Što vam nitko nije rekao o WordPressu kad ste započeli

Što vam nitko nije rekao o WordPressu kad ste započeli

WordPress dobiva na popularnosti i mnogi vlasnici web stranica to prihvaćaju kao svoj sustav upravljanja sadržajem. Pišem ovaj post kako bih podijelio neke pokazatelje s osobama koje tek počinju s WordPressom ili ih već neko vrijeme ubrzo koristim kako bih im pomogao da izbjegnu mnoge uobičajene pogreške. Izložit ću neke činjenice, nadam se da ću raščistiti nekoliko zabluda i ponuditi nekoliko savjeta koji će vam pomoći.


Činjenice o WordPressu

Najprije, evo nekoliko činjenica o WordPress-u kako bi se pojačala sjajna situacija ovog određenog CMS-a.

WordPress je najpopularniji CMS.

Počnimo s ovom nepobitnom činjenicom. WordPress omogućuje 30% web stranica na internetu. Korporacije, slavne osobe, blogovi, kreativni umjetnici, internetske trgovine i drugi koriste WordPress kao platformu za svoje web stranice. Tako možete vidjeti da je WordPress vrlo popularan.

WordPress je besplatan.

A to je činjenica Ali to nije cijela priča. Komad softvera koji je WordPress možete besplatno preuzeti. No, postoje i drugi osnovni elementi poput hostinga, naziva domene, tema i dodataka koji sve to mogu povećati.

Pored toga, ako niste sami “uradi”, morat ćete platiti programeru da riješi probleme s rješavanjem problema ili da prilagodi WordPress prilagođen vašim potrebama. Da biste imali jasniju predstavu o tome koliko će vas koštati izgradnja web stranice s WordPressom, pogledajte ovaj post.

Postoji dodatak za (samo otprilike) sve.

Razmislite o bilo kojoj funkciji koju želite za svoju web stranicu. Velike su šanse da pretraživanje dodatka za tu funkciju može dovesti do više opcija. Dodaci su izvrsni i daju vam slobodu da dodate niz funkcija na svoju web stranicu. U blizini je 50000 besplatnih dodataka WordPress katalog dodataka.  Ako je vaš izbor premijski dodatak za bolju podršku koju ovi dodaci uživaju, potražite u CodeCanyonu.

Dobar hosting izuzetno je važan.

Kada se odmah spustite na to, sve hosting je dvije vrste – Dijeljeni hosting i Namjenski hosting. Zajedničko gostovanje je ono što obično vidite putem interneta. Prilično je pogodan za male web stranice ili blogove s malim brojem posjetitelja. Za veće web stranice koje upravljaju velikim prometom korisnika, zajedničko hosting jednostavno neće učiniti. Ove web stranice mogu se odlučiti za namjenske WordPress usluge upravljanja hostingom ili bilo koju drugu uslugu hostinga koja web lokaciji može dodijeliti dovoljno resursa na posvećenoj osnovi. Zapamtite, kada je u pitanju hosting, prilično se svodi na to ono što plaćate je ono što dobijete.

Premium teme obično nude bolju podršku od besplatnih tema.

Općenito, premium teme se bolje održavaju, redovno ažuriraju i uživaju veću podršku autora. Mnoge najbolje ocijenjene premium teme objavljene u nedavnoj prošlosti imaju čist kod, fleksibilnu strukturu na kojoj možete nadograditi i izvanrednu funkcionalnost. I sve to je uz dobar dizajn. No, kao i u svemu u životu, obavezno istražite svoje istraživanje prije nego što kupite temu. Tržišta poput Themeforest, Creative Market i Mojo čine tisuće pojedinačnih programera tako da će podrška i ažuriranja koja dobivate varirati od proizvoda do proizvoda..

Zablude o WordPressu

Kada prvi put istražujete WordPress, postoji nekoliko uobičajenih zabluda u koje možete naići. Ali ne brinite – mi smo tu da vam pomognemo da ih malo razjasnimo i razradimo kako biste mogli bolje razumjeti WordPress kao cjelinu..

WordPress je jednostavan.

Istina, WordPress je jednostavan. Ali to ne znači da preuzimate WordPress, a zatim sjednete i gledate kako se vaša web stranica magično oblikuje. Ne, i ti imaš posla. Jednostavno je s WordPressom da slijedeći upute, možete imati web mjesto s barebonesima bez ikakvog vremena. Od tog trenutka možete podići znanje iz WordPress-a i web mjesto koristiti prema vlastitim željama. Budući da je besplatan, možete ga instalirati lokalno i stvoriti bilo koji broj testnih mjesta i slobodno isprobati svoje znanje.

Kao korisnik, morate biti proaktivni i upoznati se s načinom rada WordPressa. To nije previše teško s obzirom na broj udžbenika, tečajeva, videozapisa o treningu, podcasta i blogova koji će vas voditi kroz vaš WordPress put. Nakon toga možete naučiti onoliko koliko je potrebno da pokrenete web stranicu ili prijeđete cijelu udaljenost i odaberete neke razvojne vještine. Sve ovisi o vama.

Ažuriranje WordPress-a udaljeno je samo jedan klik.

Ovo ste možda čuli već puno puta – Ažuriranje WordPressa jednostavno je kao jedan klik. Ali to nije baš tako jednostavno. Prvo što biste trebali učiniti je provjeriti što se promijeni prolazeći kroz evidenciju promjena. Ako nemate značajku, možete preskočiti to ažuriranje. Međutim, najbolje je provesti sva sigurnosna ažuriranja na vašoj WordPress instalaciji.

Prema zadanim postavkama, sve manje nadogradnje jezgre WordPressa provode se automatski. No s velikim ažuriranjima, na nadzornoj ploči vidjet ćete obavijest koju ćete morati kliknuti da biste je ažurirali. Kada su u pitanju teme i dodaci, automatska ažuriranja su onemogućena. Morate odabrati ažuriranje na primanju obavijesti na nadzornoj ploči.

Ako želite imati veću kontrolu nad onim što se mijenja u vašem WordPressu, možete izvršiti jednostavne promjene u wp-config.php datoteci ili dodati filtre u files.php datoteke tema i dodataka. Možete odabrati ili omogućiti ili onemogućiti automatska ažuriranja za svako pojedinačno. Pogledajte ovaj brzi vodič za ažuriranje WordPress-a da biste saznali više o ažuriranjima.

WordPress se uglavnom odnosi na WordPress.com.

Većina novorođenih pada upravo za ovu, a da nisu ni svjesni WordPress.org. WordPress.org je organizacija koja nudi besplatni softver otvorenog koda koji možete preuzeti i instalirati bilo gdje i koristiti za izradu vaše web stranice. WordPress.com je usluga koja koristi isti softver i nudi serverski prostor i druge usluge za vaš blog (ako želite više detalja, pogledajte naš vodič o razlikama WordPress.com u odnosu na WordPress.org).

S uslugom WordPress.org, uživate potpunu slobodu upravljanja web stranicama i unovčavanjem istog. Kada napravite web stranicu s WordPressom na poslužitelju po vašem izboru, posjedujete web mjesto i možete s njim učiniti gotovo sve. Naprotiv, imate malu kontrolu nad blogom na WordPress.com. Prije postavljanja web stranice važno je biti svjestan onoga što želite – slobodu koju nudi WordPress.org ili praktičnost WordPress.com. Prebacivanje dugog bloga s WordPress.com na WordPress.org može postati prilično neuredno.

WordPress nije za manje uređaje.

Prošle godine, promet s mobilnih telefona nadmašio je promet s tradicionalnih stolnih računala. Ako vaša web lokacija nije dostupna s mobitela, gubit ćete veliki dio prometa. WordPress je brzo reagirao na trend i posljednjih nekoliko godina WordPress teme su se razvile kako bi se savršeno prilagodile bilo kojoj veličini zaslona. Jedan sjajan primjer je naša WordPress tema Total Drag & drop koja sadrži fluidni dizajn koji je uobičajen za većinu danas dobro temeljenih tema..

WordPress nije siguran.

Ovaj je više zastrašujući nego stvarna istina. WordPress nije više ili manje podložan sigurnosnim prijetnjama od bilo kojeg drugog CMS-a. S obzirom da nijedan dio softvera nije ironcladan, WordPress se svrstava među vodeće kad je riječ o sigurnosti. Činjenica je da je WordPress toliko šire dostupan na Internetu da to postaje cilj izbora hakera. Ne zaboravite, WordPress je softver otvorenog koda koji ima veliku aktivnu zajednicu koja stalno prijavljuje greške i ispravlja ih gotovo odmah.

WordPress je samo za blogove.

To je bilo istina prije više od desetljeća kada je Matt Mullenweg zamišljen je kao osobna izdavačka platforma. No, WordPress se danas razvio kako bi mogao razonoditi široku paletu web stranica i danas slavne osobe, glazbene kuće, tehnološki blogovi, news centri, modni časopisi, dizajnerski studiji, portfelj i internetske trgovine, a sve imaju svoje web stranice na WordPressu. Štoviše, postoje stotine WordPress tema koje zadovoljavaju svaku nišu. To olakšava izgradnju web stranica u više kategorija.

Previše dodataka može usporiti vaše web mjesto.

Uzmi ovaj sa zrnom soli. Ovdje je pitanje više o kvaliteti dodataka koje instalirate. Sve dok su dodaci čisto kodirani, redovito se ažuriraju i imate dovoljno prostora na poslužitelju za njih, možete instalirati višestruke dodatke bez utjecaja na rad web stranice. Međutim, trebali biste preskočiti dodatak koji dodaje previše HTTP zahtjeva, povećava upite u bazu podataka ili troši previše procesorske snage. Jedan dodatak s pogrešnim kodom može srušiti vašu web lokaciju. Dodaci mogu biti ulazna točka za zlonamjerni softver. Zato je važno pregledati dodatke za kvalitetu i testirati ih, prije nego što ih aktivirate na web mjestu uživo.

Neki osnovni savjeti za WordPress

Sada kada znate nešto o tome što možete očekivati ​​od WordPressa, evo nekoliko ključnih savjeta koji će vas održati na pravom putu kada koristite WordPress.

Koristite dodatke SAMO kada je potrebno.

Nije potrebno posegnuti za dodatkom kad god trebate dodati funkciju. WordPress ima mnogo ugrađenih funkcija koje biste trebali istražiti da biste vidjeli ispunjava li vaše potrebe. Vaša se tema također može spajati u neke funkcije. Mnogo je više funkcija moguće pomoću jednostavnih kodova. Provjerite ove mogućnosti prije nego što posegnete za dodatkom.

Neaktivni dodaci sigurnosni su rizik.

Ako neko vrijeme nećete upotrebljavati dodatak, bolje je da ga izbrišete iz WordPressa, a ne samo da ga deaktivirate. Sve dok dodatak leži u vašoj WordPressu, može biti podložan zlonamjernom softveru, iako je neaktivan. Ima smisla pratiti svoje dodatke i izbrisati one za kojima doista nemate potrebe.

Pogled izvan sadržaja.

Iako je istina da je sadržaj ključni generator prometa za bilo koju web stranicu, stvaranje sjajnog sadržaja za vašu web lokaciju samo je dobar početak. Kao što će vam reći bilo koji stručnjak za SEO, navođenje Googlea da vas lako pronađe i stavi na vrh stranice s rezultatima pretraživanja izuzetno je naporan posao. Yoast SEO dodatak pomoći će vam da vaše tražilice uredno potražite. Možete i malo olakšati tražilicama da vas pronađu tako da Googleovim kartama pošaljete Google. Napravite korak dalje i prijavite se s Google Analyticsom da biste stekli uvid u to što radite ispravno i pogrešno kada je riječ o prometu web mjesta. Također možete koristiti Google Search Console koji će vam pomoći da shvatite kako vaša web lokacija komunicira s Google pretraživačem.

Uvijek izvršite željene promjene u odjeljku Teme za djecu.

Ne miješajte se sa zadanim temama dok mijenjate temu. Uvijek radite s podređenom temom da biste izvršili bilo koju promjenu koju želite. Na taj način, kada ažurirate zadanu temu, sve prilagodbe neće biti izgubljene.

Ako vam je za to, naučite sve o kukama, filtrima i radnjama.

Kad ste više upoznati s WordPressom, odvojite malo vremena i naučite o kukama, filtrima i radnjama. Ovo vam može pomoći ugodnije komunicirati s WordPressom. Saznajte više o tome ovdje.

Budite mirni kad se suočite sa problemima.

U nekoj drugoj fazi, vjerojatno ćete naići na neke probleme sa WordPressom, poput pogrešaka u bazi podataka, bijelog zaslona smrti i slično. Imajte na umu da su se mnogi drugi WordPress korisnici suočili s tim problemima prije vas i postavili rješenja na mreži. Osnovna rješenja za rješavanje problema u WordPressu lako se mogu pronaći na mreži. Samo trebate ostati mirni i tražiti odgovarajuća rješenja za svoju specifičnu situaciju.

To nije sve

Postoji više osnovnih pravila na koja morate obratiti pažnju kao što su:

 • Sigurnosne kopije i sigurnost su važni.
 • Započnite sastavljati popis e-pošte od prvog dana.
 • Koristite kategorije i oznake za postove i stranice od samog početka.
 • Koristite favicon.
 • Optimizirajte web mjesto za brzinu i performanse.

Ali zadržajmo ga za drugi post. Učenju s WordPressom zaista nema kraja!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map