Savjeti za bolju organizaciju web stranice WordPress

Savjeti za bolju organizaciju web stranice WordPress

Uvijek je dobar osjećaj započeti čisto. Sigurno ste se osjećali dobro kad ste započeli s čistom instalacijom WordPress-a. Ali s vremenom, dok ste bili zaokupljeni stvaranjem sjajnog sadržaja ili preciznim podešavanjem za SEO, možda niste primijetili kako nastaje nered. I sada vam je teško pronaći stvari unutar svoje WordPress instalacije? Previše kategorija? A oznake? Ostali postovi na blogu? Sporo učitavanje? Rezervne kopije trebaju zauvijek? Ako je odgovor svima (ili čak nekima), ovaj je za vas. Vrijeme je da se spustite na ozbiljno čišćenje kako bi potaknuli svoj WordPress.


Evo što možete učiniti kako biste bolje organizirali svoj WordPress:

1. Struktura mjesta

Izbornik je dobro mjesto kao i bilo koji za početak uređivanja WordPress-a. Logičan i jednostavan izbornik vodi posjetitelje na vašu web lokaciju kako bi pronašli ono što traže. Ako ne pronađu ono što žele, vjerojatno će se odseliti. A svi znamo što znači visoka stopa napuštanja početne stranice za ocjene tražilica.

I ne samo to, Google se previše oslanja na način strukturiranja vaše web stranice kako bi pronašao sadržaj, kao i odredio koji je sadržaj važniji od ostatka. Dakle, učinimo sebi uslugu i obratimo pozornost na izbornik, navigaciju i strukturu web mjesta.

Ne moraju sve stranice vašeg bloga i objave pronaći mjesto na izborniku. Važno je pravilno razvrstati i označiti postove te na izborniku ostaviti mjesto za glavne kategorije. Ako ispravno utvrdite kategorije i oznake, izrada izbornika postaje mnogo lakša. Yoast ima prilično opsežni vodič o strukturiranju web stranica.

Web-lokacija s teškim sadržajem možda će trebati višeslojni padajući izbornik. Ali nemojte pretjerivati, jer posjetitelji možda neće biti previše željni pregaziti previše klikova kako bi došli do potrebnog sadržaja.

Upotreba krušnih mrvica na gornjoj traci za omogućavanje brzih veza za popularne stranice također je dobra ideja za sadržajnu web lokaciju.

2. Pregledajte kategorije i oznake

Prema zadanim postavkama, svi postovi na WordPressu označeni su kao “Nekategorizirano”. A ako ne uspijete kategorizirati svoj post, ovo je kategorija koja će se prikazati na vašim web stranicama. Kategoriziranje postova nije potrebno samo s WordPressom, već je važno i za SEO. Pomaže tražilicama i posjetiteljima da obuzdaju svoje pretraživanje unutar web stranice. Korisno je organizirati sadržaj na jednostavan način pretraživanja. Kategorije olakšavaju korisniku s pročelja i administratore web mjesta iz pozadine.

Glavna razlika između kategorija i oznaka je u tome što su kategorije opće, one spajaju postove koji spadaju u širok opis. Oznake su konkretnije. Post može imati više oznaka i može spadati u više kategorija. Kategorije su glavne teme koje će pokrivati ​​vaš blog i vjerojatno se neće često mijenjati.

U idealnom slučaju, kategorije trebaju biti različite, bez preklapanja. Dok uokvirujete kategorije i oznake, gledajte na to sa stanovišta korisnika kako biste im olakšali pregled. Uvijek je bolje odlučiti kategorije koje ćete upotrebljavati na vašoj web lokaciji odmah na početku web mjesta. S oznakama ih možete dodati i dok idete zajedno.

S vremenom, ustanovit ćete da se vaše kategorije i oznake preklapaju ili su prebrojne u broju da bi vam pomogle u navigaciji. Tada je vrijeme za pregled kategorija i oznaka na vašoj web lokaciji.

Izbriši neiskorištene oznake

  • Prvo možete izbrisati sve neiskorištene oznake. Kreni prema Posta> Oznake. Ako je za bilo koju oznaku broj “0”, izbrišite je. Uklanjanjem kategorija i oznaka koje vam nisu potrebne, oslobodit ćete prostor u nekim WordPress administrativnim datotekama.
  • Zatim prođite kroz sve preostale oznake da biste vidjeli možete li neke od njih spojiti zajedno. Zadržite odgovarajuće oznake i spajajte ih s njima rijetko korištene. Dodatak za preusmjeravanje trebalo bi vam pomoći u tome. Nakon što instalirate dodatke, morat ćete unijeti URL-ove koje želite preusmjeriti. Pomoću opcije Brzo uređivanje pod Posta> Oznake, u nove postove dodajte nove oznake umjesto starih.
  • Nakon što završite s pojednostavljivanjem kategorija i oznaka, provjerite postoje li neispravne veze i provjerite jesu li URL-ovi preusmjereni na ispravnu stranicu.

Možete pogledati naš članak o boljim oznakama i kategorijama da biste saznali više dodataka koji pomažu u kategorijama i oznakama.

3. Stvorite interne veze u svojim blog postovima

Interne veze su velika pomoć u poboljšanju SEO-a. Oni pomažu da se posjetitelji duže zadrže na vašoj web lokaciji, usmjeravajući ih do drugog zanimljivog sadržaja. WordPress piscima olakšava potragu za povezanim postovima na koje se mogu povezati. Dok unosite vezu u svoj post, možete brzo proći kroz postojeće članke na vašoj web lokaciji i pronaći srodne postove na koje ćete se povezati.

Interne veze

Poželjno bi bilo da napravite vremena i za ponovni pregled svojih starijih postova i povežite ih s povezanim novim postovima.

Još jedan način da se to postigne je potražiti pomoć s mnogih povezanih dodataka za postove i prikazati izbor postupaka povezanih s onim koji posjetitelji čitaju.

4. Provjerite neispravne veze

Povremeno provjerite ima li web mjesta neispravne veze. Nijedan posjetitelj ne želi sletjeti na slijepu stranicu i možda se ne trudi slijediti upute za pronalaženje relevantnog sadržaja. Kad god promijenite URL-ove ili kategorije ili oznake, obavezno dodajte preusmjeravanje na postojeći sadržaj.

Prekinuta provjera veze odličan je dodatak za skeniranje vaše web stranice zbog neispravnih veza. Iako postoje tona drugih velikih resursa za popravak neispravnih veza.

5. Očistite bazu podataka

Čišćenje baze podataka može poboljšati rad web mjesta. Nova WordPress instalacija ima samo nekoliko tablica baze podataka. No, iako stalno dodavamo sadržaj, baza podataka nabubri i vremenom postaje nespretna. Moja tromjesečna instalacija za WordPress već ima 30+ tablica, nedovoljno za pozivanje na teške, ali sigurno doći tamo.

Tablice baza podataka

Najbolje je očistiti bazu podataka prije problema kao što su sporo učitavanje, sigurnosno kopiranje ili uvoz / izvoz datoteka. Čišćenje baze podataka može poboljšati performanse, ubrzati sigurnosnu kopiju, ukloniti probleme s radnim procesom i pomoći u održavanju web mjesta. Nakon izrade sigurnosne kopije baze podataka, prođite kroz sljedeće,

  • Započnite s pražnjenjem smeća u postovima i na stranicama. Također možete izbrisati postove u čekanju ili skicu koji vam više nisu potrebni.
  • Izbrišite neiskorištene teme i dodatke, nemojte ih samo deaktivirati.
  • Iz Komentari izbrišite neodobrene komentare, neželjenu poštu i smeće.
  • Neiskorištene medijske datoteke mogu se izbrisati iz mape wp-uploads.
  • Optimizirajte bazu podataka opcijom PHPMyAdmin Optimize Table. Izbrišite sve režijske tablice, ako ih ima, iz tablice.

Izbrišite režijske troškove

  • Oštećene baze podataka mogu se popraviti i označavanjem ove opcije.

Optimizirajte bazu podataka

  • Svoju bazu podataka također možete optimizirati uređivanjem wp-config.php datoteke. Ili ako više volite koristiti dodatak, pokušajte WP-Optimizacija

Da sumiram

Ako želite da napravite korak dalje, možete jednom poduzimati reviziju sadržaja da biste izbrisali sadržaj koji više nije relevantan. Ali pažljivo provođenje gornjih koraka trebalo bi vam pomoći da riješite WordPress većinu mrtve težine i predstavite organiziraniji izgled. Održavanje zdravog razuma uz dodavanje kategorija i oznaka te prihvaćanje logičke strukture izbornika bit će dug put do čišćenja i održavanja WordPress-a.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me