Kako riješiti nesavjestan WordPress temu

WordPress platformu koriste pojedinci i organizacije širom svijeta za hosting dinamičnih web sadržaja. Možda to uopće niste ni shvatili, ali velik dio popularnih blogova, vijesti i blogova pokreće se na WordPressu. Ovaj popularni CMS (sustav za upravljanje sadržajem) pruža okvir za rad s tekstom, slikama i video zapisima.


Koliko je popularan ovaj sustav upravljanja sadržajem (CMS)? Toliko popularna da računa 30% SVIH web stranica na internetu.

Svaka instalacija WordPress-a započinje temom. Teme kontroliraju izgled i dojam web stranice putem tablica stilova koji definiraju boje, fontove i obrube web stranica. Možete pretraživati ​​popularne WordPress teme na mreži, od kojih su neke besplatne, dok druge zahtijevaju kupnju.

Ali što se događa kada želite instalirati ili promijeniti teme i WordPress počne bacati pogreške ili ne radi ispravno? Provjerite donje savjete za prijedloge za rješavanje problema.

1. Sigurno migrirajte

Sigurno premjestite na novu temu

Ako ste nedavno prešli s jedne WordPress teme na drugu ili to namjeravate učiniti u bliskoj budućnosti, onda biste trebali očekivati ​​neke nagle na putu. Migracija između tema može uključivati ​​mnogo promjena u konfiguraciji koje mogu zahtijevati neko rješavanje problema.

Za početak, pripazite da pregledavate nove teme iz uglednog izvora. Preporučujemo web stranice kao što su službeni WordPress Directory, ThemeForest, Elegant Themes, itd. Izbjegavajte traženje i preuzimanje ilegalnih „besplatnih“ kopija premium tema. Te web stranice mogu ponuditi teme koje bilo nenamjerno ili namjerno uključuju pogreške ili druge poznate sigurnosne poteškoće.

Prije nego što nastavite, napravite sigurnosnu kopiju stare stranice i teme prije pokretanja bilo kakve migracijske aktivnosti (iako postoje mnogi drugi savjeti koje možete koristiti za sigurno mijenjanje svoje WordPress teme).

Nakon što ste spremni za prelazak na novu temu, prijavite se na svoju WordPress administrativnu konzolu i idite na karticu “Izgled”. Kliknite gumb “Aktiviraj” pored željene teme. Imajte na umu da migracija može trajati značajno vrijeme i može se ažurirati u fazama.

2. Osvježite veze

Osvježite i spremite trajne veze

Kada instalirate novu temu na svoje WordPress web mjesto, ona može uključivati ​​promjene konfiguracije u načinu upravljanja vašim podstranicama. To bi moglo rezultirati novim formatom URL-a koji može uzrokovati pogreške vašim posjetiteljima.

Da biste ublažili problem s URL-om, idite na administrativnu konzolu i koristite karticu “Postavke”. Zatim idite na Podizbornik “Permalinks”. Pomaknite se prema dolje i kliknite na “Spremi promjene” da biste ispratili svoje trajne veze. Ovo bi trebalo ažurirati sve URL-ove vaših stranica da bi bili pravilno povezani.

3. Pokrenite Ažuriranja tema

Da biste osobno računalo i pametni telefon bili sretni i zdravi, morate pokretati periodične nadogradnje softvera. To može uključivati ​​kombinaciju novih značajki i sigurnosnih poboljšanja ili zakrpa. Preskakanje ažuriranja može vas učiniti ranjivim na cyber-napad.

Isti scenarij vrijedi i za WordPress domaćine i teme. Ako je sigurnosna pogreška prisutna u vašoj temi, hakeri će možda moći upasti u vaše back-end sustave i potencijalno izložiti osjetljive podatke. Programeri stalno ažuriraju svoje teme kako bi poboljšali performanse i blokirali sigurnosna pitanja.

Kada postane dostupno novo ažuriranje za vašu WordPress temu, vidjet ćete mjehurić s obavijestima na vašoj administracijskoj konzoli. Idite na karticu “Ažuriranja” u odjeljku “Početna” i potvrdite svoju odluku o prelasku na novu verziju odabrane teme. Određene teme također podržavaju automatsku provjeru i instalaciju ažuriranja. Na primjer, ako upotrebljavate temu koju ste kupili od Themeforest, dodatak Envato Market definitivno mora. Ovaj dodatak olakšava instalaciju i ažuriranje svih vaših Envato tema i kupovina dodataka s vaše WordPress nadzorne ploče..

Dno crta je da instalirate samo najnoviju verziju teme ili možete naići na poruke o pogreškama u vezi s nekompatibilnošću bilo s WordPress platformom, dodacima ili s oba.

4. Provjerite postavke web mjesta

Provjerite postavke web mjesta

Kada radite sa složenom temom koja je već prilagođena u prošlosti, može vam biti teško da se vaše WordPress okruženje ispravno poveže s imenom vaše domene. Domena web stranice je primarni URL koji se posjetiteljima pristupa, što znači .com ili .net adresa.

Pokretanje instancije WordPressa ne daje vam automatski naziv domene. Morate ga nabaviti putem web registrara. Nakon završetka transakcije možete navesti ime domene da upućuje na vaše web mjesto WordPress.

Ako imate problema sa svojom temom WordPressa, a borite se za kretanje kroz web preglednik, počnite s otvaranjem programa administratorska konzola i odlazak u opći izbornik “Postavke”. Odatle se pomaknite prema dolje do odjeljka u kojem definirate koje će se web adrese koristiti.

U polju “WordPress adresa” provjerite jeste li unijeli ispravan URL ili IP adresu koja upućuje na vaš primarni WordPress poslužitelj. Ako koristite davatelja usluga hostinga utemeljenog na oblaku, te bi vam podatke trebali pružiti. U polje “Adresa web mjesta” unesite naziv domene koji želite povezati sa svojom web stranicom. Na početku adrese upišite “http: //” (ili još bolje “https: //” ako ste dodali SSL za WordPress).

5. Pregledajte upotrebu dodataka

Pregledajte upotrebu dodataka

Kada se zaglavite u rješavanju problema s WordPress temom, pregledavanje dodataka može biti koristan korak. Dodaci su male skripte ili alati koje su stvorili programeri softvera koji se mogu dodati vašem web mjestu WordPress jednim klikom. Često dodaju korisne značajke, ali također mogu komplicirati konfiguraciju teme.

Na primjer, možete instalirati dodatak koji dodaje podršku za komentiranje blogova. Kao dio instalacijskog postupka napravit će se nove prilagodbe postojeće teme kako bi se mogli prikazati komentari u skladu s ostatkom web mjesta. Možda ćete pronaći da dodatak ima neočekivani utjecaj na ostale dijelove vaše WordPress instalacije.

Da biste suzili izvor problema, prvo onemogućite sve dodatke na vašoj web lokaciji, a zatim ih ponovo aktivirajte. Nakon što utvrdite koji je dodatak kriv za problem, provjerite ima li ažuriranja softvera s administracijske konzole kako biste riješili problem. Ako još uvijek postoji problem, možda ćete morati kontaktirati programera. Ovisno o tome mogu li vam pomoći, možda ćete trebati deinstalirati dodatak sa vaše web lokacije.

SAVJET: Kako biste izbjegli pogreške dodataka, nemojte instalirati više dodataka u istu svrhu. Prema našem iskustvu, većina konflikata dodataka i tema nastaje zbog duplicirane funkcionalnosti. Držite se jednog dodatka po značajki koju želite dodati na svoju web lokaciju. Višestruki seo dodaci, premijski klizači ili izrađivači stranica uzrokovat će samo probleme.

6. Ubrzajte performanse

Često možete instalirati WordPress temu i ustanoviti da negativno utječe na brzinu i performanse vaše web stranice. To bi moglo biti zbog toga što tema učitava svoje resurse prije prikazivanja sadržaja u pregledniku posjetitelja.

Važno je napraviti korak unatrag i razmisliti o tome kako hostujete svoju web stranicu. Upravljanje lokalnom instalacijom WordPressa može biti više problema nego što vrijedi. Ako to učinite, primorat ćete se na održavanje fizičkog hardvera i omogućiti dovoljno brzu mrežu da podnese sav promet koji očekujete.

Prema ispitivanju brzine provedenih od strane Hosting u Kanadi na više od 1000 mjesta u SAD-u i Kanadi prosječno vrijeme učitavanja kretalo se u rasponu od 226 ms do 2.850 ms. Očito, želite da budete donji kraj toga. Pomoću ovog besplatnog alata provjerite brzinu vaše web lokacije. Ako je loše, razmislite o prebacivanju domaćina.

Niste sigurni gdje započeti? Postoji mnogo popisa i članaka koji pokrivaju najbolji WordPress hosting, no WPExplorer je broj 1 ovdje na WP Engineu. To je ono što koristimo (zajedno s Cloudflareom) za postizanje sjajnih brzih brzina i savršen rezultat od 100 u Google PageSpeed ​​Insights.

Prelaskom na host WordPress platformu uklanjaju se problemi s izvedbom na vašoj web lokaciji, a štede vam i novac. Vaša će web lokacija stajati u oblaku i pokretati se na virtualiziranom hardveru u većem podatkovnom centru.

Velika prednost WordPress web stranica koje se nalaze u oblaku je fleksibilnost za brzo prilagođavanje zahtjeva. Ako vaša WordPress tema zahtijeva učitavanje značajnih resursa prilikom svake posjete, tada vaš pružatelj usluga oblaka može automatizirati pružanje mreže i napajanja poslužitelja kad je potrebno..

Ali nemojte samo prestati s boljim WordPress hostingom. Postoji mnogo drugih savjeta i trikova pomoću kojih možete ubrzati WordPress. Možda biste htjeli razmotriti dodavanje CDN-a, razmrdavanje slika, ograničavanje revizije posta ili jednostavno odabir i bolje WordPress teme. Ovo sve može pomoći da drastično smanjite vrijeme učitavanja stranice.

7. Provjerite postoji li predanje

WP predmemorija motora

Primijetit ćete da prilikom prelaska na novu WordPress temu ili prilagođavanje postojećoj, izmjenama može biti potrebno dugo vremena da se odraze na vlastitim testovima preglednika. To je zbog procesa poznatog kao keširanje. Preglednici će određene podatke pohraniti lokalno, tako da se ubuduće mogu brže učitavati.

Što se tiče WordPress teme, preglednici će obično keširati podatke tablice stilova, poput fontova, boja i izgleda, jer se ti elementi mijenjaju rjeđe od teksta i slike na stranicama. Ali ako planirate izvršiti veliki niz promjena u svojoj WordPress temi, možda biste trebali razmotriti uklanjanje ili privremeno onemogućivanje predmemorije preglednika. Ovisno o tome kako ste dodali predmemoriranje na svoju WordPress web lokaciju, postoji nekoliko različitih načina da se to postigne.

Očistite predmemoriju

Vaš prvi korak trebao bi biti očistiti (ili “pročistiti”) predmemoriju baze podataka. Ako koristite hosting kao što je WP Engine, lako možete očistiti stranicu, CDN i predmemoriju objekata sa svoje WordPress nadzorne ploče. Ova je opcija dostupna pod WP Engine> General Settings. Samo kliknite gumb “Pročisti sve predmemorije”.

Ako koristite dodatak za predmemoriju, morat ćete pronaći postavke dodatka da biste očistili predmemoriju. Na primjer, korisnici WP Super Cachea mogu otići u Postavke> WP Super Cache i upotrijebiti gumb “Izbriši predmemoriju”.

Zatim, ako koristite CDN treće strane, morat ćete očistiti i taj predmemoriju. Na primjer, ako upotrebljavate Cloudflare, jednostavno se prijavite na svoj račun. Zatim kliknite svoju web lokaciju, a zatim opciju “predmemoriranje” u navigacijskom izborniku. Kliknite gumb “Pročisti sve”. Pričekajte otprilike 30 sekundi i vaša web lokacija i CDN trebali bi biti spremni za ponovno spremanje svih stranica s izmjenama.

BILJEŠKA: Iako možete u potpunosti onemogućiti predmemoriranje (bilo putem dodatka za predmemoriranje ili preko CDN-a), prilikom izmjena preporučujemo jednostavno brisanje (ili brisanje) ručno. Na taj način možete sačuvati brzinu i performanse svoje web lokacije od pada.

8. Vratite se na temeljnu temu

Kad sve drugo ne uspije, razmotrite vraćanje web stranice WordPress na osnovnu temu. Ona bez složenih podređenih tema ili prilagodbi na temelju dodataka. Ovo je najučinkovitija metoda za sve probleme s temama koje ne možete riješiti pomoću drugih savjeta opisanih u ovom članku. Zamislite to kao da započnete s praznim platnom.

Problemi se često pojavljuju zbog pogrešno kodiranih prilagodbi ili sukoba dodataka (kao što je spomenuto prije). Najbolji način da se to izbjegne je da odaberete temu koja zadovoljava vaše potrebe. Trebate li društvene veze u zaglavlju? Zatim provjerite uključuje li odabrana tema tu značajku. Želite portfelj? Ponovo provjerite uključuje li odabrana tema portfelja prilagođenu vrstu posta.

Trebate pomoć za odabir teme? Evo popisa nekih od najboljih WordPress tema na raspolaganju. Većina je fleksibilnih višenamjenskih tema što ih čini dobrim uklapanjem u većinu mrežnih niša.

Donja linija

Zahvaljujući mnoštvu opcija prilagodbe i filozofiji „plug and play“, WordPress je svijet dizajniranja web stranica dohvatio svatko (gotovo) koji je u stanju uključiti računalo i navigirati do interneta. Loša strana toga je što mnogi ne-tehnički ljudi grade web stranice. Ali nema potrebe za frustriranjem kad se softver ne ponaša ispravno.

Srećom, kao što smo pokušali istaknuti u ovom članku, ako budete mirni i slijedite strategiju korak po korak, postoji velika šansa da ćete moći dovršiti osnovne zadatke poput uspješne instalacije ili promjene tema. Hvala na čitanju i sretno!

Tražite više savjeta za rješavanje problema s temama? Evo još 10 uobičajenih problema s temom WordPress-a i načina na koji ih možete riješiti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me