Kako osigurati svoj WordPress blog, korisni savjeti za svakog korisnika

Uvijek je sve zabava i igre dok se ne možete prijaviti na svoju voljenu web stranicu WordPress jer su je preuzeli negativci. Sva zabava i igre dok netko ne bude hakiran, gube pristup administratorskoj ploči WordPress-a i pakao se gubi.


Vaša raspoloženja poprimaju prvi pogodak. Brzo se prigušuju kada otkrijete da ste bili pokradeni. Najmanje je boli i frustrirajuće, jer, eto, neki čovjek vani miješa se s vašim životnim sredstvima, miješa se u vaš posao i pljuje vam u lice.

A dečko ćete pokrenuti akciju, bježati o žestokim pokušajima da vrate svoju WordPress stranicu, dakle, vaš posao, u svoju bivšu slavu. Vjerujte mi, ne želite biti hakirani, nitko to ne želi. Ali ipak, događa se svima i svakim danom.

Međutim, uvijek nam stojimo u najboljem interesu i kao takav sastavili smo nekoliko mjera koje možete upotrijebiti za unapređenje sigurnosti WordPress-a i smanjenje šansi za prijem nepozvanih gostiju.

Pomoću ovih najboljih WordPress najboljih sigurnosnih praksi, želimo da imate najzaštićenije WordPress stranice. Dat ćemo sve od sebe da razbijemo bodove, ali ako vam treba pomoć, postavite svoja pitanja i / ili podijelite svoje mišljenje u komentarima..

Da se oduzmemo, učvrstimo svoju WordPress web lokaciju.

Započnite s kvalitetnim WordPress hostingom

Odabir plana hostinga

Sigurno ne možete očekivati ​​vrhunsku sigurnost od web domaćina koji naplaćuje dolar mjesečno. Svi smo vidjeli one planove hostiranja „imamo-imamo-sve-za-peni“. Ti sjenoviti planovi sjenovitih hosting kompanija koje obećavaju nebo za samo 2 do 4 dolara dnevno. Oh, zar nisu tako primamljivi?

Uglavnom se dijele hosting paketi koji će imati vašu web stranicu, a samim tim i vaše poslovanje, koji žive na istom poslužitelju s milijun i još jednim web mjestima. Sve vrste web mjesta – dobre i loše. Obično su manje sigurni, za razliku od, recimo, upravljanog WordPress hostinga koji košta oko 30 dolara mjesečno.

Ako je ili / i kad je neko od web mjesta ugrožen, postoji veći rizik da dođete i do ugrožavanja. U stvari, bit ćete ugroženi čak i ako ste budni poput sljedećeg. Jedini način ublažavanja napada povezanih s web hostingom je pokretanje pouzdanog domaćina i siguran plan hostinga od samog početka.

Odabir najboljeg WordPress hostinga za vašu tvrtku ne treba predstavljati izazov, s obzirom na to da treba paziti na samo nekoliko čimbenika. Uključuju troškove, kvalitetu podrške, pravila o sigurnosnim kopijama i upravljanju podacima, ažuriranja poslužitelja i softvera na njemu i sve ostalo između toga.

Pogledajte članak povezan u gornjem stavku i budite voljni odabrati ljubazni WordPress domaćin na temelju sigurnosnih značajki između ostalog. Ako želite preskočiti istraživanje i krenuti izravno na hosting svog WordPress bloga na sigurnim poslužiteljima, koristimo, volimo i preporučujemo WPEngine. Oni pružaju vrhunski WordPress hosting pun sigurnosnih opcija koje će vam raznijeti um. Sve uz sjajnu ponudu. Medijski hram i Siteground su također odlični izbori za WordPress hosting.

Bluehost dijeljeni hosting odličan je izbor i za početnike koji testiraju vode, ali ako vam je potreban siguran hosting za WordPress web mjesto, morat ćete nadograditi sa zajedničkog hosting paketa na jedan od ostalih paketa.

Zašto je vaš domaćin toliko važan? Triput sam ih hakirao (da, tri puta) na njihov zajednički paket. Pa, djelomično sam bila kriva što sam zapostavila mjesta za žrtve, što je hakerima dalo povodni dan da igraju kako su željeli. Od tada sam povukao te web stranice jer su oni mogli biti potencijalni rizici za druge web stranice na tom određenom poslužitelju (držite se toga jer ćemo spomenuti stvar ili dvije kako zanemarivanje vaše web stranice može dovesti do gadnih pokreta s ruglom internetskog aka hakera.) usredotočeno; obratite pažnju ili ćete platiti sa svojom web stranicom).

Povratak na odabir visokokvalitetnog WordPress hostinga, kako se baviti time? Dovoljan telefonski poziv vašem odabranom web domaćinu trebao bi biti dovoljan. Trebali biste nastojati vidjeti imaju li najnovije poslužitelje. Raspitajte se o njihovim verzijama poslužitelja, sigurnosti navedenih poslužitelja i softveru koji se izvodi na tim poslužiteljima.

Zatim izvršite brzu Google pretragu kako biste provjerili (ili potvrdili) datume izdavanja poslužiteljskog softvera. Ovo bi vam moglo dati pojma da li rade najnoviji softver ili ne. Također će vam pomoći da utvrdite koliko učestalo ažuriraju svoje poslužitelje. Ako dugo traju bez ažuriranja, ne biste im trebali vjerovati u internetsko poslovanje.

Budite oprezni i postavljajte druga povezana pitanja i nikad se nemojte zaustaviti dok niste zadovoljni vlastitim, najsigurnijim novcem web domaćina možete kupiti.

Napravite sijeno dok sunce sja, i budite spremni

Rezervni ključ računala u plavoj boji za arhiviranje i pohranu

Rezervni ključ računala u plavoj boji za arhiviranje i pohranu

Iako loši momci možda neće spriječiti proboj u vaš WordPress blog ili internetsku trgovinu, spremnost može umanjiti utjecaj napada. Ovdje govorim o sigurnosnim kopijama podataka, redovite sigurnosne kopije koje će vas zaštititi od gubitka važnih podataka.

Rezervne kopije daju vam duševni mir kako biste bolje mogli spavati noću. Rezervna kopija je brzo rješenje koje želite kada stvari idu na jug. Kad vaša sjajna stranica s receptima počne prodavati Viagru na svim stranicama, možete računati samo na rezervnu kopiju koja će se oporaviti od takvog napada.

Trebali biste nastojati stvoriti sigurnosnu kopiju cijele WordPress instalacije; jezgrene datoteke, baze podataka i sve ostalo. Stručnjaci dalje preporučuju kodiranje sigurnosnih kopija i pohranjivanje kopije istog na mediju koji je samo za čitanje.

Možete lako zakazati dnevne sigurnosne kopije ili koristiti alate kao što su MySQL Workbench, Sigurnosna kopija baze podataka WordPress (WP-DB-Backup) i BackWPup među ostalima. Možete naučiti i više:

WordPress dodaci

Baš neki dan, Ryan Dewhurst otkrivenih (i prijavljenih) WPScan-a slijepa ranjivost SQL ubrizgavanja u WordPress SEO od tvrtke Yoast. WordPress SEO by Yoast popularan je SEO dodatak, s preko milijun aktivnih instalacija. To znači da bi haker iskoristio ovu sigurnosnu rupu, imao bi više od milijun WordPress stranica na svoju milost. Milion plus web stranica!

O ne molim te, nemoj biti uznemiren. Yoast je objavio sigurnosni ispravak istog dana kada je otkrivena ranjivost. Ipak postoji samo jedan problem Za razliku od WordPress-a, dodaci se ne ažuriraju automatski, što znači da ste i dalje ranjivi ako niste ažurirali na najnoviju verziju WordPress SEO.

Možda ćete tvrditi i da o tome niste znali ništa, ali hakeri imaju sve pojedinosti jer su informacije u javnoj domeni, gdje su lako dostupne svima. Što dovraga čekate? Već pritisnite gumb za ažuriranje. Ažurirajte i sve ostale dodatke.

Ipak u ovom poslu s WordPress dodacima, trebali biste kupiti ili preuzeti WordPress dodatke samo iz pouzdanih izvora. Da biste bili sigurni, izvorite svoje dodatke iz obimnog WordPress dodatak spremnika ili od renomiranih dobavljača kao što je CodeCanyon.

Postoje hakeri koji će se maskirati kao zakoniti programeri dodataka u pokušaju da vam posluže dodatke koji su obloženi zlonamjernim kodom. Nemojte paziti na njihove jeftine trikove i nabavite svoje dodatke s pouzdanih web lokacija. Pored toga, ne ostavljajte neaktivne dodatke da leže uokolo – izbrišite sve neiskorištene dodatke jer su omiljena ulazna točka hakera. Da, čak i kada su deaktivirani.

Usput, osim ako niste voljeli WPEngine i Siteground, ne računajte da će vaš web domaćin biti siguran kada su u pitanju ranjivosti dodataka – preuzmite odgovornost i ugrijte metak..

WordPress teme

Ako se hakeri neće probiti na zastarjele, kompromitirane ili loše kodirane dodatke, oni će pronaći rupe u vašim temama. U stvari, većina napada događa se putem tema i dodataka, pa da, ovdje morate biti budni.

Prvo, baš kao što je to slučaj sa dodacima WordPress, ne možete si priuštiti da skupljate teme iz bilo kojeg mjesta. Uhvatit ćete virus, zlonamjerni softver ili još gore, a zatim ćete zaplakati kad sh * t pogodi ventilator.

Ako radite s vrlo uskim proračunom ili tek započinjete, možete provjeriti neke od naših besplatnih, ali profesionalno kodiranih WordPress tema ili tisuću besplatne teme na WordPress.org. Trenutno koristim besplatnu Elegantnu temu iz našeg vrlo stabilnog stabla i čini dobra čuda. Vidjeti? Ovdje nema propovijedanja vode i pijenja vina ��

Za vrhunske teme, sjajna tema vratit će vam 60 USD ili nešto više na neka od najboljih tržišta na tržištu kao što su Elegantne teme i Tematska šuma. Dobivate odličan proizvod, podršku u ladici i među ostalim sigurnosnim ažuriranjima. Ako vam treba usmjeriti u pravom smjeru, rado bih vam preporučio dražesnu Totalnu WordPress temu koja nije ništa manje lijepa i sigurna..

Trebali biste se truditi da svoje teme stalno ažurirate, kako ne bi došlo do problema sa sudom. U tom slučaju iz nejasnih razloga izbrišite sve neiskorištene teme.

Ako imate dodatnog novca za potrošnju ili ste i sami WordPress programer, možete se pozabaviti stvaranjem vlastitih prilagođenih tema. Ovo je jedino pouzdano, iako skupo sredstvo za dobivanje sigurnih tema u programu WordPress.

Naravno, vi (ili vaš programer) morate slijediti najbolje standarde za web kodiranje i po potrebi ažurirati teme (teme). Ako unajmite web programera da vam napravi temu, pobrinite se da oni prvo budu ugledni. Također možete provjeriti ispunjava li vaša tema najnovije WordPress standarde pomoću dodatka kao što je Provjera teme. Idemo dalje…

Ažurirajte WordPress

WordPress ažuriranja

Uvijek biste trebali voditi svoje internetsko poslovanje na najnovijoj verziji WordPress-a koji ne smatra pametnikom. Trebali biste pomisliti da je očito da bi svi redovno ažurirali WordPress, s obzirom na to da svi primamo obavijest na nadzornoj ploči.

Međutim, to nije uvijek, jer ćete često uhvatiti internetske poduzetnike koji se ne ažuriraju na najnoviju verziju tjedana, pa čak i mjeseci nakon objavljivanja ažuriranja..

Uvijek možete dobiti službeni i najnoviji okus WordPress-a na WordPress.org. Nadalje se upozoravate da ne preuzimate ili instalirate WordPress s bilo kojeg drugog web mjesta, jer nešto možete uhvatiti. Nešto stvarno loše poput backdoor exploit hack-a ili nekog JavaScript koda koji smeće i druge hake prenosi na vaš poslužitelj. Samo ne preuzimajte WordPress s bilo kojeg drugog mjesta osim WordPress.org.

Ažuriranje instalacije WordPressa jednostavan je rad bez problema – samo pitanje i klik. Međutim, savjetujemo vam da napravite sigurnosnu kopiju vaše web stranice prije bilo kakvog ažuriranja ako se nešto ne dogodi u procesu. Povrh toga izgubit ćete sve promjene koje ste napravili u osnovnim datotekama jer postupak nadogradnje utječe na sve WordPress datoteke i mape.

Značajka automatskog ažuriranja uvedena je u WordPress 3.7 kako bi se pobrinule manje sigurnosne ispravke i olakšao čitav postupak ažuriranja i za programere i za krajnje korisnike. Sada se trebate pozabaviti većim ažuriranjima verzija, pa da, vaš posao trebao bi biti lak. Treba samo uključiti automatsko ažuriranje.

Ažurirajte, ažurirajte, ažurirajte ili se spremite za žaljenje, žaljenje, žaljenje.

Očistite svoje računalo

Nakon srednje škole prije desetak godina, kratko sam radio u cyber kafiću. Bilo je prilično zanimljivo dok sam upoznao toliko mnogo ljudi i napravio svoj proboj u svijet digitalnog marketinga.

Ali nije bilo uvijek zabavno zahvaljujući crvima, trojanskim konjima, virusima, zlonamjernom softveru i tako dalje. Sjećam se da sam ponekad morao zatvoriti kafić na dan samo da bih formatirao računala. Nije bilo važno da li su na svim računalima instalirani antivirusni programi. Ali odstupam.

Ako neki haker uspije nabaviti zapisnik ključeva na vaš stroj kao trojanski konj (što znači da je zapisnik ključa skriven u drugom programu kako bi prikrio činjenicu da haker registrira svaki ključni potez na vašem računalu), nikada nećete osigurati svoju web stranicu bez obzira što.

Vaša će web stranica biti hakirana iznova i iznova, jer podatke o prijavi samo hranite negativcima. A budući da mogu vidjeti sve vaše pritiske na tipku, imat će pristup vašim mrežnim računima – svi. Govorite putem e-pošte, Facebooka, Twittera, YouTubea itd.

Ključni pomoćnici drvosječe, ima i gorih stvari na tamnoj strani interneta. Na primjer:

U prirodi postoje virusi koji će zaraziti vaše lokalno računalo, a zatim potražite otvorene FTP veze i automatski prenesite hack datoteku na vaš web domaćin koristeći tu vezu. – Brad Williams, zaključavajući WordPress

Računala sa Cyber ​​cafeom nisu baš onakva kako želite pristupiti vašoj WordPress nadzornoj ploči. Možda je to neizbježno, ali uvijek osigurajte da sva računala koja koristite ne sadrže zlonamjerni softver, viruse i špijunski softver. U suprotnom, hakerima ćete svoje podatke o prijavi i još više uručiti na srebrnom pladnju.

Provjerite jesu li vaš operativni sustav i programi na vašem računalu ažurirani. Zatim uključite vatrozidove i nabavite najbolji antivirusni program. Umorio sam se cijelo vrijeme formatirati računala, pa sam krenuo na putovanje kako bih pronašao najbolji antivirusni program. I našao sam ga. Od tada koristim i volim Eset.

Štoviše, držite se podalje od nepouzdanih web lokacija, ali ako morate jer – znatiželja, onemogućite sve skripte, tj. Java, JavaScript, Flash itd. U svom pregledniku. Ili jednostavno ne posjetite one krvave effin’ stranice.

Stvorite jače lozinke

reset-wordpress-lozinka

Vrijeme je za priču Jednom sam popio jednu kavu previše i stvorio sam WordPress web mjesto koje sam „kreativno“ ošišao # YouCan’tHackThis. Kreativno je u citatima jer sam jahao valovima kave visoko. Možda sam popio piće ili dva prije kave; Jednostavno se ne mogu sjetiti Stvaram mnoge WordPress web stranice samo za zabavu.

Moje korisničko ime je bilo … pričekajte to … Nezadovoljstvo (okrivit ćemo kavu) i moja je lozinka bila, pa, ne sjećam se. Bila je to sramota, zaporka, i upravo iz tog razloga, nikad nije postojalo kada je neka nepristojna osoba iz interneta (ili stvarčica) udarila na stranicu za prijavu s ‘grubom silom’.

Ukratko, moja se obrana utaborila i # YouCan’tHackOvo je palo poput zidova Jerihona. Google mi je poslao užasnu e-poštu „Sumnjam na hakiranje“ s uzorkom URL-a, a u daljnjoj istrazi pronašao sam obilje smeća.

Haker je imao hrabrosti objaviti snimku zaslona svoje radne površine na mom voljenom # YouCan’tHackTo kao da me gnjavi. Kažem vam, imao je crijeva, jer na vrhu zaslona nalazile su se stranice i stranice odljevaka, sadržaja punila koji nisu imali smjer.

Povukao sam čitavu stranicu i pojačao sigurnost na drugim web mjestima. Instalirao sam iThemes Security, a danas dobivam samo poruke e-pošte s obavijesti o zaključavanju web mjesta. Ako bilo tko pokušava silom ući na bilo koju od mojih stranica, zatvara se stoljećima! Da, to je 100 godina u lovu za kante. Haha, odnesen sam.

stranica isključenju-obavijest

Slabe lozinke postat će vam hakirane. Slično tome, administratorsko korisničko ime koje tako drago držite olakšaće hakerima. Stvorite personalizirana korisnička imena prilikom instaliranja WordPress-a i upotrijebite pokazatelj snage prilikom izrade zaporke. To bi trebalo biti dovoljno, ali ako želite prijeći daljnju kilometražu, trebali biste provjeriti 1Password i KeePass alat.

Prijavi sigurnosnu ranjivost

Vaša je odgovornost WordPress korisnika da prijavite sigurnosnu ranjivost čim je otkrijete.

Prvo, to je dobra karma. Drugo, događa se i ono što se događa. Treće, ako je ranjivost u dodatku ili temi koju koristite, dobivate sigurnosna ažuriranja i veliko hvala. Kao rezultat, vaša web lokacija nije ugrožena i izgradite dobru predstavnicu čineći svijet boljim mjestom.

Naša je kolektivna odgovornost kao WordPressers-a da istakne sve sigurnosne rupe na koje naiđemo. Uostalom, to je za naše dobro.

Zategnite dopuštenja datoteka / mapa

Sada smo ušli u gužvu WordPress sigurnosti. Kao apsolutni početnik, mrzio bih vas da se čudite. Ja ću ga protresti i poslužiti ohlađeno baš onako kako želite. Idemo.

Ako svaki Tom, Dick i Harry koji dobiju pristup vašem poslužitelju mogu urediti (aka pisati u) vaše datoteke i mape, tada je malo tako što možete učiniti da zaustavite štetu koja će nastati.

Ali što ako smo određene datoteke i mape napravili samo za pisanje? Pa, hakeri neće znati što učiniti. Mogli bi se slomiti u redu, ali šteta koju bi napravili kad datoteke ne mogu uređivati ​​/ pisati je minimalan. Zaključavanje dozvola za datoteke sigurnosna je mjera koju želite implementirati, tim više ako imate zajednički plan hostinga.

Ali kako idete na posao s dozvolama za datoteke / mape? Slijedi moguća shema koju treba slijediti:

  • Sve datoteke u korijenskoj mapi trebali biste pisati samo vi
  • / wp-admin / – sve datoteke možete pisati samo vi
  • / wp-Includes / – sve datoteke trebaju pisati samo vi
  • / wp-content / themes – sve datoteke trebali biste upisivati ​​vi i web poslužitelj
  • / wp-content / dodaci – sve datoteke trebali biste sami napisati

Kako postaviti dozvole za datoteku / mapu?

Da biste zadovoljili gornju shemu, morate postaviti dopuštenja na 755 za mape i 644 za datoteke. Kako? To je najlakši dio. Možete koristiti svoj FTP klijent (kao što je Filezilla) ili se izravno prijaviti u File Manager putem cPanela.

Korištenje FTP-a

Nakon što se prijavite na svoj web poslužitelj putem FTP-a, pronađite direktorij / datoteku za koju želite postaviti dopuštenja, desnom tipkom miša kliknite na nju i odaberite “Datoteke dozvole”. Na skočnom zaslonu koji se pojavi odaberite dopuštenja koliko smatrate prikladnima. Skočni prozor može izgledati ovako:

file-dozvole-popup-FileZilla

A ovdje je puni popis dopuštenja datoteka od 000 do 777.

file-dozvole-full-lista

Korištenje Upravitelja datoteka

wordpress-sigurnost-BlueHost-cpanel

Prijavite se na svoj cPanel i otvorite File Manager. Kad se to učita, odaberite svoj direktorij ili datoteku i kliknite “Promijeni dopuštenja” na izborniku pri vrhu. Alternativno, možete odabrati svoju mapu ili datoteku, desnom tipkom miša kliknite nju i na padajućem izborniku koji se prikaže odaberite “Promijeni dozvole”..

Evo nekoliko smjernica:

wordpress-sigurnosne-Change-file-dozvole

Opcija desnog klika …

wordpress-sigurnosne-Change-file-dozvole-desni klik

Skočni prozor “Promjena dozvola”:

wordpress-sigurnosne-Change-file-dozvole-popup

Želite naučiti više? Pročitajte više o dozvolama datoteka ovdje. Brzo kretanje…

Autentifikacija u dva koraka

Najbolji način zaštite vaše mrežne imovine jest učiniti negativnim momcima prijavu. Ako ih možete držati napolje, pobijedili ste pola bitke. Tu dolazi do dvostupanjske (ili dvofaktorske) provjere autentičnosti.

Kada kombinirate jake lozinke i dvofaktornu provjeru autentičnosti, dodajete sloj zaštite vašem web mjestu. Poboljšavate sigurnost svoje WordPress web stranice dvostruko.

A budući da imamo dodatke poput Google Autentifikator, WordFence, Authy i Duo, implementacija provjere autentičnosti u dva koraka trebala bi biti najjednostavnija mjera zaštite WordPressa koju možete uspostaviti u ovom trenutku.

Koristite SSL

SSL je akronim za sloj sigurnih utičnica, što je standardni način uspostavljanja sigurne, šifrirane veze između poslužitelja web stranice i korisničkog preglednika.

Ponekad, umjesto da pokušaju oboriti obranu vaše web stranice, hakeri mogu odlučiti oteti pakete podataka koje iz vašeg preglednika šaljete na web poslužitelj. Kada otvore te pakete, lako dobivaju pristup vašim podacima o prijavi i tako dalje.

Što učiniti? Trebate koristiti SSL enkripciju koja štiti privatnost i integritet svih podataka koji prolaze između vaše web stranice i poslužitelja. Upravo zato ćete sve glavne web stranice koje koriste HTTPS pronaći HTTPPS za razliku od HTTP-a u njihovim domenama.

To je jednostavno implementirati i može vam uštedjeti puno vremena i frustracije. Jednostavno provjerite kod registrara domene ili web domaćina i oni će rado instalirati SSL za vas. SSL certifikati su obično jeftini, tako da možete uštedjeti novac ili dva.

Onemogućite neiskorištene korisničke račune

Korisničke račune na svojim WordPress web mjestima smatrajte sjedištima u autobusu. Ako ima prazno mjesto, netko će se upaliti. Ako je sjedalo inače zauzeto ili ne postoji, nitko ga neće zauzeti.

Ako ste na web stranici WordPress omogućili registraciju korisnika, češće se češljajte kroz korisničke račune i uklonite neiskorištene račune i sve račune koje su stvorili neželjeni pošti. Ako ovo ostavite oko sebe, samo ćete tražiti da vas hakiraju – i bit ćete hakirani.

A možete i onemogućiti registraciju korisnika u potpunosti Postavke -> Općenito i poništite odabir opcije “Svatko se može registrirati” tamo gdje imate Članstvo. Sve korisnike možete vidjeti navigacijom do Korisnici -> Svi korisnici na vašem WordPress Admin izborniku.

Istovremeno možete ograničiti dopuštenja na novim korisničkim računima. To lako postignete navigacijom do Postavke -> Općenito – Nova korisnička zadana uloga i postavljanje opcije na “Pretplatnik”. Ostale uloge uključuju suradnika, autora, urednika i administratora. Definitivno ne želite da novi korisnici imaju privilegiju administratora. Najbolje je dodijeliti korisnicima samo one povlastice koje su im potrebne za obavljanje svog posla.


Mogla bih nastaviti i dalje, ali samo ću vas preplaviti s puno informacija, što definitivno nikad nije moja namjera. Voljeli bismo da imate korisne savjete koje možete početi primjenjivati ​​odmah, ali to će biti san ako bih vašu pažnju utopio u brani s faktoidima i slično. Dakle, ovdje uzmem luk i puštam zavjese.

Vratimo se molim vas, započnite s radom na područjima koja smo spomenuli upravo sada, jer što duže čekate, lakše će biti za negativce. Započnite s jednim područjem i krenite od tamo, a ako ste zaglavili ili sumnjate, unesite se u odjeljak komentara u nastavku. Ili ako imate savjet da nas obavijestite – čekat ćemo, a to je svečano obećanje. Sve najbolje amigose!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me