Brzi vodič za ažuriranje WordPressa – zašto i kako ažurirati

Brzi vodič za ažuriranje WordPressa - zašto i kako ažurirati

Svi znamo da je WordPress popularan sustav za upravljanje sadržajem, koji koristi softver otvorenog koda kako bi korisnicima olakšao postavljanje blogova i web stranica. Kao i svaki drugi softver, ažurira se redovno kako bi bio u toku s rastućim potrebama korisnika. Tim u WordPressu stalno ažurira osnovne funkcije WordPressa, kao i redovito ispravlja bugove i pušta sigurnosna ažuriranja. A da biste održali svoju WordPress web stranicu u vrhunskoj opremi, ove promjene također morate provesti u svojoj WordPress instalaciji.


Ovaj je post brzi vodič za ažuriranje WordPress-a. Objasnit ćemo točno zašto i što biste trebali redovito ažurirati. Započnimo!

Zašto biste trebali ažurirati WordPress?

Mnogo je razloga zbog kojih biste trebali redovito ažurirati WordPress.

1. Nove značajke: Ako želite uključiti bilo koju novu značajku u paketu s revidiranom verzijom WordPressa, morat ćete je ažurirati. Na primjer, WordPress 5.0 predstavio je Gutenbergov graditelj sadržaja. Koji biste željeli koristiti prema zadanim postavkama, morat ćete ažurirati WordPress jezgru.

Isto vrijedi i za novu zadanu temu koja se objavljuje sa svakim izdanjem WordPress-a. Ako vam se sviđaju nove značajke koje nudi Twenty Nineteen i želite je dodati na svoje web mjesto, morat ćete je ažurirati.

2. Poboljšava kompatibilnost s dodacima: Često se dogodi da mnogi autori dodataka provjere jesu li dodaci nakon velikog ažuriranja ostali kompatibilni s jezgrom WordPressa. Oni ažuriraju dodatke, kad god je potrebno. Kako bi ovi dodaci funkcionirali bez ikakvog sukoba na vašoj web stranici, možda će vam biti potrebno nadograditi na kompatibilnu verziju WordPressa.

3. Ispravljanje bugova: Mnoge sitne propuste mogu postati poznate nakon velikog ažuriranja. Stoga WordPress objavljuje manja ažuriranja za ispravljanje tih grešaka i trebali biste izvršiti te promjene.

4. Poboljšava performanse: Ažuriranje također može dodati funkcije koje povećavaju performanse WordPress-a. Može dodati mogućnosti i značajke koje poboljšavaju ukupne performanse.

5. Sigurnost: S više od 33% svih web stranica koje pokreće WordPress, to je primamljiva meta hakera. Tim u WordPressu i WordPress zajednici upozorava na sigurnosne ranjivosti i brzo ih rješava. Da biste održali sigurnost svoje web stranice, morate biti sigurni da ćete ažurirati i na svojoj web lokaciji.

Što biste trebali ažurirati?

Evo što trebate nadzirati i ažurirati:

 • WordPress jezgra – glavno i malo
 • teme
 • Dodaci

U isto vrijeme provjerite jesu li dostupna ažuriranja tema i dodataka treće strane ako ste ih instalirali. Postoje mnoge opasnosti od zastarjelih dodataka i tema, pa ćete ih također morati ažurirati!

Kako ažurirati WordPress: pregled

Ovi će vam jednostavni koraci pomoći da ažurirate svoju WordPress instalaciju ažuriranom,

1. Jedna važna mjera opreza prije ažuriranja WordPress-a: Uvijek napravite sigurnosnu kopiju svoje WordPress stranice prije nego što napravite velike promjene. Ažurirao sam svoju WordPress instalaciju više puta bez problema. Međutim, moja je prava vitka instalacija s nekoliko tema i dodataka. Za web mjesto s više tema i mnogim dodacima ažuriranje može biti rizično ako postoji nekompatibilnost, stoga uvijek izradite sigurnosnu kopiju.

2. Potražite dnevnik promjena da biste shvatili što se mijenja: Ako vam nije potrebna značajka, možete odlučiti ne ažurirati svoj WordPress.

3. Testirajte ažuriranja u postupnoj verziji web mjesta: Na ovaj način ćete znati postoji li nekompatibilnost između vašeg instaliranja WordPress-a i ažuriranja koje pokušavate izvršiti. A ako se dogodi da se išta pokvari, možete prijeći na rješavanje problema prije nego što započnete s izmjenama.

WP Staging dodatak mogu izraditi inscenirajuću verziju vaše web stranice. Stvara duplikat vaše web stranice uživo, uključujući i cijelu bazu podataka, u podmapi vaše trenutne WordPress instalacije. Ovdje možete testirati svoje ažuriranje prije nego što ga ponovite na web mjestu uživo. Dodatna prednost je što vam može pomoći izbjeći zastoje tijekom ažuriranja. Međutim, trenutačno dodatak ne može potisnuti ažuriranu verziju na web mjesto uživo.

4. Instalirajte ažuriranja koja želite: Imajte na umu da kada su u pitanju sigurnosna ažuriranja, nemate mnogo izbora i možda ćete ih morati instalirati ionako.

5. Pregled:  Pregledajte svoju web stranicu, posebno one koje su ažurirane.

Ažuriranje WordPress-a

Možete postaviti WordPress da se automatski ažurira koristeći male bitove koda ili se možete odlučiti za ažuriranja jednim klikom.

Ažuriranje jednim klikom

WordPress ima ugrađeni sustav koji će vas obavještavati svaki put kada je dostupno ažuriranje. Vidjet ćete je na nadzornoj ploči kada se prijavite u WordPress. Evo snimke zaslona za WordPress verzije 4.7.

Ažuriranje je jednostavno postupak jednim klikom. Nakon dovršetka ažuriranja ovo je zaslon koji ćete vidjeti.

Ako nemate naviku redovito se prijavljivati ​​na web mjesto, možda niste ni svjesni ažuriranja. Ako je to slučaj, možda želite pratiti WordPress na Twitteru ili utjecaj u zajednici (ahem – WPExplorer).

Ili, olakšajte život prelasku na upravljani WordPress hosting. Mnogo je razloga zašto mislimo da je najbolji WordPress hosting. No, jedan je od najboljih da će, ako postoji ključno sigurnosno ažuriranje za WordPress, vaš upravljani domaćin ažurirati vašu web stranicu. Iako bi to moglo uzrokovati nekoliko štucanja, puno je sigurnije da se na vašoj web lokaciji nalazi najnovija inačica WordPress-a i da morate napraviti nekoliko podešavanja nego što se morati oporaviti od haka.

Automatsko ažuriranje

WordPress je zadano postavljen za ažuriranje manje promjene automatski, pa nećete ni znati za njih. Ali to nije slučaj sa glavna ažuriranja.

Međutim, ne preferira svako ažuriranje automatski u svakom trenutku. Uvijek postoji rizik da ažuriranje možda nije kompatibilno s bilo kojim dodatkom ili temom na vašoj web lokaciji. Moguće je i da ne želite aktivirati značajku koju dodaje ažuriranje ili jednostavno želite veću kontrolu nad sadržajima u vašoj instalaciji.

Ako je to slučaj, možete omogućiti / onemogućiti automatska ažuriranja ili je prilagoditi da se primjenjuje samo na manja izdanja / glavna ažuriranja unošenjem promjena u wp-config.php datoteka.

Da biste omogućili glavna automatska ažuriranja, dodajte sljedeći redak,

define ('WP_AUTO_UPDATE_CORE', istina);

Onemogućivanje svih automatskih ažuriranja (uključujući manja ažuriranja),

definiraj ('AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', istina);

Ako iz nekog razloga ne želite da se poigravate sa wp-config.php datoteku, također možete upravljati ažuriranjima dodavanjem filtara u functions.php svoje teme ili dodatka.

Da biste u potpunosti onemogućili automatska ažuriranja,

add_filter ('automatic_updater_disabled', '__return_true');

Onemogućavanje automatskih manjih ažuriranja,

add_filter ('enable_minor_auto_core_updates', '__return_false');

Da biste omogućili glavna ažuriranja

add_filter ('enable_major_auto_core_updates', '__return_true');

Teme i dodaci

Baš kao što ažurirate WordPress, također možete ažurirati teme i dodatke. Ako su dostupna ažuriranja, bit ćete obaviješteni u Nadzorna ploča> Ažuriranja. A možete ih ažurirati pomoću metode jednim klikom.

Automatska ažuriranja tema i dodataka prema defaultu su onemogućena. Da biste ih omogućili, možete dodati filtre u functions.php datoteka teme ili dodatka. Autori tema i dodataka mogu se odlučiti i za automatsko ažuriranje.

Da biste automatski ažurirali svoje teme i dodatke, jednostavno dodajte ovaj dio koda svojoj temi functions.php datoteku ili na dodatak.

add_filter ('auto_update_plugin', '__return_true');
add_filter ('auto_update_theme', '__return_true');

Ažuriranja tema ili dodataka treće strane najvjerojatnije će se nalaziti u mapi koju ćete morati preuzeti. Deaktivirajte staru verziju, prenesite novu verziju u mapu i zatim ponovno aktivirajte dodatak.

No ako koristite premium teme ili dodatke iz Themeforest ili Codecanyon, dodatak Envato Market možete koristiti i za automatizaciju ažuriranja premijskih stavki. Pogledajte naš cjeloviti vodič za dodatke Envato Market za detalje.

Neke točke koje treba napomenuti

Teme za djecu: Kada odlučite ažurirati temu, svaka prilagodba koju ste možda napravili u roditeljskoj temi bit će izgubljena. Ovo neće biti slučaj ako za prilagođavanje koristite podređenu temu. Međutim, ako upotrebljavate podređenu temu, morat ćete pratiti izdanja ažuriranja za temu i ručno ih ažurirati..

Da biste provjerili ažuriranje dodataka: U slučaju da niste sigurni u ažuriranje dodataka, slijedite ovaj cjeloviti vodič iz Pitajte WP djevojku.

Automatska ažuriranja pomoću dodatka: Također možete uključiti automatska ažuriranja za glavna ažuriranja jezgre, tema i dodataka koristeći Jednostavan upravitelj ažuriranja uključiti. To je rizično, posebno ako niste dobri u rješavanju problema. Međutim, u skladu s brojem aktivnih instalacija (200 000+) dodatka, mnogi WordPress korisnici odlučuju se koristiti automatskom metodom ažuriranja.

Jednostavan upravitelj ažuriranja

Ovaj dodatak nadjačava sve postavke u vezi s ažuriranjem. Omogućuje vam upravljanje svim ažuriranjima – glavnim i manjim ažuriranjima jezgre WordPress-a, temama i dodacima, razvojnim ažuriranjima, ažuriranjima prijevoda i nekim dodacima trećih strana. Također skriva vašu WordPress verziju u podnožju.

Zaključiti

Sljedeći put kad u WordPressu vidite obavijest o ažuriranju, budite sigurni da je ne ignorirate. Pogledajte dnevnik izmjena da biste shvatili što se mijenja i osiguranjem sigurnosti i pouzdanosti vaše web stranice ažuriranjem WordPressa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map