WordPress programeri: kako upravljati klijentima noćnih mora (i poljubiti ih zbogom)

Kako upravljati klijentima WordPressa

Jeste li tek započeli kao programer za WordPress samo da biste se našli u borbi sa klijentima koji su izgleda izrasli ravno iz vaših najgorih noćnih mora? Iscrpljuju li vas proračunske poteškoće ili stalne last-minute promjene? Ako je tako, vrijeme je da spustite stopalo i obvezate se na promjene.


Iako ne možete uvijek unaprijed opaziti strašne klijente, vi limenka stavite sustave na bolje upravljanje poslovanjem i učinite prekid veze s problematičnim klijentima manje bolnim.

U ovom ćemo članku razmotriti načine na koje možete pronaći i privući idealne izglede, najbolje upravljati tvrtkom za razvojne programere i dijeliti načine s klijentima noćnih mora. Počnimo s identificiranjem pravih ljudi.

Upoznajte svog idealnog klijenta

Jeste li vam potpuno jasni s kime biste idealno voljeli raditi? Ponekad su freelanceri i manje iskusni programeri toliko željni da započnu s radom da klijente ne pregledavaju kako treba.

Ako se budete borili za privlačenje pristojnih klijenata, možda je došlo vrijeme da promijenite svoj pristup. Postavite sebi sljedeća ključna pitanja:

 • Želim li raditi s startup tvrtkama ili osnovanim tvrtkama?
 • Koji su moji uvjeti o kojima se ne može pregovarati?
 • Koje su vrste klijenata moje vještine najprikladnije za posluživanje?

Nakon što utvrdite odgovore na ta početna pitanja, želite početi razmišljati o pogreškama koje treba izbjegavati. Počnite razmišljati o sljedećim pitanjima:

 • Kako pozitivno doprinosim ukupnom tonu komunikacije na projektu?
 • Kako planiram predstaviti gotov projekt?
 • Hoću li prijeći klijenta da upravlja svojim računom pri zatvaranju projekta ili ne?

Imajući na umu klijenta iz snova i aktivno razmišljati o budućim scenarijima vezanim za projekte, čini se da je manje vjerojatno da ćete za početak privući pogrešnu vrstu klijenta. Sada kada smo prekrili sretan put, skrenimo pažnju na manje poželjne situacije.

Prepoznavanje i upravljanje Nightmarish klijentima

Kao relativno neiskusan programer za WordPress, nije uvijek lako unaprijed uočiti strašnog klijenta – čak i kad ste poduzeli mjere opreza. Postoje, međutim, sigurni znakovi strašnih klijenata. Bilo koji od sljedećih problema trebao bi biti dovoljan za postavljanje zvona alarma i slanje crvenih zastava koje vrše prema nebu:

 • Dosljedni problemi s plaćanjem.
 • Klijenti koji troše previše vašeg vremena.
 • Stalne promjene ili masivno mijenjanje ciljeva projekta.
 • Agresivni ili manipulativni klijenti koji vas snalaze zajedno s mogućnošću budućeg rada, a ne poštenim plaćanjem sada.
 • Klijenti koji vam ne dozvoljavaju da obavljate svoj posao i pokušavaju odrediti svoje odgovornosti.

Nije uvijek lako održati hladnu glavu, ali prvo morate biti objektivno primjetiti takva ponašanja, a zatim mirno odlučiti kako riješiti probleme.

Alati za upravljanje projektima poput Trello pomažu da se stvari odvijaju nesmetano.

Alati za upravljanje projektima poput Trello pomažu da se stvari odvijaju nesmetano.

Nakon što utvrdite koji su vaši trenutačni klijenti potencijalno problematični, vrijeme je da poduzmete korake za ublažavanje mogućih problema. Osnovna projektna organizacija ide mnogo prema unaprijed gašenju požara ili barem u komadu vas vodi do cilja. Razmislite o korištenju svih sljedećih tehnika:

 • Koristite sustav upravljanja klijentima poput Trello, ili Osnovni logor da svoje različite patke držite u redu.
 • Napravite korisnički priručnik za pomoć klijentu u upravljanju njegovom web stranicom i poštedite muke u budućnosti.
 • Napravite upitnik za klijente kako biste unaprijed pojasnili uvjete usluge i očekivanja.
 • Uredite administrativni izbornik klijenta kako biste olakšali upravljanje samoupravljanjem.
 • Pažljivo pregledajte i (potencijalno) revidirajte ugovor.
 • Stalno usavršavajte komunikacijske vještine vašeg klijenta.

Ono što je najvažnije, ponašajte se dobro tijekom cijelog ovog postupka. Profesionalizam ne znači biti nečiji vratar. Ako ti čini smatrate da ćete morati ugristi metak i podnijeti teško iskustvo klijenta do kraja određenog projekta, imajte na umu ove upozorenja:

 • Postavite granice. Nemojte ići na krajnje krajnosti pokušavajući ugoditi nerazumnim klijentima. Neki ljudi jednostavno nikada neće biti zadovoljni, bez obzira na to što radite. Imate svako pravo sačuvati svoj razum; vaš rad ovisi o vašem dugoročnom uspjehu.
 • Budite ravno sa sobom. Iskreno procijenite svoje osjećaje prema klijentu i, ako se nešto osjeća čudno, ali ne možete precizirati o čemu se radi, vjerujte u crijeva i počnite poduzimati korake za uklanjanje. 99 puta od 100, imaćete pravo.
 • Ne bojte se pustiti. Planirajte unaprijed prodajući svoje usluge idealnom kupcu dok se pripremate za otpuštanje svog trenutnog klijenta. Ponekad prepuštanje lošeg klijenta otvara vrata nekoliko savršenih.

Puštanje klijenata koji nisu dobri

Čak i uz najbolje napore, ponekad jednostavno morate prekinuti veze s klijentom prije nego što se predviđalo. Kada se odnos klijent-programer nepopravljivo raspadne, vrijeme je da se razdvojite – bez izuzetaka. Ideja otpuštanja klijenta može biti zastrašujuća, ali to je normalan dio komercijalnog života i trebali biste to tretirati kao iskustvo učenja. Evo ključnih koraka koje treba imati na umu:

 1. Poštovanje i zahvalnost: Održavajte ovaj cjelokupni ton, ne puštajte da se osjećaji preplavljuju i budite mirni i poštovani.
 2. Ostanite neutralni, ali čvrsti: Nemojte kriviti, koristite faktički jezik i jasno dajte do znanja da prekidate vezu.
 3. Sažmi svoju poziciju: Ponudite kratko objašnjenje svojih postupaka i odredite krajnji datum.
 4. Ponudite rješenje: Predložite druge programere WordPress-a koji bi možda odgovarali. Ako je prikladno, ponudite povrat u cijelosti ili djelomično.
 5. Pozitivno slanje: Zahvali se klijentu na iskustvu učenja i poželi mu dobro u svim budućim pothvatima.

Primjer predloška

Mnogo je načina za to. Evo kako gornji obris može izgledati u obliku e-pošte:

Dragi klijent],

Nadam se da će vam se ova poruka dobro javiti. Želim vam skrenuti pažnju na jednu važnu temu.

Zadnjih šest mjeseci radili smo zajedno i mislim da je potrebno to promijeniti. Budući da imamo različite pristupe i standarde u pogledu završetka projekta, mislim da bi WordPress programer koji ima više vremena da se posveti vašim nastojanjima najbolje služio vašoj tvrtki. Od [datum], više vam neću moći pružiti razvojne usluge WordPressa.

Da bih vam pomogao u prelasku, sastavio sam popis programera koji će biti na raspolaganju da vas prime kao novog klijenta:

[Prijedlozi]

Možete očekivati ​​da će se puni povrat za unaprijed plaćeni projekt koji je trebao platiti u roku od osam tjedana biti dodijeljen na vaš račun u roku od 24 sata.

Hvala vam na prilici za suradnju i učenje. Želim vam sve najbolje u naprijed.

Lijepi Pozdrav.

[Tvoje ime]

Što sad?

Jeste li spremni zbogom svojih klijenata poljubiti noćne more? Sažmi korake koje smo predložili:

 1. Započnite s određivanjem tko biste željeli biti vaši idealni klijenti.
 2. Potvrdite imate li trenutnih paklenih klijenata.
 3. Učinkovito upravljajte problematičnim klijentima u kratkom roku.
 4. Upravljajte sobom – nema potrebe ekstremno zlostavljati. Ako je potrebno naglo pucanje, učinite to.
 5. Ljubazno otpuštajte klijente koji se ne slažu.

Radoznali smo kad čujemo kako ste se ponašali sličnih iskustava gore spomenutih. Kako upravljate nepodnošljivim klijentima? Jeste li ikad morali pucati? Podijelite svoja iskustva u komentarima ispod!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map