Kako instalirati besplatni SSL iz šifriranog oglasa u programu WordPress

 1. 1. Što je HTTPS i zašto je to tako važno?
 2. 2. Trenutno čitam: Kako instalirati besplatni SSL iz šifriranog oglasa u programu WordPress

U svom sam prethodnom članku istražio zašto je posjedovanje HTTPS web lokacije bolje, zašto to nije bilo široko usvojeno u prošlosti i zašto je bilo ograničeno (tehnološki pametno). To se tako brzo promijenilo napretkom tehnologije da uvođenje HTTPS stranice sada nije samo preporuka, već je i održiva opcija za nove instalacije WordPress.


Iako mnoge hosting tvrtke počinju nuditi ugrađenu podršku za besplatne SSL potvrde iz Let’s Encrypt nisu svi domaćini uskočili na brod. U ovom ću članku prikazati nekoliko načina za ručnu implementaciju besplatnog SSL-a u programu WordPress, ovisno o vašem scenariju hostinga. Ulazimo u to!

Generirajte besplatni SSL certifikat

Postoji nekoliko načina za generiranje certifikata Let’s Encrypt. U ovom ću dijelu objasniti kako možete stvoriti i instalirati SSL ovisno o odabranom načinu. Nakon što se generira certifikat kad nastavite na Učitajte potvrdu. Koristite bilo koju metodu prema kojoj se osjećate najbolje prema svojim potrebama.

Kroz ZeroSSL Online

ZeroSSL divan je način generiranja certifikata Let’s Encrypt bez dodirivanja jedne konfiguracijske datoteke na vašem hostingu. Web stranica je internetski alat, a nakon generiranja certifikata daje vam sadržaj datoteka kako biste ih mogli učitati na svog davatelja usluga hostinga po izboru.

zerossl-stranica

Instalacija se ne preporučuje jer postupak nije prijateljski prilagođen i postoje mnogo bolji načini za generiranje certifikata od instaliranja svih potrebnih softvera. Alternativa Internetski alati opcija naprotiv, je izvrsna. Samo kliknite gumb za početak.

zerossl-web-01

Nakon što učitate svoju adresu e-pošte, ime vaše domene i prihvatite TOS, sami ćete generirati Zahtjev za certifikat. Važno je znati da je najbolja alternativa ako planirate kompatibilnost s velikom većinom ploča koristiti DNS provjera.

Jednom kada generirate CSR, kliknite gumb “Dalje” da biste generirali svoj KEY certifikat. Trebat će samo trenutak. Kopirajte i zalijepite Ključ nakon što se generira i spremite na sigurno mjesto. Ali nemojte upotrebljavati uređivač obogaćenog teksta jer će takav softver dodati dodatne znakove koji mogu potencijalno ometati kod certifikata i ključa. Mora se spremiti kao TXT bez formata i točno onako kako se daje, bez uklanjanja ičega.

zerossl-web-02

Nakon generiranja ključa i ispravnog kopiranja ili spremanja na vaše računalo, od vas će se zatražiti da potvrdite zapis domene. Za ovaj korak morate pristupiti upravljačkoj ploči i dodajte TXT zapis točno onako kako je prikazano na zaslonu (objašnjavamo kako to učiniti kasnije u postu). Nakon što je zapis dodan, morat ćete pričekati najmanje 5 minuta da se promjene prošire, odnosno pogode Sljedeći poslije.

Ako sve radi, ZeroSSL će generirati vaš certifikat i dati vam Čestitamo stranicu uz priliku za spremanje Stvarna potvrda i the Paket certifikata.

Dobra stvar ove metode je da ne uključuje ništa instalirati u WordPressu ili na vašem hosting panelu, ali s nedostatkom toga što morate ponovno kreirati certifikat jednom svakih 60 dana, a to nije nešto što biste željeli učiniti ako imate puno web lokacija kojima upravljate. To je dobra metoda za brzo dodavanje certifikata na web mjesto, čak i ako nije WordPress, a budući da je općenito, može raditi u bilo kojem sustavu.

Preko Certbota na vašem VPS / Serveru

Ako ste uključeni Debian 8 na vlastitom VPS-u instalacija je vrlo jednostavna, jednostavno dodajte ovu liniju koda:

sudo apt-get install certbot -t jessie-backports

Imajte na umu da morate zaustaviti vaš trenutni web poslužitelj kako bi port 80 bio slobodan da se certbot ispravno izvodi, to se može učiniti ovako:

usluga httpd stop
usluga nginx stop

Nakon toga, jedino što trebate učiniti kako biste stekli certifikat je pokrenuti ovu liniju za pokretanje interaktivnog procesa:

certbot certonly

Ako ste uključeni CentOS morate instalirati ovaj certbot ovako:

sudo yum instaliraj epel-release
sudo yum instalirati certbot

I napravite isto kao Debian. Proces je automatski, ali morate biti svjesni kako pravilno upravljati datotekama i dodavati ih u vašu virtualhosts datoteku bilo da je riječ o apache ili nginx. Za više referenci možete provjeriti Certbot mjesto.

Pomoću WordPress-a Šifriraj dodatak

wp-omogućuje šifriranje-plugin

Ovdje se radi o najjednostavniji način dodavanja potvrde ako ste na WordPressu, čak i ako imate VPS, ovako je daleko jednostavnije nego da Certbot radi posao s obzirom da je potpuno automatski. Koristi dodatak koji se zove WP, Šifrirajmo s kojeg se može preuzeti WordPress.org.

Nakon što se dodatak učita, potrebno je da registrirate svoju web lokaciju na dodatku, ovako:

wp-omogućuje šifriranje-plugin-01

Preporučujem postavljanje mogućnosti automatskog generiranja certifikata kako bi uvijek bilo aktivan kao s opcijom Istekne upozorenja. Na ovaj način, ako nešto pođe po zlu, uvijek ćete biti upozoreni na moguće istekne. Nakon što se ove informacije ispune, nastavite s Registar Vaš korisnički račun. To omogućuje dodatku da se izravno poveže s poslužiteljima Let’s Encrypt i to će učinkovito ukloni postupak da moram potvrdi vašu domenu (što nije samo cool, već štedi i vrijeme!).

wp-omogućuje šifriranje-plugin-02

Evo i škakljivog dijela. Nakon što je certifikat generiran i potpuno aktiviran primijetit ćete da put do stvarnih datoteka nije unutar mape „public_html“ pa ćete morati ručno preuzeti te datoteke da bi učitali certifikat na svoju upravljačku ploču (opet – objašnjavamo kako potvrde o učitavanju u sljedećem odjeljku).

Budući da će certifikat biti isti kad dodatak ponovno izda certifikat nakon 60 dana ne treba ponovo raditi taj postupak stvarajući samoodržani sustav, tako da je prvi put prevarno.

Učitajte svoj SSL certifikat

Sada kada ste odabrali način koji najbolje odgovara vašim potrebama i imate generirani certifikat, učitajmo ga na ploču. Ako ste na cPanelu ili Vesti ili bilo kojem drugom panelu, morate koristiti File Explorer ili FTP (volimo koristiti Prenositi ili FileZilla za to) i preuzmite sljedeće datoteke (napomena: put do tih datoteka uvijek pruža WordPress dodatak nakon generiranja certifikata):

 • cert.pem
 • private.pem
 • chain.pem

Nakon što imate datoteke, možete nastaviti s sljedećim korakom.

cPanel

Za cPanel postupak je prilično jednostavan i uključuje učitavanje certifikacije u SSL / TLS izbornik. Za pristup ovom izborniku jednostavno upišite “SSL” u svoj cPanel traži.

cpanel-01

Trebate pristupiti Instalirajte i upravljajte SSL-om za svoju web lokaciju (HTTPS) izbornika i tamo učitajte certifikat:

cpanel-02

Jednostavna kopija i lijepljenje koda iz svake datoteke u sljedeće okvire:

 • Datoteka cert.pem sadržaj prelazi u Certifikat (CRT)
 • Datoteka private.pem sadržaj prelazi u privatni ključ (KEY)
 • Datoteka chain.pem sadržaj prelazi u paket certifikata (CABUNDLE)

To je to! Vaš novi Let’s Encrypt certifikat trebao biti aktivan na vašoj domeni. Cijeli postupak može trajati nekoliko minuta prvi put, ali toliko je jednostavno da je kombinacija s WP Let’s Šifriraj dodatak i učitavanje certifikata u cPanel može vam potrajati manje od minute nakon što ste navikli!

VestaCP

Vesta je više prilagođena korisnicima nego čak i cPanel za učitavanje certifikata. Nakon što preuzmete svoje datoteke putem Vesta File Explorer ili FTP, trebate je učitati u izbornik svoje domene, prelazeći s HTTP-a na HTTPS ovako:

vestacp-01

Učitavate sadržaj relevantnih datoteka baš onakvi kakvi jesu (copy-paste) bez dodavanja ili uklanjanja bilo čega, u sljedeće okvire ovim redoslijedom:

 • Datoteka cert.pem sadržaj prelazi u SSL certifikat
 • Datoteka private.pem sadržaj prelazi u SSL ključ
 • Datoteka chain.pem sadržaj prelazi u SSL certifikacijsko tijelo / međupredmet

vestacp-02

Nakon što učitate sadržaj jednostavno kliknite Uštedjeti i voila! vaš web odmah se pretvara u SSL. Zapamtite da je ovo sve početna konfiguracija. Nakon što se učita certifikat, možete koristiti WordPress dodatak za automatiziranje ponovnog izdavanja certifikata.

Dovršavanje SSL postavljanja

Jednom kada je certifikat aktivan trebate uputiti WordPress za vezu upotrebljavati SSL, ovako:

wordpress-SSL

Jednom kada kliknete uštedjeti imat ćete samo HTTPS web mjesto i možete početi mijenjati svoje Google postavke i daljnja prilagođavanja u vašoj SEO.

Zaključak

Pomoću ovog članka naučili ste nekoliko načina kako stvoriti besplatni SSL certifikat i učitati ga u svoje okruženje hostinga. Već postoje pružatelji usluga hostinga koji podržavaju Let’s Encrypt odmah izvan okvira, a ovo nije vodič za te usluge. Ako već nemate izravnu metodu Let’s Encrypt na vašem hostingu, ovaj je vodič napravljen ručno za vas. Od svih metoda, koristeći WordPress dodatak u kombinaciji s cPanel ili Vesta govori o najbržem od svih metoda, oduzima vam ne više od jedne minute i daje vam slobodu da zaboravite na ponovno izdavanje, jer će ga sam upravljati dodatkom.

Tehnologija je dosta napredovala od ranih dana HTTPS-a, a dolaskom Let’s Encrypt univerzalno je dostupna svima. Naravno, postoje slučajevi gdje web stranice poput internetske trgovine treba ipak kupiti premium certifikate jer će vas pokriti u slučaju prevare, ali za sve nas su besplatni certifikati tu da ostanu.

Jeste li nadogradili svoju WordPress instalaciju na HTTPS? Koje su tvoje misli? Javite nam u komentarima u nastavku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me