnih značajki postojećih web tehnologija.

To ne znači da su oduzete sve cool značajke modernog weba. Ne. Jednostavno seli svi oni bogati sadržaji ulaze u standardizirani okvir s minimalnom razmakom.

AMP u potpunosti podržava karuse slike, mape, društvene dodatke, vizualizacije podataka i videozapise kako bi priče izdavača postale interaktivnije i istaknute.

Studija slučaja: Washington Post

wapo

Izvor: AMP Projekt

Pogledajmo studiju slučaja Washington Posta s AMP-om. Nakon implementacije AMP-a, Pošta je zabilježila porast broja korisnika koji su vraćali mobilnu pretragu za 23%. Ovo treba malo objašnjenje.

Gotovo 55% prometa Pošte potječe s mobilnih uređaja – što je opet u sinkronizaciji sa statistikama podijeljenim na početku ovog članka. Ako se podaci ne učitavaju u roku od 3 sekunde, ljudi počinju odlaziti.

Tradicionalno, 51% korisnika mobilne pretrage vraća se na Washington Post u roku od 7 dana. Za korisnike koji čitaju priče objavljene u AMP-u, taj broj skače na 63%. Dakle, s AMP-om zadržavanje prometa mobilnog pretraživanja povećalo se za 23%.

I ne samo to, vrijeme učitavanja stranica prosječno iznosi 400 ms što je 88% poboljšanje nakon AMP-a. Danas guraju preko 1000 članaka putem AMP-a.

Sjajno. Kako pristupiti AMP-u?

AMP verziji bilo kojeg web mjesta možete pristupiti dodavanjem „/ amp“ na URL bilo koje web stranice. Ako web mjesto ne podržava AMP ili naiđe na pogrešku prikazivanja, dizajnirano je za graciozno degradirati na originalnu verziju web stranice za mobilne uređaje.

Distribucija sadržaja

Sadržaj-vektora grafički

“Također poznat kao besplatni CDN za AMP članke”

Još poznatija kao Google AMP predmemorija, ova besplatna Googleova usluga omogućuje izdavačima da ugošćuju njihov sadržaj, a istovremeno omogućuje učinkovitu distribuciju putem Google-ove globalne mreže predmemoriranja visokih performansi. Drugim riječima, to je poput besplatnog CDN-a za AMP web mjesta.

Sjajno. Kako radi?

Web stranice koje su kompatibilne s AMP-om posvećuju posebnu pozornost Googleu. Kada počnete indeksirati AMP verzije stranica web stranice, Google ih sprema u nešto što se naziva AMP predmemorija. I dalje posjedujete sadržaj, Google vam jednostavno pruža ruku u posluživanju udaljenim dijelovima svijeta. Što se tiče ažuriranja spremljenog sadržaja, evo što Google mora reći:

“Svaki put kada korisnik pristupi AMP sadržaju iz predmemorije, sadržaj se automatski ažurira, a ažurirana verzija poslužuje se sljedećem korisniku nakon što sadržaj spremi u predmemoriju.”

Kako pristupamo tome?

Pa, da vidimo. Ako imate URL web stranice, prvo morate provjeriti je li AMP omogućen. To radite jednostavnim dodavanjem „/ amp“ u URL. Evo kratke formule o tome kako dobiti Google AMP predmemoriju predmemorije bilo koje web lokacije koja ima AMP.

 1. Nabavite verziju web stranice AMP dodavanjem URL-a “/ amp”. Ako je valjana, prijeđite na sljedeći korak. Ostalo stani.
 2. Ako se pojavi stranica 404 – ta web lokacija nije implementirala AMP.
 3. Ako vidite da se sadržaj učitava, AMP je instaliran.
 4. Da biste preuzeli sadržaj iz Google AMP predmemorije, jednostavno dodajte https://cdn.ampproject.org/c/ do početka AMP URL adrese, isključujući dio “www”.
 5. Započnite s glavnim imenom domene (isključujući „www”) i kopirajte AMP URL web stranice.
 6. Dodati https://cdn.ampproject.org/c/s/ na URL, a to bi vam trebalo dati URL predmemorije Google AMP.

Uzmimo primjer Forbesovog članka i testiramo gornju formulu.

 • Ovo je izvorni URL članka Forbsa:
http://www.forbes.com/sites/allbusiness/2015/10/24/10-great-paid-wordpress-themes-of-2015/
 • Da bismo dobili verziju AMP, jednostavno dodajemo / pojačalo na izvorni URL.
http://www.forbes.com/sites/allbusiness/2015/10/24/10-great-paid-wordpress-themes-of-2015/amp/
 • Da bismo dobili URL predmemorije Google AMP, prvo kopiramo AMP URL počevši od glavnog imena domene, tj. Isključujući dio “www”, do samog kraja. To nam daje:
forbes.com/sites/allbusiness/2015/10/24/10-great-paid-wordpress-themes-of-2015/amp/
 • Dalje dodamo https://cdn.ampproject.org/c/s/ do tog URL-a za dobivanje URL-a Google AMP predmemorije iste stranice.
https://cdn.ampproject.org/c/s/forbes.com/sites/allbusiness/2015/10/24/10-great-paid-wordpress-themes-of-2015/amp

Provjerite, uspjet će!

Pametni oglasi

online-oglasa

Stvaranje kvalitetnog sadržaja zahtijeva značajna sredstva. Oglasi pomažu u financiranju besplatnih usluga i sadržaja na webu. AMP je dizajniran tako da uključi ovu ideju i u tome je sklopio partnerstvo više od 75 vodećih reklamnih mreža.

AMP podržava sveobuhvatan raspon formata oglasa, oglasnih mreža i tehnologija. Sve web lokacije koje koriste AMP zadržavat će svoj izbor oglasnih mreža kao i sve formate koji ne umanjuju korisničko iskustvo..

Analitika

SEO

Izdavači također trebaju razumjeti ponašanje korisnika prilikom interakcije sa njihovim sadržajem. Zbog čega AMP također dobro radi preko 25 najboljih pružatelja rješenja za analitiku kao što su comScore, Google Analytics, Krux i drugi.

analitika-platforme podržane-po-pojačalo

Davatelji analitike podržani od AMP na dan 1st Studeni 2016; Izvor: AMP Projekt

Zaključak

Vodeće platforme za generiranje, združivanje i analitiku sadržaja počele su provoditi AMP na svojim web stranicama. Twitter, Pinterest, WordPress.com, Chartbeat, Parse.ly, Adobe Analytics i LinkedIn su među prvom skupinom tehnoloških partnera koji planiraju integrirati AMP HTML stranice. Google također planira od Google News-a napraviti platformu AMP-a.

Zanimljivo je vidjeti kako bi se taj ambiciozni projekt razvijao prema budućnosti interneta.

Osobno volim koncept AMP stranica. Ugodno je čitati, konzumirati puno manje podataka od onih na web-lokaciji spremnim za mobilne uređaje i prikazuju oglase na potpuno nenametljiv način.

Čitanje, konzumiranje i dijeljenje sadržaja mnogo je jednostavnije i zabavnije za AMP. U sljedećem ćemo članku naučiti kako integrirati AMP u WordPress.

Kakve su vaše misli o AMP-u? Hoće li pokupiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map