Kako premjestiti blog iz medija na WordPress

Kako premjestiti blog iz medija na WordPress

Medium je hibrid između platforme za bloganje i društvene mreže. Sophie Maoura, voditeljica B2B partnerstva u tvrtki Medium, naziva je društvenom platformom za sadržaj. Svojim riječima, “Medij je mjesto gdje su riječi važne” tako da ne čudi što Blogeri favoriziraju medij, ali još uvijek zaostaje za WordPressom u pogledu popularnosti.


WordPress ostaje Najpopularniji blogerska platforma svih sa 70 milijuna novih blogova objavljenih na WordPressu svakog mjeseca. Nepostojanje kontrole i nesigurnosti objavljivanja na platformi treće strane rezultiralo je od toga da su ljudi prešli na WordPress iz medija, uostalom, niti jedan bloger ne želi da se nađe zaglavljen u epizodi “Crnog zrcala” bez kontrole nad njihovim sudbina ili djela. Brojni zastoji u industriji, uključujući Slack, The Awl i odbačene filmske škole, prenijeli su svoje publikacije iz medija u WordPress.

Prelazak s medija na WordPress

Blogging s Medium ima svoje prednosti. nudi ugrađeni distribucijski kanal koji koristi algoritam temeljen na angažmanu koji olakšava dolazak do nove publike. Osim toga, on e-poštom periodično probavlja svoju zajednicu, povećavajući vaše šanse da dosegnete širu publiku. Srednje također nude potencijalno povećanje rezultata pretraživanja jer je rangiranje domene 94 (što premašuje čak i Wikipediju). Budući da je mobilna tehnologija optimizirana i ima posvećenu aplikaciju, blogeri ne moraju brinuti dizajniranje responzivne web stranice za njihov blog. A budući da je Medium platforma koja se nalazi u domaćinstvu, nisu potrebne tehničke vještine. Blogeri se ne moraju baviti nijednim tehničkim problemima koji se tiču ​​hostinga.

Unatoč brojnim prednostima, Medium nisu sve kiše i jednorog. To ne odgovara fleksibilnosti i prilagodljivosti koju nudi WordPress. Kontrola nad strategijom sadržaja i unovčavanja, mogućnost prilagođavanja dizajniranim CTA-ovima za pokretanje pretplata, povećanje SEO ljestvice i manje šanse odvlačenja gledatelja na konkurentski sadržaj glavni su razlozi za prelazak na WordPress s medija. Ako se bilo što od toga čini vama primjenjivim, nadolazeći vodič je sve što će vam trebati kad svoj blog prebacite na WordPress.

WordPress.com ili WordPress.org i u čemu je razlika?

WordPress.com je usluga besplatnog hostinga za web mjesto od strane WordPressa, dok je WordPress.org usluga koja je domaćin. Besplatni plan WordPress.com ne daje vam vlastito prilagođeno ime domene i samo vam je poddomena. URL vaše web stranice pojavit će se kao name.wordpress.com/ koji čitateljima ne izgleda profesionalno i ometa vašu osobnu marku.

Unovčavanje bloga WordPress.com također postaje izazov jer ne možete pokrenuti pridruženi marketinški program ili objavljivati ​​izravne oglase putem oglasnih mreža poput Google Adsense. Možete se registrirati za WordPressov program za podjelu dobiti, WordAds za unovčavanje prometa. Postoje i ograničenja u prilagođavanju i mogućnost dodavanja dodataka na blog koji mogu biti restriktivni.

S druge strane, WordPress.org je pouzdaniji, omogućava vam pristup svim značajkama koje WordPress nudi i omogućava vam rast pretplatnika i unovčavanje bloga. Dakle, u ovom ćemo postu objaviti kako premjestiti svoj Srednji blog na WordPress.org kako biste otkrili pravu snagu WordPress-a (pronađite naš razlog u našoj potpunoj usporedbi WordPress.com-a i WordPress.org-a).

Kako premjestiti svoj srednji blog na WordPress?

Medij je vlastiti ekosustav, tako da prelazak sadržaja vašeg bloga s medija na WordPress nije jednostavan proces. Format izvozne datoteke nije XML već HTML. RSS polja srednjeg medija također ne slijede uobičajene RSS konvencije, ali s pravim alatima i znanjem u rukavu to možete učiniti s minimalnim naporima.

Evo kratkog vodiča za premještanje vašeg bloga Medium u WordPress.

1. Nabavite korisničko ime domene za svoj blog

Pretraživanje imena domene GoDaddy

Prvi korak stvaranja vlastitog host WordPress bloga je prilagođeno ime domene. Naziv domene je URL koji je adresa vaše web stranice na internetu. Budući da Medium više ne nudi prilagođene domene, vjerovatno je da nećete imati registrirano ime domene za svoj Medium blog.

Postoji mnoštvo dobavljača od kojih možete kupiti naziv domene za svoj blog (na primjer, GoDaddy ima promociju za snovanje premium domene samo 4,99 USD u prvoj godini). U slučaju da već imate registrirano ime domene, sve što morate učiniti je preusmjeriti svoj DNS (sustav naziva domena) natrag na web mjesto WordPress. Ako vam je potrebna pomoć, možete koristiti naš DNS vodič za WordPress.

Pri odabiru imena domene predlažemo i dodavanje SSL-a i odabir HTTPS protokola kako bi se osigurala sigurnost vaše WordPress stranice. Ne samo da čini da se vaš blog čini pouzdanijim, već vam to može i malo potaknuti ljestvicu Google pretraživanja.

2. Postavljanje web hostinga

Vaša web stranica WordPress treba pohraniti prostor na poslužitelju i web hosting tvrtke to mogu učiniti za vas. Postoji nekoliko WordPress kompatibilnih hosting pružatelja usluga s različitim cjenovnim rasponom koji možete izabrati. Ovaj vodič za najbolje WordPress hosting opcije pokriva različite vrste hostinga i tvrtke koje WPExplorer preporučuje za svaki.

Većina web hosting tvrtki izravno vam govori jesu li njihove usluge kompatibilne s WordPressom ili ne. WordPress hosting hosting zahtijeva PHP verzije 7.3 i novije verzije i MySQL verzije 5.6 i novije verzije da bi podržao WordPress hosting (u vrijeme pisanja teksta). Iako je dobro dvaput provjeriti službeno trenutni zahtjevi za WordPress samo da budem siguran.

Da biste olakšali svoj život, predlažemo da koristite upravljani WordPress hosting ako je moguće. S upravljanim hostingom ne morate se brinuti oko instaliranja ili održavanja WordPressa jer će hosting kompanija brinuti za to umjesto vas. Istaknute tvrtke s upravljanjem hostinga koje preporučujemo uključuju WP Engine, Kinsta i Media Temple.

3. Instalirajte WordPress

Ako se odlučite odustati od upravljanja WordPress hostingom za zajednički, cloud ili VPS plan, tada ćete morati instalirati WordPress na svoj poslužitelj. Većina tvrtki koje pružaju usluge WordPress-a omogućuju vam instalaciju WordPress-a nudeći instalacije jednim klikom na C-ploču. Ako ne, pogledajte internetsku dokumentaciju za svoj plan ili se obratite timu za podršku hostinga da biste razvrstali postupak instalacije.

4. Izvoz članaka iz medija

Izvoz sadržaja vašeg Srednjeg bloga odvija se u HTML formatu, a ne u XML-u. To i razlike u konvencijama RSS feeda čine uvoz sadržaja na WordPress.org izazovom i trebalo bi zauzeti pristup kako bi se suprostavili nekompatibilnosti formata..

Izvoz samog sadržaja jednostavan je zadatak. Sve što trebate učiniti je otvoriti korisničke postavke, kliknite na odjeljak “Račun”, pomaknite se prema dolje i kliknite na “Preuzmi svoje podatke”. . Zip datoteka svih blogova i sadržaja koji ste podijelili na Medijumu, postova i skica koje imate, informacije dostupne na vašoj stranici profila bit će poslane na vaš registrirani ID e-pošte u obliku HTML datoteka.

Izvoz članaka iz medija

Veza će biti aktivna u periodu od 24 sata nakon primanja e-pošte. Medium vam također daje mogućnost promjene ID-a e-pošte kada izvozite svoj sadržaj s njega.

5. Uvezite članke u WordPress

Za WordPress.org možete pokrenuti datoteku Medium u alatu za uvoz WordPress u Medium koji pretvara datoteku u format za WordPress spreman. Idite na odjeljak administratora svoje WordPress stranice i kliknite na Alati i odaberite uvoz. Jednom kad odaberete Dodatak uvoznika WordPress-a i instalirajte ga, samo morate kliknuti na “pokrenuti uvoznik” i pokrenuti ga.

Uvoz članaka u WordPress

Drugi način da se to postigne je korištenjem sirovog koda za URL srednjeg feeda. Jednom kada dođete do koda stranice i spremite ga na računalo klikom desne tipke miša na stranicu, stvara se XML datoteka. Korištenjem dodatka za preuzimanje XML datoteke u WordPressu možete dobiti sav sadržaj vaših Srednjih blogova u WordPressu.

Uvoz pomoću umetanja srednjeg bloga

Treći način, iako se može koristiti i kružni tok. Možete uvesti srednje datoteke u WordPress.com, a zatim datoteke WordPress.com (koje su u XML formatu) možete izvesti, a zatim uvesti u WordPress.org. Razumljivo je ako ne želite preskočiti sve obruče i učiniti na ovaj način, ali znajući da imate ovu opciju ne boli.

6. Nabavite medijski sadržaj u WordPressu

Tijekom uvoza sadržaja uvoznik WordPressa traži vam da dodijelite autora. Možete uvesti autorski profil s medija ili stvoriti novi profil. Izbor je na vama.

Važno je napomenuti da datoteka za izvoz medija ne sadrži slike koje ste upotrebljavali u svojim postovima na blogu. Izvezene datoteke su u HTML formatu, a slike se isporučuju pomoću medija CDN-a (Network Delivery Network). To znači da ćete smjestiti svoje slike na svom WordPress blogu, trebat ćete koristiti vanjski uvoznik ili ih ručno učitati u svojim postovima na blogu.

7. Po potrebi dodajte URL preusmjeravanja

Ranije su Medium korisnici imali svoje prilagođene domene, tako da je preusmjeravanje medijskih postova na WordPress web mjesto bilo moguće. Nakon što ste svoje domene usmjerili na svoje nove WordPress poslužitelje, jednostavno vam je trebao koristiti dodatak za preusmjeravanje. Jednostavno dodajte srednji URL kao izvorni URL i novi WordPress URL kao cilj. Dodaci kao Yoast SEO ponudite ovu značajku, tako da je jednostavno upravljati sa svoje nadzorne ploče.

Jednostavni savjeti za WooCommerce: Yoast SEO preusmjeravanja za proizvode sa zaliha

Nažalost, ako imate domenu Medium.com, trenutno ne postoji način za postavljanje preusmjeravanja URL-a s vašeg bloga Medium na vaš novi WordPress blog.

Sada kada ste svoj blog premjestili u WordPress, preostaje vam samo prilagoditi svoj blog s temom i nekoliko korisnih dodataka.

8. Prilagodite svoj dizajn temi WordPress

Prilagodite svoj dizajn WordPress temi

Prema zadanim postavkama, WordPress nudi veliki izbor besplatnih WordPress tema, dostupnih izravno na vašoj WordPress nadzornoj ploči (pod Izgled> Teme). A postoje tisuće premium WordPress teme koje imaju još više mogućnosti. Ako niste sigurni odakle započeti, evo nekoliko najboljih ponuda za WordPress teme za bloganje za početak.

U svakom slučaju, odaberite temu koja je u skladu s onim o vašem blogu i stapa se s vašim osobnim brandom. Nakon što postavite temu, ne zaboravite postaviti navigacijske izbornike i dodajte widgete na bočnu traku ili podnožje (ovisno o vašoj temi). Dobro organiziran navigacijski izbornik korisno je posjetiteljima da pronađu svoj put preko bloga.

9. Odaberite i dodajte korisne dodatke

Odaberite i dodajte korisne dodatke

Iako na WordPressu možete odabrati brojne dodatke (samo idite na Dodaci> Dodaj novo da biste ih pregledali na nadzornoj ploči), žvakanje više od onoga što vas može ugristi nije mudra strategija. Previše njih može dovesti do sukoba dodataka što zauzvrat može slomiti vašu web lokaciju. Zato birajte i birajte i one koje smatrate apsolutno bitnim za vaš blog.

Mi obično preporučujemo upotrebu dodatka za optimizaciju kao što je Yoast SEO, filtar neželjene pošte poput Akismet, i sigurnosni dodatak, poput iThemes Security ili VaultPress. Osim toga, postoje množina dodataka za kalendare događaja, prodavaonice e-trgovine, chat uživo i još mnogo toga. Razmislite malo i odaberite najbolje dodatke za vas.


Prelazak vašeg bloga s medija na WordPress može se činiti složenim zadatkom. Ali na kraju dana kad to pređete raditi to, vidjet ćete da to i nije tako teško – čak i ako je to detaljan postupak. Nakon što završite, napravite u potpunosti pregled web lokacije. Provjerite jesu li sve unutarnje i vanjske veze na mjestu i rade li ispravno i budite spremni u potpunosti iskoristiti slobodu i fleksibilnost koje WordPress može ponuditi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me