Kako koristiti Yoast SEO za bolju ocjenu tražilice

Kako koristiti Yoast SEO za bolju ocjenu tražilice

WordPress je jednostavno rješenje za stvaranje web stranice s moćnom funkcionalnošću. Međutim, postoji puno više uspjeha s platformom nego jednostavno pokretanje web lokacije i sjedenje leđa. Morat ćete je i javno objaviti – a jedan od najboljih načina za to je optimizacija za tražilice (SEO). To je notorno lukavo područje za plovidbu, posebno za neiskusne.


Srećom, WordPress nudi brojne dodatke koji će vam pomoći da pređete ovu sklisku padinu, poput Yoast SEO. Njegove sveobuhvatne postavke mogu vam pomoći pri optimizaciji vašeg sadržaja i bolje ocijeniti web mjesto u rezultatima pretraživanja. To vam može pomoći pri izlaganju, a također poboljšati konkurentski položaj svog poslovanja.

U ovom ćete članku naučiti što je SEO i kako vam on može pomoći. Tada ćemo vas upoznati s Yoast SEO dodatkom i objasniti vam kako se može koristiti za poboljšanje rangiranja vaše tražilice optimiziranjem ključnih riječi, meta opisa i čitljivosti. Pogledajmo!

Što je SEO (i kako vam može pomoći)

Snimak slika SEO rezultata.

Kada se vaše stranice rangiraju visoko u rezultatima pretraživanja, vjerojatnije je da će ih korisnici vidjeti i kliknuti.

Optimizacija pretraživača je tehnika koja se usredotočuje na poboljšanje vidljivosti vaše web stranice na stranicama rezultata tražilice (SERPs). Tražilice opslužuju milijune korisnika dnevno koji traže odgovore na svoja pitanja. Ako želite da vaše web mjesto pruži te odgovore, pomaže u učinkovitom korištenju SEO.

Budući da alat za indeksiranje pretraživača ne razumije što piše na vašoj web lokaciji, treba im što je moguće veća pomoć kako bi utvrdili o čemu se radi i kako ih prikazati u SERP-ovima. To se može učiniti na sljedeće načine:

  • Dodavanje odgovarajuće ključne riječi i korištenje te cijelog sadržaja.
  • Čitajući vaš sadržaj čitljiv od strane ljudi, a samim tim i indeksa.
  • Nudeći solidnu hijerarhiju u vašem sadržaju, tako da indeksi mogu učinkovito preslikati vaš sadržaj.

Puno je više načina da optimizirate svoj sadržaj na visoko mjesto. WordPress nudi mnogo alata koji vam mogu pomoći, ali preporučili smo najprije isprobati Yoast SEO.

Predstavljamo Yoast SEO dodatak

Yoast SEO dodatak

Yoast SEO je WordPress dodatak koji vam omogućuje optimizaciju sadržaja kako bi bio prilagođen pretraživačima, a sve s vaše WordPress nadzorne ploče. Dodatak ocjenjuje vaš sadržaj na dva područja: Čitljivost i SEO:

  • Čitljivost: To prosuđuje koliko je vaš sadržaj čitljiv za ljude.
  • SEO: Ovo pokazuje koliko je dobro vaše web mjesto optimizirano za pretraživače alata za pretraživanje.

Yoast SEO radi na semaforu: zelena (Dobro), Naranča (U redu) i crveni (Treba poboljšati). Svaka se određena mjerna vrijednost unutar dvije kategorije također bilježi na ovaj način, što znači da na prvi pogled možete vidjeti gdje su potrebni vaši napori na optimizaciji. Štoviše, mnogi mjerni podaci uključuju savjete za poboljšanje rezultata i naknadno isticanje bilo kojih problematičnih područja.

Kako koristiti Yoast SEO za poboljšanje svoje ocjene tražilice (3 jednostavna savjeta)

Prije nego što možete poboljšati poredak svoje tražilice, morat ćete instalirati i aktivirati Yoast SEO i pregledati naš opsežni vodič za postavljanje Yoast SEO za početak rada s dodatkom. Nakon toga pročitajte tri savjeta koja vam mogu pomoći da izvučete maksimum iz ovog alata.

1. Dodajte ključnu riječ za fokus kako biste privukli pravi promet

Ključna riječ fokus je zbirka riječi za koje želite da se Vaša stranica rangira u tražilicama. Treba ga istražiti, a ne pogađati, i važno je ispraviti jer izravno utječe na to kako će vas ljudi naći. Nadalje, svi vaši SEO napori će se graditi oko ključne riječi fokus – bez jedne, nećete moći precizno procijeniti svoju optimizaciju.

Da biste maksimalno iskoristili tu strategiju, možete koristiti ključne riječi s dugim repom. Radi se o specifičnim frazama koje nude nisku konkurenciju u tražilicama – što znači da bi pravi izbor mogao donijeti ozbiljnu količinu prometa. Na primjer, “sigurnosna kopija WordPressa” nije previše specifična, a vi ćete pronaći desetine web lokacija pomoću iste ključne riječi. Suprotno tome, “sigurnosna kopija WordPressa uz UpdraftPlus” ima manje konkurencije, što znači da ćete vidjeti više prometa od ciljane publike.

Da biste postavili ključnu riječ za fokus u Yoast SEO-u, morat ćete se prvo pomaknuti do željenog posta, a zatim se pomaknuti prema dolje do Yoast SEO meta okvir:

Okvir za ključne riječi u fokusu Yoast SEO.

Od ovdje jednostavno unesite ključnu riječ u Fokusna ključna riječ polje. Vidjet ćete da se aktivira određeni broj lampica, što znači da sada možete dodatno optimizirati svoj sadržaj. Također, ne zaboravite dodati svoju ključnu riječ u stalnu vezu posta.

2. Uključite meta opis kako biste opisali svoj post

Snimka zaslona meta opisa WPExplorer.

Meta-opis bogat ključnim riječima može vam pomoći da se još više rangirate na tražilicama.

Meta-opis je tekst koji se pojavljuje ispod plave veze u Google pretraživanju. Njegova je funkcija prisiliti posjetitelje da klikaju do vašeg sadržaja, tako da je to još jedan ključni SEO aspekt koji treba ispraviti.

Mnogo je karakteristika koje vam mogu pomoći u stvaranju dobrog meta opisa. Ukratko, vaš meta opis trebao bi:

  • Dugačka je oko 135–160 znakova. To nudi pristojnu ravnotežu između jezgrovitog objašnjavanja o čemu se radi i bez prestanka pretraživanja.
  • Odgovarajte svom sadržaju. Pogrešni opisi mogu dovesti do povećanja stope napuštanja početne stranice.

Da biste dodali svoj meta opis, još jednom se pomaknite na Yoast SEO meta okvir u vašem odabranom postu i kliknite na Uređivanje isječka dugme. Nakon što započnete tipkati u meta opisu, vidjet ćete traku koja se počinje puniti. Ova će se traka pocrvenjeti ako je vaš opis predug, narančasta je ako je prekratka, a zelena kada je u dužini:

Snimka zaslona Yoast SEO meta opis značajke.

Također ćete primijetiti kako se na kartici SEO pojavljuje niz dodatnih semafora koji vam omogućuju još bolju optimizaciju opisa.

3. Poboljšajte čitljivost vašeg sadržaja

Snimak zaslona za čitanje Yoast SEO.

Yoast SEO analizira vaš sadržaj i pronalazi područja na kojima možete poboljšati njegovu čitljivost.

Kvalitetni sadržaj važan je za SEO, pa je njegova čitljivost na prvom mjestu. U Yoast SEO-u, čitljivost vašeg sadržaja ocjenjuje se na više mjernih podataka, a ocjenjuje se na temelju sustava semafora..

Analiza se u početku može činiti neodoljivom, ali ne treba sve poduzeti kako bi dobili zelenu ocjenu. Najvažniji aspekti uključuju:

  • Duljina odjeljka: Ovdje su ključni upotreba naslova i podnaslova kako bi se osiguralo da se odjeljci nalaze ispod 300 riječi po komadu.
  • Duljina i struktura rečenice: Rečenice duže od 20 riječi smanjuju čitljivost, kao i one koje imaju pasivni glas ili ne sadrže prijelaznu riječ.

Također možete primijetiti Jednostavnost čitanja mesa rezultat u ovom odjeljku. Premda su dodaci i troškovi ovih kriterija izvan okvira ovog članka, u konačnici to nije metrika za kojom bi se trebalo puno brinuti. Naš savjet je optimizirati za sve ostalo i pisati prije svega svom čitatelju.


Na današnjem konkurentnom tržištu SEO je važniji nego ikad prije. Ako napravite ispravno, to vam može pomoći povećati promet na vašoj web lokaciji. Međutim, u početku može biti malo zbunjujuće pa ćete možda trebati pomoć kako biste osigurali da napori u optimizaciji budu učinkoviti. Pomoću SEO dodatka – kao što je Yoast SEO – možete bezbrižno optimizirati svoj sadržaj za tražilice.

Imate li kakvih pitanja o Yoast SEO i kako vam on može pomoći? Podijelite ih s nama u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me