Za i protiv pokretanja WordPressa na Ubuntu

Za i protiv pokretanja WordPressa na Ubuntu

Ubuntu je jedan od najboljih operativnih sustava na kojima je pokrenut vaš WordPress site. Znamo da je to velika izjava. U ovom ćemo članku pokušati to i spakirati. Osim što je slobodno dostupan, to je i OS sa Linuxom otvorenog koda.


Ubuntu je tijekom godina objavio razne verzije OS-a. U ovom ćemo se članku odnositi na Ubuntu 18.04.4 LTS jer je to najnovija inačica dugoročne podrške. To je bitno za provjerite verziju Ubuntua možda pokrećete čim se prvi put prijavite u uređaj.

Ubuntu Server

Za razliku od ostalih OS-a, Ubuntu obično izdaje novu verziju OS-a, Ubuntu arome, s razmakom od šest mjeseci i dugoročnom podrškom svake dvije godine. Ima jedinstvenu shemu koja pruža pet godina podrške za verzije desktop i poslužitelja. Uz to, Ubuntu nudi devetmesečni program podrške za izdane standardne verzije.

Ako pokrećete poslovnu web stranicu ili želite započeti blog prolazeći kroz tehnologiju poslužitelja Ubuntu operacijskog sustava, uvjereni ste u temeljne prednosti poput sigurnosti podataka i još mnogo toga. Prvo, pokrijmo prednosti i nedostatke pokretanja WordPress web lokacije koju pokreće Ubuntu.

Prednosti pokretanja WordPress stranice na Ubuntu

Naučimo što je tako sjajno u Ubuntuu, da bi vlasnici WordPress web stranica to definitivno trebali smatrati opcijom za pokretanje svoje web lokacije.

Ubuntu je besplatan

Za početnike ne morate brinuti da li će proračun za pokretanje vaše WordPress web lokacije na Ubuntuu imati jer je to potpuno besplatno. Nisu potrebne naknade za licenciranje. Ubuntu je omogućio milijunima poslovnih ljudi, institucija i profesionalnih blogera da iskoriste svoje usluge i pokrenu svoju web stranicu s većom kontrolom u odnosu na rješenja za zajednički hosting.

prilagodljiv

Iako se WordPress može izvoditi na Microsoftovom poslužitelju, većina programera web mjesta više voli Ubuntu za svoje strojeve. Uz Ubuntu CLI, kojeg ćemo detaljnije obraditi u kasnijem odjeljku, imate nevjerojatne razine prilagođavanja kako kontrole i upravljanja web-lokacijom, tako i njezinog unutarnjeg rada ili podupiratelja istog..

Ubuntu je idealan za razvoj

Za razliku od čistog prozora koji od korisnika zahtijeva da instalira Microsoftov uredski paket, Java, Python i uređivač teksta na radnu površinu ili računalo ili bilo što drugo, čista Ubuntu instalacija omogućit će rad mnogo brži i lakši. Dizajniran je s prepoznatljivim značajkama podrške izvan okvira koje programeru omogućuju uporabu strojeva odmah nakon nabavke. Nešto nedostaje? Upotrijebite naredbu apt-get da brzo preuzmete sve što vam treba s jednim retkom koda s mnogih Ubuntu repozitoriji.

Ubuntu: Razvoj

Iako je Windows cijenjen zbog mogućnosti da korisniku olakšava obavljanje više zadataka uz pomoć GUI-ja, prednosti odabira Ubuntu-a nadmašuju ga jer korisniku pomaže da uštedi vrijeme. Jednom kada se naviknete na CLI, moći ćete se razvijati mnogo učinkovitije i brže, istovremeno zadržavajući upotrebu resursa poslužitelja na minimum..

Jednostavna ažuriranja

Ubuntu ažurira pozadinski softver bez da vas ometa u provođenju vašeg projekta; iz tog razloga, milioni ljudi preferiraju je nad Windowsom, što zahtijeva da se motor ponovno pokrene tijekom ažuriranja. Ako imate najnovije ažuriranje (Npr. Od Ubuntu 18.04.03 do 18.04.04), ažuriranje će biti brzo, jednostavno i neće poremetiti vašu web lokaciju. Ažuriranja su i puno lakša.

Ubuntu: jednostavna ažuriranja

Opsežna dokumentacija

Ubuntu-a otvoreni izvor priroda nudi istu korist kao i WordPress – ona je nevjerojatno dobro dokumentirana. Što god vam možda treba, šanse su da je netko napravio vodič. Novi korisnici će otkriti da će njihova pretraživačica postati njihov najbolji najbolji prijatelj prilikom postavljanja web stranice.

Više Resursi prijateljski

Zbog nedostatka GUI-ja Ubuntu je mnogo prihvatljiviji u odnosu na bilo koji drugi poslužiteljski softver. To oslobađa prostor za pokretanje vaše web stranice, umjesto za praćenje poslužitelja i njegovih nebitnih pozadinskih procesa.

To će vam dodatno omogućiti da uštedite malo više. Možete se odlučiti za pristupačniji i manje bogat poslužitelj jer ćete štedjeti na korištenju resursa.

Ubuntu je dizajniran sa prednjim i središnjim dijelom naredbenog retka

Ubuntu je dizajniran s izvrsnim sučeljem naredbenog retka koje je prilično lako naučiti kao zadanu podršku za Bash. Osim toga, on ima i druge naredbe koje pojednostavljuju upravljanje poslužiteljem, upotrebu lokalnih datoteka i rad u okruženju.

Siguran

Ubuntu uživa u vrlo čestim sigurnosnim ažuriranjima osnovnog softvera i nudi svojim korisnicima puno više fleksibilnosti prilikom dizajniranja savršenog vatrozida za vašu web stranicu u usporedbi s drugim operativnim sustavima. Iako će početno postavljanje zahtijevati istraživanje i vrijeme, na kraju dana ćete biti vrlo dobro zaštićeni.

Omogućuje dodatna spremišta za dodatni softver

Ubuntu ima nekoliko spremišta; preko njih pruža dodatni softver za vaš sustav. Ta spremišta uključuju besplatni, otvoreni besplatni softver koji podržava Ubuntu, vlasničke uređaje, besplatne i otvorene izvore koje održava zajednica, softver koji podržava Ubuntu.

Nedostaci pokretanja WordPress stranice na Ubuntu

Prenosimo neke od razloga zašto Ubuntu možda nije pravi izbor za neke webmastere.

Strma krivulja učenja

Imajući na umu, softver otvorenog koda koji je više usmjeren prema energetskim korisnicima, Ubuntu je teže svladati. Korisnici koji imaju malo iskustva s korištenjem sučelja naredbenog retka provest će puno vremena pretražujući vodiče dok pokušavaju izvršiti zadatke. To se kaže, nakon što shvatite suštinska načela koja stoje iza njega, daljnji je proces učenja mnogo jednostavniji i definitivno vrijedi ono što iz njega izvučete..

Zahtijeva stručnjake

Kad se predmet razvoja web stranice uzme u obzir, potreban je stručnjak koji je svladao različite vrste naredbi i funkcija. Za složenu web aplikaciju najvjerojatnije će biti potrebno više programera koji rade iza nje. Međutim, WordPress korisnik trebao bi biti potpuno u redu dok započinje sam.

Potencijalne poteškoće u migracijama

Ako razmišljate o promjeni web mjesta WordPress koja se nalazi na zajedničkim uslugama hostinga, moglo bi doći do poteškoća prilikom migriranja WordPress web mjesta na poslužitelj koji pokreće Ubuntu sustav.

Savjeti za pokretanje Ubuntua

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete Ubuntu kao svoje pokretačko mjesto koje će vas dovesti na pravi put.

Ažurirajte svoj OS odmah i redovito

Nakon instaliranja Ubuntua u vaš stroj, ažuriranju operativnog sustava trebalo bi dati prioritet prije nego što se usredotočite na svoj projekt. Preporučuje se pokretanje ažuriranja najnovije verzije operativnog sustava na tržištu. Ako ne uspije ažurirati Ubuntu OS nakon instalacije, velika je mogućnost da ima poteškoća tijekom instaliranja spremišta ili softvera.

Odaberite svoj preferirani paket

Istražite i odlučite koji je niz web poslužitelja pravi za vas. Dvije najčešće opcije su LEMP i LAMP.

Raščlanimo što sve od njih sadrži:

  • Lemp – ovaj se poslužiteljski niz sastoji od Linuxa, Nginxa, MySQL-a i PHP-a.
  • LAMP – drugi popularni izbor zamjenjuje Nginx s Apache, a sadrži i Linux, MySQL i PHP.

Postoje i druge alternative, ali odabirom ove dvije opcije osigurat ćete lakše upravljanje web lokacijama, jer su to oni koji su najbolje dokumentirani.

Započnite istraživanje

Započnite istraživanje sučelja naredbenog retka, naučite najpopularnije potrebne naredbe i odaberite željeni način povezivanja. Kada koristite VPS napajanje od Ubuntu, morat ćete se povezati s poslužiteljem preko SSH-a. Ako ste korisnik sustava Microsoft Windows, razmislite o pokušaju Kit. U međuvremenu, ako koristite Linux ili iOS, moći ćete se povezati sa svojim serverom preko terminala.

Saznajte tipkovničke prečace

Ovo je jedna od prednosti pokretanja vašeg WordPressa na Ubuntu. Pruža fleksibilnost koja korisniku omogućuje postavljanje željenih prečaca po vašem izboru, što će vam pomoći pri jednostavnom otvaranju aplikacija, prebacivanju okna itd. Bilo da koristite nano editor ili cijepanje okna sa TMUX, važno je upoznati se s raznim prečacima na tipkovnici koji će vam pomoći u boljem upravljanju poslužiteljem.


Sasvim je očito da već sada razumijete prednosti i nedostatke pokretanja WordPress web mjesta na Ubuntu. Odluka je na kraju vaša. Kada je riječ o odabiru idealnog web-domaćina za vaše web mjesto, tu je puno stvari o čemu morate razmišljati.

Prije nego što donesete konačnu odluku, najvažnije je odvojiti vrijeme i pogledati dostupne mogućnosti. Kao početniku WordPress korisnika, važno je imati realne ciljeve imajući u vidu da će vam iskustvo i ciljevi web stranice pomoći da održate svoj san živim i donijeti najbolju odluku.

Ako tražite slobodnog i jednostavnog domaćina koji ne zahtijeva puno gnjavaže, preporučujem vam da pokrenete svoju WordPress stranicu na Ubuntu. Bez proračuna, sigurno ćete imati koristi od toga. Ovo je izvrsno mjesto na kojem možete pokrenuti mali posao i uzgajati ga bez puno žurbe.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me