Korištenje Markdown-a uz WordPress: Vodič za početnike

WordPress.com je najavio da uvode Smanjenje njihovim osnovnim značajkama i dopuštajući njihovim korisnicima da je koriste prilikom pisanja svojih blogova, stranica i komentara.


Kada se u ekosustav WordPress.com dodaju nove značajke, prilično je dobro kladiti se da će ih uskoro biti dodane WordPress.org softveru. Navijači Markdowna dugo čekaju ovaj dodatak. Međutim, nema sumnje velik dio korisnika koji nemaju pojma što je Markdown i zašto bi ga ikada koristili.

Iako je Markdown nov za WordPress.com, dostupan je za korištenje u WordPress.org već neko vrijeme uz upotrebu jednostavnog dodatka. Jedan od tih dodataka o kojem ćemo govoriti kasnije, preuzet je gotovo 25.000 puta i korisnici su većinom dobili 5 zvjezdica.

To nam govori da je to popularno i dobro izgrađeno, ali iako postoje korisnici koji vole Markdown i dodatak o kojem ćemo razgovarati, još uvijek postoji veliki postotak korisničke baze koji još uvijek ništa ne zna o tome.

Pa, razgovarajmo sada o tome.

Što je Markdown?

što-je-smanjenje

Markdown je običan sustav oblikovanja teksta koji su 2004. godine stvorili John Gruber i Aaron Swartz. Razvijena je kako bi omogućila ljudima da sastavljaju obogaćeno oblikovani tekst za web. U svojoj osnovnoj bazi, Markdown je alat za pretvorbu teksta u HTML za web pisce. Kad se koristi, tekst pretvara u strukturno valjani XHTML i HTML.

To je sustav koji se može jednostavno naučiti zbog svoje jednostavnosti i smanjuje sve moguće pogreške koje se dogode prilikom pokušaja oblikovanja teksta s HTML kodom.

Primarni dizajnerski cilj markiranja je učiniti tekst čitljivijim. Ideja koja stoji iza stvaranja bila je da se dokumenti napisani pomoću sintaksa označavanja trebaju objavljivati ​​u obliku dokumenata u običnom tekstu, bez izgleda da su označeni oznakama ili bilo kojom vrstom HTML oblikovanja.

Zašto trebam koristiti Markdown?

Markdown je vrlo koristan alat jer je izuzetno jednostavan za korištenje i vrlo brz za učenje. Za označavanje stila i veza koristi posebne znakove i interpunkcijske znakove. Znakovi koji se koriste prikazuju kako će se dokument formatirati, kao i dokumente u običnom tekstu stila pomoći kako bi ih se mogao lako pregledati. Kada se dokument objavi na webu, ovi se znakovi pretvaraju u odgovarajući stil i format.

Pisanje u Markdownu izuzetno je čisto. Kako ga koristite, oblikovanje prevodi u dovršeni HTML stilovi. Ne morate brinuti da će pogrešne nedostatke zatvorenih oznaka ili oznaka za gniježđenje biti pogrešne. Ne postoji potreban styling u liniji, što znači da nećete prekršiti nijedno oblikovanje nakon što je objavljeno na webu..

To je također fleksibilna i prijenosna sintaksa. Omogućuje vam ispis dokumenata u više formata. Iako posebno raspravljamo o korištenju s WordPressom, jednostavno je stvoriti taj sadržaj izvan mreže u tekstualnom dokumentu i zalijepiti ga izravno u svoj prozor za uređivanje. Ova fleksibilnost omogućuje vam i pretvaranje u PDF ili druge formate bez potrebe za izmjenama.

Korištenje Markdown-a uz WordPress

uključiti

Iako Markdown još nije uveden u osnovni WordPress softver, izuzetno je jednostavno dodati s jednim dodatkom.

Postoji nekoliko dodataka koje biste mogli instalirati za upotrebu Markdown-a na svom blogu, ali u ovom postu ću govoriti o jednom nazvanom WP-smanjenje. Nakon što instalirate i aktivirate dodatak, tada vam se nudi nekoliko novih opcija unutar izbornika postavki na WordPress nadzornoj ploči.

Postavke označavanja

Ispod Postavke> Pisanje Izbornik možete promijeniti opcije da biste omogućili Markdown za postove, stranice i komentare. Ovaj izbornik omogućuje vam da omogućite traku pomoći za uređivač postova i komentare, kao i da omogućite mogućnost označavanja sintakse kako biste se navikli koristiti Markdown.

smanjenje

Dok Markdown koristite u svojim postovima, prozor uređivača postova podijeljen je u dva odvojena odjeljka. Glavni prozor koristi se za pisanje posta, a ispod ovog prozora predstavljen vam je post, u potpunosti stiliziran. Ovaj se prozor ažurira u stvarnom vremenu što će vam omogućiti da brzo potvrdite da je vaša stilistička sintaksa ispravna.

Izvođenje osnovnog stila s Markdownom je jednostavno. Da biste pretvorili tekst u oznaku zaglavlja H1, morate prethoditi tekstu s jednim hash-om. H2 zaglavlja prethoduju dvostrukim heševima, a svaka razina zaglavlja označava se dodatnom oznakom oznake.

Markdown koristi zvijezde kao pokazatelje naglasnosti. Da biste odabrali podebljani tekst, potrebno ga je omotati s dvije zvjezdice. Ističući tekst kurzivom jednostavno je kao i zamotavanje teksta u pojedinačne zvjezdice.

Popisi se dodaju različitim metodama. Za popise bez narudžbe možete prethoditi stavkama popisa s jednom zvjezdicom, jednim plusom ili jednim crticom. Za naručene popise jednostavno koristite broj koji slijedi razdoblje kao u bilo kojem uobičajenom dokumentu s tekstom.

Stvaranje veza zahtijeva malo više razmišljanja, ali može se stvoriti vrlo brzo nakon što ste navikli na ispravnu sintaksu. Da biste dodali vezu, trebate dodati tekst veze između dva uglata zagrada, a sama veza trebala bi slijediti ovaj tekst veze u zagradama. Primjer za to bi bio: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

Kada govorite o internim stranicama i postovima, jednostavno morate koristiti relativne staze za vezu, a ne puni URL.

Dodavanje slika u vaš post djeluje na sličan način dodavanju veze. Alt tekst koji se koristi na vašim slikama dodaje se u uglate zagrade, a mjesto slikovne datoteke dodaje se u zagradama.

Isječke bloka koda možete prikazati i ispred svakog retka teksta u bloku koda s četiri mjesta. Svaka dodatna uvlaka u kodu može se oblikovati s još četiri mjesta kako bi se olakšalo čitanje.

Markdown koristi znakove u stilu e-pošte> za stvaranje blokova. Oni najbolje funkcioniraju kada je svaki redak unutar blok cvrsto omotan i ispred njega je znak>.

Preuzmite WP Markdown

Markdown nije svima. Ali za one koji žele brzu i čistu metodu stvaranja postova bez brige o HTML-u ili usporavanja uklanjanjem ruku za tipkovnicu, možda će vam to biti način pisanja.

Nije toliko ekspanzivan kao upotreba HTML-a za stvaranje odabira stila, ali obuhvatit će većinu njih i svakako one izbore stilova koje ćete koristiti 90% vremena.

Jeste li Markdown koristili s WordPressom ili ste ga koristili u drugim programima? Voljeli bismo čuti vaša razmišljanja o Markdownu i mislite li da je to koristan alat za WordPress web stranice.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map