Kako stvoriti i dodati WordPress Sitemap

Web stranice dolaze u svim veličinama. Što je web stranica veća, to je teže kretanje po web mjestu bez učinkovitih navigacijskih izbornika. To je iz ljudske perspektive. Iz perspektive alata za indeksiranje (bot je poslao pretraživač da provjeri vašu web lokaciju) isto se primjenjuje.


Sitemap je vrlo sličan stvarnoj mapi. Smatrajte to e-mapom za tražilice, on pomaže tražilicama da lako pronađu i pristupe svim dijelovima vaše web stranice.

Zašto su važni ?

 • Vaša je web stranica uistinu velika ili sadrži puno sadržaja u više različitih kategorija. Kada web stranice postaju veće, otežavaju pretraživačima i navigacijom novije sadržaje.
 • Ako imate puno sadržaja koji su slabo povezani jedan s drugim, ako imate bilo kakav sadržaj izoliran s vaše web stranice. Ovaj sadržaj koji inače nema referencu u osnovi je siroče i nema mogućnost pristupa posjetitelju. Pretpostavimo na trenutak da ovom izoliranom sadržaju nedostaju i dolazne poveznice s drugih web stranica. U takvoj situaciji, ako tražilice ne osiguraju vezu za njih, bit će potpuno izolirane, bez ikakvog prometa. Sitemap će pokriti izolirani sadržaj na vašoj web lokaciji koji nije upućen.
 • Sitemapovi također uzimaju u obzir bogate medijske informacije i meta podatke. To pomaže tražilicama da razumiju o čemu se radi na vašoj web lokaciji kao i važnosti pojedinih URL-ova na vašoj web lokaciji u odnosu na druge URL-ove na istoj web lokaciji..
 • Google nas također obavještava da Sitemapovi mogu pomoći web stranicama, iako sitemap ne jamči da će svaka web stranica biti indeksirana.

Ukratko, definitivno je bolje imati sitemapove nego što je to, a ne imati ih. Pojednostavljuju posao pretraživača i većina web administratora koji predaju svoje Sitemapove najčešće koristi od toga..

Kako stvoriti Sitemap ?

Možete je izraditi pomoću dodatnog dodatka za sitemapove ili možete koristiti dodatak za optimizaciju tražilice. S obzirom na to da velik broj WordPress blogera koristi Yoast SEO (otprije poznat kao WordPress SEO), započet ću raspravom o tome kako možemo stvarati i slati sitemapove pomoću Yoast SEO.

Yoast SEO

Ako koristite dodatak za optimizaciju tražilice bilo Yoast SEO ili nešto slično, obično ne biste trebali ništa raditi. Izrada Sitemapa obično je omogućena prema zadanim postavkama.

YoastXML

Nije dovoljno samo izraditi Sitemapove – tražilice moraju biti obaviještene o promjenama. Yoast to čini jednostavno, jer dodatak automatski pinguje Google i Bing.

Yoast SEO također proizvodi XML tablicu stilova koja se može čitati kao HTML datoteka. Važnost toga leži u činjenici da zapravo možete provjeriti jesu li pravi URL-ovi prikazani i uključeni s odgovarajućim prioritetom u Sitemapove.

Styled-XML-Sitemap

Važno je osigurati da se vaš Sitemap često ažurira, ili barem onoliko često koliko najmanje objavljujete nove postove. Iz gornje tablice XML stilova primijetit ćete da postoji ocjena prioriteta za svaki URL, učestalost izrade Sitemapa s brojem slika i zadnjim datumom promjene.

Sve ove informacije su vrlo relevantne za vaše mjesto na ljestvici. Na primjer, svježina vašeg sadržaja, uključujući količinu promjena na vašoj web lokaciji, učestalost promjena i starost sadržaja. Sva tri ova faktora mogu u velikoj mjeri utjecati na rangiranje vaše web stranice na tražilicama.

Možete pročitati ovaj odličan post na Mozu o Googleovoj politici kada je u pitanju svježina sadržaja. Ažuriranje i relevantnost sadržaja zajedno s čestim generiranjem Sitemapova vrlo je učinkovito u osiguravanju da se vaš sadržaj nikad ne izgubi na ljestvici pretraživanja jer se sadržaj može smatrati ustaljenim.

XML Sitemap Generator

Još jedan dodatak koji bih želio predstaviti je XML Sitemap Generator. S druge strane, slučaj da ne koristite Yoast SEO i trenutni dodatak za optimizaciju tražilice ne pruža mapu web-mjesta. Ovaj dodatak stvara mapu web stranice koja se pohranjuje i stavlja na raspolaganje pretraživačima pretraživača. Kao što možete vidjeti iz snimke zaslona u nastavku, karta web stranice spremljena je na arnebranchhold.de/sitemap.xml.

XML1

XML Sitemap Generator automatski prijavljuje Google i Bing baš kao što to čini Yoast SEO dodatak. URL Sitemap-a dodaje se datoteci robots.txt koja je prvo odredište botova za tražilice kako bi pronašla više informacija o web mjestu (a u slučaju da se pitate, datoteka robots.txt u osnovi govori ono što tražilicama govori koji se URL-ovi ne mogu indeksirati , gdje je karta web stranice dizajnirana tako da radi upravo suprotno).

Pomoću XML Sitemap generatora dodatka možete odrediti što je od sljedećeg uključeno u vaš Sitemap. Slično tome, možete isključiti i određene određene postove i određene kategorije:

 • Početna stranica
 • Postovi
 • Stranice na više stranica
 • Statičke stranice
 • Kategorije
 • Arhiva
 • Stranica autora
 • Stranice s oznakama

Osim mogućnosti odlučivanja koji će se dijelovi vaše web stranice uključiti u vaše web mape web stranica, možete dodijeliti i određene vrijednosti prioriteta i učestalosti izrade Sitemapa za svaki od gore navedenih aspekata WordPress web stranice..

Ručni Sitemapovi

Oba dodatka automatski šalju vaš sitemap tražilicama, tako da to ne morate činiti. Sada su šanse da će to raditi savršeno. Ali iz nekog razloga, ako ih nema, a vaša sreća je trula kao i moja;), uvijek možete preuzeti kopiju svog Sitemapa i poslati je na Google Search Console ili to možete učiniti sa svog računa za Google webmastere. A ako radije ne upotrebljavate dodatak za izradu sitemapa, možete ga koristiti ovaj mrežni generator.

To je prilično jednostavan proces, ali neprestano stvaranje mapa web stranica i njihovo ručno slanje zahtijeva mnogo vremena. Mnogo je produktivnije korištenje vašeg vremena za korištenje jednog od dva dodatka koja se spominju u ovom postu kako biste stvorili i često ažurirali svoje Sitemapove. Tako će vaša web lokacija uvijek biti u dosegu Google-ovih leća za pretraživanje (i dati vam više vremena za izradu sadržaja!).

Dodane prednosti

Mnoge web stranice sada sudjeluju u udruživanju sadržaja, a neke čak i aktivno kradu sadržaj i objavljuju ga na svojim web stranicama bez ikakvog formalnog odobrenja vlasnika web mjesta (koje se naziva i struganje sadržaja). Zbog novih promjena koje su ugrađene u Googleove algoritme pretraživanja, web stranice koje kopiraju sadržaj kažnjavaju se oštro. To je dobra stvar – samo moramo osigurati da rad vaše web stranice bude prepoznat kao izvorni generator sadržaja.

Stvaranje Sitemapova kad i kada objavite nove postove omogućit će vam upravo to. Bez obzira koliko puta sadržaj vaše web stranice ukraden, Google-ovi rezultati pretraživanja odražavat će činjenicu da je bilo koji sadržaj ukraden s vaše web stranice s pravom vaš.

Završne misli

Sve je veći naglasak na razvoju boljih algoritama temeljenih na strojnom učenju, a tražilice poput Googlea postaju doslovno pametnije. No, bez obzira koliko pametni postali, Sitemap uvijek može pomoći alatima za indeksiranje da se inteligentno ponašaju i daje vam kvantnu kontrolu nad time koliko ozbiljno tražilica uzima različite dijelove vaše web stranice. Živjeli ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me