Kako postaviti Google upravitelja oznaka za WordPress

Kako postaviti Google upravitelja oznaka za WordPress

Google upravitelj oznaka je tako moćan alat da sam bio očaran nedostatkom informacija prilikom istraživanja ovog posta. Pa, ne baš „nedostatak informacija“ po sebi, već očita nesposobnost nekoliko dostupnih postova da objasne što je Google upravitelj oznaka i što se.


Ako tražite dodatne informacije o Google upravitelju oznaka i kako ih postaviti na svojoj web stranici WordPress, ne tražite dalje. Jer ste došli na pravo mjesto.

U ovom postu izdvajamo:

 • Što je Google upravitelj oznaka
 • Zašto trebate koristiti alat i
 • Kako ga ručno instalirati na WordPress web mjestu ili pomoću dodatka

Povrh toga, pokazat ćemo Google upravitelju oznaka na djelu kako bismo vam dali predstavu o tome što možete postići sa sustavom upravljanja oznakama kao nijedan drugi. To kažemo zato što postoji niz drugih sustava upravljanja oznakama kao što su Tealium, Qubit i Adobe Experience Platform Pokretanje samo da spomenemo nekoliko.

Puno toga možemo naučiti, pa uđimo odmah.

Što je Google upravitelj oznaka?

Google upravitelj oznaka fantastičan je alat za vaše potrebe digitalnog praćenja. Omogućuje vam postavljanje oznaka na vašoj web lokaciji bez uređivanja koda. Nejasno puno? Da bismo vam ponudili jasniju sliku, definirajmo prvo oznaku u smislu digitalnog praćenja.

Oznaka je samo dio JavaScript koda koji dodate na web mjesto tako da između ostalog možete aktivirati značajke treće strane kao što su analiza prometa, oglašavanje i chat uživo. U nekim krugovima oznake su poznate i kao web beacons ili pikseli za praćenje.

Dobar primjer oznake je kôd za praćenje Google Analytics koji dodate na svoju web lokaciju, tako da možete pratiti svoj promet.

Cjelokupna svrha oznake je prikupljanje podataka o posjetiteljima za analitičke i alate za digitalni marketing. Tvrtke koje daju te oznake, npr. Google Analytics, AdWords, Facebook, LinkedIn itd. Poznati su kao dobavljači oznaka.

Zašto Google upravitelj oznaka?

Tradicionalno, implementacija oznaka na vašoj web stranici WordPress značila je uređivanje koda ručno (ili bolje izravno). Na WordPressu to znači uređivanje različitih datoteka poput header.phpfunctions.php između ostalih.

Ako nastavite dodavati JavaScript kôd u svoje datoteke, to će usporiti i vašu web lokaciju. Osim toga, vašu web lokaciju otvara sigurnosnim ranjivostima, pogotovo ako ugrabite oznake iz nepouzdanih izvora.

Tu je i problem u održavanju cjelokupnog koda koji dodajete svojim stranicama. Na primjer, oznake ćete morati ažurirati ako postoje promjene, a to znači duboko ukopati u svoj kôd. Opet, ovo nije prilagođeno početnicima. Također ima puno prostora za pogreške. Znate, pogriješiti je ljudsko.

Što učiniti?

Ako imate više oznaka, možete se obratiti Google upravitelju oznaka da biste sve podatke pratili s jednog središnjeg mjesta.

Evo nekoliko prednosti za postizanje cilja do kuće:

 • S Google upraviteljem oznaka više nikada nećete morati kopirati prošle blokove kodova na svoje web stranice.
 • Možete premjestiti sve postojeće oznake u Google upravitelj oznaka
 • Google upravitelj oznaka nudi vam jedan spremnik za razmještanje više oznaka i njima upravljanje s intuitivne nadzorne ploče koja cijeli postupak čini lakim
 • Ovaj sustav upravljanja oznakama omogućava vam brzo postavljanje oznaka. Na primjer, umjesto da kopirate Google Analytics kôd na svoju web lokaciju, samo trebate dodati svoj ID praćenja Google Analytics u Google upravitelj oznaka i violu – Google Analytics uživo se nalazi na vašoj web lokaciji
 • Postavljanje Google upravitelja oznaka na vašoj web stranici WordPress jednostavno je kao A, B, C – Ručno dodavanje GTM-a WordPressu. Upotreba dodatka još je jednostavnija. Odaberite metodu koja djeluje za vas.
 • Google upravitelj oznaka pomaže vam prikupiti puno podataka za vaše marketinške potrebe. Podaci koje možda nećete uspjeti prikupiti pomoću drugog softvera za praćenje. To znači pravovremene i točne podatke – vrstu podataka koji znači svu razliku između uspjeha i neuspjeha.
 • Kliknite i idite da dodate oznake na svoju web lokaciju otkad Google upravitelj oznaka isporučuje s mnogim ugrađenim integracijama kao što su AdWords, Analytics, Google Optimize, Adometry, Crazzy Jaje, LinkedIn i Shareholic.
 • Osim toga, možete stvoriti neograničene oznake zahvaljujući prilagođenoj HTML podršci

A za vas je samo potrebno instalirati kôd Google upravitelja oznaka na svoju web lokaciju ručno ili putem dodatka.

Google upravitelj oznaka tada će “obraditi” JavaScript kôd za vas i zatim putem spremnika pružiti funkcionalnost vašoj web lokaciji. Da li to uopće ima smisla? Nadam se da se zaista čini.

Na primjer, umjesto da dodate Google Analytics kôd na svoju web lokaciju, trebate samo integrirati Google Analytics s GTM-om i vaš je posao završen. Čujte, čujte: dodavanje oznaka u Google upravitelju oznaka je stvar četvrtog greda kojoj programer nikada više neće trebati..

Hoćete li milijun gotovih značajki zapitati se zašto je Google upravitelj oznaka besplatan. Da, dobro ste pročitali. Slobodno je. A tu je i premium verzija s još većim značajkama i podrškom 24/7. Ipak, sumnjam da će vam uskoro trebati premium značajke jer će se besplatna verzija spakirati do amigosa. Prepuno svih značajki koje su vam potrebne za prikupljanje podataka poput profesionalaca.

Na primjer, možete snimiti čak i korisnike koji gledaju videozapise. Povrh toga možete vidjeti koliko dugo je svaki korisnik gledao videozapis. A to je samo vrh ledenog brijega, možete prikupiti puno mjernih podataka.

kontra

 • Besplatna verzija Google upravitelja oznaka ne nudi premium podršku
 • Postoji krivulja učenja, ali opet, YouTube ima nekoliko lijepih videozapisa u Google upravitelju oznaka. Na kraju ovog posta slobodno pogledajte neke videozapise koje ćemo vam preporučiti u odjeljku o izvorima

Ovo nije iscrpan popis zasluga / nedostataka, pa ćemo nastaviti dalje. Zavežimo rukave i spustimo se i zaprljamo.

Kako postaviti Google upravitelja oznaka u WordPress

U ovom ćemo dijelu na vašu web lokaciju WordPress instalirati Google upravitelj oznaka:

 • Ručno i
 • Putem dodatka

Bez dodatnog divljanja, pređimo na posao.

Prvo napravite račun Google upravitelja oznaka

Prvi korak uključuje stvaranje besplatnog računa Google upravitelja oznaka. Ovo otključava poznatu nadzornu ploču GTM-a i oznake (ili ID praćenja) koje trebate da biste integrirali alat s web mjesto WordPress.

Idi na Web mjesto Google upravitelja oznaka. Prijavite se svojim Google računom (ili stvorite račun ako ga već nemate) kao što je prikazano u nastavku.

Bit ćete preusmjereni na prekrasnu nadzornu ploču Google upravitelja oznaka. Zatim kliknite gumb Kreirajte račun kao što smo istakli u donjoj slici zaslona.

administrator upravitelja google tag-a

Na sljedećem zaslonu upišite naziv svog računa (ovo bi mogla biti vaša tvrtka), odaberite zemlju i pritisnite Nastaviti dugme.

stvaranje novog računa upravitelja google tag

Zatim unesite ime svoje domene u polje Ime spremnika polje i odaberite mreža. Nakon toga, pritisnite Stvoriti gumb kao što smo detaljnije u nastavku.

Prihvatite uvjete ugovora o usluzi Google upravitelja oznaka i uvjete za obradu podataka kao što je prikazano na sljedećoj slici.

Pojavit će se sljedeći skočni prozor koji sadrži instalacijske kodove Google upravitelja oznaka.

Zadržite gornju karticu jer će vam biti potrebna ova dva koda za ručno postavljanje Google upravitelja oznaka na vašoj web stranici WordPress. Kao što ćete primijetiti, GTM nudi upute o tome gdje trebate zalijepiti kodove, ali može biti i izazovno ako ste apsolutni početnik.

Bez brige, mi ćemo vam pokazati točno što trebate učiniti u narednom odjeljku.

Važne napomene prije nego što nastavite:

 • Izradite sigurnosnu kopiju WordPress stranice prije nego što napravite promjene u datotekama tema
 • Još bolje, napravite podređenu WordPress temu i uredite je umjesto roditeljske teme

Ručno postavljanje Google upravitelja oznaka

Na novoj kartici prijavite se na nadzornu ploču administratora WordPress-a i pomaknite se do Izgled> Urednik.

Napominjemo, sa gornje slike koristimo nadređenu temu besplatne Elegantne WordPress teme u našem primjeru. Kopirali smo i nekoliko datoteka, npr. header.php, footer.php, rlt.css 404.php na temu djeteta. Zalijepiti ćemo instalacijske kodove Google upravitelja oznaka u header.php datoteka.

Kliknite Zaglavlje teme (header.php) s desnog pokretača datoteke za pokretanje header.php unutar uređivača tema.

S našeg GTM računa, upute kažu da morate zalijepiti prvi kôd visoko u a drugi kod odmah nakon otvaranja  označiti.

Možete li vidjeti  oznake u vašem header.php datoteka?  oznaka u WordPressu može izgledati malo drugačije. Na primjer, naše izgledaju >. Možete li ga vidjeti na slici gore? Kladim se da to učinite, idemo naprijed.

Kopirajte prvi kôd iz Google upravitelja oznaka i zalijepite ga visoko u  element kao što je prikazano na slici ispod.

Zatim kopirajte drugi kod i zalijepite ga odmah nakon otvaranja  oznaku kao što je prikazano u nastavku.

Napokon pogodite Ažuriraj datoteku gumb na dnu zaslona kako biste spremili promjene. Sada je na vašoj web lokaciji instaliran Google upravitelj oznaka. Prilično lako, ha?

No, recimo da ne volite kôd za uređivanje, radije biste koristili dodatak.

Kako dodati Google upravitelja oznaka u WordPress putem dodatka

Za ovaj odjeljak koristit ćemo sjajni dodatak poznat kao DuracellTomi-ov Google upravitelj oznaka za WordPress. Dostupan je na WordPress dodatku repo, što znači da ga možete instalirati izravno sa svoje nadzorne ploče za WordPress administratora. Kao što je rečeno, idemo na posao.

Dođite do Dodaci> Dodaj novo na vašem AdWord izborniku WordPress.

Unesite DuracellTomi-ov Google upravitelj oznaka za WordPress u polje za pretraživanje i kada pronađete dodatak, pritisnite gumb Sada instalirati dugme.

Jednom kada instalirate dodatak, kliknite gumb Aktivirati gumb kao što je prikazano u nastavku.

Obavijest pri vrhu zaslona obavijestit će vas da trebate unijeti svoj GTM ID za početak korištenja Google upravitelja oznaka za WordPress. Kliknite gumb unesite svoj GTM ID kao što je prikazano u nastavku.

Svoj GTM ID možete pronaći u svom računu Google upravitelja oznaka kao što je prikazano u nastavku.

Kopirajte GTM ID s računa Google upravitelja oznaka i vratite se na upravnu ploču WordPressa. Vratite se na WordPress web mjesto, zalijepite GTM ID i pritisnite Spremi promjene gumb kao što je prikazano u nastavku.

I to je to! Upravo ste naučili kako dodati Google upravitelja oznaka na svoju WordPress web lokaciju pomoću dodatka. Put, drugar, put. Ti si brza studija.

Sada kada možete uspješno dodati Google upravitelj oznaka na svoju WordPress web lokaciju, dopustite nam da ga testiramo. U ovom ćemo dijelu na vašu web lokaciju dodati Google Analytics bez lijepljenog koda header.php.

Ako na web mjestu već imate Google Analytics kôd, prvo ga morate izbrisati ili ćete iste podatke zabilježiti dvaput. A to definitivno ne želimo u vašim marketinškim izvješćima.

Kako dodati Google Analytics na svoje mjesto za WordPress pomoću Google upravitelja oznaka

Vratite se svom Google upravitelju oznaka i kliknite Oznake na lijevom navigacijskom izborniku.

Nakon toga, pritisnite Novi gumb kao što je prikazano u nastavku.

Na skočnom prozoru koji se pojavi dodijelite naziv svojoj oznaci, a zatim kliknite Konfiguracija oznake okvir za odabir oznake (u našem slučaju Google Analytics).

izabrati Google Analytics – Universal Analytics kao što je prikazano na sljedećoj slici.

Time se vraćate u konfiguraciju oznaka. izabrati Prikaz stranice pod, ispod Vrsta zapisa budući da želimo sve izvještaje o stranicama prijaviti Google Analytics. Pogledajte sliku ispod.

Pod, ispod Postavke Google Analytics, izabrati Nova varijabla. Otvara se novi okvir u koji ćete unijeti ID praćenja za Google Analytics. Ne zaboravite imenovati svoju varijablu kao što je prikazano na slici ispod.

Da biste pronašli svoj ID za praćenje usluge Google Analytics, prijavite se na svoj račun Google Analytics i odaberite račun za svoju web lokaciju WordPress (učinite to ako na vašem Google Analytics računu imate više web entiteta).

Zatim kliknite Admin i idite na Informacije o praćenju> Kôd za praćenje. Trebali biste vidjeti ID praćenja kako ističemo s stavkom br. 3 ispod.

Kopirajte ID praćenja i zalijepite ga u okvir za promjenjivu konfiguraciju. Zatim pogodite Uštedjeti gumb kao što je prikazano u nastavku.

Sada samo trebamo postaviti okidač za oznaku Google Analytics. Klik pokreće za odabir ili stvaranje novog okidača.

Budući da želimo pratiti promet na svim stranicama, možemo ići s postojećim okidačem (ili stvoriti novi prilagođeni. Da uštedim vrijeme, odabrao sam postojeći Sve stranice okidač kao što je prikazano u nastavku.

Napokon pogodite Uštedjeti dugme.

Testiranje vaše oznake

Vaša oznaka Google Analytics još nije aktivna na vašoj web lokaciji, ali možete provjeriti radi li tako da pritisnete pregled gumb kao što prikazujemo na sljedećoj slici.

Nakon što Google upravitelj oznaka pređe u način pregleda, ponovno učitajte web mjesto. U prozoru konzole Google upravitelja oznaka pri dnu prozora preglednika trebali biste vidjeti oznaku aktiviranu prilikom ponovnog učitavanja web lokacije..

Ako se prijavite na svoj Google Analytics račun i otvorite navigaciju do Stvarno vrijeme, vidjet ćete prikaz stranice koji ste upravo pokrenuli ponovno učitavanjem stranice.

Tu je! Sigurno ga možete vidjeti na slici gore? Ma daj, dodala sam strelicu da ti olakšam. Zapamtite, nismo trebali dodavati Google Analytics (JavaScript kôd) izravno na našu web lokaciju da bismo zabilježili podatke – sva izvješća o podacima događaju se Google upravitelju oznaka.

Isto se odnosi na sve oznake koje dodate putem Google upravitelja oznaka – nikad nećete dodati nijedan kôd na svoju web lokaciju. Kako slatko?

No, naša oznaka Google Analytics služi samo za nas, a ne za korisnike koje namjeravamo pratiti. Da biste oznaku zaživjeli na web mjestu i započeli bilježiti stvarne podatke, jednostavno pritisnite podnijeti gumb kao što je prikazano u nastavku.

To će pokrenuti klizajući skočni prozor koji vam omogućuje imenovanje verzije i dodavanje opisa. Pogledajte sliku ispod.

Napokon pogodite Objaviti gumb kao što je prikazano na slici iznad. Na kraju svega, vaš Google Analytics uživo trebao bi izgledati ovako:

Dame i gospodo, na taj način iskorištavate snagu Google upravitelja oznaka. Na sličan način možete dodati milijun i jednu oznaku, a vaša web lokacija neće morati nositi sav kôd. Pozivam vas da istražite Google upravitelj oznaka da biste saznali koliko možete postići ovim alatom.

Između vas i mene prodajem se i kao što ste možda primijetili. Ovo je prvi put da sam instalirao stvar na svoj blog uživo. Planiram koristiti Google upravitelj oznaka i na drugim svojim blogovima.

Dodatna sredstva

Nadamo se da vas je naš vodič uputio u pravom smjeru što se tiče razumijevanja i implementacije Google upravitelja oznaka na vašoj web stranici WordPress. Ako želite saznati više, evo nekoliko dodatnih resursa (obećali smo, zar ne?) Za vašu gledanost.

Zaključujemo naš vodič u Google upravitelju oznaka za WordPress

Google upravitelj oznaka moćan je alat koji vam daje puno energije u vaše ruke što se tiče upravljanja oznakama i prikupljanja djelotvornih podataka.

Alat možete postaviti lako i brzo, što znači da imate više vremena za planiranje načina na koji ćete koristiti sve podatke koje sakupljate. Prikupljanje pravodobnih podataka je također sjajno. Pa zašto ga ne biste pokrenuli?

Imate razmišljanja ili pitanja u vezi s Google upraviteljem oznaka? Naučimo zajedno. Podijelite svoje misli u odjeljku za komentare u nastavku. Živjeli i sretno vađenje podataka!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map