Kako zauvijek ukloniti prekinute veze s web mjesta WordPress

Nekoliko je stvari lošije za webmastera od pogreške 404 Not Found (ali imamo čitav vodič kako ispraviti 404 pogreške).


To bi vam trebala biti najgora noćna mora – slanje posjetitelja tamo gdje ne postoji. Kažem da je Treba li biti vaša najgora noćna mora vrlo namjerno, jer mnogi blogeri ne razmišljaju previše o prekidanim vezama i kako učinkovito mogu otjerati ljude s web stranica.

Razmislite o vlastitom ponašanju kad vam se prikaže pogreška 404: kako to utječe na vašu percepciju web mjesta na kojem se nalazite? Kolika je vjerojatnost da ćete pokušati kopati oko sebe u potrazi za onim što ste bili očekujući vidjeti? Imate li veću vjerojatnost da ćete jednostavno krenuti dalje? Interes posjetitelja za vašu web stranicu često je sitna stvar – zaoštriti taj odnos nudeći prekinutu vezu neoprostivo je.

Iako možete raditi na stvaranju zanimljive i jedinstvene stranice o pogrešci 404, što se mene tiče, najbolji lijek je prevencija. Imajući to na umu, u ovom postu želim vas upoznati s izvrsnim besplatnim dodatkom koji će vam pomoći da iskoristite 404 stranice s grešaka sa vaše web stranice potpuno.

Predstavljamo provjeru prekida veze

Prekinuta provjera veze

Možda ste čuli za ovaj dodatak i prije – zapravo, posebno sam ga spomenuo kao dio svoje značajke na Periodičnoj tablici WordPress dodataka. Izuzetno je popularan dodatak i sa dobrim razlogom: može vam pomoći da 404 poruke o pogrešci na vašoj web lokaciji ostanu u prošlosti..

Funkcionalnost provjere prekinute veze jednostavna je, ali iznimno učinkovita: indeksirat će i testirati svaku vezu na vašoj web lokaciji kako biste bili sigurni da se svaka ispravno odlučuje na definirani URL. Ako dodatak naiđe na problem (kao što je pogreška 404), dodaće ga popisu prekinutih veza s kojima se nakon toga možete suočiti..

Treba napomenuti da je Broken Link Checker nedavno privukao povremene loše preglede, a neki se žale kako jednostavno ne funkcionira. Nisam imao problema s dodatkom i većina recenzija je i dalje poprilično pozitivna. Mnogi ljudi ostavljaju negativne kritike zbog problema s vlastitom jedinstvenom postavkom za WordPress, a ne zbog dodatka, tako da takve kritike uvijek uzimam sa prstohvatom soli. Moguće je da ćete na vašem web mjestu doći do sukoba s određenim dodatkom na vašem web mjestu Prekinuta provjera veze, ali vjerujem da je itekako vrijedno potencijalnog „rizika“.

Kako se koristi prekid provjere veze

Postupak korištenja Broken Link Checker-a izuzetno je jednostavan.

Dodatak čini težak posao skeniranjem vaše web lokacije radi neispravnih veza u pozadini. Jednom kada bude gotov, predstavit će vam sve prekidane veze koje ste pronašli u WordPressu.

Dva su načina na koja možete brzo provjeriti nalazi li se prekinuta veza provjerila neispravne veze:

Putem WordPress nadzorne ploče

Putem WordPress nadzorne ploče ili…

Preko bočne trake

… Preko bočne trake.

Kao što vidite, obavijesti su intuitivne i lako ih je uočiti – ako se neispravna veza pojavi na vašoj web lokaciji, to ćete znati brzo.

Za potrebe ovog posta svoj blog koristim kao zamorčić. Kao što možete vidjeti na gornjim snimkama zaslona, ​​trenutno imam dvije prekinute veze na svojoj web lokaciji, tako da je sljedeći korak njihova provjera. To možete učiniti klikom na “Pronađene 2 prekinute veze” u widgetu nadzorne ploče ili klikom na stavku izbornika “Prekinute veze” ispod alat u bočnoj traci.

Tada će vam se prikazati zaslon poput ovog:

Prekinuta provjera veze

Kao što možete vidjeti, obje prekinute veze na mojoj web stranici rezultat su 404 pogreške nisu pronađene, ali će se dodatak pronaći bilo koji veza koja se ne rješava ispravno. Na primjer, naveden bi bilo koji URL koji se ne učitava zbog nereaktivnog poslužitelja.

Gornji prikaz prilično je razumljiv. Imate URL prekinute veze, slijedi njezin status, upotrijebljeni tekst za sidrenje i na kraju post ili stranicu na kojoj se pojavljuje. Međutim, prava ljepota Broken Link Checker-a je što vam omogućuje ispravljanje ili uklanjanje ovih veza u letu. Zadržite pokazivač miša iznad neispravnog URL-a i prikazat će vam se popis opcija:

Opcije provjere prekida veze

Opet, opcije su prilično same po sebi razumljive: možete urediti URL, ukloniti vezu (zadržavajući sidreni tekst), označiti vezu kao neispunjenu (ako je na primjer riješen privremeni problem s poslužiteljem) ili jednostavno odbaciti veza.

U gornjem primjeru znam da je veza prekinuta jer ukazuje na preusmjeravanje 301 koje sam tada uklonio. Kao takav, trebam urediti URL tako da upućuje na ispravnu lokaciju:

Uređivanje URL-a u Broken Checker Checkeru

To je tako jednostavno! Bez napuštanja ovog zaslona možete poduzeti sve potrebne mjere za ispravljanje neispravnih veza. S widgetom na nadzornoj ploči WordPress-a, nijedna prekinuta veza na vašoj web stranici neće dugo biti prekinuta.

Sve veze koje odbacite možete naći pod vezom “Odbačeno” na vrhu stranice:

Odbačene prekinute veze

Kao što vidite, gornja snimka zaslona prikazuje kakve biste mogli vidjeti i druge poruke o pogrešci. Poveznica na Život stoje dobar je primjer jer znam da se radi o redovito ažuriranom blogu. Kada ga je Broken Link Checker zadnji put skenirao, trebala je postojati privremena pogreška poslužitelja zbog koje je označena kao neispravna veza. Ali budući da sam znao bolje (i nakon provjere ustanovio da je ponovno na mreži), uspio sam označiti vezu kao “Nije pokvareno”.

Ponekad je potrebno pogledati post ili stranicu unutar koje se poveznica nalazi kako bi shvatili njezin kontekst. Gornja veza na prometnoj planeti dobar je primjer toga. Trebam samo lebdjeti iznad izvorne veze i kliknuti “Prikaži”. Tada mogu pronaći vezu unutar stranice:

Prekinuta provjera veze

Vidim da veza vodi do određenog posta na forumu koji više ne postoji. Stoga je najbolje u pogledu korisničkog iskustva učiniti sljedeće:

  1. Promijenite vezu na početnu stranicu foruma za prometne planete
  2. Dodajte bilješku postu navodeći da imenovana usluga više nije dostupna

Jedna brza promjena putem dodatka Broken Link Checker i mala izmjena posta i riješio sam svaku potencijalnu zbrku posjetitelja u postu..

Dodatak bez vršnjaka?

Nisam svjestan nijednog drugog dodatka koji odgovara funkcionalnosti koju nudi Broken Link Checker. U svijetu prepunom beskrajnih raznolikosti SEO dodataka i slično, ovo me iznenađuje. Osobno bih želio vidjeti neko natjecanje u području za koje vjerujem da je ključno za kontinuiranu upotrebljivost bilo kojeg bloga.

Većinom pišem postove na blogovima za koje volim da stoje na testu vremena. Obično volim pisati „zimzelene“ komade koji su jednako relevantni godinu dana kao danas. S tim na umu, vrlo mi je važno osigurati da stranice na koje povezam u starim postovima na blogu ostanu ispravne i u budućnosti. Zato smatram Broken Link Checker takvim neprocjenjivim alatom.

Kao i uvijek, ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, ne ustručavajte se postaviti ih u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me