Pisanje jednostavnog dodatka za WordPress, udžbenik za početnike

Na jeziku laika WordPress dodatak je jednostavan program koji vam pomaže da prilagodite i poboljšate svoju WordPress web stranicu bez potrebe za uređivanjem osnovnih programa. Kad svladaš Razvoj dodataka WordPress, moći ćete u bilo koje vrijeme dodati sve načine rada na svoj WordPress blog. Ali prije nego što postanete profesionalac, morate naučiti užad.


WordPress dodatak je program ili skup jedne ili više funkcija napisanih na skriptnom jeziku PHP, koji dodaje specifičan skup značajki ili usluga u WordPress webloglog, koji se mogu bez problema integrirati s weblogom koristeći pristupne točke i metode pruža sučelje aplikacijskog programa WordPress Plugin (API). – Pisanje dodatka, WordPress Codex-a

U današnjem postu ćemo vas voditi kroz postupak stvaranja vašeg prvog WordPress dodatka. Vodič ćemo držati jednostavnim za dostavu po prvi put programeru o kojem nema malo znanja PHP (skriptni jezik iza WordPressa).

Prije nego što se spustite na stvarno kodiranje, razmotrit ćemo nekoliko stvari koje biste trebali razumjeti o razvoju WordPress dodatka.

Osnove koje treba znati prije stvaranja WordPress dodatka

U ovom ćemo odjeljku otkriti prvih nekoliko koraka koje morate slijediti prilikom stvaranja WordPress dodatka. Uz to, spomenut ćemo sve razne stvari koje trebate uzeti u obzir dok pišete svoj dodatak. Sjajno. Počnimo s osnovama.

Kako imenovati WordPress dodatak

Prije svega, morate pronaći jedinstveno ime za svoj WordPress dodatak. Jedan od najboljih načina za određivanje povoljnog imena je razmišljanje o tome što će vaš dodatak učiniti. Na primjer, ako će vaš dodatak pomoći ljudima da dijele sadržaj putem društvenih medija, u naziv možete uključiti frazu “dijeljenje društvenih medija”. Druga stvar, imena dodataka mogu biti nekoliko riječi, tako da ne stvarajte kreativnost.

Ime vašeg dodatka mora biti jedinstveno kako bi se izbjegle sukobe s drugim dodacima. Da biste osigurali da je vaše ime jedinstveno, možete obaviti Google pretraživanje tog imena. Uz to možete pretraživati ​​razne direktorije dodataka, uključujući i Spremište dodataka WordPress.

Da bismo imenovali bilo koji dodatak, moramo stvoriti barem jednu datoteku dodataka (glavnu PHP datoteku) koja nas uvodi u naš sljedeći odjeljak.

Kako stvoriti datoteke dodataka

Dodatak se može sastojati od jedne PHP datoteke ili više datoteka, ovisno o tome što je dizajnirano. Najvažnija je datoteka glavna PHP datoteka, što je ekvivalent index.php i index.html u WordPress temama i HTML dizajnu.

Preporučuje se da WordPressovi programeri sporazumno imenuju svoju glavnu datoteku dodataka nakon svog dodatka. Na primjer, glavna datoteka dodatka za dodatak koji se zove WP Renym dodatak bila bi wp-renym.php. Ako dodate separator u svoje ime, koristite samo crtice (-) između riječi, za razliku od podvlaka (_).

Kao što je gore spomenuto, dodatak može biti izrađen od jedne ili više datoteka (slike, JavaScript, jezik, CSS datoteke itd.). Bilo kako bilo, vaše datoteke dodataka moraju živjeti u jednom direktoriju. Pa za dodatke nazvane WP Renym the wp-renym.php datoteka bi bila smještena u wp-renym mapu. Dodatne podmape mogu se dodati u glavnu mapu dodataka kako bi sadržavale i organizirale druge datoteke.

Nakon što položite sav kod za dodatak, zatim stisnete svoju glavnu mapu u zip datoteku (u ovom slučaju to bi bila datoteka wp-renym.zip) koju želite učitati i instalirati na WordPress web mjesto.

Dodavanje zaglavlja datoteke u glavnu PHP datoteku

Kod imenovanja dodatka trebali biste dodati druge detalje, poput opisa, verzije, licence, imena autora – u osnovi svega što će se pojaviti ispod i uz vaš dodatak u WordPress dodatak zaslonu – zaglavlje dodatka. Za ovo morate koristiti a standardno zaglavlje informacija o dodatku na vrhu vaše glavne PHP datoteke. Ovako izgleda tipično zaglavlje:


/ *
Naziv dodatka: ime vašeg dodatka
URI dodatka: http: // veza na početnu stranicu vašeg dodatka
Opis: Opišite o čemu se radi u vašem dodatku u nekoliko kratkih rečenica
Verzija: 1.0
Autor: Vaše ime (Yay! Tu dolazi do slave ...)
URI autora: http: // veza na vašu web lokaciju
Licenca: GPL2 itd
URI licence: http: // veza za vašu licencu dodatka
* /

Svaki je parametar u gornjem zaglavlju sam po sebi razumljiv pa neću ulaziti u detalje. Samo osigurajte da uključite odgovarajuće http: // ili https: // prilikom pisanja URI-ova dodatka i autora ili veze neće raditi.

Slijedite zaglavlje sa sljedećim podacima o licenci ako upotrebljavate GPL2 licenca ili licencu kompatibilan s GPL2:

/ * Autorska prava YEAR PLUGIN_AUTHOR_NAME (e-pošta: vaša adresa e-pošte)
(Ime dodatka) je besplatni softver: možete ga ponovo distribuirati i / ili mijenjati
pod uvjetima GNU General Public Licence koju je objavio GNU
Zaklada slobodnog softvera, bilo inačica 2 Licence, ili
bilo koja kasnija verzija.

(Naziv dodatka) distribuira se u nadi da će biti koristan,
ali BEZ BILO GARANCIJE; čak i bez podrazumijevanog jamstva od
PRODAJENOST I PRIKLADNOST ZA DIJELOVNI CILJ. Vidi
GNU General Public License za više pojedinosti.

Trebali ste dobiti primjerak Opće javne licence GNU-a
zajedno s (ime dodatka). Ako ne, pogledajte (http: // veza na vašu licencu za dodatak).
* /

Opseg ovog vodiča ne dopušta nam da nadiđemo ove osnovne korake. Morat ćete provjeriti pisanje dodatka vodič u kodeksu da saznate više o kukicama za WordPress dodatke, oznake predložaka, spremanje podataka dodataka u baze podataka, mehanizmu opcija dodataka i ažuriranju vašeg dodatka između ostalog. Kodeks također uključuje ogroman Resursi dodataka zbirka koja je prepuna video vodiča, naprednih tema i još mnogo toga.

Sada kada smo opisali osnove, pišemo jednostavan WordPress dodatak koji će obavljati dvije osnovne (ali sjajne) funkcije:

  • Zamijenite riječi u svom sadržaju vlastitim izborom riječi
  • Na kraju svakog posta na blogu dodajte bilješku “Hvala što ste pročitali ovaj vodič …”.

Kako napisati jednostavan WordPress dodatak – WP Renym

U ovom ćemo dijelu napisati kod za WP Renym dodatak koji sam spominjao cijelo vrijeme.

Što trebaš:

Imenovanje našeg dodatka

Prvo smo provjerili spremište dodataka WordPress i obavili Google pretragu po našem imenu; WP Renym bio je slobodan. Moj početni izbor je bio WP Rename, ali već je zauzet.

Pomicanje dalje… Otvorite novu datoteku u uređivaču koda i dodajte sljedeći kôd na vrhu nakon što otvorite dodatak sa :

/ *
Naziv dodatka: WP Renym
URI dodatka: http: // veza na početnu stranicu vašeg dodatka
Opis: Ovaj dodatak zamjenjuje riječi prema vlastitom izboru riječi.
Verzija: 1.0
Autor: Freddy Muriuki
URI autora: http: // veza na vašu web lokaciju
Licenca: GPL2 itd
URI licence: https: // veza za vašu licencu dodatka

Autorska prava YEAR PLUGIN_AUTHOR_NAME (e-pošta: vaša adresa e-pošte)
(Ime dodatka) je besplatni softver: možete ga ponovo distribuirati i / ili mijenjati
pod uvjetima GNU General Public Licence koju je objavio GNU
Zaklada slobodnog softvera, bilo inačica 2 Licence, ili
bilo koja kasnija verzija.

(Naziv dodatka) distribuira se u nadi da će biti koristan,
ali BEZ BILO GARANCIJE; čak i bez podrazumijevanog jamstva od
PRODAJENOST I PRIKLADNOST ZA DIJELOVNI CILJ. Vidi
GNU General Public License za više pojedinosti.

Trebali ste dobiti primjerak Opće javne licence GNU-a
zajedno s (ime dodatka). Ako ne, pogledajte (http: // veza na vašu licencu za dodatak).
* /

Spremite datoteku kao wp-renym.php u mapu wp-renym. Ako već nemate mapu, stvorite je. wp-renym.php bit će vaša glavna PHP datoteka.

Dodavanje funkcija

Sada da biste dodali stvarne funkcije. Tik ispod koda iznad, dodajte sljedeću funkciju da biste ispravili pravopisne pogreške wordPress do WordPress:

funkcija renym_wordpress_typo_fix ($ text) {
return str_replace ('wordpress', 'WordPress', $ text);
}
add_filter ('the_content', 'renym_wordpress_typo_fix');

renym_wordpress_typo_fix jedinstveno je ime koje nam je dodijeljeno. Pri dodavanju novih funkcija nikad ih ne započinjte wp_ – ovo da bi se spriječile buduće nespojivosti s funkcijama koda WordPress-a za koje svi koriste prefiks wp_.

Naša PHP funkcija uzima ($ text) kao argument i vraća 1. niz “wordpress” zamijenjen drugim nizom “WordPress”.

U dodatak smo dodali filtar (add_filter) kako bismo odredili svoju funkciju ( renym_wordpress_typo_fix ) raditi na tekstu koji smo odabrali, što je u ovom slučaju cijeli sadržaj posta (the_content).

Da biste zamijenili više od jedne riječi (možda biste željeli urediti više riječi na svojem blogu ili koristiti dodatak kao jednostavan filtar za promašaj), gornji kôd zamijenite sljedećim kodom:

funkcija renym_content_replace ($ sadržaj) {
$ search = array ('wordpress', 'koza', 'Uskrs', '70', 'senzacionalno');
$ zamjenski = niz ('WordPress', 'kava', 'Uskrsni blagdani', 'sedamdeset', 'izvanredni');
return str_replace ($ pretraživanje, $ zamjena, $ sadržaj);
}
add_filter ('the_content', 'renym_content_replace');

U našem gornjem kôdu već smo odabrali riječi koje će zamijeniti npr. wordpress, koza, Uskrs, itd. Također smo odabrali zamjenske riječi, npr. WordPress, kava, uskrsni blagdani itd. Nadam se da je kod pomalo nerazumljiv:

  • renym_content_replace funkcija uzima ($ sadržaj) kao argument, zamjenjuje sve riječi sadržane u polju pretraživanja $ i vraća sada izmijenjene riječi u WordPress.
  • $ search sadrži sve riječi koje treba zamijeniti
  • $ substitu sadrži zamjenske riječi
  • str_replace radi ono što najbolje radi, zamjenjujući riječi novim riječima

Zapazite kako dodamo prefiks renym na svaku funkciju. Ovo sprječava sukobe s drugim dodacima koji bi mogli biti instalirani. Trebali biste naviknuti dodavanje prefiksa u svoje funkcije bez obzira razvijate li dodatke, teme ili widgete.

Ako ste dovršili gore navedene korake, vaš dodatak može učinkovito zamijeniti sve odabrane riječi. Sada dodajmo napomenu “Hvala vam što ste pročitali ovaj vodič …” koja će se pojaviti pri dnu svakog posta. Dodajte sljedeći kôd u svoju glavnu datoteku dodatka ( renym_content_replace ) prije zatvaranja nosača PHP-a ( ?> ) Koji dolazi u posljednjem retku:

funkcija renym_content_footer_note ($ sadržaj) {
$ sadržaj. = '
Hvala vam što ste pročitali ovaj vodič. Možda ću vam sljedeći put dopustiti da mi kupite kavu! Za više WordPress tutorijala posjetite naš blog
„; vratiti $ sadržaj; } add_filter ('the_content', 'renym_content_footer_note');

Spremite promjene. renym_content_footer_note funkcija dodaje HTML oznaku parametru sadržaja $ i vraća novu vrijednost u WordPress. Također smo dodali klasu podnožja u naš tekst kako bismo ga kasnije mogli lako oblikovati.

Uključili smo filtar (add_filter) koji govori o našoj funkciji rada na tekstu koji smo odabrali, a to je sadržaj posta predstavljen sa_contentom.

Stisnite svoju mapu

U ovom trenutku, vaše finale wp-renym.php datoteka bi trebala izgledati ovako:

Hvala vam što ste pročitali ovaj vodič. Možda ću vam sljedeći put dopustiti da mi kupite kavu! Za više WordPress tutorijala posjetite naš blog„;
vratiti $ sadržaj;
}
add_filter ('the_content', 'renym_content_footer_note');

?>

Spremite sve svoje promjene. Stisnite mapu WP Renym u a wp-renym.zip arhive (na Macu je to jednostavno tako da kliknete desnom tipkom, stisnete datoteku – a na računalu vjerujem da je vrlo slična). Provjerite je li datoteka spremljena kao .ZIP proširenje ili se dodatak neće instalirati.

Upotrijebite svoj dodatak

Prenesite i aktivirajte svoj novi WP Renym dodatak putem WordPress dodatak zaslonu. Čestitamo na pisanju vašeg prvog dodatka!

Instalirajte Renym WordPress dodatak

Resursi

Da biste saznali više od razvoja dodatka za WordPress, molimo pogledajte sljedeće resurse:

Zaključak

Nadam se da će vas ovaj vodič uputiti u pravom smjeru što se tiče razumijevanja dodataka. Ovaj bi post trebao služiti kao odskočna daska za razvoj složenih WordPress dodataka koji rade sve što želite. Ne zaustavljajte se ovdje, pogledajte resurse koje sam gore preporučio da biste povećali svoje znanje o razvoju WordPress dodatka.

Ako smatrate da je ovaj vodič koristan ili ako imate još nešto za dodati, voljeli bismo znati. Molimo, podijelite svoje misli u odjeljku s komentarima u nastavku. Vidimo se around

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me