Kako zabrljati svoj WordPress blog u 10 jednostavnih koraka

Kako zabrljati svoj WordPress blog u 10 jednostavnih koraka

Pokretanje bloga – tehnički gledano – vrlo je jednostavno. Stvarno. Sve što trebate je 10 minuta vašeg vremena, 5 USD da biste uštedjeli na hostingu i dobro ste krenuli! Uz to, sa svim značajkama instaliranja u jednom kliku koje mnogi web hosting pružaju ovih dana, čak ni ne morate znati što se događa ispod haube. Rečeno je, bojim se da ovdje završava bajka.


Briga o početnom postavljanju tek je početak vaše avanture i od tog trenutka prema naprijed morat ćete se suočiti s puno izazova, a svi oni mogu znatno otežati vaše bloganje. Siguran sam da ste primijetili da savjeti za bloganje nisu nešto što je malo na webu, tako da ono što želim danas učiniti je drugačiji pristup. Neka nam bude zanimljivo i razgovaramo o tome što učiniti kako biste zabrljali svoj blog.

Tema ću riješiti iz dva zasebna kuta:

 • Tehnička pitanja – ona koja mogu ubiti vaš blog preko noći jednostavno tako, bez upozorenja
 • Problemi s načinom objavljivanja sadržaja – oni koji će i dalje postupno ubijati vaš blog, korak po korak

1. Ne spremni za hardversku grešku

Treba nešto znati o hardveru (poslužitelji, tvrdi diskovi, drugi strojevi koji u osnovi održavaju vaše web mjesto na mreži). Stvar je u tome samo je pitanje vremena prije nego vam vaš poslužitelj odustane. Stvarno nema ako. Postoji samo kada.

Svaka osoba koja je ikada radila u oporavku podataka reći će vam da u određenom trenutku svi tvrdi diskovi (to je 100 posto) u kvaru. Odobri se, neki ne uspiju drugi dan, neki ne uspiju nakon 20 godina besprijekornog rada, ali svi na kraju ipak uspiju. Evo vam zanimljiv post Backblaze koliko dugo traju diskovi, samo da bih vam dao ideju. Stoga, umjesto da se nadate da se neuspjeh neće dogoditi podacima vaše web lokacije, bolje je pripremiti se i postaviti stvari na način da što prije pokrenete web mjesto.

Prije svega, morate voditi sigurnosne kopije web mjesta. U osnovi je izrada sigurnosne kopije jednostavna stvar. Radi se o očuvanju kopije vaše web lokacije negdje drugdje osim standardnog poslužitelja. Takvu funkcionalnost možete dobiti pomoću dodatka poput UpdraftPlus. Napravit će sigurnosnu kopiju i imate je mogućnosti pohraniti u Dropbox, Google Drive, e-poštu itd. Zatim možete uzeti tu sigurnosnu kopiju i koristiti je prema želji. Ili možete potražiti neko vrhunsko rješenje i nabavite sebi VaultPress račun.

Još jedna usluga koju vrijedi provjeriti je CloudFlare. CloudFlare stvara više kopija vaše web stranice i distribuira ih kroz mrežu poslužitelja. Zbog toga dobivate mnoštvo pogodnosti, a neka dodatna sigurnost web mjesta samo je jedna od njih. (Usput, CloudFlare je besplatan.)

Cloudflare CDN

Nakon što se pobrinuli za sigurnosne kopije web mjesta i imate alat poput CloudFlare u svom arsenalu, omogućit ćete vam da malo duže zadržite web mjesto (ukoliko ne uspije), a također će vam omogućiti brže vraćanje na novi web domaćin, u slučaju da glavni hosting neuspjeh.

2. Ne koristite sigurnosni dodatak

Iako znam da su dodaci jednako dio problema koliko su dio rješenja (često je puno nedostataka sigurnosti u zastarjelim ili nekvalitetnim dodacima), ako se neki kvalitetni sigurnosni dodaci mogu isplatiti samo.

Evo stvari Mnogo je različitih prijetnji koje čekaju da baci udarac na vaše web mjesto. Imate hakere, botove, ranjivosti poslužitelja i sl. Neki dobri sigurnosni dodaci pomoći će vam da se zaštitite od tih prijetnji. Evo dva od mojih najdražih:

 • Sigurnost BulletProof-a: Jedan od vrhunskih .htaccess sigurnosnih dodataka. Najbolje od svega je to što čak ne morate znati što .htaccess je koristiti ovaj dodatak. Postoje ugrađene postavke koje će na autopilotu brinuti o vašoj web lokaciji.
 • Sucuri Sigurnost: Možete ga koristiti za povremeno skeniranje vaše web stranice i osigurati da se u međuvremenu ništa nije dogodilo s njezinim integritetom. Izvršava niz provjera protiv zlonamjernog softvera, XSS, JavaScript ubrizgavanja i mnogih drugih stvari.

3. Pad poprilično (na površini) slobodne teme

Svi žele imati lijepo mjesto. To je jedino prirodno. Ali morate biti oprezni da ne dobijete loše kodiranu temu samo zato što vam se vizualno sviđa. Rekao sam to više puta tijekom moje WordPress karijere, ali reći ću to još jednom – budite oprezni kada je riječ o besplatnim temama. Vrlo često su prepuni šifriranog koda, statički SEOd linkovi, JavaScript koji blokira podnožje i tko zna što još. Naravno, postoje neke besplatne teme visoko kvalitetne, ali besplatne teme preuzimajte samo iz uglednih izvora.

Iako ćete naići na stotine postova s ​​popisa na internetu, dajući vam „najbolje besplatne WordPress teme za [BLANK]“, ne biste im trebali toliko vjerovati. Ljudi koji objavljuju te popise rijetko prolaze svaku temu pojedinačno kako bi provjerili je li zapravo kvalitetan proizvod. Umjesto toga, oni se samo oslanjaju na vizual. Što za vas, čitatelja, znači, to je da nikada ne možete sa sigurnošću znati hoće li neka tema biti sigurna. Ukratko, budite oprezni kad tražite slobodnu temu. Isprobajte ove alternativne staze umjesto:

 • Upravo ovdje u WPExplorer-u nudimo neke fantastične besplatne WordPress teme. Naše besplatne teme kodirane su pažljivo i uključuju premium značajke kao što su prilagođene vrste posta, Google fontovi, klizači tema i još mnogo toga.
 • službeni direktorij tema na WordPress.org. Sve su teme u direktoriju testirane, tako da se bar ne morate baviti zlonamjernim kodom koji je netko namjerno uključio.
 • Trgovačke trgovine temama. Osim što nude premium (plaćene) teme, neke trgovine trgovinama nude i besplatne teme kao promotivnu metodu.

I na kraju, znam da ovaj savjet možda neće biti u skladu s nekim od vas, ali ako želite sigurnu, funkcionalnu i lijepu temu, morat ćete je platiti 90% vremena. Također možete angažirati dizajnera koji će vam izraditi prilagođenu temu, ali to će vas koštati puno više.

4. Ne postavljanje računa urednika za svakodnevno bloganje

WordPress ima niz ugrađenih korisničkih uloga koje možete koristiti prilikom stvaranja novih računa za sebe ili za svoj tim. Postoje računi za pretplatnike, autore, autore, urednike i administratore. Zadani račun koji vam daje WordPress prilikom prvog instaliranja vaše web stranice glavni je administratorski račun (usput, nikad ne činite prijavu „administrativnom“). Škakljiv dio koji vam ne kažu je da je vrlo dobra praksa da se ovaj račun ne koristi redovito. Račun administratora ima pristup svakom odjeljku wp-admin i može se koristiti za promjenu svih postavki. Jednostavno vam nije potreban za obradu vaših standardnih zadataka bloganja.

LastPass

Za pisanje i objavljivanje stvorite sebi račun za uređivanje s polu-složenom zaporkom koju se još uvijek možete sjetiti. A kada je riječ o računu administratora, promijenite prijavu na nešto ne očigledno (poput “glavnog web mjesta – master”), a lozinku promijenite u nešto neprimjenjivo koristeći više vrsta znakova (poput “dfqWW341 ## 2”) , Zatim pohranite ovu lozinku s alatom poput 1Password ili LastPass.

5. Izlaganje negativnog društvenog dokaza

To me zaista zadivi, ali iz nekog razloga, blogeri stalno instaliraju te velike skupove dijeljenja gumba na društvenim mrežama na svim svojim web lokacijama (više gumba za Facebook, Twitter, Pinterest i tako dalje) samo da bi im prikazali sve nule. Kao ovo:

Društveni šalteri na 0

Što vam ovo govori? Evo savjeta: To vam govori da je stranica koju čitate nepopularna. I nastavljajući tu misao, također vam govori da vjerojatno ne biste trebali gubiti ni vrijeme na čitanje. Nemojte me krivo shvatiti, mislim da su gumbi na društvenim mrežama fenomenalni. Oni posjetiteljima nude najlakši način za dijeljenje vašeg sadržaja. Ali trebate ih koristiti na pravi način ako želite da vam pomognu u rastu bloga umjesto da naštete naporima negativnim socijalnim dokazom. Dva rješenja:

 • Upotrijebite dodatak za dijeljenje društvenih medija koji uopće ne prikazuje brojeve (poput AddThis Share Buttons).
 • Upotrijebite dodatak za dijeljenje društvenih medija koji prikazuje brojeve samo kad dosegnu zadani postavljeni prag (kao što je Socijalno ratovanje).

6. Nasumično korištenje oznaka i kategorija

U osnovi su kategorije i oznake jednostavnije za kretanje po vašem sadržaju. Drugim riječima, trebali biste koristiti samo kategorije i oznake kako biste čitateljima pomogli da razumiju o čemu se radi. Kategorije su vrlo općenite prirode. Zapravo vas potičem da stvorite samo nekoliko kategorija za svoj blog, a zatim dodijelite svoje postove na blogu samo jednoj kategoriji. Na primjer, ako je vaš blog o kuhanju, kategorije mogu biti: doručak, ručak, večera.

S oznakama je to malo složenije. Jedan od najboljih pristupa prema čitanju koji sam pronašao jest da ih tretiram kao popis tema o kojima piše vaš post. Na primjer, recimo da postoji post pod naslovom “Top 10 načina za tržište svog poslovanja na mreži”. Sam naslov ne daje se mnogo o stvarnom sadržaju. Međutim, ako vidite da je označen sa “Facebook, Twitter, marketing putem e-pošte, lokalni SEO”, onda je to sasvim drugačija priča. Dobivate vrlo jasan uvid u raspon tema koje vas čekaju unutra.

Savjeti za označavanje

Evo skupa smjernica koje možete upotrebljavati kad označite svoje postove:

 • Prođite kroz svoj post, odaberite pojedinačne teme o kojima raspravlja i koristite ih kao oznake.
 • Držite se općih uvjeta. Baš kao u gornjem primjeru (“Facebook, Twitter, marketing putem e-pošte, lokalni SEO”).
 • Ne tretirajte oznake kao SEO alat i ne upotrebljavajte ključne riječi (ključne riječi) s više riječi kao oznake.
 • Ne ponavljajte istu oznaku koristeći više alternativa, a sve imaju isto značenje. Primjer: “Facebook savjet, Facebook savjeti, Facebook trikovi.”

Napomena: Da biste olakšali rad s oznakama, slobodno provjerite dodatak poput Automatski oznaka posta. Iako se ovaj dodatak nije ažurirao nekoliko godina (koristite na vlastiti rizik), čini se da i dalje funkcionira. Omogućuje vam postavljanje određenog popisa tagova, a zatim analizu svakog posta koji objavite i oznake automatski dodjeljuje. Ovo je dodatno korisno.

7. Neskladan s dužinom sadržaja

Samo zarad toga, recimo da ste pretplatnik New York Timesa. Kako biste se osjećali kada bi tjedan dana novine bile 20 stranica, sljedeći tjedan 200 stranica, a tjedan nakon toga 56 stranica? Ne bi li to bilo zbunjujuće? Upravo to osjećaju vaši čitatelji kada niste u skladu s dužinom svog sadržaja

Ako ste dosljedni, s druge strane, vaši čitatelji uvijek znaju što mogu očekivati ​​kada vide novi naslov. I u ovom slučaju, predvidljivost djeluje samo u vašu korist. Odaberite ciljni raspon sadržaja (na WPExplorer-u snimamo 1500-2500 riječi) i držimo ga.

8. Previše rano fokusiranje na način zarađivanja

Pa, kad kažem “prerano”, ono što zapravo mislim je “nadati se prerano zarađivanju punog radnog vremena”. Postavljanje unaprijed nekih kanala za unovčavanje dobra je navika sama po sebi. Na taj način dajete svojim čitateljima da blog može u nekom trenutku postati profitni pothvat. Zbog toga je manje vjerojatnost da će se pojaviti povratni udar kada kasnije uvedete druge načine zarađivanja.

No, dio koji mnogi pogriješi je to što njihove blogove sa AdSense odjeljkom radi uz AdSense dio, uz plaćenu promociju, pa se čini da stvarni sadržaj uopće ne igra glavnu ulogu. Potičem vas da krenete drugačijim putem. Počnite s malim. Ako želite, postavite mali AdSense blok negdje na svom WordPress blogu. To možete učiniti pomoću jednostavnog tekstualnog widgeta – samo tamo stavite svoj AdSense kôd. Zatim započnite uključivati ​​partnerske veze u svoje postove (samo nemojte zaboraviti na svoju stranicu uključiti otkrivanje FTC-a). Ne tretirajte to kao siguran način ostvarivanja profita, već kao nešto što će čitatelje naviknuti na neki oblik unovčavanja. To je sve.

9. Ne omogućavanje sebe za savjetovanje ili rad s izravnim klijentom

Rad s klijentima

Možda nešto trenutno razmišljate, zašto ovaj momak provodi toliko vremena razgovarajući o raznim stvarima vezanim za novac. Mislim, je li to zaista važno za dobrobit vašeg bloga? Pa, kako se ispostavilo, jest.

Dopusti mi da to kažem ovako. Nikada nisam upoznao nikoga tko je napustio svoj blog zbog tehničkog problema. Ali naišao sam na desetine ljudi koji su to učinili jer više nisu mogli ulagati u blog bez povratka na horizont. Sviđalo nam se to ili ne, novac je važan. Oglašavanje – spomenuto u prethodnoj točki – jedna je od najpopularnijih metoda zaraditi novac blogom. To je sjajan primjer pasivnog toka prihoda – nešto što će vam donijeti novac bez ikakvog aktivnog rada.

Ali tu je i druga strana novčića Aktivni dohodak. Drugim riječima, nudeći svoju stručnost i vrijeme u zamjenu za novac. Izgradnju svog branda i reputacije do točke u kojoj ćete imati stalni klijent koji moli da vas zaposli, a trebat će vam mnogo vremena. Ali kako kažu, najbolje vrijeme za sadnju stabla je prije 20 godina, drugo najbolje je danas. Pa počnite sada. Postavite stranicu “Unajmite me” – sličnu stranici “O meni”, ali usmjerena na uvjerenje potencijalnog klijenta o tome zašto vas žele zaposliti.

Unajmite me Savjeti za stranice

Dobra stranica „Unajmite me“ treba sadržavati sljedeće elemente:

 • dobar naslov koji potiče ljude da vam se obrate
 • usluge koje nudite
 • društveni dokaz (broj komentara / dijeljenja koje dobivate)
 • izjave
 • Kontakt obrazac

10. Nema popis e-pošte

“Za puno vlasnika web mjesta, više od 75% posjetitelja vjerovatno neće ni pogledati vašu web lokaciju.” –Adam Connell od Čarobnjak za bloganje

To je samo način na koji je to prikazan na webu. Jednostavno se svugdje događa previše ometanja da bi se ljudi dugo zadržavali. Međutim, jedan od rijetkih efikasnih načina da ih vratite je mogućnost opcije pretplate putem e-pošte. Kad se netko pretplati, dospije na vaš popis biltena, a nakon toga ih možete obavijestiti e-poštom svaki put kada objavite novi članak. Učinkovito će vratiti postotak ljudi na vašu stranicu.

Srećom za sve, ovih je dana postavljanje biltena prilično jednostavno. Ne tako davno pisali smo o dodacima kako bismo proširili vaš popis e-pošte i kampanje slanja e-pošte. Slobodno pregledajte ove postove da biste dobili potpunu upute.

Postoji li još nešto što bi vas trebalo brinuti?

Svakako, postoje mnoge stvari koje vam mogu stvoriti probleme s tehničkog stajališta. Srećom, mnoge smo od njih opisali u svojim prethodnim postovima, pa ćemo umjesto da sve ovdje ponovno nabrajam, samo ću vam dati linkove:

 • Najčešće greške u SEO WordPress na licu mjesta
 • Najčešće pogreške početnika WordPress-a
 • Uobičajene pogreške u WordPress sigurnosti koje čine mnoge web stranice
 • 22 Konverzije ubijaju pogreške na vašem web mjestu WordPress
 • 15 grešaka u WordPressu koje izbjegavajte po svaku cijenu

Iako može puno toga poći po zlu, nemojte se obeshrabriti. Ne zaboravimo da je WordPress izuzetan dio softvera i da će jednostavno trebati neko vrijeme prije nego što postanete stručnjak. Za sada samo započnite s upoznavanjem ovdje opisanih stvari i pripremite se za drugi dio. U njemu ćemo prikazati potpuno različite načine na koji ćemo zabrljati vaš blog.

Koji je najsmrtonosniji?

Dakle, sada kada smo prošli kroz cijeli popis od 10 koraka, uzmimo malo vremena da isprobamo i najvećeg ubojicu bloga od svih njih. Koje je tvoje mišljenje? Je li to neko od tehničkih problema? Ili ste možda više nalik meni i mislite da je zarađivanje novca od bloga duže vremensko razdoblje još smrtonosnije? Bilo kako bilo, slobodno podijelite u komentarima, i što je još važnije, slobodno se i obratite ne napravite bilo koju od ovih pogrešaka na svom blogu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me