Kako premjestiti svoju web stranicu s Joomle na WordPress

Kako premjestiti svoju web stranicu s Joomle na WordPress

Imate li web mjesto koje želite premjestiti iz Joomla u WordPress? Po našem mišljenju ovo je fantastična ideja. WordPress je ako trenutno koristite Joomla kao svoj CMS, ovaj članak će vam pokazati kako točno premjestiti web mjesto na dva različita načina.


Kada je u pitanju prelazak s jednog CMS-a na drugi, obično postoje tri načina:

 1. ručno
 2. Putem alata ili usluge (dodataka, proširenja ili izvan softvera)
 3. Unajmite profesionalca

Činjenica da ste završili u ovom članku vjerojatno znači da se pitate kako to učiniti sami, tako da i mi možemo skinuti opciju 3 sa stola (ali zapamtite da je tamo ako naletite na izbočine kasnije niz cestu, i ako imate veliku ili složenu web stranicu, to vam je vjerojatno najbolja opcija). Prvu opciju treba koristiti samo ako ste iskusni programer. Opet, činjenica da ovo potražite vjerojatno znači da niste stručnjak za SQL i PHP koji su spremni ručno pristupiti potezu. To nam ostavlja dobar ol ‘broj 2.

U ovom postu bavimo se kako premjestiti web mjesto pomoću alata ili usluge, u ovom slučaju besplatnim dodatkom nazvanim FG Joomla u WordPress.

Razlike između Joomle i WordPressa

Prvo pogledajmo nekoliko izazova s ​​kojima biste mogli naići prije nego što istražimo kako premjestiti vašu web stranicu s Joomle na WordPress. Možda najveća briga većine ljudi tijekom prelaska s jednog CMS-a na drugi, posebno ako koriste uslugu, jest ta što su Joomla i WordPress “sustavi za upravljanje sadržajem”, s obzirom na ciljno tržište. Zbog toga su postali posve različiti.

Prvobitno je Joomla trebao biti CMS, dok je WordPress započeo jednostavno kao jasna platforma za pisanje blogova. To znači da se razlikuju ne samo administratorska sučelja, nego i način na koji svaki CMS strukturira sadržaj web stranica.

Komponente vs widgeti

Komponente Joomla bave se svim oblicima sadržaja izvan članka, uključujući stvari poput izbornika, slike zaglavlja i slično, čime WordPress upravlja sasvim drugačije..

U WordPress-u, widgetima se obično daje jedno ili više određenih područja u kojima možete odabrati njihovo prikazivanje, do sada, gotovo isto.

Teme prema predlošcima

Ovdje nema puno razlike. Predlošci i teme bave se načinom na koji se sadržaj u bazi podataka šalje i uređuje za posjetitelje.

Baneri, kontakt obrasci itd

Ovo su značajke koje su uključene u standardni Joomla i nemaju izravan partner u jezgri WordPress-a. No budite sigurni da se mogu instalirati dodaci koji upravljaju ovakvim stvarima.

Unutar glavnih značajki dodatka FG Joomla to WordPress, mnogi od njih zapravo se bave pretvaranjem tih stvari u njihove odgovarajuće WordPress kolege (ali u slučaju besplatne verzije dodatka, podaci o kontaktnim obrascima se ne izvoze – no to je dovoljno jednostavno stvorite kontakt obrazac s dodatkom).

Dakle, sa zabrinutim pitanjima, krenimo!

Kako premjestiti Joomla u WordPress pomoću dodatka

Prije nego što zapravo počnete pokušavati premjestiti svoju web lokaciju, u vašem je najboljem interesu da to stvorite sigurnosnu kopiju. Na primjer, možete koristiti Joomlu Akeeba ekstenzija, ili ručno izradite sigurnosnu kopiju web stranice. Trebali biste testirati i pomak na lokalnom razvoju. Možete pogledati naš vodič za lokalnu instalaciju WordPress-a kako biste vidjeli kako ga postaviti. Ili jednostavno instalirajte WordPress u novu mapu ako već imate lokalnu postavku za Joomla.

Testirajući vašu migraciju s Joomle na WordPress lokalno, možete razraditi sve poteškoće u svoje vrijeme i u privatnosti vašeg lokalnog poslužitelja. Nakon što dovršite verziju svoje WordPress web stranice do savršenstva, pomoću ovog vodiča možete premjestiti svoju web lokaciju s localhosta na live server.

1. Instalirajte WordPress u novu mapu u programu lokalnog razvoja

Ako u vašem Cpanelu imate Softaculous ili sličan softver za lokalni dev server, jednostavno možete instalirati WordPress jednim klikom.

Ako ne, preuzmite najnoviju verziju WordPressa s njihove web stranice. Zatim stvorite novu mapu u mapi www ili htdocs (ovisno o postavci), na primjer joomlamove.

Instalirajte WordPress lokalno

Zatim otvorite lokalni phpMyadmin i stvorite novu bazu podataka, kao i provjerite svoje korisničke račune.

Sada otvorite mapu WordPress u svom pregledniku i trebali biste vidjeti instalacijski ekran koji traži da odaberete jezik. Odaberite jezik po vašem izboru, a zatim ispunite podatke baze podataka.

Sada samo odaberite naziv web lokacije i korisničko ime / lozinku i gotovi ste. Sada je vaša pokretna testna web lokacija postavljena lokalno, tako da je vrijeme da se pređe na sljedeći korak.

2. Instalirajte FG Joomla na WordPress dodatak na lokalno mjesto testiranja

FG Joomla u WP je besplatni dodatak razvijen za premještanje svih vaših sadržaja s jednog CMS-a na drugi. Kao što je već spomenuto, besplatno je i sreće jer vas možete pronaći u direktoriju WordPress dodataka unutar svoje nadzorne ploče.

Dodajte novi dodatak - Joomla u WordPress

Da biste na svoju wp-login.php stranicu instalirali prijavu za dodatak na svoju lokalnu verziju i otvorili zaslon s dodacima. Jednostavno potražite dodatak FG Joomla to WordPress da biste ga instalirali i aktivirali.

Instalirajte FG Joomla na WordPress dodatak

3. Započnite migraciju Joomle na WordPress

Da biste koristili dodatak glavi na Alati> Uvoz i kliknite vezu “pokreni uvoznik” ispod Joomla (FG) naslov.

Sada koristite funkciju za “pražnjenje svih WordPress sadržaja.”

Idite na zaslon s dodacima i očistite sve WordPress podatke.

Kad se to od vas zatraži, pažljivo popunite URL svoje web lokacije i sve povezane podatke baze podataka. Ne zaboravite da provjerite prefiks tablice u svom PhpMyAdmin-u. Nakon što ispunite sve, provjerite vezu s bazom podataka.

Zatim ispunite preostale postavke za ono što odgovara vašim potrebama. Na primjer, odabir uvoza meta ključnih riječi kao oznaka. Također bih preporučio da ne želite uvoziti istaknute slike s ovom verzijom dodatka jer nije uspio uvesti ispravne tijekom naših testova..

4. Vrijeme za pomicanje

Sada jednostavno kliknite uvoz / nastavak uvoza i pustite da dodatak učini magiju. To može potrajati neko vrijeme, ovisno o veličini vaše web stranice. Ako uspije, trebali biste dobiti “Uvez završen!” poruka kao što je prikazano u nastavku.

Pokrenite uvoz + FG Joomla u WordPress dodatak

Ako imate bilo kakve interne veze u vašem sadržaju (što biste trebali), provjerite da se pomaknite niz zapisnik i kliknite gumb za izmjenu internih veza..

Izmijenite interne veze - FG Joomla u WordPress dodatak

5. Adresa istaknute slike

Ako u Joomli koristite funkciju istaknutih slika, stvari su ovdje malo složenije. Ako niste onemogućili funkciju istaknutih slika, i pogledajte rezultate. Vidjet ćete da bi dodatak slučajno napravio prvu sliku posta istaknuta slika posta, umjesto stvarne istaknute slike.

No, sav je drugi sadržaj netaknut, uključujući slike u različitim postu, a interne veze djeluju (najvažnije je da su permalinki oblikovani na isti način, tako da nećete morati raditi preusmjeravanja na postojeći sadržaj).

Ako u Joomli imate samo nekoliko članaka u kojima se cijela slika članka razlikuje od prve slike u samom članku, možda je bolje poništiti odabir uvoza istaknute slike u postavkama uvoza, a zatim jednostavno ručno ažurirati svoje postove u nova verzija WordPressa.

Ali kada je pogođeno puno postova, to postaje prilično složen zadatak koji uključuje premještanje mnoštva podataka što je prikladna tema za cjeloviti vlastiti detaljni post (ako vas zanima vidjeti primjer rješenje, javite mi u komentarima, već sam priješao oko 30% prije realizacije složenosti zadanog zadatka).

6. Pomicanje modula na widgete

Evo još jedne točke u kojoj razlika između dva CMS-a čini prelazak s Joomle na WordPress malo kompliciranim: moduli i widgeti. dobre vijesti je da puno često korištenih bočnih traka ili modula temeljenih na području zaglavlja / podnožja ima točne dijelove u WordPressu.

loše vijesti jest da obično nemate toliko slobode kada je u pitanju postavljanje widgeta, što to činite s postavljanjem različitih modula na svoju Joomla stranicu. Stoga migracija možda nije savršena.

Bočna / Podnožje (zaglavlja)

Većina tema ima područja widgeta u bočnoj traci i u podnožju. Ako su to jedina mjesta na kojima imate module, to čini stvari prilično jednostavnima, jer postoji mnogo sličnih opcija. Evo kako izgleda područje modula na našem primjeru Joomla stranice:

Područje Joomla modula

A evo kako izgleda područje widgeta za WordPress:

Područje widgeta za WordPress

Možda i vi imate mnogo sličnosti. Ići Izgled> Widgeti i provjerite ima li WordPress na raspolaganju ono što vam treba.

Jeste li koristili modul za pretraživanje u Joomli? Jednostavno povucite i ispustite widget za pretraživanje s programa WordPress u područje widgeta. To možete učiniti i za navigacijske menije, slike, najnovije postove ili komentare, samo nekoliko napomena.

Search Widget - WordPress

Zatim postoje moduli za koje u WordPressu nema ugrađenog widgeta, ali možete instalirati dodatke za pristup. Na primjer, postoji modul “najpopularnijih članaka” koji koristim na svojoj web stranici Joomla, mogu instalirati odgovarajući dodatak koji nudi istu funkciju.

Idi preko Dodaci> Dodaj novo, i tražite “najpopularnije postove”. Imate nekoliko različitih opcija, ali idemo s tim WordPress Popularni postovi, u ovom primjeru.

WordPress popularni dodatak

Instalirajte i aktivirajte dodatak. Vratite se natrag Izgled> Widgeti, i pomaknite se do dna, a vi biste trebali vidjeti widget WordPress Popular Posts.

WordPress Popularni dodatak za postove

Ovaj postupak možete ponoviti s drugim Joomla modulima koji nisu dostupni u jezgri WordPress-a kao widgeta jer većina ima odgovarajući besplatni dodatak.

Ostala područja (Logos, slike zaglavlja, ETC)

Dakle, postoji modul koji želite uklopiti, poput logotipa ili slike zaglavlja, koji ne ide u dodijeljena područja widgeta. Ako je riječ o zaglavlju slike ili logotipa, s najnovijim temama, jednostavno možete koristiti WordPressov alat za prilagođavanje da biste ga dodali u.

Dođite do Izgled> Prilagodi i pogledajte koje su vaše mogućnosti za temu koju ste odabrali (logotip je obično opcija unutar “Identiteta web lokacije” ili “Zaglavlje” ili sličnog odjeljka)

WordPress Customizer

Tu su obično ograničene mogućnosti za većinu tema, pa čak i ako ih imate puno, oni mogu ponuditi bilo kakve opcije za stavljanje sadržaja na točno mjesto na koje želite.

Ako imate složenu Joomla stranicu s puno pokretnih dijelova, možda bi bilo dobro pogledati WordPress teme s uključenim programima za izradu stranica (na primjer, naša Total WordPress tema) koje vam omogućavaju da jednostavno postavite blokove sadržaja točno tamo gdje ste želite, bez potrebe za pisanjem jednog retka koda. Ili pokušajte s jednim od najboljih graditelja stranica s povlačenjem i ispadanjem isprobati s trenutnom temom (samo znajte da ako tema nije u paketu s dodatkom ili ako izričito ne postoji kompatibilnost, možda želite kontaktirati autora teme samo na budite sigurni da nećete imati problema pomoću dodatka).

Kontakt obrasci / baneri

Kada je riječ o kontaktnim obrascima, banerima i drugim komponentama tvrtke Joomla, vjerojatno ćete se morati pouzdati u sličnu taktiku kao u najgledanijem članku, instalirati dodatak koji WordPressu dodaje funkcionalnost koju želite.

Ako želite stvoriti i upravljati kontaktnim obrascima, teško da možete učiniti bolje od Dodatak za obrazac 7.

Konkaktni dodatak za obrazac - WordPress

Slijedite gore navedene korake, instalirajte i aktivirajte. To dodaje novu stavku izbornika na nadzornu ploču vašeg administratora pod nazivom “Kontakt”, gdje morate upravljati kontaktnim obrascima. Sada možete ručno premjestiti podatke iz kontaktnih obrazaca Joomla:

Premjestite kontakte s Joomle na WordPress

Na nove obrasce za kontakte koje napravite pomoću dodatka Contact 7.

Premjestite kontakte s Joomle na WordPress - WordPress kontakti

To bi trebalo biti! Ako imate druge dijelove Joomla da biste se prebacili poput odjeljka za e-trgovinu, samo pogledajte dostupne WordPress dodatke. Na primjer, možete pokušati WooCommerce. Dodatak je jednostavan za upotrebu, tako da dodavanje nekoliko proizvoda ne bi bio problem.

Dodatak za bonus: CMS2CMS Joomla za WordPress

CMS2CMS: Automatizirana migracija Joomla u WordPress

Tražite alternativni dodatak za premještanje svih sadržaja s vaše postojeće Joomla web stranice u WordPress? Ponekad je lijepo imati mogućnosti. Automatizirani dodatak za migraciju podataka Joomla u WordPress koji je razvio CMS2CMS dobar je drugi.

S ovim dodatkom udaljeni ste samo 6 brzih koraka od premještanja podataka web stranice temeljenih na Joomli, na WordPress. Ovi su:

 • Preuzmite dodatak i instalirajte / aktivirajte ga na svojoj novoj web stranici WordPress
 • Izradite CMS2CMS račun
 • Navedite postojeću URL adresu web stranice Joomla
 • Preuzmite zip datoteku Bridge Connection (skripta stvorena za povezivanje postojećih i novih web lokacija), zatim izvadite CMS2CMS mapu koja se nalazi unutar zip datoteke
 • Prenesite izvučenu mapu u korijensku mapu vašeg postojećeg web-mjesta Joomla (gdje se nalazi datoteka index.php) putem FTP klijentskog softvera
 • Nakon što je sve postavljeno, kliknite Provjeri vezu

Zašto je dodatak Automatizirani Joomla u WordPress za migraciju podataka vrijedan vaše pažnje? Jednostavan. Prije svega, možete izvršiti besplatnu demo migraciju kako biste pregledali rezultate migracije prije prijave na uslugu (ovo je premium dodatak za uslugu koji se naplaćuje u skladu s veličinom vaše web stranice). Uz to možete odabrati koje stavke sadržaja i gdje ih želite premjestiti.

Ovaj dodatak je zgodan način da se izbjegne ručna migracija sadržaja s Joomle. Možete premjestiti svoju web stranicu na WordPress u samo nekoliko minuta (ovisno o veličini vaše web stranice).

Zaključak

Prebacivanje vašeg CMS-a iz Joomla u WordPress može biti složen zadatak, ali ne mora biti pretjerano. Pokušati to učiniti ručno s malo nikakvog iskustva u razvoju vjerojatno ne bi bila sjajna ideja, ali uz pomoć dodatka poput FG Joomla do WordPressa trebali biste upravljati. Nagrade na kraju tunela definitivno vrijede. S obzirom da je tržište dionica WordPress-a stalno u porastu, a Joomla u padu, teško je osjećati se kao da WordPress nije najbolji izbor, dugoročno.

Nadamo se da će vam ovaj vodič uspjeti pomoći da prođete kroz proces premještanja vaše web stranice s Joomle na WordPress. Ovi bi koraci trebali djelovati na većini blogova i manjih web stranica, ali ako imate složeno ili prilagođeno postavljanje Joomla web stranica, ipak se možda želite obratiti stručnjaku za pomoć.

Ako trenutno premještate web mjesto na WordPress ili imate bilo kakvih pitanja o procesu migracije Joomla u WordPress, obratite nam se u komentarima u nastavku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map