Vodič za početnike za održavanje web stranice WordPress

Većina vlasnika web stranica ne razmišlja o održavanju. Umjesto da se na to gleda kao na nužnost, na to se često gleda kao na sitnicu. I nažalost, to je često posao koji se nikad ne završi.


Ako ne održavate pravilno svoju web lokaciju, izlažete je raznim potencijalnim problemima, poput povećanja vjerojatnosti da će biti hakirani, povećati brzinu učitavanja i smanjiti ocjenu na vašoj tražilici..

U ovom postu istražit ćemo najvažnija područja vaše web stranice koje je potrebno održavati, kao i naš preporučeni način djelovanja za svaki.

Glavna područja održavanja koja treba razmotriti

Prije nego što napravite neke veće promjene, napravite sigurnosnu kopiju web stranice, samo u slučaju da pogriješite i trebate resetirati svoje mjesto na raniji oblik. Ispravna rutina održavanja WordPress-a uključivat će sljedeća područja:

 1. Izrada sigurnosne kopije vaše web stranice
 2. Instaliranje ažuriranja
 3. Obrada komentara
 4. Postavljanje sigurnosti
 5. Praćenje zdravlja web stranica
 6. Optimiziranje baze podataka

Sigurnosne kopije

WordPress sigurnosne kopije

Izrada sigurnosnih kopija bitan je dio osiguranja dugoročnog zdravlja vaše web stranice. Međutim, oni su jedan od najčešće zanemarenih dijelova postupka održavanja.

Automatske izrade sigurnosnih kopija postat će najlakši tijek akcije, no važno je redovito testirati sigurnosne kopije kako biste osigurali da pravilno funkcioniraju. Možete odabrati više opcija pri odabiru sigurnosnog kopiranja. Ispod ćete pronaći neke od najpopularnijih.

Odabir dodatka

Postoji nekoliko visoko ocijenjenih WordPress dodataka koji će vam pomoći automatizirati i pojednostaviti cijeli postupak izrade sigurnosnih kopija. Najčešći plaćeni dodaci uključuju:

Ako tražite besplatnu alternativu, WordPress nudi nekoliko visokokvalitetnih dodataka koji su i dalje sjajne opcije. To uključuje:

Ako tražite raščlambu svakog dodatka i njegovu najbolju upotrebu, pogledajte ovaj post.

Rad sa vašim domaćinom

Većina web domaćina također nudi opcije redovitog planiranja sigurnosnih kopija za vaše web mjesto. Ovo je nešto za istraživanje unutar cPanela ili pregledom originalnog ugovora o hostingu da biste vidjeli jesu li redovne sigurnosne kopije uključene u vaš plan..

Koristite višestruke sigurnosne kopije

Bez obzira koju opciju odabrali, ključno je da sigurnosnu kopiju web stranice napravite na više različitih lokacija. Na primjer, iako biste mogli imati redovito zakazanu sigurnosnu kopiju koja datoteke vaše web lokacije šalje na DropBox, mogli biste imati i lokalne sigurnosne kopije na vašem računalu ili na vanjskom tvrdom disku.
Ovaj dodatni sloj sigurnosti osigurava da nikad nećete ostati bez načina da obnovite web mjesto.

Ažuriranja za WordPress

Ažuriranja softvera WordPress objavljuju se redovito. To uključuje jezgru WordPressa, uz sve instalirane teme i dodatke.

Ova ažuriranja moraju se primijeniti na vašu web stranicu kako bi i dalje pravilno funkcionirala. Bez redovite instalacije ovih ažuriranja, riskirate da konflikti kodova i elementi vaše web lokacije postanu zastarjeli. To ostavlja vaše web mjesto otvorenijim prema hakerima i neće funkcionirati jednako učinkovito kao što bi to moglo biti drugačije.

Kada instalirate ta ažuriranja, obavezno nadogradite jezgru WordPressa, temu i sve dodatke tim redoslijedom. Na taj ćete način izbjeći bilo kakve sukobe dodataka i tema koji bi mogli oboriti cijelu vašu web stranicu.

Ažuriranja dodataka

Ako vaša web stranica ima puno dodataka, obavezno ih nadogradite jedan po jedan. Na taj ćete način doći do sukoba znat ćete koji je dodatak krivac i to ćete biti lakše ispraviti.

Komentari i neželjena pošta

Neželjena pošta za komentare obično dolazi u obliku nekvalitetnih komentara koji se obično objavljuju iz nekog drugog razloga osim za izgradnju povratne veze. Ovi su komentari vrlo općeniti, ne odnose se na vaš članak i ne dodaju malo vrijednosti.

Najbolji način za rješavanje neželjene pošte je zaustaviti ga prije nego što napadne. Postavljanje mjera protiv neželjene pošte pomoći će u sprječavanju poplave neželjenih komentara koje bi ikada zaprijetile vašu web stranicu.

Akismet

Ovaj dodatak obično dolazi opremljen svakom instalacijom WordPress-a. Međutim, ako to nije slučaj, slijedite dolje navedene korake da biste ih pokrenuli i pokrenuli:

1. Pomaknite se na Dodaci> Dodaj novo, i potražite Akismet, kad ga pronađete u rezultatima pretraživanja, kliknite ‘Sada instalirati’.

2. Vratite se na zaslon instaliranih dodataka i pronađite Akismet. Kliknite vezu pod nazivom Prijavite se za Akismet API ključ, i slijedite korake za dobivanje API ključa.

Akismet

3. Idite na Postavke> Akismet i unesite svoj API ključ.

Spreman si. Ovaj je dodatak preuzet gotovo 30 milijuna puta i sada će blokirati neželjenu poštu dok spavate.

Onemogući komentare

Druga je mogućnost onemogućivanje komentara na web lokaciji. To možete učiniti pomoću dodatka koji se zove Onemogući komentare. Jednostavno instalirajte ovaj dodatak i sve je spremno.

Dođite do Dodaci> Onemogući komentare i odaberite sve postavke koje odgovaraju vašim potrebama.

Onemogući komentare

Međutim, provjerite da li stvarno želite onemogućiti komentare na cijeloj vašoj web lokaciji prije nego što pokrenete ovaj dodatak.

Zdravlje i sigurnost web stranice

Održavati svoju web lokaciju zdravom znači sprečavati napadače istovremeno osiguravajući uspješnost vaše web lokacije na najvišoj mogućoj razini.

Alati poput Google Webmaster Tools i Google Analytics moći će vam dati sveobuhvatne metričke podatke o web lokaciji, tako da znate koja područja vaše web lokacije imaju dobru izvedbu, a koja ne. Redovitom provjerom statistika vaše web stranice moći ćete izbjeći probleme prije nego što postanu prevelike za obradu.
Uobičajeni zdravstveni problemi s web stranicama uključuju prekomjerni prekid web stranice, sporo učitavanje stranica i neispravne veze. Pratite svoje mjerne podatke da biste primijetili suptilne promjene na tim područjima prije nego što postanu drastične.
Drugi aspekt zdravlja web stranica je sigurnost web stranica. Veličina vaše web stranice i ukupne sigurnosne mjere opreza odredit će vaš tijek akcije. Većina vlasnika web stranica odlučuju se na dodatak upotrebom dodatka poput:

 • Wordfence (besplatno)
 • Sucuri (premija)
 • iThemes Security Pro (premium)

Ako imate sreće, vaš web domaćin možda čak i obrađuje sigurnost web mjesta za vas. Ako sada uzmete dobro zaštićenu web stranicu, pomoći ćete da izbjegnete nepotrebne bolove od hakiranja ili slabe sigurnosti.

Optimiziranje i održavanje vaše baze podataka

Očistite i optimizirajte svoju bazu podataka

Ako imate prometno web mjesto s puno prometa i tone sadržaja koji se neprestano preuzimaju, u vašoj će se bazi podataka možda naći malo ljubavi. Održavanjem baze podataka temeljno ćete očistiti pajdaše web stranice, što će vam pomoći da poboljšate brzinu učitavanja i smanjite učestalost pogrešaka u bazi podataka..

Najlakši način da vaša baza podataka bude čista i ažurirana je da koristite WordPress dodatak za pojednostavljenje cijelog postupka. Bilo koji dodatak u nastavku učinit će niz zadataka na održavanju i optimizaciji vaše baze podataka. I što je najbolje, svi su besplatni!

Svaki dodatak ima visoke ocjene i velika preuzimanja, tako da dodaci koji ste odabrali ovise o vama ili su uistinu.!

Boravak u petlji

Jednostavno namjeravajući za održavanje vaše web lokacije neće biti dovoljno; zapravo morate obaviti posao. Međutim, od danas ozbiljno shvaćajte održavanje vaše web stranice i redovito poduzimajući potrebne radnje, ubuduće ćete moći izbjeći ozbiljne glavobolje.

Najbolji način da ostanete pri vrhu jest stvoriti plan održavanja koji se uklapa u vaš raspored. Bez obzira radite li posao ili ga outsourcing profesionalcu, pobrinite se da se s njim postupa redovito.

Također može biti vrijedno ostati na vrhu ažuriranja za WordPress, uključujući ažuriranja za sve dodatke ili teme koje možda koristite. To će vam pomoći da postanete svjesni sigurnosnih nedostataka na koje morate paziti i njihovih odgovarajućih zakrpa.

Zaključak

Redovito održavanje web stranica WordPress održavat će vašu web stranicu čistom godinama. Uz dodatke koje smo istaknuli iznad postupka čak ne mora biti i tako težak. Ne više od samo sat vremena mjesečno i možete osigurati da je vaša web lokacija zdrava i da pokrećete najnovija ažuriranja.

Imate li redovitu rutinu održavanja koju slijedite? Kako o omiljenom dodatku za održavanje WordPressa? Volio bih čuti za njih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map