WordPress vizualni urednik: Savjeti i trikovi za početnike

WordPress je u početku izgrađen kao jednostavan sistem bloganja koji je objavljivanju sadržaja na mreži postao lagan. S vremenom je to preraslo u punopravni sustav upravljanja sadržajem (CMS). Korisnici sada imaju potpunu kontrolu nad dizajnom i funkcionalnošću svojih WordPress web stranica. Međutim, bez sadržaja, dizajna i funkcije ništa ne znače i u tom pogledu WordPress ostaje vjeran svojim korijenima: stvaranju sadržaja i upravljanju njima.


Iako je mnoštvo značajki ugrađeno u osnovni softver WordPress, stvaranje sadržaja i dalje je njegova osnovna pokretačka snaga. Imajući to u vidu, pogledajmo pobliže WordPress vizualni uređivač u ovom postu i kako ga možete bolje koristiti.

WYSIWYG

WordPress vam omogućuje da stvorite i upravljate sadržajem vizualno, a ne da ga kodirate izravno u svoje datoteke. Dakle, to se naziva WYSIWYG editor ili “Ono što vidite je ono što dobivate” za neupućene. Alat za uređivanje ima tri dijela:

 1. Vizualni urednik
 2. Uređivač teksta (gdje možete unijeti kôd)
 3. Media Uploader (za prijenos slikovnih datoteka)

Visual Editor je prema zadanim postavkama aktivan dok stvarate novi post ili stranicu (stranice > Dodaj novi ili Postovi > Dodaj novi). Ako kojim slučajem nije aktivan, kliknite na njega:

pic1

WYSIWYG znači da će ono što se vidi u Visual Editor-u dok uređuje vaš post ono što će se pojaviti u objavljenom postu. Uređivač teksta omogućuje vam unos običnog teksta, a također vam omogućuje izravno unošenje koda (HTML oznaka) kao da radite s stvarnom HTML datotekom. Aktivirate ga klikom na Tekst na desnoj strani uređivača:

pic11

Media Uploader radi upravo to: prenosi medijske datoteke u biblioteku medija kako biste ih mogli umetnuti u svoje postove po želji:

pic10

Uz ovaj kratki uvod u moćan WordPress vizualni uređivač, pogledajmo sada kako možete koristiti neke tipke za stvaranje i uređivanje sadržaja. Za ilustracije koristim temu Bloggera iz naše zbirke besplatnih sadržaja.

Dodavanje teksta

Prvo je pokrenuti novu stranicu ili post i otvoriti vizualni uređivač: Idi na Postovi > Dodaj novi. Prema zadanim postavkama vidjet ćete sažetu alatnu traku prilikom stvaranja novog posta:

pic2

Kliknite na ikonu Sudoper kuhinje da biste na alatnoj traci otkrili ostale mogućnosti oblikovanja:

pic3

Za stvaranje i upravljanje osnovnim sadržajem, gornje mogućnosti oblikovanja će biti u redu. Čak i ako ste novi u WordPressu, većina će ikona biti poznata iz drugih uređivača teksta kao što je Microsoft Word. U stvari, sve ikone na alatnoj traci vizualnog uređivača obavljaju istu funkciju kao i identične ikone u programu Microsoft Word, tako da sam izdvojio manje poznate za raspravu.

Da biste dodali tekst, jednostavno upišite svoj sadržaj u prozor uređivača. Međutim, ponekad možete imati svoj sadržaj negdje već upisanim i u tom slučaju ga možete jednostavno zalijepiti kao običan ili oblikovani tekst iz Worda pomoću ovih gumba na alatnoj traci:

pic4

Korištenje ove rute je brzo i vizualni uređivač čini dobar posao očuvanja većine formata iz Worda – barem boljim od standardnog kopiranja i lijepljenja. Međutim, kako uskoro otkrijete, to nije besprijekoran posao i ponekad možete završiti sa iskrivljenim tekstom. Smatram da je mnogo lakše zalijepiti kao obični tekst, a zatim izvršiti oblikovanje unutar vizualnog uređivača.

Uklonite oblikovanje iz teksta

Kao što smo vidjeli ili kao što ćete vidjeti kada eksperimentirate s tim gumbima za oblikovanje, vizualni uređivač ima slabosti kada je u pitanju rukovanje oblikovanim tekstom uvezenim iz drugih uređivača teksta. Tako ćete možda otkriti da je rad s običnim starim tekstom bolja stvar. Ovo je gumb koji biste trebali koristiti za uklanjanje oblikovanja iz uvezenog teksta:

pic5

Označite svoj tekst i kliknite taj gumb. Vaš će tekst sada imati zadano oblikovanje teme. Napominjemo da ovaj gumb ne funkcionira za neke vrste formatiranja kao što su blokovi i zaglavlja. Postoje i drugi gumbi za oblikovanje koji vode računa o tim vrstama.

Promjena vrste teksta

U svom dokumentu imat ćete nekoliko vrsta teksta, uključujući odlomke i naslove. Da biste promijenili vrstu teksta, označite dio teksta koji želite izmijeniti i kliknite padajući izbornik formata na krajnjoj lijevoj strani alatne trake uređivača. Odaberite željeni format i gotovi ste:

pic8

Očito možete svoje postove formatirati na bilo koji način, ali osigurajte da postoji struktura za dosljednost. Na primjer, naslovi odjeljka trebaju imati isti format naslova, kao što su Naslov 2, dok je primarni naslov tipično Naslov 1. Uz to, standardni tekst odlomka trebao bi imati zadani format, a isto tako treba imati i prethodno formatirani tekst i adrese.

Zapamtite: zadani formati za različite vrste teksta ovise o vašoj temi. Svaka tema ima svoj zadani stil za tipove koje vidite u padajućem prozoru formata.

Koristiti stav utipkajte padajući okvir kako biste uklonili oblikovanje iz zaglavlja od Ukloni oblikovanje gumb ne radi za zaglavlja i blokade.

Koristiti blockquote gumb za oblikovanje ili uklanjanje blokirnog oblikovanja:

pic9

Uređivanje cijelog zaslona

pic13

Ako volite raditi s minimalnim ometanjima, naći ćete način cijelog zaslona idealan za vas i ovo je gumb koji ga aktivira. Jednostavno zatvara sve nebitne stvari na zaslonu i ostavlja vas samo s okvirom sadržaja i sažetom alatnom trakom koja se automatski skriva i pojavljuje kada lebdite iznad stranice.

Umetni još oznake

pic12

Iako je ovo značajka vizualnog uređivača često zanemarena, vrlo je korisna kad se radi o prikazivanju odlomaka posta na vašem blogu. Kao što vam je već poznato, ako objavljujete postove na svom blogu, WordPress prikazuje izvatke iz tih postova na kućnim i arhivskim stranicama. Međutim, WordPress odlomke skraćuje nasumično i to bi moglo biti u sredini rečenice.

Ovdje je najljepši Umetnite više značajka oznaka dobro dolazi. Omogućuje vam da točno odredite gdje će izvadak završiti. Bit će umetnuta veza koja upućuje na cjelokupni post gdje ste naveli odlomak do kraja. Postoji mnogo načina na koje možete formatirati ovu oznaku, ali imajte na umu da ona prema zadanim postavkama radi samo za postove (ne stranice):

pic14

Napomena: Upotreba Umetnite više oznaka se oslanja na podršku odabrane teme. Većina promišljeno razvijenih tema to podržava, ali neke ne.

Dodavanje i uklanjanje veza

pic15

Umetanje i uklanjanje veza također je jednostavno pomoću ovih gumba. Po defaultu su neaktivni dok ne istaknete tekst koji želite uspostaviti vezu. Gumb s lijeve strane dodaje vezu dok onaj s desne strane uklanja veze.

Posebni znakovi

pic6

Ako ste ikada u Wordu koristili gumb za posebne znakove, i ovo bi trebalo biti poznato. Međutim, ovaj je intuitivniji jer prikazuje HTML i NUM znakove dok se pomičete iznad njega:

pic7

Ako ste običan korisnik WordPressa, vjerojatno ste već upoznati s većinom stvari koje smo gore pogledali, ali za nove WordPress korisnike ovo bi trebao biti zgodan početni vodič za vizualni uređivač u WordPressu; njegove mogućnosti kao i svoja ograničenja.

Također bih volio čuti od vas o načinu korištenja vizualnog uređivača. Imate li neke savjete ili trikove koje želite podijeliti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map