Što je trgovina bez glave i kako vam ona može koristiti?

Što je trgovina bez glave i kako vam ona može koristiti?

Upravljanje očekivanjima kupaca u današnjem digitalnom krajoliku može biti prilično izazovno. Generacija i stvaranje sadržaja samo su dvije skupe stavke, a kamoli pružanje zanimljivog iskustva. Imajući to u vidu, možda se pitate postoji li učinkovitiji način upravljanja sadržajem i rješenjima za e-trgovinu.


Srećom, pristup trgovini bez glave postiže upravo to. Ovo je način da na svoju web stranicu dodate funkcionalnost e-trgovine, a pritom još uvijek iskoristite najveći dio sadržaja koji pokreće vaš promet. Osim toga, imat ćete bolji nadzor kako komponente vaše web stranice rade zajedno.

U ovom ćemo vam članku predstaviti koncept trgovine bez glave. Zatim ćemo raspraviti sve prednosti i nedostatke te objasniti kako započeti sa sustavom bez glave. Idemo na posao!

Ne gubi glavu: Što treba znati o razdvajanju

Kada govorimo o web lokacijama i sustavima za upravljanje sadržajem (CMSs), obično se odnosimo na dvije glavne komponente. To su „prednji“ i „zadnji“ kraj web stranice. Prednji se kraj odnosi na klijentovu stranu ili, jednostavnije rečeno, dio web stranice s kojom će vaši kupci vidjeti i interakciju.

Stražnji kraj je administracija na kojoj možete unijeti sadržaj i prilagoditi dizajn i funkcionalnost:

Nadzorna ploča WordPressa

Trgovina bez glave uključuje ono što se naziva “nevezani” CMS. To znači uklanjanje veze prednjeg i stražnjeg kraja vaše web stranice. Kada razdvojite svoje trgovačko rješenje od javnog sučelja i ostanete bez glave, vi se u osnovi oslobađate istraživanja višestrukih mogućnosti isporuke. U konačnici, to vam može pomoći da postignete novu razinu fleksibilnosti u pogledu načina i gdje će se vaš sadržaj isporučivati ​​i vaši proizvodi biti dostupni za kupnju.

U osnovi, kraj ćete imati back-end sučelje koje vam omogućuje jednostavno stvaranje i dodavanje sadržaja u bazu podataka. Sve vaše funkcije upravljanja e-trgovinom mogu se obraditi zasebno.

Slijedom toga, vašim se sadržajem može upravljati gotovo bilo gdje putem različitih sučelja programskog programiranja (API-ja). To olakšava stvaranje jednog izvora sadržaja za isporuku do mnogih krajnjih točaka, uključujući uređaje koji pripadaju stalno rastućem Internet stvari (IoT) tržište.

Zašto razmisliti o pristupu trgovini bez glave

Važno je napomenuti da neće imati koristi svi od razdvajanja web stranica. U određenim situacijama, međutim, to može biti vrlo vrijedan pristup. Prije nego što izvadite giljotinu, željeli biste u potpunosti pregledati opcije i potrebe e-trgovine.

Neki elementi koji treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja je li e-trgovina bez glave bez problema uključili:

 • Sadržaj: Web stranice koje sadrže sadržaj mogu maksimalno povećati isporuku istog sadržaja na više krajnjih točaka, bez dupliranja njihovih napora ili resursa..
 • Angažman: Pristup bez glave može otvoriti mogućnost pojačavanja angažmana kroz umjetnu inteligenciju (AI) i proširenu stvarnost (AR), bez nove baze podataka.
 • Iskustvo: Možete stvoriti zadovoljavajuće i besprijekorno korisničko iskustvo na mnoštvu uređaja iz jedne baze podataka.

Pristup bezuvjetnom upravljanju vašim web stranicama može zaista otvoriti nove mogućnosti za isporuku vašeg sadržaja i marketing. Ako tražite vrlo okretno i fleksibilno rješenje, možda će vam odgovarati arhitektura bez glave.

Uz to, kada je u pitanju e-trgovina, sustav bez glave ima brojne prednosti. Kada razdvojite upravljanje web lokacijama, to znači da sustav upravljanja zalihama i proizvodima više ne mora biti vezan za vaš CMS.

Drugim riječima, možete koristiti svoju odabranu platformu za isporuku sadržaja kroz stražnji kraj vaše web stranice, bez brige o tome kako će utjecati na poslovne aspekte. Putem API-ja moći ćete isporučiti doživljaj kupovine baš onako kako želite.

Potencijalne nedostatke trgovine bez glave

Trgovina bez glave možda nije za sve. Važno je primijetiti nekoliko potencijalnih nedostataka ovog pristupa. Ako, na primjer, tražite rješenje sve u jednom s manje komponenti za održavanje, ovo postavljanje možda nije najbolje za vas.

Treba imati na umu nekoliko drugih potencijalnih nedostataka, uključujući:

 • Možda će vam trebati više resursa za upravljanje sustavom bez glave.
 • Ako ste novi korisnik CMS-a, možda nećete imati tehničke vještine potrebne za upravljanje sustavom bez glave.
 • Nezavezani sustav može imati više krajnjih krajnjih točaka korisnika, što može rezultirati povećanim troškovima razvoja.
 • Vjerovatno nećete imati pristup live pregledu prednjeg krajnjeg proizvoda dok ga razvijate.
 • Može biti više potencijalnih prednjih zaslona kojima možete upravljati.

Kao što smo spomenuli, ako tražite nekontrolirano i spremno rješenje, možda ovo nije ono što tražite. Trebat će vam visoko angažiran tim koji ima znanje i razumijevanje API-ja za e-trgovinu kako bi razdvajanje bilo uspješno.

Započnite s pristupom bez glave

Započnite s pristupom bez glave

Sada kada znate što je arhitektura bez glave i razumijete i za što i za koji problem uključuje, pogledajmo što je potrebno za postizanje ove strukture. Kada razdvojite vezu, odjednom možete imati mnoga korisnička sučelja. Zatim možete povezati svoj back-end sustav putem API-ja za e-trgovinu.

To znači da funkcija e-trgovine i upravljanja proizvodima postaje odvojena od vašeg upravljanja sadržajem. Pomoću pravih alata to možete postići pomoću postojećih CMS-ova kao što je WordPress.

Postoji i nekoliko dodataka koje možete razmotriti, a koje ćemo ukratko pogledati. Prvo, međutim, dobra je ideja potpuno razumjeti određene nijanse oko nevezanih i bezglavih sustava:

 • nevezanih: Sadržaj će biti dostupan putem krajnjih točaka API-ja, ali sustav je još uvijek uključen u postupak isporuke prednjem sloju prezentacije.
 • Bezglav: Sadržaj će biti dostupan putem krajnjih točaka API-ja, ali sustav je reaktivan i pretpostavlja da se o isporuci sadržaja brine drugi program.

To znači da ako pokrećete WordPress i želite stvoriti doista bezglavi sustav, vjerojatno će vam trebati dodatni alati da bi se to dogodilo. To je, naravno, ako sami ne planirate programiranje svih potrebnih elemenata.

Ako znate da nećete koristiti prednji zaslon koji nudi WordPress, možda biste trebali početi instaliranjem dodatka poput WP bez glave. Dodaci razvijeni za stvaranje WordPressa bez glave nisu tako obilni i obično nedostaju recenzije. Ipak, WP Headless je dobar primjer onoga što ćete pronaći u pogledu funkcionalnosti.

Ovaj će dodatak u osnovi isključiti pristup prednjem dijelu vaše web stranice svima koji nisu dodijeljeni korisniku. Na primjer, ako pošaljete neki drugi uređivač web stranica stalnu vezu, oni će biti preusmjereni na stranicu za uređivanje posta. Blokiranje općeg pristupa standardnoj naslovnici web stranice jedan je od prvih koraka u razdvajanju vaših WordPress postavki.

Nakon što uklonite napredni pristup vašoj web lokaciji, morat ćete započeti s izgradnjom svog spremišta sadržaja. Jedan od dodataka koji vam u tome može biti od pomoći je Napredna prilagođena polja:

Napredna prilagođena polja

Ovaj je dodatak vrlo popularan i vrlo se preporučuje. Možete ga koristiti za dodavanje prilagođenih polja za gotovo svaki slučaj upotrebe. Pored toga, brzo možete razraditi polja koja će se pojaviti na zaslonu za uređivanje postova, bez brige o tome kako će se podaci prikazati u vašoj temi.

Prilikom izrade arhitekture bez glave, kasnije organiziranje podataka pomoću prilagođenih polja može biti korisno. Ako ćete pozivati ​​svoje podatke putem API-ja, moći ćete dobiti vrlo specifične i precizne ciljane informacije koje će se isporučiti do vaših novih krajnjih točaka.

Alati za razvojne programere koje biste trebali znati prije nego što odete bez glave

Iako se može činiti da sustav bez glave može biti kompliciran, za rad vam treba samo nekoliko uobičajenih programskih jezika. Da biste radili sa strukturom bez glave, morat ćete biti u mogućnosti kretati se i potencijalno pisati Kaskadni listovi stilova (CSS) i HTML.

JavaScript se također može koristiti za ostvarivanje svih poziva koji će vam trebati za isporuku sadržaja. Trebate samo odlučiti s kojom bazom podataka želite raditi. Ako, na primjer, upotrebljavate WordPress, htjet ćete razumjeti i moći pregledavati PHP bazom podataka.


Izrada rješenja za e-trgovinu bez glave za vaše web mjesto za marketing i e-trgovinu može biti koristan izbor. Ovim postavljanjem moći ćete održavati fleksibilnost i brzinu, istovremeno povećavajući broj krajnjih točaka korisnika kojima možete pružiti iskustvo.

Naravno, ima na umu i neke prednosti i nedostatke. Iako e-trgovina bez glave može biti korisna za web stranice s velikim sadržajem, trebat će vam tim koji zna i o tome i odgovarajuće resurse za korištenje vašeg sadržaja putem API-ja. Ne zaboravite, međutim, da su vam na raspolaganju korisni dodaci ako koristite WordPress.

Imate li pitanja o trgovini bez glave i je li to ispravno za vas? Zatražite u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map