Što su WordPress teme i dodaci?

Što su WordPress teme i dodaci?

Jezgre WordPress platforme pruža pristojan niz mogućnosti za personalizaciju vaše web stranice. Također vam omogućuje dodavanje i uređivanje koda web lokacije na bilo koji način koji smatrate prikladnim. Međutim, ako želite istinsku fleksibilnost, ali nemate vremena ili iskustva potrebnog za unošenje promjena, trebat će vam dodatni alati.


Drugim riječima, trebali biste provjeriti opsežni svijet WordPress tema i dodataka. Ovo su dodaci koji vam omogućuju prilagođavanje izgleda i funkcioniranja vaše web lokacije, a na raspolaganju je na hiljade njih. Bez obzira na to što želite raditi – upravljati forumom, izgraditi internetsku trgovinu ili potpuno promijeniti dizajn web stranice – tamo je specifičan WordPress alat koji će vam pomoći da zadatak obavite s minimalnom žurbom.

Ako još ne znate ništa o temama i dodacima, ne brinite. Da bismo vam pomogli, objasnit ćemo vam što su, gdje ih pronaći i kako ih početi koristiti u svoju korist. Počnimo s osnovama!

Koje su WordPress teme i dodaci?

Tema Total WordPress.

Total je primjer teme WordPress-a koja vam može pomoći prilagoditi izgled vaše web stranice.

Prije nego što razgovaramo o tome kako pronaći i instalirati teme i dodatke, razmotrimo o čemu se radi. Uostalom, ako ste novi u WordPressu, možda nikad ranije niste čuli ove pojmove.

Ukratko, teme i dodaci su pojedinačni dijelovi softvera koji djeluju kao dodaci osnovnoj WordPress platformi. Možete instalirati temu ili dodatak za pristup dodatnim značajkama. Web stranica za WordPress potrebe tema da postoji, ali ne trebaju joj dodatci. To je reklo da je vjerojatnost da ćete skinuti dodatke izuzetno udaljena.

WordPress teme

WordPress tema je dodatak tome kontrolira izgled vaše web lokacije – kako to izgleda i kako se ističe Neke su teme vrlo jednostavne i mogu promijeniti samo osnovne stvari o dizajnu vaše web lokacije, poput boja i fontova. Mnoge teme, međutim, nude raznolike nove oblike i stilove. Bilo kako bilo, obično imate mogućnost prilagoditi svoju tematiku prema vašim potrebama. Možete pronaći fleksibilne teme koje su prilagodljive mnogim situacijama (kao što je naš vlastiti Total) ili možete potražiti temu s opcijama i izgledima specifičnim za vrstu web mjesta koje stvarate (kao što su poslovne WordPress teme ili edukacija WordPress teme).

WordPress dodaci

Ako želite nešto promijeniti o načinu vaše web stranice funkcije, međutim, trebat će vam WordPress dodatak. Svrha dodatka jest dodavanje novih značajki ili funkcionalnosti na vašu web lokaciju (ili proširiti na ono što već postoji). Bez obzira na to što želite učiniti sa svojom web lokacijom, gotovo sigurno postoji dodatak koji vam to omogućava. Neki omogućavaju jednostavne izmjene, poput dodavanja novih widgeta za upotrebu na bočnim trakama, dok drugi omogućuju vam pristup potpuno novim značajkama, poput kalendara WordPress događaja ili internetske trgovine. Postoje i dodaci koji vam mogu pomoći u praktičnim zadacima poput osiguranja sigurnosti vaše web lokacije.

Nemoguće je opisati sve različite teme i opcije dodataka vani. Sada kada razumijete kako ovi ključni alati djeluju, razgovarajmo o tome kako pronaći one koje želite.

Gdje pronaći najbolje WordPress teme i dodatke

Na mreži je dostupno na hiljade tema i dodataka koji dolaze u raznim varijantama – besplatni i premium, jednostavni i složeni. Jednostavnom pretragom često možete pronaći one koje su vam potrebne. No, budući da svatko tko želi stvoriti temu ili dodatak može biti teško znati koji su pouzdani i neće negativno utjecati na vašu web lokaciju.

Zbog toga može biti korisno posjetiti direktorij u kojem su teme i dodaci navedeni, ocijenjeni i komentirani. Također možete otići ravno na web mjesto renomirane tvrtke koja je poznata po stvaranju pouzdanih dodataka. Evo samo uzorka izvrsnih mjesta za traženje tema i dodataka:

  • WordPress.org: Službena stranica WordPress ima oboje direktorij tema i imenik dodataka.
  • WPExplorer: Na našoj web stranici nudimo puno visokokvalitetnih tema i dodataka.
  • ThemeForest i CodeCanyon: Ovo su sestrinska mjesta koja nude teme i dodatke.
  • ThemeIsle: Kao što ime sugerira, ovo je prvenstveno resurs za teme.
  • Kreativno tržište: Ovdje ćete pronaći puno tema i mali izbor dodataka.
  • Elegantne teme: Još jedno mjesto za članstvo koje nudi popularne teme poput Divi.
  • StudioPress: Ovi momci nude mali izbor solidnih izbora tema, pod naslovom Genesis.

Ako niste sigurni gdje započeti, preporučujemo da prvo provjerite službene WordPress direktorije – sve je tamo potpuno besplatno i možete pregledati ocjene drugih korisnika. Također, pogledajte naše prethodne postove o tome kako kupiti temu i kako odabrati najbolji dodatak za savjet koji će vas voditi u vašem pretraživanju.

Kako instalirati WordPress teme i dodatke

Ako tražite dodatke sa programa WordPress.org, možete instalirati teme i dodatke izravno sa stražnje strane programa WordPress. U protivnom, prvo morate preuzeti željenu datoteku i spremiti je na računalo, a zatim slijedite odgovarajuće upute u nastavku. Datoteka bi trebala biti komprimirana – ne izdvajajte je!

Instaliranje WordPress teme

Da biste instalirali temu, prvo idite na Izgled> Teme na vašem WordPressu stražnjem kraju. Zatim kliknite na Dodaj novi gumb na vrhu zaslona:

Odjeljak Teme na stražnjem dijelu WordPress-a.

Odavde možete pregledavati besplatne teme koje nudi WordPress. Ako postoji netko na koga povezujete, samo kliknite plavu Instalirati zatim gumb Aktivirati gumb za korištenje teme.

Ili možete prenijeti svoju vlastitu WordPress temu koju ste preuzeli s web stranice ili tržišta treće strane (poput Themeforest). Da biste to učinili, kliknite na Prenesite temu gumb i odaberite Odaberite datoteku. Dođite do mjesta na kojem ste spremili zip datoteku teme i otvorite je. Vratit ćete se natrag u Dodajte teme zaslonu, gdje možete odabrati Sada instalirati:

Mogućnost instaliranja nove teme.

Instalacijski program će potrajati trenutak nakon čega će vam se javiti poruka da je tema uspješno instalirana. U ovom trenutku možete pregledati temu ili odabrati Aktivirati početi odmah koristiti:

Poruka u kojoj se navodi da je vaša tema uspješno instalirana.

To je to! Vaša nova tema je spremna za upotrebu. Također možete pratiti zajedno sa Vodič za WP međuspremnik koji obuhvaća instaliranje besplatnih tema i učitavanje tema putem FTP-a.

Instaliranje WordPress dodatka

Dodaci su instalirani u osnovi na isti način kao i teme. Započnite navigacijom do Dodaci i odabir Dodaj novi pri vrhu zaslona:

Odjeljak Teme na stražnjem dijelu WordPress-a.

Kao i kod tema, i ovdje možete pronaći sve besplatne WordPress.org dodatke kako biste se uvjerili. Da biste instalirali besplatni dodatak, na njega se možete lizati Instalirati zatim Aktivirati tipke.

Ili dodataka za prijenos pomoću Prenesite dodatak gumb i odabir Odaberite datoteku. Pronađite i otvorite komprimiranu datoteku dodatka na računalu, a zatim kliknite ikonu Sada instalirati dugme:

Mogućnost instaliranja novog dodatka.

Nakon nekog vremena prikazat će se poruka koja vam govori je li dodatak uspješno instaliran. U ovom trenutku jednostavno kliknite na Aktivirajte dodatak:

Poruka u kojoj se navodi da je vaša tema uspješno instalirana.

Vaš novi dodatak je sada spreman za upotrebu! Neki će dodaci možda zahtijevati dodatna podešavanja nakon aktiviranja – provjerite na kojoj ste stranici dodatak preuzeli ili web mjesto razvojnog programera za dodatne informacije, ako je potrebno.


Spremna dostupnost tema i dodataka jedan je od najvažnijih razloga za korištenje WordPress-a. Jezgrena platforma je sama po sebi prilično fantastična, ali kad počnete uključivati ​​teme i dodatke, odjednom imate pristup gotovo neograničenim mogućnostima. Bez obzira na vrstu web stranice koju želite stvoriti, širi svijet WordPress-a nudi alat za posao – najvjerojatnije na jednostavan i pristupačan način.

Da biste počeli koristiti prednosti WordPress tema i dodataka, prvo želite provjeriti pouzdan direktorij. Neke izvrsne opcije su sami WordPress.org, ThemeForest i CodeCanyon, te naša vlastita web stranica. Obavezno odaberite najbolju temu i odaberite pravi dodatak za svoje potrebe. Tada možete jednostavno slijediti gore navedene upute za instaliranje nove teme ili dodatka i bit ćete spremni!

Imate li pitanja o tome kako započeti s temama i dodacima za WordPress? Pitanja objavite u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me